ГУ ДФС у м. Києві
Лист
21.04.2016 № 9392/10/26-15-12-01-18
Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло звернення щодо оподаткування операцій за договором управління майном і в межах своїх повноважень повідомляє.
Згідно із п. 1 ст. 1029 Цивільного кодексу України від 16.01.2013 № 435-ІУ зі змінами та доповненнями (далі - ЦКУ (435-15) ) за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).
Відповідно до п. 1 ст. 1032 та п. 5 ст. 1033 ЦКУ установником управління є власник майна. Управитель, якщо це визначено договором про управління майном, є довірчим власником цього майна, яким він володіє, користується і розпоряджається відповідно до закону та договору управління майном. Договір про управління майном не тягне за собою переходу права власності до управителя на майно, передане в управління.
Згідно пп. 5 п. 180.1 ст. 180 ПКУ для цілей оподаткування податком на додану вартість операцій за договорами управління майном, платником цього податку є особа - управитель майна, яка веде окремий податковий облік з податку на додану вартість щодо господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном.
При цьому для цілей оподаткування господарські відносини між управителем майна з власної господарської діяльності та його діяльності з управління майном прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів.
Пунктом 185.1 ст. 185 ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
При цьому операції з надання товарів у межах договорів довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари та не пов'язані з купівлею чи продажем таких товарів, не вважаються постачанням товарів (пп. 14.1.191 та пп. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Враховуючи вищевикладене, операції з передачі та повернення майна в межах договору управління майном, які не передбачають передачі прав власності на таке майно, ПДВ не оподатковуються.
Щодо операцій по управлінню майном, які здійснюються управителем за плату та в інтересах установника управління в межах договору управління майном, є операцією з поставки товарів/послуг, що оподатковується ПДВ на загальних підставах (за ставкою 20 відсотків).
Відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 375 (375-2014-п) , Мінфін є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.
Мінфін є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, державну політику, зокрема, у сфері бухгалтерського обліку.
Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України від 16.07.1999 № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").
Отже, з питання на балансі якої із сторін договору управління повинен обліковуватись переданий в управління майновий комплекс після підписання договору управління, доцільно звертатися до Міністерства фінансів України.
Слід зазначити, що ст. 36 Кодексу (2755-17) встановлено, що платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати відповідність проведення ними операцій.
Оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки у відповідності до вимог Кодексу.
Згідно із статтею 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
Також варто зазначити, що в кожній районній державній податковій інспекції міста Києва функціонують Центри обслуговування платників податків. В яких також надаються усні консультаційні послуги з питань практичного застосування норм Податкового кодексу України (2755-17) . У разі виникнення додаткових питань, ГУ ДФС у м. Києві пропонує вам звернутись безпосередньо до податкового органу за місцем вашої державної реєстрації.
Заступник начальника
Е.М. Пруднікова