НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
14.06.2016 № 1242

Про схвалення доопрацьованого проекту розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Порядку реєстрації правил страхування для конкретного виду страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил та внесення змін : до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності"

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", підпункту 7 пункту 3 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Схвалити доопрацьований проект розпорядження Нацкомфінпослуг "Про затвердження Порядку реєстрації правил страхування для конкретного виду страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил та внесення зміни до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності" (далі ~ проект розпорядження), що додається.
2. Сектору зв'язків з громадськістю та протоколу забезпечити оприлюднення проекту розпорядження.
3. Департаменту страхового регулювання та нагляду подати проект розпорядження для погодження до Державної регуляторної служби України та заінтересованих органів.
4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Максимчук О.В.
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № 63 засідання Комісії
від 14.06.2016
СХВАЛЕНО
Розпорядження Національної комісії, що здійснює
державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг
ПРОЕКТ

Про затвердження Порядку реєстрації правил страхування для конкретного виду страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил та внесення змін до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", підпункту 7 пункту 3 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) , Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,
постановила:
1. Затвердити Порядок реєстрації правил страхування для конкретного виду страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил, що додається.
2. Унести до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності, затверджених розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 року № 40, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 вересня 2003 року за № 805/8126 (z0805-03) , такі зміни:
1) пункт 2.13 розділу 2 викласти у такій редакції:
"2.13. Страховик зобов'язаний прийняти та подати на реєстрацію в Нацкомфінпослуг правила страхування, які відповідають вимогам статті 17 Закону України "Про страхування". Порядок реєстрації правил страхування для конкретного виду страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил визначається нормативно-правовим актом Нацкомфінпслуг.".
2) пункт 3.5 розділу 3 виключити.
У зв'язку з цим пункт 3.6 вважати відповідно пунктом 3.5.
3. Це розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Страховики протягом тридцяти календарних днів з дня набрання чинності цим розпорядженням повинні забезпечити оприлюднення правил добровільного страхування з урахуванням усіх змін та/або доповнень до них зареєстрованих в Держфінпослуг та/або Нацкомфінпослуг на власних веб-сайтах (веб-сторінках).
5. Сектору зв'язків з громадськістю та протоколу забезпечити оприлюднення цього розпорядження після його державної реєстрації.
6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на члена Нацкомфінпослуг Максимчук О.В.
Голова Комісії
І. Пашко
Згідно з чинним законодавством
відповідно до колегіального рішення Комісії
Протокол № ____ засідання Комісії
від
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Національної
комісії, що здійснює державне
регулювання у сфері ринків
фінансових послуг
_____№__________
ПРОЕКТ

ПОРЯДОК

реєстрації правил страхування для конкретного виду добровільного страхування, а також змін та/або доповнень до цих правил

І. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розроблено відповідно до статті 17 Закону України "Про страхування", Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) та підпункту 62 пункту 4 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 (1070/2011) .
1.2. Правила страхування є правилами надання фінансових послуг, які розробляються і затверджуються страховиком окремо для кожного виду добровільного страхування.
1.3. Правила добровільного страхування (далі - Правила) та зміни та/або доповнення до них, що є невід'ємною частиною Правил (далі - Зміни до Правил), підлягають реєстрації страховиком-резидентом та філією страховика-нерезидента (далі — страховики) в Нацкомфінпослуг.
1.4. Страховик має право укладати договори страхування відповідно до Правил та Змін до Правил на конкретний вид добровільного страхування після їх реєстрації в Нацкомфінпослуг.
Страховик протягом тридцяти календарних днів після реєстрації в Нацкомфінпослуг Змін до Правил має привести свою діяльність у відповідність до зареєстрованих змін.
Страховик укладає договори страхування на підставі зареєстрованих в Держфінпослуг та/або Нацкомфінпослуг Правил, з урахуванням всіх змін, із зазначенням відповідних дат та номерів рішень щодо реєстрації Правил та Змін до Правил у таких договорах.
Страховик не має право укладати договори страхування відповідно до Правил та Змін до Правил на конкретний вид добровільного страхування після скасування рішення Нацкомфінпослуг про видачу ліцензії на відповідний вид добровільного страхування або з дня набрання чинності рішення
Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії на відповідний вид добровільного страхування.
1.5. Страховики забезпечують оприлюднення на власних веб-сайтах Правил з урахуванням всіх змін до них протягом тридцяти календарних днів після реєстрації Правил та Змін до Правил в Нацкомфінпослуг.
1.6. Страховик зобов'язаний забезпечувати відповідність Правил вимогам чинного законодавства та/або цього Порядку протягом дії ліцензії на конкретний вид добровільного страхування та протягом дев'яноста днів з дня набрання чинності відповідних змін до законодавства вносити зміни до Правил.

II. Вимоги до Правил та Змін до Правил

2.1. Правила мають відповідати таким вимогам до змісту:
2.1.1. Правила повинні містити всі умови, визначені статтею 17 Закону України "Про страхування".
При розкритті в Правилах інформації щодо розміру страхових тарифів зазначається граничний розмір нормативних витрат на ведення справи, які вираховуються із страхових платежів, що повертаються страхувальнику, у випадках, передбачених статтею 28 Закону України "Про страхування".
При розкритті в Правилах інформації щодо порядку і умов здійснення страхових виплат зазначається порядок визначення викупної суми у разі дострокового припинення дії договору страхування життя або порядок визначення розміру страхових виплат за договорами страхування, крім страхування життя.
В разі укладання страховиком договорів страхування в електронній формі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем в Правилах розкривається інформація щодо порядку укладення, виконання та припинення таких договорів відповідно до законодавства.
2.1.2. Поняття та положення, які вживаються в Правилах, мають відповідати поняттям та положенням Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) , Характеристики та кваліфікаційних ознаках видів добровільного страхування, затверджених розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 09.07.2010 № 565, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.11.2010 за № 1119/18414 (z1119-10) , Цивільного кодексу України (435-15) , інших нормативно-правових актів у сфері регулювання ринків фінансових послуг.
У разі потреби застосування понять, не визначених у відповідних нормативно-правових актах, потрібно дати їх тлумачення у відповідному розділі Правил.
2.1.3. Положення Правил не повинні порушувати чи обмежувати права страхувальника, зазначені у Правилах та/або встановлені законодавством, у тому числі права застрахованої особи та вигодонабувача (якщо страхувальник і вигодонабувач є однією особою).
2.1.4. У тексті Правил не допускається: подвійне тлумачення одних і тих самих положень, протиріччя або неузгодженості між пунктами, застосування речень (фраз, фразеологічних зворотів), що призводять до неоднозначного розуміння змісту, використання визначених у законодавстві понять в іншій редакції.
2.1.5. Положення Правил викладаються суцільно пов'язаним закінченим текстом, який не містить порушень граматичних та синтаксичних правил, що призводять до спотворення змісту положень Правил.
2.2. У разі внесення Змін до Правил такі зміни мають відповідати вимогам до змісту, встановленим до Правил.
2.3. Правила мають бути оформлені з урахуванням таких вимог:
2.3.1. Правила викладаються державною мовою, а у разі проведення зовнішньоекономічної діяльності з укладання договорів страхування та/або перестрахування, можуть бути перекладені іншою мовою і тексти таких перекладів мають бути завірені відповідно до вимог законодавства.
2.3.2. Положення Правил не повинні містити граматичні та синтаксичні помилки.
2.3.3. Назва Правил повинна містити слова "добровільного" та назву виду конкретного виду добровільного страхування відповідно до статті 6 Закону "Про страхування".
2.3.4. На титульній сторінці Правил зазначається повне найменування страховика відповідно до його установчих документів, уповноважена особа або орган управління страховика, який прийняв рішення про затвердження Правил, а також дата та номер такого рішення.
2.3.5. Страхові тарифи та методика їх розрахунку за договорами страхування життя, викладені у Правилах, засвідчуються підписом актуарія, який отримав свідоцтво про відповідність кваліфікаційним вимогам до осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками.
2.3.6. Правила мають бути наскрізно прошиті (прошнуровані) та пронумеровані. На зворотному боці останньої сторінки примірника Правил робиться надпис "Пронумеровано, прошнуровано, (кількість) сторінок", який засвідчується підписом керівника страховика або уповноваженої ним особи та печаткою страховика (за наявності).
2.3.7. Текст Правил друкується у форматі Microsoft Word одним шрифтом розміром не менше ніж 12 пунктів.
2.4. У разі внесення Змін до Правил такі зміни мають відповідати вимогам до оформлення, встановленим до Правил з урахуванням таких особливостей:
2.4.1. У разі необхідності внесення Змін до Правил страховик може викласти Правила у новій редакції.
2.4.2. У разі необхідності внесення змін та/або доповнень до особливих умов, які є структурною складовою Правил, зареєстрованих в Держфінпослуг та/або Нацкомфінпослуг, або у разі їх викладення в новій редакції, такі зміни необхідно оформлювати як Зміни до Правил.

III. Реєстрація Правил

3.1. Правила підлягають реєстрації в Нацкомфінпослуг при видачі ліцензії на право здійснення відповідного виду страхування та додаються страховиком до заяви про отримання ліцензії.
3.2. Рішення про реєстрацію Правил Нацкомфінпослуг приймає у разі прийняття рішення про видачу ліцензії.
3.3. Примірник Правил, які подаються страховиком у складі документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, після їх реєстрації долучається до ліцензійної справи страховика та зберігається в Нацкомфінпослуг,
3.4. Про рішення щодо реєстрації Правил страховик повідомляється протягом п'яти робочих днів з дня прийняття такого рішення. У повідомленні зазначаються дата і номер відповідного рішення про реєстрацію Правил, а також додається копія такого рішення.
3.5. У разі прийняття Нацкомфінпослуг рішення про відмову у видачі ліцензії або рішення про залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду Правила Нацкомфінпослуг не реєструються.

IV. Реєстрація Змін до Правил

4.1. У разі внесення страховиком Змін до Правил страховик протягом десяти робочих днів з дати їх затвердження надсилає примірник таких Змін до Правил до Нацкомфінпослуг для реєстрації.
4.2. Для реєстрації в Нацкомфінпослуг Змін до Правил страховик подає:
4.2.1. Супровідний лист у довільній формі із зазначенням дати та номеру реєстрації в Нацкомфінпослуг Правил, до яких вносяться зміни.
4.2.2. Примірник Змін до Правил, оформлений з дотриманням вимог, встановлених у розділі II цього Порядку.
4.3. Протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня надходження до Нацкомфінпослуг на реєстрацію Змін до Правил Нацкомфінпослуг приймає одне з таких рішень:
про реєстрацію Змін до Правил;
про відмову у реєстрації Змін до Правил.
4.4. Підстави для прийняття Нацкомфінпослуг рішення про відмову у реєстрації Змін до Правил є:
4.4.1. Невідповідність Змін до Правил вимогам законодавства.
4.4.2. Невідповідність Змін до Правил вимогам статті 17 Закону України "Про страхування".
4.4.3. Невідповідність Змін до Правил вимогам, встановленим у розділі II цього Порядку.
4.4.4. Положення Змін до Правил порушують чи обмежують права страхувальника, зазначені у Правилах та/або встановлені законодавством, у тому числі права застрахованої особи та вигодонабувача (якщо страхувальник і вигодонабувач є однією особою).
4.4.5. Документи, надані страховиком до Нацкомфінпослуг для реєстрації Змін до Правил, подані не у повному обсязі та/або без дотримання вимог до оформлення документів, зазначених у пункті 4.2 цього розділу.
4.5. У рішенні Нацкомфінпослуг про відмову у реєстрації Змін до Правил зазначається перелік та опис підстав (обґрунтування), що стали підставою для прийняття такого рішення та викладаються в однозначній, зрозумілій та достатній для виконання страховиком формі.
4.6. Примірник Змін до Правил після їх реєстрації долучається до ліцензійної справи страховика та зберігається в Нацкомфінпослуг.
4.7. Про прийняте Нацкомфінпослуг рішення страховик повідомляється протягом п'яти робочих днів з дня прийняття такого рішення.
У повідомленні зазначаються дата і номер відповідного рішення про реєстрацію Змін до Правил, а також додається копія такого рішення.
У разі прийняття Нацкомфінпослуг рішення про відмову у реєстрації Змін до Правил до повідомлення про прийняте рішення додається копія такого рішення.
4.8. Після усунення причин, що були підставою для прийняття Нацкомфінпослуг рішення про відмову у реєстрації Змін до Правил страховик може повторно подати Зміни до Правил для реєстрації в Нацкомфінпослуг відповідно до вимог цього Порядку.

V. Контроль за виконанням цього Порядку

5.1. Державний контроль за дотриманням страховиками вимог цього Порядку здійснюється Нацкомфінпослуг відповідно до законодавства.
5.2. У разі виявлення порушень при здійсненні контролю за додержанням цього Порядку застосовуються заходи впливу та заходи реагування, передбачені законодавством.
Директор департаменту страхового регулювання та нагляду
Ю. Христолюбська
Джерело інформаціі: http://nfp.gov.ua