УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
26.05.2004 N 25/2-9-18/6775-ЕП
Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
(крім Центральної
енергетичної)
( Лист відкликано на підставі Листа Державної фіскальної служби N 12090/7/99-99-24-03-01-17 (v1209872-15) від 07.04.2015 )

Про митне оформлення продуктів переробки брухту кольорових металів

У зв'язку із запитами митниць надаємо роз'яснення щодо застосування окремих документів при здійсненні митних процедур з продуктами переробки брухту кольорових металів.
1. Згідно з частиною 4 статті 9 Закону України від 05.05.99 N 619-XIV (619-14) "Про металобрухт" (зі змінами й доповненнями) експорт продуктів (напівфабрикатів) металургійної переробки брухту кольорових металів та їх сплавів у формі зливків, чушок та пластин здійснюється за наявності експортного сертифіката якості виключно спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, на яких виготовлена ця продукція. Статтею 1 цього Закону України експортний сертифікат якості визначено як документ, що підтверджує відповідність хімічного складу виробу маркам ливарних сплавів, стандартам, міжнародним стандартам, визначає спосіб виробництва, номер плавки та виданий власною акредитованою лабораторією, занесеною до реєстру центрального органу виконавчої влади з питань промислової політики (на сьогодні - Мінпромполітики України).
Вимоги щодо оформлення операцій з експорту зливків кольорових металів та їх сплавів встановлено відповідним наказом Мінпромполітики України, Держмитслужби України від 03.11.99 N 382/703 (z0753-99) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.11.99 за N 753/4046. Зокрема, ним визначено вимоги щодо зазначення обов'язкових відомостей в графах експортного сертифіката якості.
Пунктом 3 зазначеного наказу визначено, що експортний сертифікат якості має бути підписаний керівником спеціалізованого металургійного переробного підприємства та керівником вимірювальної лабораторії і скріплений печаткою цього підприємства.
Відповідно до пункту 5 наказу експортний сертифікат якості видається на бланку документів суворого обліку, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. N 283 (283-93-п) "Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку".
Форма бланка експортного сертифіката якості, розподіл примірників бланка за призначенням, порядок заповнення окремих пунктів визначено Інструкцією про порядок виготовлення, замовлення, застосування і зберігання бланків документів суворого обліку форми N СЯ-1 "Експортний сертифікат якості", затвердженою наказом Держпромполітики України, Держмитслужби України від 16.03.00 N 31/138 (z0367-00) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.06.00 за N 367/4588.
2. Згідно з частиною 4 статті 9 Закону України "Про металобрухт" (619-14) спеціалізовані металургійні переробні підприємства, що здійснюють експорт продуктів (напівфабрикатів) металургійної переробки брухту кольорових металів та їх сплавів повинні мати систему управління якістю, яка відповідає вимогам стандартів ДСТУ ISO серії 9000, що підтверджено сертифікатом відповідності, виданим органом сертифікації, акредитованим в установленому законодавством порядку. Відповідно до цієї вимоги Мінпромполітики надсилає до Держмитслужби інформацію, про впровадження на відповідному спеціалізованому металургійному підприємстві зазначеної системи управління якістю (із доданням сертифіката відповідності), а також повідомляє про акредитацію власної лабораторії цього підприємства на право вимірювання хімічного складу продукції (із зазначенням номера, дати видачі Атестата акредитації лабораторії спеціалізованого металургійного переробного підприємства та терміну його чинності).
Держмитслужбою зазначена інформація надсилається до митних органів для використання в роботі при здійсненні митного контролю та митного оформлення металопродукції й має знаходитися в справах митниці.
3. Згідно з частиною 2 статті 4 та частиною 3 статті 12 Закону України "Про металобрухт" (619-14) спеціалізованим металургійним підприємствам можуть видаватися центральним органом виконавчої влади з питань промислової політики ліцензії на здійснення металургійної переробки металобрухту кольорових металів.
4. З урахуванням викладеного, декларантом для здійснення митного оформлення експортних поставок продуктів переробки брухту кольорових металів, поряд з іншими, можуть подаватися такі документи:
- експортний сертифікат якості (пункт 1 листа);
- сертифікат відповідності (сертифікат на систему управління якістю) (пункт 2 листа);
- атестат акредитації лабораторії спеціалізованого металургійного переробного підприємства (пункт 2 листа);
- ліцензія на здійснення металургійної переробки металобрухту кольорових металів (пункт 3 листа).
При цьому, подання вищезазначених експортного сертифіката якості та сертифіката відповідності (сертифіката на систему управління якістю) є обов'язковим.
Відомості про подані до митного оформлення документи зазначаються у графі 44 вантажної митної декларації.
В.о. Голови Служби
М.Іванюк
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua