УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ЗВ'ЯЗКУ ТА ІНФОРМАТИЗАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 103 від 18.07.2000
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 січня 2001 р.
за N 57/5248
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 619 (z1407-16) від 05.10.2016 )

Про затвердження Положення про відомчу воєнізовану охорону Державного комітету зв'язку та інформатизації України

У зв'язку з реорганізацією відомчої воєнізованої охорони Державного комітету зв'язку та інформатизації України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про відомчу воєнізовану охорону Державного комітету зв'язку та інформатизації України (додається).
2. Положення про відомчу воєнізовану охорону Державного комітету зв'язку та інформатизації України, затверджене Головою Державного комітету зв'язку України 17.09.98 р. N 135, скасувати.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на Другий відділ (Цуриков С.С.).
Голова
О.Б.Шевчук

Затверджено
Наказ Державного комітету
зв'язку та інформатизації України
18 липня 2000 р. N 103
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 січня 2001 р.
за N 57/5248

Положення

про відомчу воєнізовану охорону Державного комітету зв'язку та інформатизації України

I. Загальна частина

1. Відомча воєнізована охорона Державного комітету зв'язку та інформатизації України (далі - відомча ВОХОР) - це спеціалізована структура в складі Державного підприємства спеціального зв'язку, що призначена для охорони підприємств, об'єднань, установ, організацій, об'єктів галузі зв'язку, які розташовані на території України, і розміщеного на них майна.
2. На підставі цього Положення, з урахуванням специфіки діяльності, Державним підприємством спеціального зв'язку опрацьовується та затверджується Державним комітетом зв'язку та інформатизації України Положення про загін (окрему команду) відомчої ВОХОР.
3. У своїй діяльності відомча ВОХОР керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законодавством України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Положенням про Державний комітет зв'язку та інформатизації України, затвердженим Указом Президента України від 3 червня 1999 року N 601 (601/99) , нормативно-правовими актами МВС України, цим Положенням, іншими нормативно-правовими актами Державного комітету зв'язку та інформатизації України, статутом Державного підприємства спеціального зв'язку, наказами та розпорядженнями Державного підприємства спеціального зв'язку, розпорядженнями керівництва об'єктів, що охороняються.
4. Підрозділи відомчої ВОХОР відповідно до чинного законодавства забезпечуються службово-штатною зброєю (далі - зброя) та можуть оснащуватись спеціальними засобами самооборони та індивідуального захисту, які застосовуються ними відповідно до діючого законодавства України.
5. Заходи охорони здійснюються згідно з Переліком об'єктів зв'язку, які обов'язково охороняються відомчою ВОХОР, що затверджується Державним комітетом зв'язку та інформатизації України, інших об'єктів, які не ввійшли до Переліку, але належать підприємствам, установам та організаціям Державного комітету зв'язку та інформатизації України (обмежених територій, будівель та споруд, вантажів тощо) і рішення про охорону яких може приймати самостійно генеральний директор Державного підприємства спеціального зв'язку.
Ліцензування з надання послуг, пов'язаних з охороною державної та іншої власності, надання послуг з охорони громадян здійснюється відповідно до чинного законодавства України.
6. На підрозділи відомчої ВОХОР покладаються завдання захисту від розкрадань, у т.ч. під час перевезення продукції і матеріальних цінностей, що належать підприємствам, установам та організаціям Державного комітету зв'язку та інформатизації України, та підтримання необхідних пропускного та внутрішньооб'єктного режимів.
Відповідальність за стан охорони об'єктів, здійснення пропускного та внутрішньооб'єктного режимів покладається на начальників загонів (окремих команд) відомчої ВОХОР, а за технічний стан об'єкта, пожежну безпеку, обладнання відокремлених приміщень засобами охоронної та охоронно-пожежної сигналізації - на керівників підприємств, установ та організацій.
7. Будівництво, капітальний і поточний ремонт інженерно-технічних засобів охорони (огорожі), охоронної зони, засобів сигналізації, службових і побутових приміщень, контрольно-пропускних пунктів та інших об'єктів, призначених для воєнізованої охорони, здійснюються керівником підприємства, установи, організації, які охороняються; забезпечення підрозділів охорони транспортом покладається на Державне підприємство спеціального зв'язку і його філії за рахунок власника об'єкта охорони.
Технічне обслуговування та ремонт засобів охорони і протипожежного захисту об'єктів здійснюються фахівцями підприємства, установи, організації та спеціалізованими підприємствами за договорами з керівництвом об'єктів, що охороняються.
Будівництво огорожі, монтаж технічних засобів охорони, обладнання постів, а також ремонт та утримання службово-побутових приміщень варти (опалення, освітлення, прибирання, забезпечення інвентарем та меблями) виконуються фахівцями об'єктів, що охороняються, за рахунок цих об'єктів.
Постійне технічне обслуговування, ремонт та забезпечення надійної роботи засобів охорони і протипожежного захисту об'єктів здійснюються кваліфікованими фахівцями, на яких покладена відповідальність за їх стан.
8. Особовий склад відомчої ВОХОР Державного підприємства спеціального зв'язку залежно від займаних посад поділяється на старший, середній, молодший начальницький склад та рядовий склад і при виконанні службових обов'язків повинен носити формений одяг та відповідно до посадового стану - знаки розрізнення.
9. У підрозділах відомчої ВОХОР ведеться підсумковий щомісячний і щоквартальний облік робочого часу.
10. Ураховуючи специфіку роботи, особовий склад відомчої ВОХОР несе вартову службу вдень і вночі за затвердженими графіками чергувань. Тривалість часу для вживання їжі та короткочасного відпочинку, у разі його збільшення порівняно з нормами, визначеними законодавством про працю України, обумовлюється в колективному договорі та в Правилах внутрішнього трудового розпорядку Державного підприємства спеціального зв'язку.
Час, відведений для інструктажу, пересування на пост, з поста, службової підготовки, перебування у вартовому приміщенні в резерві, зараховується до робочого часу.
11. Особовий склад відомчої ВОХОР проходить обов'язкову службову підготовку з розрахунку 40-60 годин на рік згідно з Програмою підготовки особового складу відомчої воєнізованої охорони, затвердженої наказом Державного підприємства спеціального зв'язку.
Вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження зі зброєю та ії застосування здійснюється власними фахівцями на спеціально створених пунктах навчання.
12. Залежно від особливостей об'єкта охорони і кількості постів для їх охорони та супроводження вантажів можуть призначатися варти, групи охорони або окремі пости, службові наряди відомчої ВОХОР.
Для керівництва ними призначаються:
начальники варти - з осіб молодшого начальницького складу (за наявності трьох та більше постів);
начальники групи охорони - з осіб молодшого начальницького складу (за наявності двох постів);
начальники окремих постів - стрілець.
Начальники групи охорони та окремих постів у разі потреби залучаються до несення служби на постах. Особливі обов'язки особового складу варти, групи охорони та окремих постів визначаються табелем постів.
13. Видача зброї працівникам і посадовим особам відомчої ВОХОР здійснюється за рішенням керівників, яким надано право приймати працівників на роботу та їх звільняти, і за дозволами спецміліції МВС України після проходження працівником, посадовою особою відповідної підготовки, вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження і застосування зброї та прийняття заліків комісіями Державного підприємства спеціального зв'язку, його філіями, загонами (окремими командами) та представниками спецміліції МВС, і в разі відсутності підстав для відмови цим працівникам і посадовим особам у видачі дозволу на носіння зброї, що передбачені чинним законодавством.

II. Організація, керівництво та комплектування відомчої ВОХОР

14. Відомча ВОХОР організаційно складається з окремих загонів (команд), які входять до складу філій Державного підприємства спеціального зв'язку як структурні підрозділи, та з першого загону відомчої ВОХОР першої категорії як окремої філії Державного підприємства спеціального зв'язку.
Відповідно до штатної чисельності підрозділів воєнізованої охорони встановлюються такі групи щодо оплати праці начальницького складу:
Загони:      I групи    -   350   і   більше  одиниць;
             II групи  від  200   до    350   одиниць;
             III групи від   75   до    200   одиниць.
Команди:     I групи   від   50   до    75    одиниць;
             II групи  від   35   до    50    одиниць;
             III групи від   15   до    35    одиниць;
Групи:                 від   10   до    15    одиниць;
Відділення:            від   6    до    10    одиниць.
Зарахування загону (команди) до першої категорії визначається важливістю об'єктів, що охороняються, а також кількістю приміщень, складів, виробничих ділянок (понад 90 відсотків), які обладнані ТЗО, за умови, що пульт сигналізації змонтовано у вартовому приміщенні (на посту відомчої ВОХОР).
У загонах (окремих командах) ВОХОР першої категорії в штатному розписі передбачається посада заступника начальника загону (окремої команди) - начальника штабу загону (окремої команди).
Загальне керівництво відомчою ВОХОР здійснюється Державним підприємством спеціального зв'язку.
15. Кількість варт, постів відомчої ВОХОР на об'єкті визначається керівництвом Державного підприємства спеціального зв'язку та його філій спільно з керівником об'єкта, начальниками загонів (окремих команд) відомчої ВОХОР.
Пропускний і внутрішньооб'єктний режими встановлюються наказами керівників підприємств, установ, організацій, зважаючи на особливості об'єктів, що охороняються. На підставі цих особливостей розробляється інструкція з пропускного та внутрішньооб'єктного режимів, яка узгоджується з керівництвом Державного підприємства спеціального зв'язку та його відповідної філії.
16. Чисельність відомчої ВОХОР на один цілодобовий пост визначається відповідно до законодавства України про працю. Калькуляція вартості одиниці охорони погоджується з Державним комітетом зв'язку та інформатизації України.
Залежно від особливостей об'єкта, організаційно-штатної структури і чисельності охорони штатним розписом підрозділів може передбачатись необхідна кількість начальницького складу, спеціалістів інженерно-технічних засобів охорони, зв'язку, водіїв автотранспортних засобів, а також інших посад.
Чисельність працівників для супроводження вантажів визначається Державним підприємством спеціального зв'язку, зважаючи на конкретні обставини.
17. Комплектування відомчої ВОХОР проводиться з громадян України не молодше 21-річного віку, які не були засуджені за вчинення злочину і здатні за своїми діловими і моральними якостями та станом здоров'я до несення служби зі зброєю, при наданні підрозділами спеціальної міліції при ГУМВС, УМВС України в регіонах керівникам підприємств спеціального зв'язку згоди на укладання відповідних договорів із громадянами на виконання робіт, пов'язаних з охороною, зберіганням та використанням відомчої зброї. Підставою для відмови в прийнятті до відомчої ВОХОР можуть бути медичні протипоказання та інші обставини, передбачені чинним законодавством України.
Якщо характер роботи працівників охорони передбачає доступ до державної таємниці, то з такими працівниками укладається трудовий договір у письмовій формі і оформляється допуск до державної таємниці відповідно до чинного законодавства України.
Допуск до самостійної роботи працівників відомчої ВОХОР здійснюється після складання заліків відповідно Програми підготовки особового складу відомчої воєнізованої охорони.
Для осіб, яких приймають на роботу у ВОХОР, установлюється строк випробування, якщо інше не встановлено законодавством.
18. Начальники загонів (окремих команд) відомчої ВОХОР є прямими та безпосередніми начальниками особового складу підрозділів, які несуть відповідальність за навчання, виховання та трудову дисципліну особового складу, контроль за несенням служби, за наявністю, правильним зберіганням і станом зброї та боєприпасів. Разом з керівником об'єкта, що охороняється, вони відповідають за виконання договору про його охорону.
Начальники загонів (окремих команд) призначаються на посади, переводяться та звільняються керівниками філій відповідно до чинного законодавства України.

III. Організація несення служби з охорони об'єктів, права та обов'язки особового складу відомчої ВОХОР

19. Для несення служби з охорони об'єктів та супроводження вантажів підрозділи відомчої ВОХОР споряджають варти або службові наряди, які озброюються згідно з установленими нормами (додаток).
20. Визначення системи, виду і чисельності охорони, дислокації постів, контрольно-прохідних і проїзних пунктів, відокремлених приміщень, що підлягають обладнанню засобами охоронної та охоронно-пожежної сигналізації, а також потреби забезпечення підрозділу охорони службовими і побутовими приміщеннями, засобами зв'язку, відповідним спорядженням проводиться спільно з комісією у складі керівника підприємства, об'єкт якого охороняється, або уповноваженої ним особи та керівництва Державного підприємства спеціального зв'язку, його філій, структурних підрозділів воєнізованої охорони, органів МВС, пожежної безпеки.
За наявності діяльності, пов'язаної з державною таємницею, до складу комісії входять представники відповідного режимно-секретного органу. За результатами роботи комісії складається акт технічного стану та обстеження об'єкта з визначенням необхідних заходів та термінів їх виконання.
Перед узяттям об'єкта під охорону має бути здійснений комплекс заходів із технічного укріплення та обладнання відокремлених приміщень засобами охоронної та охоронно-пожежної сигналізації.
21. Варта - озброєний підрозділ (група) відомчої ВОХОР, що призначений для охорони об'єкта або супроводження вантажів.
Службовим нарядом уважаються один або кілька озброєних працівників відомчої ВОХОР, які виконують завдання з охорони об'єктів та супроводження вантажів.
22. Варта й окремі службові наряди при несенні служби підпорядковуються начальникам загонів або команд.
Усі особи, що входять до складу варти, підпорядковуються начальнику варти і його помічнику.
23. Склад і порядок служби варти, наряду визначаються начальником загону, окремої команди залежно від характеру завдання, що виконується.
24. Особовий склад, що перебуває на вартовій службі, зобов'язаний:
захищати власність від злочинних посягань та забезпечувати додержання режиму охорони згідно з укладеними договорами та табелем постів;
запобігати правопорушенням і припиняти їх у місцях несення служби;
взаємодіяти з органами внутрішніх справ з питань запобігання розкраданню власності, затримання правопорушників і проведення перевірок стану збереження матеріальних цінностей;
своєчасно повідомляти в правоохоронні органи про факти злочинів, адміністративних правопорушень і про осіб, які їх скоїли;
у разі виявлення пожеж чи загорянь, спрацювання пожежної сигналізації сповіщати про це підрозділи пожежної охорони та вживати заходів до ліквідації пожеж і загорянь;
утримувати зброю, спеціальні засоби самооборони та засоби зв'язку в постійній готовності до їх негайного застосування та використання;
пильно нести службу, не відвертати увагу, не випускати з рук зброї і нікому не віддавати її, включаючи осіб, яким він підпорядкований;
уживати рішучих заходів щодо недопущення сторонніх осіб у межах установленої забороненої зони та порушників пропускного та внутрішньооб'єктного режиму;
про несправність технічних засобів охорони доповідати керівництву;
суворо дотримуватись заходів особистої безпеки та вимог охорони праці.
25. Під час виконання службових обов'язків працівники відомчої ВОХОР мають право:
вимагати від працівників підприємств, установ та організацій, що охороняються, додержання встановлених пропускного та внутрішньооб'єктного режимів, пожежної безпеки, а також громадського порядку;
відповідно до чинного законодавства затримувати осіб, які вчинили правопорушення чи перебувають без належних підстав на території об'єкта, що охороняється, доставляти їх до службового приміщення відомчої ВОХОР та для прийняття рішення передавати до органів міліції;
здійснювати огляд транспортних засобів і перевіряти відповідність товаротранспортних документів до матеріальних цінностей, що вивозяться за межі території об'єкта або ввозяться на територію об'єкта, який охороняється;
застосовувати спеціальні засоби та вогнепальну зброю у випадках і порядку, передбачених чинним законодавством;
здійснювати контроль за станом технічного укріплення місць зберігання матеріальних цінностей.
26. Особовому складу, що перебуває на посту, забороняється:
самостійно залишати пост, поки його не буде змінено або замінено чи знято:
спати, читати, вмикати телевізор, брати від когось чи передавати будь-кому якісь речі, предмети;
досилати без потреби патрон до патронника;
застосовувати спеціальні засоби та вогнепальну зброю щодо жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку чи з виразними ознаками інвалідності і неповнолітніх (якщо вони не чинять групового нападу, що загрожує життю чи здоров'ю працівника охорони або громадян, а також збройного опору).
27. Керівники підприємств, установ та організацій, об'єкти яких охороняються відомчою ВОХОР, шляхом відповідних клопотань, а також керівники вузлів спеціального зв'язку, начальники загонів, окремих команд мають право накладати дисциплінарні стягнення на порушників правил несення служби і заохочувати осіб, які виявили себе з позитивного боку.
На осіб, які входять до складу варти, стягнення за провини, учинені ними під час несення служби, накладаються після зміни варти. У разі необхідності винний негайно заміняється іншою особою.
28. Керівники підприємств, установ та організацій об'єктів зв'язку, які охороняються відомчою ВОХОР, керівники вузлів спеціального зв'язку, начальницький склад відомчої ВОХОР несуть відповідальність за належну організацію охорони об'єктів, проведення періодичних перевірок на придатність особового складу до дій в умовах, пов'язаних із застосуванням зброї, контроль за несенням служби, облік, правильне зберігання, стан зброї та боєприпасів, утримання в робочому стані технічних засобів охорони.
З цією метою вони повинні:
знати особливості об'єктів, що охороняються, кожного поста і місцевості в районі розташування об'єктів;
удосконалювати службову підготовку особового складу;
систематично вдосконалювати охорону об'єктів, вишукувати нові засоби, форми і методи їх захисту;
знати встановлений на об'єкті пропускний і внутрішньооб'єктний режими;
приділяти постійну увагу питанню удосконалення оснащення об'єктів засобами технічної охорони;
особисто здійснювати контроль за практичним несенням служби особовим складом;
вивчати причини порушень і недоліків у службовій діяльності і вживати заходів щодо їх усунення.
Службові обов'язки начальницького складу загонів, окремих команд і груп відомчої ВОХОР можуть бути уточнені, зважаючи на особливості об'єктів, що охороняються.
29. Адміністративне затримання, особистий огляд громадян і огляд речей, вилучення речей і документів, складання протоколів щодо цих подій, а також порядок оскарження здійснюються відповідно до чинного законодавства України.
30. Застосування працівниками відомчої ВОХОР зброї є крайнім заходом і допускається тільки під час виконання службових обов'язків лише у виняткових випадках і відповідно до чинного законодавства України.
31. Перевіряти варти і службові наряди, стан зберігання та використання зброї мають право особи, яким підпорядковані варти і службові наряди, а також у їхньому супроводі:
а) Голова Державного комітету зв'язку та інформатизації України і його заступники - на усіх об'єктах зв'язку України;
б) начальник Другого відділу Державного комітету зв'язку та інформатизації України та його заступник - на усіх об'єктах зв'язку України;
в) генеральний директор Державного підприємства спеціального зв'язку, його заступники, директори за напрямками, начальник Другого відділу та Служби безпеки - усі варти (окремі пости) загону (окремої команди) ВОХОР Державного підприємства спеціального зв'язку;
г) начальники об'єктів, які охороняються, та їх заступники - на підпорядкованих їм об'єктах;
ґ) особи, яким підпорядкована варта, - тільки підпорядкована варта;
д) особи, яким доручена перевірка варти, - варти, які зазначені в посвідченні;
е) працівники підрозділів спеціальної міліції при ГУМВС, УМВС України в регіонах, а представники Державної служби охорони при МВС України за письмовими приписами начальників ГУМВС, УМВС України в областях, містах Києві та Севастополі або їх перших заступників. На об'єктах, діяльність яких пов'язана з державною таємницею, перевірки цими працівниками здійснюються з дотриманням спеціального порядку, передбаченого ст. 34 Закону України "Про державну таємницю" (3855-12) .
У вартове приміщення допускаються лише особи, які мають право перевіряти варти, а також особи, які супроводжуються начальником підрозділу відомчої ВОХОР, від якого споряджена варта.
32. На об'єктах, де, крім відомчої ВОХОР, є пожежна охорона, порядок їх взаємодії передбачається в планах охорони і оборони об'єктів.
33. Особливі обов'язки службових осіб варти та окремих службових нарядів визначаються, за погодженням з керівниками режимно-секретного органу об'єкта, спеціальними інструкціями і табелями постів, що затверджуються начальниками загонів, окремих команд, залежно від особливостей об'єктів, що охороняються, і умов несення служби.

IV. Фінансове і матеріально-технічне забезпечення, соціальний захист працівників відомчої ВОХОР

34. Відомча ВОХОР утримується за рахунок коштів, отриманих за охорону об'єктів.
Матеріально-технічне забезпечення загонів (окремих команд) відомчої ВОХОР, які входять до складу філій Державного підприємства спеціального зв'язку, проводиться за рахунок коштів цих філій.
Особовий склад відомчої ВОХОР забезпечується форменим та постовим одягом за зразками і нормами, що затверджуються Державним комітетом зв'язку та інформатизації України.
35. Медично-санітарне обслуговування, санаторно-курортне лікування особового складу відомчої ВОХОР, пенсіонерів із числа працівників відомчої ВОХОР, членів їх сімей, а також забезпечення дітей путівками в табори відпочинку здійснюються на загальних підставах згідно з чинним законодавством України та колективним договором.
36. Працівникам відомчої ВОХОР надається щорічна відпустка, тривалість якої визначається чинним законодавством України та колективним договором Державного підприємства спеціального зв'язку.
37. Заохочення працівників відомчої ВОХОР здійснюється згідно з чинним законодавством України та колективним договором.
Начальник Другого відділу
Державного комітету зв'язку
та інформатизації України
С.С.Цуриков

Додаток
до Положення про
відомчу ВОХОР

Норми

службово-штатної зброї і боєприпасів, що передбачаються для озброєння відомчої ВОХОР

Приблизні розрахунки норми озброєння для відомчої ВОХОР Державного підприємства спеціального зв'язку Державного комітету зв'язку та інформатизації України.
Воєнізована охорона - 2 одиниці нарізної зброї на пост.
Особовий склад воєнізованої охорони може озброюватись:
Начальник загону пістолет (револьвер)
Заступник начальника загону, команди ВОХОР пістолет (револьвер)
Начальник варти пістолет (револьвер)
Начальник бюро перепусток пістолет (револьвер)
Старший стрілець, стрілець на внутрішньому посту чи КПП пістолет (револьвер)
Старший стрілець, стрілець на зовнішньому посту пістолет (карабін)
Резерв - 1 од. на 10 чоловік особового складу. Учбовий пістолет, карабін - 2 одиниці на загін, окрему команду.
Розрахунок норм боєприпасів на одиницю зброї
Вид охорони Вид зброї Кількість боєприпасів
Воєнізована охорона карабін, гвинтівка пістолет револьвер 78 52 48