ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

Від 23.03.07 № 150.

Про додаткові заходи щодо забезпечення контролю за
використанням земель державної власності на території області

З метою забезпечення належного контролю за використанням земель державної власності, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, запобігання порушень вимог земельного законодавства у діяльності районних державних адміністрацій з питань розпорядження землями державної власності, відповідно до пункту 3 статті 16, пункту 2 статті 21, статті 28 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", керуючись статтею 6 указаного закону:

1. Установити, що обласна державна адміністрація проводить попередню перевірку матеріалів, пов'язаних із розглядом районними державними адміністраціями заяв (клопотань) фізичних і юридичних осіб про надання земельних ділянок, у випадках, коли подальше прийняття рішень про надання в постійне користування, оренду, власність земельних ділянок відноситься до повноважень:

1.1. Обласної державної адміністрації - земельні ділянки рекреаційного призначення, лісогосподарського призначення (за межами населених пунктів), промисловості (у т.ч. для обслуговування виробничих та складських приміщень), транспорту, зв'язку (у т.ч. для розміщення або будівництва базових станцій стільникового (мобільного) зв'язку), для будівництва та/або обслуговування готельних комплексів, АЗС, зміна цільового призначення сільськогосподарських земель для будь-яких інших потреб тощо.

1.2. Районних державних адміністрацій - земельні ділянки водного фонду для рибогосподарських або інших потреб, продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об'єкти, пов'язані з обслуговуванням жителів територіальної громади району, зміна цільового призначення сільськогосподарських земель для інших потреб.

1.3. Інших органів влади - відповідно, до вимог Земельного кодексу України.

2. Головам районних державних адміністрацій у випадках, зазначених у пункті 1 цього розпорядження:

2.1. Невідкладно письмово повідомляти облдержадміністрацію про надходження відповідних заяв (клопотань) фізичних і юридичних осіб, а також про дату, час і порядок денний засідань районних земельних комісій, на яких планується розгляд відповідних питань.

2.2. Забезпечити направлення до облдержадміністрації копій всіх матеріалів, на підставі яких буде прийматися рішення про надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, або у випадках, передбачених законодавством, іншої документації із землеустрою, включаючи викопіювання з генерального плану або іншої містобудівної документації.

2.3.Видавати свої розпорядження про надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок або у випадках, передбачених законодавством, іншої документації із землеустрою, тільки після завершення попередньої перевірки облдержадміністрацією відповідних матеріалів.

3. Звернути увагу голів райдержадміністрацій, що відповідно до вимог частини 3 статті 151 Земельного кодексу України облдержадміністрація погоджує місця розташування об'єктів у випадках, коли вилучення відповідних земельних ділянок відноситься до її повноважень.

Попередити голів райдержадміністрацій про недопущення в таких випадках розгляду питань про надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок до прийняття облдержадміністрацією рішення про попереднє погодження місця розташування відповідного об'єкта.

4. Юридичному відділу апарату облдержадміністрації (Даугуль В.Я.):

4.1. Надавати необхідну правову допомогу у проведені попередньої перевірки матеріалів, указаних у пункті 2 цього розпорядження.

4.2. Невідкладно надавати у встановленому порядку голові облдержадміністрації пропозиції щодо приведення у відповідність з чинним законодавством розпоряджень голів райдержадміністрацій, виданих із порушенням вимог законодавства, або їх скасування.

5. Заступнику голови обласної державної адміністрації Звєрєву В.О.:

5.1.3абезпечити проведення попередньої перевірки матеріалів, указаних у пункті 2 цього розпорядження, за необхідності забезпечувати здійснення такої перевірки з виїздом на місце.

5.2 .Забезпечити участь, у разі необхідності, уповноважених представників облдержадміністрації в засіданнях районних земельних комісій.

5.3.3абезпечити проведення, у разі необхідності, вибіркових перевірок районних державних адміністрацій з питань додержання земельного законодавства, використання та охорони земель державної власності.

5.4.Щокварталу інформувати голову облдержадміністрації про хід виконання цього розпорядження.

6. Попередити голів райдержадміністрацій про персональну відповідальність за невиконання вимог цього розпорядження.

7. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

Голова обласної державної
адміністрації

А.АВАКОВ