Приватне підприємство - об'єкт права приватної власності


Державний комітет з питань регуляторної політики і підприємництва листом від 20.06.2001 №2-222/3825 стверджує, що передача Приватного підприємства іншій особі можлива в разі укладення відповідного договору.


Чинним законодавством України приватне підприємство безпосередньо як об'єкт права власності не передбачено. Однак з аналізу положень закону «Про власність» від 7.02.91 №697-ХІІ, зокрема ст.13, випливає, що заборони на право мати в приватній власності підприємство не встановлено.

Отже, виходячи з принципу «дозволено все, що прямо не заборонено законом», слід дійти висновку: приватне підприємство може бути об'єктом права приватної власності.

Згідно зі ст.4 закону «Про власність» власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої, не забороненої законом, діяльності. Зокрема, передавати його безоплатно або

за плату у володіння і користування іншим особам.

Передача новому власнику прав стосовно підприємства на підставі нотаріально засвідченої заяви законодавством чітко не врегульована. На думку Держкомпід-приємництва, нотаріально засвідчена заява не може належним чином регулювати відносини щодо передачі права власності на підприємство.

Виходячи з того, що підприємство може бути об'єктом цивільно-правового договору, доцільно було б укласти відповідний договір (купівлі-продажу, дарування, міни), на підставі якого можливо було б врегулювати права і обов'язки сторін (нового і старого власників) і внести зміни в установчі документи.

Зміни в установчі документи вносяться відповідно до постанови КМУ від 25.05.98 №740 «Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності».

По материалам газеты "ЗАКОН & БІЗНЕС"