ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
29.07.2005 N 7129/6/17-3116

Про дохід платника податку

Державна податкова адміністрація України розглянула ... лист ... і повідомляє.
Згідно із Законом України від 22.05.2003 р. N 889-IV (889-15) "Про податок з доходів фізичних осіб" (п. 1.2, ст. 1, далі - Закон), дохід платника податку визначено як суму будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність, або нарахованих на його користь протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами, до якого належить і дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо (пп. 4.2.9 п. 4.2. ст. 4 Закону).
Питання оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень Закону (889-15) , розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.
Вода, кава, чай, печиво, придбані за рахунок коштів роботодавця, які призначені для споживання в офісі будь-яким працівником та відвідувачем офісу, не може розглядатися як об'єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб.
Заступник голови
С.Лекар