КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ІПОТЕЧНА УСТАНОВА
Л И С Т
26.12.2005 N 00100-11/308
Державна іпотечна установа (далі - Установа) утворена постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2004 р. N 1330 (1330-2004-п) "Деякі питання Державної іпотечної установи" з метою сприяння подальшому розвитку ринку іпотечного кредитування в Україні, зокрема шляхом рефінансування іпотечних кредиторів (банків і небанківських фінансових установ, які провадять діяльність з надання забезпечених іпотекою кредитів) за рахунок коштів, отриманих від розміщення цінних паперів, та запровадження ефективних механізмів підвищення рівня їх ліквідності.
Предметом діяльності Установи є:
- придбання, отримання у заставу, відчуження та здійснення інших операцій з іпотечними активами (правами вимоги за іпотечними кредитами);
- надання іпотечним кредиторам кредитів, виконання зобов'язань за якими забезпечене іпотечними активами;
- управління іпотечними активами;
- випуск цінних паперів;
- надання послуг з обслуговування міжнародних кредитних ліній, кошти яких спрямовуються у сферу іпотечного кредитування.
Відповідно до мети, визначеної Статутом, Установа провадить також інші види діяльності згідно із законодавством.
Органами управління Державною іпотечною установою є наглядова рада та правління. Вищим органом управління ДІУ є наглядова рада. Наглядова рада утворюється Кабінетом Міністрів України у складі голови ради, його заступника та дев'яти членів і здійснює нагляд за діяльністю та фінансовою стабільністю Установи. До складу наглядової ради обов'язково входять представники від Мінфіну, Національного банку (за згодою), Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг та Української національної іпотечної асоціації (за згодою), які здійснюють свої обов'язки на громадських засадах.
Правління є виконавчим органом Установи, який здійснює управління її діяльністю і несе відповідальність за ефективність цієї діяльності. До складу правління входять три особи - голова правління, що призначається Кабінетом Міністрів України, та два члени правління, що призначаються головою правління Установи за погодженням з наглядовою радою.
Установа не має права безпосередньо здійснювати іпотечне кредитування позичальників (іпотекодавців), а також здійснювати незабезпечене іпотечними активами рефінансування іпотечних кредиторів.
Обов'язковою умовою придбання або отримання у заставу іпотечних активів є зобов'язання іпотечного кредитора щодо заміни або зворотного викупу окремих іпотечних активів, які перестали відповідати вимогам до іпотечних кредитів або за якими позичальники (іпотекодавці) порушили свої зобов'язання.
Здійснення Установою рефінансування іпотечних кредиторів відбувається з дотриманням умов та економічних нормативів діяльності Установи, встановлених наглядовою радою.
Установа має право набувати лише ті іпотечні активи, які відповідають вимогам до іпотечних кредитів, які затверджуються наглядовою радою. Рішенням наглядової ради від 15.09.2005 було затверджено такі вимоги до іпотечних кредитів. Вимоги встановлюють уніфіковані та прозорі критерії щодо іпотечних угод, Позичальників, предмета іпотеки та його оцінки, впроваджуючи надійні та прозорі процедури надання, рефінансування та обслуговування іпотечних кредитів.
Лише за умови дотримання первинним кредитором умов, встановлених цими Вимогами, є підстави для розгляду та прийняття рішення щодо здійснення Установою операцій рефінансування первинного кредитора.
Вимоги включають наступні компоненти:
- Умови кредитування.
- Вимоги до предмета іпотеки.
- Вимоги до позичальника та оцінки його платоспроможності.
- Вимоги до страхового забезпечення.
- Вимоги до оцінки предмета іпотеки.
Проте необхідно враховувати, що на даний час Державною іпотечною установою з метою відпрацювання механізмів співпраці з комерційними банками, страховими та ріелторськими компаніями тощо у сфері рефінансування іпотечних кредитів проводиться "пілотний проект".
Для пілотного проекту правлінням ДІУ затверджено Стандарти надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів, які є багатоскладовим документом, що включає в себе взаємопов'язані правила, положення і форми документів (відповідний Витяг з протоколу засідання правління Державної іпотечної установи додається (v0006534-05, vb006534-05) ) . Цей документ не лише встановлює уніфіковані та чіткі вимоги до учасників іпотечного житлового кредитування, але й впроваджує надійні та прозорі процедури надання, обслуговування та рефінансування іпотечних житлових кредитів, а також запроваджують систему рефінансування первинних іпотечних кредиторів через Державну іпотечну установу. У Стандарти також включено типові договори з надання іпотечних житлових кредитів, договори рефінансування первинних кредиторів, договір обслуговування банками придбаних Установою іпотечних кредитів.
На даний час пілотний проект успішно працює. Вже рефінансовані чотири житлові іпотечні кредити, видані банками за Стандартами ДІУ. Фахівцями Державної іпотечної установи разом з представниками банків - учасників пілотного проекту постійно здійснюється аналіз результатів співпраці та ходу впровадження пілотного проекту. Вже зараз напрацьовані певні механізми, які, без перебільшення, можна вважати унікальними в сфері іпотечного кредитування та рефінансування, оскільки дотепер на території України таких операцій ще не здійснювалось.
Необхідно також зазначити, що Державна іпотечна установа у наступному 2006 році з урахуванням досвіду, набутого під час проведення пілотного проекту, планує розпочати свою постійну фінансову діяльність, передбачену нормами її Статуту, - здійснювати рефінансування первинних іпотечних кредиторів у відповідності до Стандартів іпотечного кредитування.
Голова правління Державної іпотечної установи Б.Й.Дубас