УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
17.05.2010 N 243
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 липня 2010 р.
за N 535/17830
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 343 (z1159-14) від 10.09.2014 )

Про внесення змін до Положення про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію

Відповідно до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" (37-15) , постанов Кабінету Міністрів України від 22.01.2004 N 65 (65-2004-п) "Про затвердження Положення про Державну інспекцію з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку" (зі змінами), від 23.07.2009 N 834 (834-2009-п) "Про затвердження Порядку надання платних послуг державними хлібними інспекціями Автономної Республіки Крим та областей і використання коштів, що надходять як плата за їх надання, а також переліку та вартості таких послуг", від 23.07.2009 N 848 (848-2009-п) "Про затвердження Порядку видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки" та від 02.12.2009 N 1294 (1294-2009-п) "Про затвердження Порядку видачі сертифіката відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки" НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до Положення про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію, затвердженого наказом Мінагрополітики від 21.10.2004 N 372 (z1493-04) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.11.2004 за N 1493/10092, виклавши його в новій редакції, що додається.
2. Державній інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку (Мельник В.В.):
забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
довести цей наказ до відома Державної хлібної інспекції Автономної Республіки Крим та відповідних обласних державних хлібних інспекцій.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Демчака І.М.
В.о. Міністра
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Міністра
охорони здоров'я України,
головний державний санітарний
лікар України
Голова
Державного комітету України
з питань технічного регулювання
та споживчої політики
С.І.Мельник
Г.С.Рожков
О.Поволоцький

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
21.10.2004 N 372
( z1493-04 )
(у редакції наказу
Міністерства аграрної
політики України
від 17.05.2010 N 243)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 липня 2010 р.
за N 535/17830

ПОЛОЖЕННЯ

про Державну хлібну інспекцію Автономної Республіки Крим, обласну державну хлібну інспекцію

1. Державна хлібна інспекція Автономної Республіки Крим, обласна державна хлібна інспекція (далі - Держхлібінспекція) є територіальним органом Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку.
Держхлібінспекція підзвітна і підконтрольна Держконтрольсільгосппроду.
2. Держхлібінспекція у своїй діяльності керується Конституцією (254к/96-ВР) і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Мінагрополітики, Держконтрольсільгосппроду та цим Положенням.
У межах своїх повноважень Держхлібінспекція узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до її компетенції, здійснює систематичний контроль за його виконанням, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення та вносить їх на розгляд голові Держконтрольсільгосппроду.
3. Держхлібінспекція при виконанні покладених на неї завдань взаємодіє із структурними підрозділами Мінагрополітики, а також з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування згідно із законодавством України (за згодою).
4. Основними завданнями Держхлібінспекції є:
4.1. Участь у межах компетенції в реалізації державної політики у сфері державного контролю безпеки, якості зерна та продуктів його переробки, наявності або відсутності в них генетично модифікованих організмів, проведення моніторингу їх ринку.
4.2. Здійснення державного контролю за якістю та безпекою зерна та продуктів його переробки шляхом контролю за додержанням вимог державних стандартів, технічних умов, інших нормативних документів, пов'язаних з визначенням якості, безпеки зерна та продуктів його переробки.
4.3. Сертифікація якості зерна та продуктів його переробки, крім шроту, макухи, хлібобулочних і макаронних виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
4.4. Проведення робіт із сертифікації відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки.
4.5. Визначення показників якості, безпеки зерна та продуктів його переробки, крім шроту, макухи, хлібобулочних і макаронних виробів, наявності або відсутності в них генетично модифікованих організмів при розгляді спірних питань, результати якого є обов'язковими для всіх суб'єктів господарювання, які діють на ринку зерна (далі - суб'єкти господарювання).
5. Держхлібінспекція відповідно до покладених на неї завдань:
5.1. Проводить моніторинг ринку зерна та продуктів його переробки в Автономній Республіці Крим або у відповідній області, аналізує і подає на розгляд Держконтрольсільгосппроду відповідну інформацію.
5.2. Здійснює огляд (інспектування) зерна та продуктів його переробки і видачу сертифіката якості зерна та продуктів його переробки, крім хлібобулочних і макаронних виробів, при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
5.3. Визначає показники якості, безпеки зерна та продуктів його переробки, наявність або відсутність в них генетично модифікованих організмів, що зберігається у суб'єктів зберігання зерна та продуктів його переробки, а також при здійсненні експортно-імпортних операцій, включаючи відвантаження в пункти накопичення для подальшого експорту, транзит територією України при перевантаженні через портові зерноперевантажувальні місткості та переміщенні територією України.
5.4. Бере участь у роботі комісії з приймання матеріально-технічної бази сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності та господарювання до приймання зерна нового врожаю.
5.5. Розглядає і затверджує акти зачистки та узагальнює зведені матеріали за цими актами на зачищене за партіями зерно та продукти його переробки, що вибули, та проінвентаризовані партії зерна та продуктів його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах незалежно від їх форми власності та господарювання.
5.6. Збирає, аналізує, узагальнює та подає на розгляд Держконтрольсільгосппроду інформацію про:
результати зачистки за партіями зерна та продуктів його переробки, що вибули, та проінвентаризовані партії зерна та продуктів його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах незалежно від їх форми власності та господарювання;
якість, безпеку зерна нового врожаю, наявність або відсутність в них генетично модифікованих організмів;
підготовку матеріально-технічної бази сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності та господарювання до приймання зерна нового врожаю;
надходження, наявність, якість зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від їх форми власності та господарювання, обсяг оглянутого (проінспектованого) зерна та продуктів його переробки.
5.7. Аналізує причини зараження зерна та продуктів його переробки на сертифікованих зернових складах незалежно від їх форми власності і господарювання, надає інформацію Держконтрольсільгосппроду і рекомендує зазначеним зерновим складам проведення необхідних робіт, спрямованих на захист зерна та продуктів його переробки від шкідників і псування.
5.8. Здійснює державний контроль за кількісними і якісними показниками зерна та продуктів його переробки державного матеріального резерву, державного інтервенційного фонду і регіональних ресурсів, а також інших суб'єктів ринку зерна.
5.9. Проводить роботи із сертифікації послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки на відповідність правилам і технічним умовам зберігання зерна та продуктів його переробки.
5.10. Забезпечує проведення експертизи якості та безпеки зерна та продуктів його переробки, які визнані за результатами лабораторного аналізу непридатними для продовольчого використання, а також приймає рішення про можливість їх подальшого використання або знищення в установленому порядку.
5.11. Подає пропозиції Держконтрольсільгосппроду про перегляд та впровадження державних стандартів, технічних умов, інших нормативних документів і методичних рекомендацій стосовно якості і безпеки зерна та продуктів його переробки.
5.12. Здійснює захист прав суб'єктів ринку зерна та споживачів щодо забезпечення їх якісним зерном та продуктами його переробки, контролює їх відповідність технічним умовам, вимогам державних стандартів, технічних регламентів та інших нормативних документів.
5.13. Бере участь у підготовці навчальних програм, а також у реалізації державної політики стосовно добору і розстановки кадрів у сфері контролю за якістю та безпекою зерна та продуктів його переробки.
5.14. Розглядає звернення суб'єктів ринку зерна, а також громадян із спірних питань щодо проведення оцінки кількісних та якісних показників зерна та продуктів його переробки і вживає заходів до об'єктивного їх вирішення.
5.15. Забезпечує в установленому законодавством порядку реалізацію державної політики стосовно державної таємниці та здійснює контроль за її збереженням у Держхлібінспекції.
5.16. Здійснює інші функції відповідно до законодавства.
6. Держхлібінспекція має право:
6.1. Надавати платні послуги із:
визначення показників якості та безпеки зерна і продуктів його переробки;
огляду та оформлення сертифікатів якості зерна і продуктів його переробки при відвантаженні, надходженні та транзиті;
затвердження актів зачистки зерна і продуктів його переробки;
сертифікації зернових складів на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, яка проводиться один раз на рік;
проведення семінарів за замовленням;
проведення оцінки кваліфікаційного рівня персоналу лабораторії при проведенні атестації або акредитації лабораторії за заявою органу акредитації.
6.2. Залучати спеціалістів місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та господарювання (за погодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що належать до її компетенції.
6.3. Проводити перевірки з питань, що належать до її компетенції.
6.4. Одержувати в установленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від їх форми власності та господарювання інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань.
6.5. Одержувати в установленому порядку та у межах своїх повноважень від хлібоприймальних, закупівельних, переробних і збутових підприємств та організацій незалежно від їх форми власності та господарювання зразки зерна та продуктів його переробки, що закуповуються для державних або регіональних потреб, в обсягах, передбачених нормативними документами.
6.6. Отримувати в установленому порядку у суб'єктів ринку зерна інформацію щодо додержання суб'єктами зберігання зерна, закупівельними та переробними підприємствами незалежно від їх форми власності та господарювання вимог державних стандартів, технічних умов та інших нормативних документів під час здавання-приймання, транспортування, розміщення, зберігання зерна та продуктів його переробки.
6.7. Одержувати та узагальнювати оперативну інформацію від сертифікованих зернових складів незалежно від форми власності та господарювання про кількість та якість зерна та продуктів його переробки, що знаходяться на зберіганні, обсяги надходження, залишків, відвантаження, зокрема на експорт та накопичення для подальшого експорту, та надходження по імпорту.
6.8. У встановленому законодавством порядку відвідувати підприємства, установи та організації незалежно від їх форми власності та господарювання, які здійснюють закупівлю, зберігання зерна та продуктів його переробки, переробку зерна, і видавати приписи про усунення порушень та недоліків у забезпеченні їх якості.
6.9. Вносити правоохоронним органам пропозиції щодо притягнення до відповідальності в установленому порядку керівників сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності, які порушили порядок проведення закупівель, зберігання, переробки, визначення якості зерна та продуктів його переробки.
6.10. Використовувати у разі потреби для визначення якості і безпеки зерна та продуктів його переробки акредитовані (атестовані) лабораторії та необхідні технічні засоби сертифікованих зернових складів незалежно від їх форми власності (за їх згодою).
6.11. Надавати суб'єктам господарювання у межах своєї компетенції роз'яснення щодо вимог державних стандартів, технічних умов, інших нормативних документів, пов'язаних з визначенням якості, безпеки зерна та продуктів його переробки, наявністю або відсутністю у них генетично модифікованих організмів.
6.12. В установленому порядку представляти Україну у міжнародних організаціях за дорученням Мінагрополітики.
7. Держхлібінспекцію очолює начальник - головний державний інспектор якості зерна та продуктів його переробки Автономної Республіки Крим або відповідної області, який призначається на посаду і звільняється з посади головою Держконтрольсільгосппроду.
8. Начальник Держхлібінспекції має одного заступника - заступника головного державного інспектора якості зерна та продуктів його переробки Автономної Республіки Крим або відповідної області, якого призначає і звільняє з посади своїм наказом за погодженням з головою Держконтрольсільгосппроду.
9. Начальник Держхлібінспекції:
9.1. Здійснює керівництво діяльністю Держхлібінспекції, призначає на посаду і звільняє з посади керівників структурних підрозділів та інших працівників Держхлібінспекції.
9.2. Підписує видані в межах компетенції Держхлібінспекції накази та надає доручення і контролює їх виконання.
9.3. Розпоряджається коштами Держхлібінспекції у межах затвердженого кошторису згідно із законодавством.
9.4. Організовує навчання та підвищення кваліфікації працівників Держхлібінспекції.
9.5. Здійснює заходи щодо соціального захисту, поліпшення умов матеріально-побутового забезпечення і медичного обслуговування працівників Держхлібінспекції, поліпшення охорони праці і техніки безпеки.
9.6. Представляє інтереси Держхлібінспекції з питань, що входять до її компетенції, на підприємствах, в установах і організаціях, а також у судах без особливого на це доручення.
9.7. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.
9.8. Майно Держхлібінспекції перебуває у державній власності і закріплюється за нею на праві оперативного управління.
10. Граничну чисельність працівників Держхлібінспекції за поданням її начальника затверджує голова Держконтрольсільгосппроду в межах граничної чисельності, визначеної Міністерством аграрної політики України.
11. Структуру Держхлібінспекції за поданням її начальника затверджує голова Держконтрольсільгосппроду.
12. Штатний розпис, кошторис, план асигнувань на рік Держхлібінспекції затверджує голова Держконтрольсільгосппроду за погодженням з Мінагрополітики.
13. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення Держхлібінспекції здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.
Кошти спеціального фонду, отримані понад кошторисні призначення за надані Держхлібінспекцією платні послуги, перераховуються до Держконтрольсільгосппроду в межах однієї програми та однієї групи власних надходжень для їх акумулювання, перерозподілу та використання згідно із законодавством.
14. Держхлібінспекція є неприбутковою державною установою.
15. Держхлібінспекція є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах Державного казначейства України, бланк та печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням.
16. Держхлібінспекція утворюється, реорганізовується і ліквідовується у встановленому законодавством порядку.
Директор Департаменту розвитку
аграрного ринку Мінагрополітики
А.В.Розгон