МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 08.09.2015 р. N 1982-0-3-15/8.1

Щодо можливості управління господарською організацією безпосередньо її власником

Водночас повідомляємо, що відповідно до статті 113 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання - юридичної особи.
Порядок організації та діяльності приватних підприємств визначається цим Кодексом та іншими законами.
Статтею 65 ГКУ встановлено, що управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.
Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.
У разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов'язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін.
Громадянин здійснює управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом (частина четверта статті 128 ГКУ).
Щодо порушеного питання в контексті товариства з обмеженою відповідальністю зазначаємо, що відповідно до частини першої статті 140 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ (435-15) ) товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.
Відповідно до частини першої статті 97 ЦКУ управління товариством здійснюють його органи.
Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників (частина перша статті 145 ЦКУ, частина перша статті 58 Закону України"Про господарські товариства"(далі - Закон)).
Загальні збори приймають всі рішення з питань діяльності товариства відповідно до чинного законодавства України.
У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства (частина друга статті 145 ЦКУ та частина перша статті 62 Закону).
Водночас основним документом, що визначає засади діяльності товариства з обмеженою відповідальністю, є статут.
Виходячи з положень статті 88 ЦКУ, у статуті юридичної особи вказуються найменування юридичної особи, органи управління, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.
Також повідомляємо, що основними завданнями Міністерства економічного розвитку і торгівлі України є забезпечення формування та реалізація державної політики у сфері розвитку підприємництва (абзац п'ятий підпункту 1 пункту 3 Положення про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. N 459 (459-2014-п) ).
Мінекономрозвитку відповідно до покладених на нього завдань узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавчих актів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України та в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України (підпункт 1 пункту 4 вказаного Положення (459-2014-п) ).
Водночас інформуємо, що листи Міністерства юстиції не встановлюють норм права і мають лише інформаційний характер.
Перший заступник Міністра
Н. Севостьянова