ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
НАКАЗ
08.11.2016 № 577
(з основної діяльності)

Про внесення змін до Положення про Український гідрометеорологічний центр Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Відповідно до вимог Цивільного (435-15) та Господарського кодексів України (436-15) , Законів України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (755-15) , "Про управління об'єктами державної власності" (185-16) , "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій" (652-19) , Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій (1052-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1052, з метою приведення організаційно-установчих документів до нормативно-правової бази НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до Положення про Український гідрометеорологічний центр (v0759735-11) Державної служби України з надзвичайних ситуацій шляхом викладення його в новій редакції, що додається.
2. Українському гідрометеорологічному центру ДСНС України (Кульбіда М.І.) забезпечити подання змін до установчого документа до органу державної реєстрації для проведення державної реєстрації відповідно до чинного законодавства.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Білошицького Р.М.
Голова
М. Чечоткін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної служби України
з надзвичайних ситуацій
26.07.2001 № 759
(у редакції наказу
Державної служби України
з надзвичайних ситуацій
08.11.2016 № 577)

ПОЛОЖЕННЯ

про Український гідрометеорологічний центр Державної служби України З надзвичайних ситуацій

(нова редакція)
(код ЄДРПОУ 25836018)

1. Загальні положення

1.1. УКРАЇНСЬКИЙ ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ (далі - УкрГМЦ) є неприбутковою організацією, підпорядковується і належить до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій як центрального органу виконавчої влади у сфері гідрометеорологічної діяльності. Діяльність УкрГМЦ спрямовується і координується Управлінням гідрометеорології ДСНС України.
1.2. УкрГМЦ у межах повноважень бере участь у реалізації державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності.
1.3. УкрГМЦ у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законом України "Про гідрометеорологічну діяльність" (443-14) , іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами МВС України, ДСНС України, Положенням про Державну службу України з надзвичайних ситуацій та цим Положенням.
1.4. У підпорядкуванні УкрГМЦ знаходяться: Центральна геофізична обсерваторія, Регіональний центр з гідрометеорології в Автономній Республіці Крим, Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів, Дніпропетровський, Донецький, Львівський, Харківський регіональні центри з гідрометеорології, Вінницький, Волинський, Житомирський, Закарпатський, Запорізький, Івано-Франківський, Кіровоградський, Луганський, Миколаївських, Полтавський, Рівненський, Сумський, Тернопільський, Хмельницький, Херсонський, Черкаський, Чернігівський, Чернівецький обласні центри з гідрометеорології, Дунайська гідрометеорологічна обсерваторія.
1.5. УкрГМЦ є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України та банках України, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.
1.6. Найменування та місцезнаходження УкрГМЦ:
Повне найменування:
українською - УКРАЇНСЬКИЙ ГІДРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ;
англійською - UKRAINIAN HYDROMETEOROLOGICAL CENTER OF THE STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE
Скорочене найменування: УкрГМЦ
Місцезнаходження: 01601, м. Київ-30, вул. Золотоворітська, 6-в.
1.7. УкрГМЦ є бюджетною установою та утримується за рахунок коштів державного бюджету.
1.8. УкрГМЦ має право укладати договори та угоди, набувати майнові та особисті немайнові права й обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді відповідно до вимог чинного законодавства України.
1.9. УкрГМЦ несе відповідальність за своїми зобов'язаннями згідно з чинним законодавством. УкрГМЦ не несе відповідальність за зобов'язаннями ДСНС України, відповідно ДСНС України не несе відповідальності за зобов'язаннями УкрГМЦ.
1.10. Структура, штатний розпис, чисельність працівників, кошторис, річний план діяльності УкрГМЦ затверджуються ДСНС України.
1.11. УкрГМЦ утворює науково-технічну раду, методичну комісію та інші консультаційно-дорадчі органи, склад та положення про які затверджує директор УкрГМЦ, їх рішення за необхідності уводяться в дію наказами УкрГМЦ.

2. Основні завдання УкрГМЦ

2.1. Участь в реалізації державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності.
2.2. Аналіз та прогнозування умов погоди, гідрологічного режиму річок і водосховищ, агрометеорологічних умов вегетації сільськогосподарських культур та їх врожайності, метеорологічних умов формування рівнів забруднення повітря в містах України.
2.3. Здійснення забезпечення та обслуговування Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій всіх форм власності, населення (через засоби масової інформації) гідрометеорологічною інформацією, попередженнями про загрозу виникнення небезпечних та стихійних гідрометеорологічних явищ.
2.4. Здійснення збору, оброблення, передавання гідрометеорологічної інформації та інформації про рівень забруднення навколишнього природного середовища, формування баз і банків гідрометеорологічних даних.
2.5. Організаційно-методичне керівництво гідрометеорологічними організаціями з питань:
прогнозування метеорологічних, гідрологічних, агрометеорологічних умов, метеорологічних умов забруднення атмосферного повітря;
гідрометеорологічного забезпечення і обслуговування споживачів;
збору, оброблення та передавання даних;
охорони праці;
матеріально-технічного забезпечення;
розвитку, оптимізації державної системи гідрометеорологічних спостережень та спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища;
метеорологічного обслуговування цивільної авіації;
придбання та введення в експлуатацію засобів вимірювальної техніки (далі - ЗВТ);
проведення ремонтів приміщень і споруд, використання автотранспорту.
2.6. Здійснення організації та координації фінансово-господарської діяльності, управління та контролю гідрометеорологічної діяльності підпорядкованих організацій.
2.7. Забезпечення дотримання стандартів, нормативів та правил метрології, вимог щодо застосування ЗВТ, устаткування та обладнання під час здійснення гідрометеорологічних спостережень, спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища.
2.8. Здійснення в межах компетенції матеріально-технічного забезпечення діяльності підпорядкованих організацій, придбання, виготовлення та доставки ЗВТ, обладнання, витратних матеріалів для проведення гідрометеорологічних спостережень і робіт та спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища.

3. Функції УкрГМЦ

3.1. Проводить постійний аналіз та прогнозування стану погоди, гідрологічного режиму річок і водосховищ, агрометеорологічних умов вирощування та врожайності основних сільськогосподарських культур на території України, впливу метеорологічних умов на забруднення атмосферного повітря.
3.2. Забезпечує органи державної влади, місцевого самоврядування, суб'єкти галузей економіки, населення (через засоби масової інформації), Збройні Сили України, інших споживачів гідрометеорологічною інформацією та інформацією про забруднення навколишнього природного середовища, прогнозами і попередженнями про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища, здійснює платне інформаційне обслуговування споживачів, надає у визначеному законодавством порядку інші платні послуги.
3.3. Здійснює відповідно до планів збір, оброблення та доведення до підпорядкованих організацій, інших заінтересованих підприємств та відомств даних гідрометеорологічних спостережень, інформації, необхідної для аналізу та прогнозу гідрометеорологічних умов, гідрометеорологічного забезпечення і обслуговування, забезпечує в режимі реального часу передавання визначених обсягів гідрометеорологічної інформації до глобальної системи телезв'язку Всесвітньої Метеорологічної Організації (далі - ВМО).
3.4. Здійснює організаційно-методичне керівництво підпорядкованими гідрометеорологічними організаціями з питань прогнозування, гідрометеорологічного забезпечення та обслуговування, агрометеорологічних спостережень і робіт, збору та оброблення гідрометеорологічної інформації та інформацій про забруднення природного середовища, використання електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення, фінансово-господарської діяльності, матеріально-технічного забезпечення, охорони праці.
3.5. Забезпечує організацію, розміщення, розвиток та контроль за функціонуванням державної системи гідрометеорологічних спостережень, проведенням гідрометеорологічних, геліогеофізичних спостережень, аерологічних, авіаметеорологічних, метеорологічних радіолокаційних, агрометеорологічних та спеціалізованих спостережень, фонових радіаційних та базових спостережень за забрудненням навколишнього природного середовищ.
3.6. Проводить перевірку гідрометеорологічної діяльності, аналізує роботу підпорядкованих організацій, узагальнює матеріали місячної і річної звітності, готує відповідні огляди, методичні листи з питань гідрометеорологічного прогнозування, забезпечення та обслуговування, виконання агрометеорологічних спостережень і робіт, функціонування системи збору, оброблення і передавання гідрометеорологічної інформації та інформації про рівень забруднення навколишнього природного середовища, господарсько-фінансової діяльності підпорядкованих організацій.
3.7. Забезпечує в межах компетенції контроль і методичне супроводження робіт, що здійснюються іншими суб'єктами гідрометеорологічної діяльності.
3.8. Розробляє та реалізує в межах компетенції заходи щодо поліпшення діяльності гідрометеорологічних організацій.
3.9. Розробляє та затверджує плани передавання оперативної гідрометеорологічної інформації, проведення агрометеорологічних спостережень і робіт, підготовки та передавання прогностичної гідрометеорологічної інформації, гідрометеорологічного забезпечення та гідрометеорологічного обслуговування.
3.10. Затверджує Плани гідрометеорологічної діяльності гідрометеорологічних організацій та вносить до них зміни.
3.11. Здійснює спільно з Державним підприємством "Український авіаційний метеорологічний центр" (далі - ДП "УАМЦ") інформаційне та організаційно-методичне забезпечення діяльності авіаметеорологічних станцій цивільних, розроблення проектів нових та пропозицій щодо внесення змін до чинних нормативних документів, що регламентують метеорологічне обслуговування цивільної авіації.
3.12. Здійснює розроблення, випробування, впровадження, експлуатацію та супроводження роботи програмно-технічних комплексів по збору, комплектування, контролю повноти і якості оброблення та передавання оперативної гідрометеорологічної інформації та інформації про забруднення навколишнього природного середовища, розроблення, випробування, впровадження, експлуатацію та супроводження роботи програмного забезпечення автоматизованих робочих місць спеціалістів (АРМ синоптика, АРМ гідролога, АРМ агрометеоролога та інших).
3.13. Бере участь у виконанні науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (далі - НДДКР), підготовці науково-прикладних і науково-методичних матеріалів, а також науково-організаційної діяльності в частині формування та виконання планів НДДКР Українського гідрометеорологічного інституту (далі - далі УкрГМІ); здійснює випробування, впровадження та використання результатів НДДКР, попередні випробування та дослідну експлуатацію нових технологій збору, оброблення та передавання інформації; проводить випробування і впровадження нових ЗВТ, методів гідрометеорологічних спостережень та прогнозів, розроблених в Україні та за кордоном, у проведенні державних приймальних випробувань.
3.14. Виконує обов'язки оперативного підрозділу національної гідрометеорологічної служби в рамках угод між ВМО та Міжнародним агентством з атомної енергії з моделювання процесів переносу забруднюючих речовин при ядерних та інших екологічних аваріях, бере участь у тренуваннях, забезпечує необхідну оперативну взаємодію з компетентними з цих питань установами в Україні та спеціалізованими регіональними центрами ВМО;
3.15. Надає інформаційну підтримку органам державного управління у випадках радіаційних аварій шляхом прогнозування розповсюдження радіоактивного забруднення за рахунок атмосферного перенесення чи поверхневих вод.
3.16. Забезпечує в межах компетенції підготовку кліматологічної інформації, інформації про забруднення навколишнього природного середовища (у т.ч. атмосферне повітря, ґрунти, поверхневі води суші) та фонові концентрації забруднюючих речовин, підготовку і видання науково-прикладних щомісячників і щорічників (кліматологічних, метеорологічних, агрометеорологічних, стан забруднення навколишнього природного середовища тощо).
3.17. Здійснює стажування спеціалістів гідрометеорологічних організацій з питань гідрометеорологічного прогнозування, забезпечення та обслуговування, агрометеорологічних спостережень і робіт, збору, оброблення та передавання інформації, автоматизованого оброблення даних, проходження виробничої практики студентів вищих навчальних закладів.
3.18. Здійснює в межах повноважень функції з оперативного управління майном, що знаходиться на його балансі та балансі підпорядкованих організацій, забезпечує належне його використання і збереження.
3.19. Здійснює організацію та координацію фінансової діяльності підпорядкованих організацій з планування та виконання бюджетних програм, відповідальним виконавцем яких є УкрГМЦ.
3.20. Здійснює фінансово-господарську діяльність у межах кошторису та плану асигнувань УкрГМЦ на відповідний рік, затверджених ДСНС України.
3.21. Забезпечує дотримання фінансово-бюджетної дисципліни, своєчасну сплату податків і зборів (обов'язкових платежів) згідно із законодавством України.
3.22. Здійснює ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової та бюджетної, податкової та статистичної звітності, дотримання бюджетного законодавства.
3.23. Складає та подає відповідну звітність щодо своєї діяльності до ДСНС України та інших органів у встановленому порядку.
3.24. Забезпечує схоронність, економію та раціональне використання матеріальних, енергетичних і фінансових ресурсів.
3.25. Здійснює автотранспортні перевезення приладів, вантажів і утримання транспортних засобів, будівель для забезпечення гідрометеорологічної діяльності.
3.26. Здійснює тиражування гідрометеорологічної інформації.
3.27. Забезпечує в межах повноважень виконання завдань з мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності держави.
3.28. Здійснює закупівлю телекомунікаційних засобів, засобів оброблення, візуалізації гідрометеорологічної інформації, систем управління базами даних, ЗВТ, обладнання, витратних матеріалів тощо.
3.29. Бере участь у розробленні пропозицій до угод з національними гідрометеорологічними службами інших країн, міждержавних угод зі співробітництва на прикордонних водах, забезпечує виконання положень укладених угод, оперативну взаємодію з національними гідрометеорологічними службами інших країн у межах компетенції УкрГМЦ.
3.30. Забезпечує в межах повноважень реалізацію державної політики стосовно державної таємниці, контроль за її збереженням.
3.31. Здійснює організацію, проведення курсових заходів, нарад і семінарів спеціалістів гідрометеорологічних організацій і підприємств за напрямками своєї діяльності, з питань метеорологічного обслуговування цивільної авіації - спільно з ДП "УАМЦ".
3.32. Здійснює підготовку матеріалів для їх зберігання та використання у Галузевому державному архіві гідрометслужби та в УкрГМЦ, занесення інформації на електронні носії та їх автоматизоване оброблення.
3.33. Готує і затверджує зведені річні планові розрахунки потреб у гідрометеорологічному обладнанні, ЗВТ, запчастинах і матеріалах.
3.34. Забезпечує в межах компетенції виконання ремонтних, регламентно-профілактичних робіт щодо ЗВТ та обладнання, їх повірку та калібрування, розробку і модернізацію.
3.35. Здійснює облік ЗВТ, контроль за їх технічним станом та своєчасним проведенням повірки в підпорядкованих організаціях.
3.36. Організовує впровадження в установленому порядку настанов, стандартів, інструкцій та керівництв з питань, що віднесені до компетенції УкрГМЦ.
3.37. Взаємодіє в межах компетенції з органами та підрозділами ДСНС України, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, УкрГМІ, ДП "УАМЦ", національними гідрометеорологічними службами інших країн, підприємствами, установами, організаціями.
3.38. Визначає обсяги ремонтно-будівельних робіт, здійснює методичне забезпечення діяльності підпорядкованих організацій щодо ремонтів приміщень та споруд.
3.39. Контролює стан та використання автотранспорту, плавзасобів у підпорядкованих організаціях, визначає потреби в їх ремонті та паливно-мастильних матеріалах.
3.40. Виконує свої завдання та функції безпосередньо та через підпорядковані організації.
3.41. Здійснює інші функції відповідно до покладених на нього завдань.

4. УкрГМЦ має право

4.1. Одержувати безоплатно в установленому порядку від органів центральної виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, органів статистики інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на нього завдань.
4.2. Отримувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян і благодійних фондів та використовувати в установленому законодавством порядку кошти, подарунки, пожертви, благодійні внески, матеріальні цінності (будинки, споруди, обладнання, транспортні засоби тощо).
4.3. Перевіряти в межах компетенції фінансово-господарську та виробничу діяльність підпорядкованих організацій і підприємств, вживати відповідних заходів щодо належного здійснення ними гідрометеорологічної діяльності в частині функціонування державної системи гідрометеорологічних спостережень, гідрометеорологічного прогнозування, забезпечення та обслуговування, дотримання фінансово-господарської дисципліни, ефективного використання та збереження майна.
4.4. Взаємодіяти в межах компетенції у процесі виконання покладених на нього завдань з органами центральної виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, а також національними гідрометеорологічними службами інших держав.
4.5. Здійснювати в установленому порядку централізоване придбання та забезпечення гідрометеорологічних організацій ЗВТ, витратними матеріалами тощо в межах кошторису на відповідний рік.
4.6. Надавати в установленому порядку на платній основі послуги, визначені Кабінетом Міністрів України, що не суперечать та не заважають основній діяльності УкрГМЦ.
4.7. Перевіряти в межах компетенції та вживати відповідних заходів до суб'єктів гідрометеорологічної діяльності щодо застосування в установленому порядку ЗВТ та методик виконання вимірювань під час проведення гідрометеорологічних спостережень.
4.8. Виконувати науково-дослідні, науково-технічні, науково-методичні та дослідно-конструкторські роботи.
4.9. Представляти ДСНС України (за дорученням) в межах компетенції у міжнародних організаціях, під час проведення міжнародних переговорів, укладання договорів тощо.

5. Майно та фінансування УкрГМЦ

5.1. Майно УкрГМЦ становлять основні фонди, а також цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі УкрГМЦ.
5.2. Майно УкрГМЦ - це державне майно, закріплене за ним на праві оперативного управління. УкрГМЦ використовує закріплене за ним майно лише за його цільовим та функціональним призначенням. Розпорядження майном та його відчуження здійснюється відповідно до чинного законодавства.
5.3. Джерелами формування майна УкрГМЦ є майно:
отримане від ДСНС України;
придбане за рахунок коштів державного бюджету;
придбане за рахунок коштів, отриманих за надання гідрометеорологічних та інших послуг в установленому чинним законодавством порядку;
отримане з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
5.4. Джерелами фінансування УкрГМЦ є:
асигнування державного бюджету;
кошти, отримані за надання гідрометеорологічних та інших послуг в установленому чинним законодавством порядку;
кошти, отримані за рахунок добровільних пожертвувань юридичних та фізичних осіб;
інші надходження, не заборонені чинним законодавством.
5.5. Бюджетні кошти використовуються у порядку, визначеному бюджетним законодавством.
5.6. Доходи УкрГМЦ використовуються виключно для фінансування видатків на утримання УкрГМЦ, реалізації його завдань і функцій, визначених законодавством і цим Положенням.
5.7. Забороняється розподіляти отримані доходи або їх частину серед засновників (учасників), особового складу УкрГМЦ (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.
5.8. Оплата праці працівників УкрГМЦ здійснюється відповідно до чинного законодавства.
5.9. УкрГМЦ здійснює користування землею та природними ресурсами згідно з чинним законодавством.
5.10. Збитки, завдані УкрГМЦ в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються у порядку, визначеному чинним законодавством.

6. Керівництво УкрГМЦ

6.1. УкрГМЦ очолює директор, який призначається на посаду та звільнюється з посади Головою ДСНС України за поданням начальника управління гідрометеорології та погодженням з Київською міською державною адміністрацією, директор УкрГМЦ має трьох заступників.
6.2. Директор УкрГМЦ та заступники повинні знати вимоги чинного законодавства та нормативні акти у сфері гідрометеорологічної діяльності, трудових відносин, фінансової та виконавської дисципліни, охорони праці і техніки безпеки та відповідати таким кваліфікаційним вимогам: повна вища освіта, стаж роботи в системі національної гідрометеорологічної служби на керівних посадах - не менше 5 років.
6.3. Директор УкрГМЦ:
здійснює керівництво діяльністю УкрГМЦ, несе персональну відповідальність за виконання покладених на УкрГМЦ завдань і функцій;
призначає на посади та звільняє з посад працівників УкрГМЦ, за погодженням з ДСНС України - керівників підпорядкованих організацій, заступників директора УкрГМЦ;
визначає компетенцію і відповідальність заступників директора, керівників структурних підрозділів УкрГМЦ;
видає у межах повноважень накази організаційно-розпорядчого характеру, про розміщення пунктів гідрометеорологічних спостережень, організовує контроль за їх виконанням;
затверджує положення про структурні підрозділи УкрГМЦ, а також положення, структуру, плани гідрометеорологічної діяльності підпорядкованих гідрометеорологічних організацій;
погоджує положення про спеціалізовані структурні підрозділи підпорядкованих гідрометеорологічних організацій;
розробляє та подає на затвердження до ДСНС України проекти структури, штатних розписів, кошторисів УкрГМЦ та підпорядкованих організацій у межах затвердженої ДСНС України чисельності та фонду оплати праці;
розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису, плану асигнувань державного бюджету на відповідний рік та майном згідно з чинним законодавством;
організовує здійснення попереднього і поточного внутрішнього фінансового контролю, розгляд матеріалів контрольних заходів і відповідно до чинного законодавства вжиття заходів щодо усунення виявлених недоліків;
несе відповідальність за розгляд матеріалів контрольних заходів і відповідно до чинного законодавства, вжиття заходів щодо усунення виявлених недоліків;
організовує та забезпечує складання проекту кошторису на плановий та наступні за плановим два бюджетні періоди і подає їх до ДСНС України;
створює необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечує неухильне виконання всіма підрозділами і працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог керівника бухгалтерської служби щодо дотримання порядку оформлення та надання до обліку первинних документів;
організовує складання та подання фінансової та бюджетної звітності відповідно до чинного законодавства та забезпечує збереження оброблених первинних документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років;
представляє УкрГМЦ та ДСНС України (за дорученням) в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, судових органах, в інших організаціях, підприємствах та установах;
веде листування з органами центральної виконавчої влади, місцевого самоврядування, установами і організаціями з питань, що належать до компетенції УкрГМЦ;
вживає в межах повноважень заходи щодо заохочення та накладання дисциплінарних стягнень на працівників УкрГМЦ, керівників підпорядкованих організацій відповідно до чинного законодавства;
забезпечує реалізацію державної політики щодо державної таємниці;
забезпечує дотримання законодавства з питань запобігання та протидії корупції;
забезпечує виконання вимог законодавчих та нормативних актів з питань виконання заходів безпеки під час виконання працівниками службових обов'язків.

7. Ліквідація та реорганізація УкрГМЦ

7.1. Ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) УкрГМЦ здійснюється за рішенням ДСНС України відповідно до чинного законодавства.
7.2. Ліквідація УкрГМЦ здійснюється ліквідаційною комісією у порядку, визначеному законодавством.
7.3. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять усі повноваження з управління справами УкрГМЦ.
7.4. У разі припинення УкрГМЦ (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) його активи передаються за рішенням ДСНС України одній або кільком неприбутковим гідрометеорологічним організаціям або зараховуються до доходу бюджету.

8. Порядок внесення змін до Положення про УкрГМЦ

Внесення змін та доповнень до Положення про УкрГМЦ здійснюється ДСНС України.
( Текст взято з сайту ДСНС України http://www.mns.gov.ua )