УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
29.09.2006 N 381
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 жовтня 2006 р.
за N 1167/13041
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Національного банку N 31 (v0031500-19) від 05.02.2019 )

Про внесення змін до Положення про застосування іноземної валюти в страховій діяльності

Відповідно до статей 6 і 11 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 N 15-93 (15-93) "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", статей 44 і 45 Закону України "Про Національний банк України" (679-14) , статті 19 Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) і статті 49 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (1961-15) та з метою врегулювання питання застосування іноземної валюти в страховій діяльності Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Унести до Положення про застосування іноземної валюти в страховій діяльності, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 11.04.2000 N 135 (z0254-00) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.04.2000 за N 254/4475 (зі змінами), такі зміни:
1.1. У преамбулі слова "Закону України "Про страхування" (85/96-ВР) замінити словами "Законів України "Про страхування" (85/96-ВР) , "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (1961-15) ".
1.2. Пункт 2 доповнити новим підпунктом 2.5 такого змісту:
"2.5. Для забезпечення виплат нерезидентам страхового відшкодування за страхувальників-резидентів або осіб, відповідальність яких застрахована відповідно до внутрішніх договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (далі - внутрішній договір страхування).
Для цього страховики надають уповноваженим банкам:
копію ліцензії на здійснення страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, яка видана органом, уповноваженим здійснювати державний нагляд за страховою діяльністю (надається одноразово), засвідчену відбитком печатки страховика;
заяву про виплату страхового відшкодування від особи, яка має право на таке відшкодування;
внутрішній договір страхування (поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів /сертифікат/);
документи, що підтверджують факт настання дорожньо-транспортної пригоди;
страховий акт (аварійний сертифікат) і документи, які підтверджують розмір завданих збитків та пов'язаних з ними витрат".
У зв'язку з цим підпункт 2.5 уважати підпунктом 2.6.
1.3. Пункт 3 доповнити підпунктом 3.3 такого змісту:
"3.3. Для забезпечення виплат нерезидентам страхового відшкодування відповідно до пункту 41.1 статті 41 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (1961-15) .
Для цього МТСБУ надає уповноваженим банкам:
копію статуту (надається одноразово), засвідчену відбитком печатки МТСБУ;
заяву про виплату страхового відшкодування від особи, яка має право на таке відшкодування;
документи, що підтверджують факт настання дорожньо-транспортної пригоди;
документи, які підтверджують розмір завданих збитків та пов'язаних з ними витрат;
наказ МТСБУ на виплату (перерахування) суми іноземної валюти".
1.4. Пункт 5 після слів "Страховики-резиденти" доповнити словами "(крім визначених у пункті 6 цього Положення)".
1.5. Положення доповнити новим пунктом 6 такого змісту:
"6. Страховики-резиденти, які мають статус страховиків із страхування відповідальності перевізників - учасників Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України та, діючи в рамках Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року (995_012) , мають право купувати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України для перерахування платежів відповідно до договорів про перестрахування.
Для цього страховики подають уповноваженим банкам:
копію ліцензії на страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту (уключаючи відповідальність перевізника), яка видана органом, уповноваженим здійснювати державний нагляд за страховою діяльністю (надається одноразово), засвідчену відбитком печатки страховика;
копії договору про перестрахування та угоди про розподіл квот за ризиками, що пов'язані з використанням книжок МДП;
копію вимоги про сплату платежу згідно з договором перестрахування [рахунок-фактура (інвойс (invoice), дебет-ноти (debit note) тощо];
гарантійний лист Міжнародного союзу автомобільного транспорту щодо підтвердження відповідності умов договору перестрахування загальним (стандартним) умовам страхування гарантій щодо застосування книжок МДП".
У зв'язку з цим пункт 6 уважати пунктом 7.
1.6. Пункт 7 викласти в такій редакції:
"7. Уповноважений банк зобов'язаний робити відмітку на оригіналах документів, на підставі яких була куплена іноземна валюта, та на копіях цих документів, які залишаються в нього на зберіганні (копії засвідчуються підписом керівника (заступника керівника) та відбитком печатки клієнта або нотаріусом). Відмітка має містити дату купівлі іноземної валюти, її суму, а також засвідчується підписом відповідального працівника валютного підрозділу та відбитком його особистого штампа чи штампа цього підрозділу або відбитком печатки уповноваженого банку".
2. Департаменту валютного регулювання (О.А.Щербакова) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України довести зміст цієї постанови до відома Операційного та територіальних управлінь Національного банку України для керівництва і використання в роботі.
3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на начальників територіальних управлінь Національного банку України.
4. Постанова набирає чинності через 10 днів після її державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
В.о. Голови
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг України
А.В.Шаповалов
В.Альошин