КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. № 1591
Київ

Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007 (873-2007-п) № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) № 1086 від 28.11.2012 (1086-2012-п) № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) № 211 від 23.03.2016 (211-2016-п) ) ( У назві та тексті Постанови слова "оздоровчих закладах" замінено словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" згідно з Постановою КМ № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити;
1) норми харчування у:
дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;
( Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) )
Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;
( Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 211 від 23.03.2016 (211-2016-п) )
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
( Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )
загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики (324-2002-п) , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).
( Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012 (1086-2012-п) )
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) , № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
( Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) , № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 28
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту
Вікова група (місяців)
0-3
4-5
6-7
8-12
Сухі адаптовані молочні суміші
80-100
90-120
75-80
30-60
(або рідкі адаптовані молочні суміші)
(700-900)
1000)
(900-800)
(600-500)
Хліб житній (з 10 місяців)
5-10
Хліб пшеничний (з 8 місяців)
5-10
Крохмаль
1
2
Крупи, бобові, макаронні вироби
20
25-30
Картопля
50
85
Овочі
120
180
Фрукти свіжі, цитрусові
10-60
70-120
Соки
30-50
50-100
Фрукти сушені
1-4
4-6
Кондитерські вироби (сухарики, печиво)
3-15
Цукор
30
30
Масло вершкове
1-4
4-6
Олія
1-3
3-6
Яйця, штук
1/5 жовтка
1/4 - 1/2 жовтка
Молоко, кисломолочні продукти
100-200
300-380
Сир кисломолочний
10-30
30-50
М’ясо, м’ясопродукти
50-90
Риба, рибопродукти
15-25
Кава злакова, цикорій
1
Какао
1
Чай
0,1
Сіль, сіль йодована
1
2
Хімічний склад
Білки
15
19
23
32
у тому числі тваринні
15
19
22
25
Жири
30
38
53
61
у тому числі рослинні
3
6
Вуглеводи
66
77
115
143
Енергоцінність, ккал
660
730
1029
1249
__________
Примітка:
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту
Вікова група (років)
від 1 до 3
від 3 до 6 (7)
Кількість приймання їжі
3
4
3
4
Хліб житній
20
30
40
60
Хліб пшеничний
55
80
80
120
Борошно пшеничне
15
20
25
32
Крохмаль
3
3
4
4
Крупи, бобові, макаронні вироби
30
40
45
50
Картопля
130
150
190
220
Овочі різні
180
210
230
260
Фрукти свіжі, цитрусові
45
90
100
100
Соки
50
50
70
100
Фрукти сушені
10
10
10
10
Кондитерські вироби
5
15
15
20
Цукор
35
40
45
50
Мед, медопродукти
1
1
2
2
Масло вершкове
12
19
21
25
Олія
6
9
9
15
Сало
1
1
2
2
Яйця, штук
1/4
1/2
1/2
1/2
Молоко, кисломолочні продукти
350
450
400
500
Сир кисломолочний
35
40
45
50
Сир твердий
3
3
5
5
Сметана
5
10
10
15
М’ясо, м’ясопродукти
60
85
100
110
Риба, рибопродукти
20
25
45
50
Кава злакова, цикорій
1
1
4
4
Какао
1
1
2
2
Чай
0,2
0,2
0,2
0,2
Сіль, сіль йодована
2
2
5
8
Дріжджі
1
1
1
1,5
Лавровий лист
0,05
0,05
0,1
0,1
Сухарі панірувальні
2
3
2
3
Томатна паста
2
3
2
3
Ванільний цукор
0,1
0,1
0,1
0,1
Кислота лимонна
0,1
0,1
0,1
0,1
Хімічний склад
Білки
46,6
60,6
68,1
81,5
у тому числі тваринні
29,1
37,5
48,4
48,5
Жири
45,6
63,5
71,7
86,5
у тому числі рослинні
8,4
12,3
12,7
17,8
Вуглеводи
167,6
229,3
239,2
298,8
Енергоцінність, ккал
1267,2
1731,2
1874,8
2299,4
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту
Санаторні заклади (групи) різних профілів
Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення
Вікова група (років)
від 1до 3
від 3 до 6(7)
від 1 до 3
від 3 до 6(7)
Кількість приймання їжі
3
4
3
4
5
5
Хліб житній
30
30
50
50
Хліб пшеничний
55
70
70
110
100
160
Борошно пшеничне
15
20
32
35
10
25
Крохмаль
2
3
3
4
3
4
Крупи, бобові, макаронні вироби
30
35
45
50
40
60
Картопля
140
150
220
240
150
200
Овочі різні
200
250
250
300
180
250
Фрукти свіжі, цитрусові
100
150
160
200
100
150
Соки
60
70
100
130
50
100
Фрукти сушені
10
10
10
12
15
20
Кондитерські вироби
8
12
15
20
10
20
Цукор
35
40
45
50
40
55
Мед, медопродукти
1
1
3
4
1
4
Масло вершкове
25
32
30
40
30
35
Олія
6
9
12
17
6
10
Яйця, штук
1/2
1
1
1
1
1
Молоко, кисломолочні продукти
400
500
450
550
500
550
Сир кисломолочний
45
50
60
70
50
70
Сир твердий
5
5
10
10
5
10
Сметана
10
12
15
18
10
15
М’ясо, м’ясопродукти
85
110
120
130
100
120
Риба, рибопродукти
30
30
60
60
30
60
Кава злакова, цикорій
1
1
2
2
1
2
Какао
1
1
2
4
Чай
0,1
0,2
0,2
0,2
0,1
0,2
Сіль, сіль йодована
5
5
8
8
5
8
Дріжджі
1
1
1,5
1,5
1
1
Лавровий лист
0,02
0,02
0,02
0,02
0,02
0,02
Сухарі панірувальні
2
3
2
3
2
3
Томатна паста
2
3
2
3
1
2
Хімічний склад
Білки
60,2
77,1
98,1
116
69,3
96,6
у тому числі тваринні
41,4
51,8
66
69
49
69
Жири
68,3
89,3
110,2
127,7
80,8
113,7
у тому числі рослинні
8,6
12,5
17
24,1
8,6
13,7
Вуглеводи
194,7
260,7
316,3
428,3
223,7
304,1
Енергоцінність, ккал
1634,5
2155
2649,1
3326,2
1899
2625,9
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.
2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами (1752-2001-п) , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах

( Назва додатка 4 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) )
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту
Вікова група (років)
від 3 до 6
від 6 до 10
від 10 до 13
від 13 і старше
Хліб житній
100
150
180
200
Хліб пшеничний
130
180
230
250
Борошно пшеничне
30
40
45
50
Крохмаль
3
3
3
3
Крупи, бобові, макаронні вироби
45
65
80
80
Картопля
300
350
400
420
Овочі свіжі
350
400
450
470
Фрукти свіжі, цитрусові
250
300
300
300
Соки
150
180
200
200
Фрукти сушені
20
15
15
15
Кондитерські вироби
30
30
35
40
Цукор
50
60
70
70
Мед, медопродукти
3
4
5
7
Масло вершкове
40
45
50
50
Олія
12
15
18
20
Сало
2
4
6
8
Яйця, штук
1
1
1
1
Молоко, кисломолочні продукти
500
500
500
500
Сир кисломолочний
40
50
70
70
Сир твердий
12
15
20
20
Сметана
15
20
25
25
М’ясо, птиця
125
130
160
160
Ковбасні вироби
25
20
25
40
Риба, рибопродукти
75
85
100
100
Кава злакова, цикорій
2
3
4
5
Какао
2
2
2
3
Чай
0,1
0,2
0,5
0,5
Сіль, сіль йодована
6
8
10
10
Дріжджі
1
2
3
3
Лавровий лист
0,02
0,02
0,02
0,02
Сухарі панірувальні
2
4
3
4
Томатна паста
2
3
3
4
Ванільний цукор
0,1
0,1
0,1
0,1
Кислота лимонна
0,1
0,1
0,1
0,2
Хімічний склад
Білки
74
87
100
107
у тому числі тваринні
37
43
51
53
Жири
67
77
90
95
у тому числі рослинні
24
28
15
16
Вуглеводи
355
400
390
428
Енергоцінність, ккал
2319
2641
2500
2995
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.
2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.
3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами (1752-2001-п) , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
( Пункт 5 приміток до додатка 4 виключено )
6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами (426-2002-п ) , затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма № 6 - ліцеїстська).
7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.
8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.
( Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007 (873-2007-п) , № 734 від 08.08.2012 (734-2012-п) )
Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування в Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву

( Назва додатка 5 в редакції Постанови КМ № 211 від 23.03.2016 (211-2016-п) )
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту
Група харчування за енерговитратами
перша
друга
третя
четверта
п`ята
Хліб житній
85
110
145
185
195
Хліб пшеничний
150
200
240
320
400
Борошно пшеничне
15
15
15
25
25
Крохмаль
2
2
2
2
2
Крупи, бобові, макаронні вироби
65
75
95
110
135
Картопля
190
205
275
290
360
Овочі свіжі
280
285
370
440
500
Фрукти свіжі, цитрусові
270
300
370
460
550
Соки
120
140
170
210
220
Фрукти сушені
10
10
15
20
25
Кондитерські вироби
50
75
100
135
200
Цукор
60
60
70
60
75
Мед, медопродукти
15
17
23
25
30
Масло вершкове
10
15
20
25
30
Олія
15
15
20
20
30
Сало
2
3
3
5
6
Яйця, штук
1
1
1
1
1
Молоко, кисломолочні продукти
380
425
480
540
400
Сир кисломолочний
40
50
60
60
90
Сир твердий
15
25
30
45
70
Сметана
15
20
20
25
35
М'ясо, м’ясопродукти
165
200
240
400
490
Риба, рибопродукти
45
70
80
125
140
Кава, кава злакова, цикорій
4
4
4
5
5
Какао
3
3
3
4
4
Чай
0,4
0,4
0,4
0,5
0,5
Сіль, сіль йодована
6
8
10
8
10
Дріжджі
1
1
1
2
2
Спеції
0,04
0,04
0,06
0,07
0,08
Мінеральна вода
100
100
180
200
200
Хімічний склад
Білки
85
105
130
160
205
у тому числі тваринні
51
63
78
96
123
Жири
66
87
119
160
205
у тому числі рослинні
17
22
30
40
51
Вуглеводи
342
450
527
655
834
Енергоцінність, ккал
2302
3003
3699
4700
6001
Розподіл груп харчування за енерговитратами
Групи харчування за енер говитратами
Калорійність раціону, ккал
Вік, років
Стать
Вид спорту
Перша
2300
(2000-2600)
11-13
хлопчики
спортивна гімнастика
11-13
дівчатка
спортивна гімнастика
Друга
3000
(2800-3200)
14-17
юнаки
спортивна гімнастика
14-17
дівчата
спортивна гімнастика
Третя
3700
(3200-3900)
11-13
хлопчики
фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо)
11-13
дівчатка
фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо)
14-17
юнаки
бокс, боротьба (легка вагова категорія)
Четверта
4700
(4500-5000)
11-13
хлопчики
плавання
11-17
дівчата
плавання
14-17
юнаки
футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт)
14-17
дівчата
фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт)
14-17
юнаки
бокс, боротьба (середня вагова категорія)
П’ята
6000
(5600-6400)
14-17
юнаки
фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія)
__________
Примітки:
1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5.
2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше.
3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11-13 років.
4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14-17 років.
Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353 (353-2014-п)
        )

НОРМИ

харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)
Найменування продукту
Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
праці та відпочинку,наметові містечка
позаміські (стаціонарні), дитячі центри
санаторного типу
табір з денним перебуванням
діти віком 12-17 років включно
діти віком до 10 років включно
діти віком 11-17 років включно
діти віком до 10 років включно
діти віком 11-17 років включно
діти віком 8-14 років включно
Хліб житній
150/393
100/254
125/308
125/308
125/308
40/131
Хліб пшеничний
200/521
125/380
150/395
200/521
200/521
90/234
Борошно пшеничне
70/164
50/158
50/158
30/101
40/172
10/33
Крохмаль*
4/15
4/15
4/15
4/15
4/15
3/10
Крупи, бобові, макаронні вироби
140/360
65/221
85/372
65/221
85/372
32/120
Картопля
400/233
320/181
400/233
320/181
400/233
180/132
Овочі різні
420/24
350/20
450/27
350/20
450/50
210/22
Фрукти свіжі
250/105
250/105
250/105
300/326
450/468
50/21
Соки
200/84
200/84
200/84
200/84
200/84
50/21
Фрукти сушені*
20/51
15/46
15/46
10/56
10/56
10/28
Кондитерські вироби
50/173
50/173
50/173
50/195
50/195
10/46
Цукор
60/217
40/176
60/217
50/185
60/217
35/147
Мед, медопродукти*
4/13
4/13
4/13
5/16
5/16
2/6
Масло вершкове
40/237
45/320
50/367
45/320
50/367
20/148
Олія
20/160
18/156
20/160
15/144
20/160
8/70
Сало*
7/30
5/21
9/38
5/21
5/21
Яйця, штук
1/64
1/64
1/64
1/64
1/64
Молоко, кисломолочні продукти
500/230
500/230
500/230
500/230
500/230
250/147
Сир кисломолочний
50/71
40/57
40/57
60/86
60/86
25/37
Сир твердий
20/58
15/47
15/47
10/30
10/30
5/15
Сметана*
25/71
15/57
15/57
15/57
15/57
10/28
М’ясо, птиця
220/380
160/320
200/360
200/360
220/380
80/182
М’ясо-ковбасні вироби
40/150
20/120
20/120
20/120
20/120
Риба, рибопродукти*
60/30
55/28
65/33
60/30
70/35
30/15
Кава злакова*
3,5/0
1,5/0
1,5/0
2,5/0
2,5/0
1/0
Какао*
1/6
1/6
1/6
1/6
1/6
Чай
1,5/0
0,5/0
0,5/0
0,5/0
0,5/0
0,1/0
Сіль, сіль йодована
10/0
10/0
10/0
10/0
10/0
8/0
Дріжджі
2/0
2/0
2/0
2/0
2/0
Лавровий лист
0,01/0
0,01/0
0,01/0
0,01/0
0,01/0
0,01/0
Кислота лимонна
0,05/0
0,05/0
0,05/0
0,05/0
0,05/0
0,05/0
Хімічний склад
Білки
144
113
125
123
129
58
у тому числі тваринні
72
39
68
82
82
35
Жири
131
113
119
115
115
57
у тому числі рослинні
25
15
23
20
20
8
Вуглеводи
540
418
487
417
434
212
Енергоцінність, ккал
3840
3252
3685
3697
4263
1593
__________
Примітка.
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень.
Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.
( Додаток 6 в редакціїПостанови КМ № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )
Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ

харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)
Найменування продукту
Вікова група (років)
від 6 до 10
від 10 і старше
Хліб житній
60
80
Борошно пшеничне
5
10
Крупи, бобові, макаронні вироби
21
30
Цукор
15
18
Масло вершкове
8
10
Олія
7
10
Картопля
100
120
Овочі різні
140
180
Фрукти, соки
50
75
Фрукти сушені
8
8
Яйця, штук
1/4
1/4
Молоко та кисломолочні продукти
18
20
Сир кисломолочний
16
20
Сметана
5
6
М’ясо, птиця, м’ясопродукти
35
35
Риба та рибопродукти
25
25
Чай
0,1
0,1
Хімічний склад
Білки
27
31,8
у тому числі тваринні
14,1
15
Жири
25,6
30,7
у тому числі рослинні
7
10
Вуглеводи
114
143
Енергоцінність, ккал
794
975
__________
Примітки:
1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.
2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.
3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856 (856-2002-п) .
Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353 (353-2014-п)
        )

НОРМИ

заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту
Вага, кілограмів брутто
Продукт-замінник
Вага, кілограмів брутто
Примітка
Масло вершкове
1
олія
0,73
масло вершкове топлене
0,8
Олія
1
олія (соняшникова, кукурудзяна)
1
Молоко коров’яче пастеризоване
1
молоко коров’яче сухе
0,11
вершки сухі
0,12
молоко згущене стерилізоване
0,46
молоко згущене з цукром
0,39
вершки згущені з цукром
0,35
кисломолочні продукти (наприклад, кефір)
1
сир кисломолочний напівжирний
0,2
сир твердий
0,11
Хліб житній
1
хліб пшеничний
0,66
борошно пшеничне
0,46
Хліб пшеничний
1
хліб житній
1,5
борошно пшеничне
0,7
сухарі (з борошна першого сорту)
0,75
Чай чорний
1
чай чорний плитковий
1
чай зелений
1
Картопля (30 відсотків відходів)
1
пюре картопляне сухе
0,25
капуста білокачанна
1,11
капуста цвітна
0,8
квасоля, горох свіжі
0,52
Бобові (зерно)
1
горох, квасоля свіжі
4,2
кукурудза консервована
4,44
горошок зелений консервований
6,6
Морква (буряк) свіжа
1
морква (буряк) для гарніру (консерви)
1,4
Томати свіжі
1
томати консервовані
1,04
томатний сік
1,14
томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)
0,42
Капуста свіжа
1
капуста білокачанна квашена
1,15
капуста білокачанна рання
1
капуста цвітна
1
капуста брюссельська
1,3
Цибуля-порей
1
цибуля свіжа зелена
0,95
Огірки (томати) солені
1
огірки (томати) консервовані
1,64
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)
1
сік томатний натуральний
2,66
томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)
0,66
томати свіжі
2,38
Яблука свіжі
1
яблука консервовані
0,41
сік яблучний
0,92
сік сливовий
0,53
сік виноградний
0,65
інші соки плодові натуральні
0,9
яблука сушені
0,2
сливи сушені
0,2
абрикоси сушені
0,17
родзинки
0,15
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)
1
виноград
0,8
компоти консервовані
0,5
Яблука сушені
1
яблука свіжі
5
груші сушені
1
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)
0,5
Дріжджі хлібопекарські
1
дріжджі хлібопекарські сухі
0,3
Кури патрані (I категорії)
1
яловичина, свинина
1
кури напівпатрані (I категорії)
1,34
курчата патрані
1
курчата напівпатрані
1,5
стегенця курячі
0,8
філе куряче
0,6
консерви з курятини
0,75
за медичними показаннями
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)
печінка
1
серце
1,77
м’ясо птиці патраної (I категорії)
1
ковбаса варена
0,8
консерви м’ясні (у тому числі з курятини)
0,75
за медичними показаннями
риба
1,15
сир кисломолочний напівжирний
1,2
Риба (охолоджена, морожена)
1
оселедець солений із головою
1
рибне філе
0,7
консерви рибні
0,8
за медичними показаннями
яловичина
0,87
яйце
0,9
Яйця, штук
1
сир кисломолочний напівжирний
0,031
яловичина
0,1
молоко
0,18
сир твердий
0,02
( Додаток 8 в редакціїПостанови КМ № 353 від 06.08.2014 (353-2014-п) )