ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

Від 13.08.07 № 512
Про підсумки соціально-економічного розвитку області за І півріччя 2007 року

З метою забезпечення необхідних передумов для досягнення позитивних тенденцій в економіці та соціальній сфері, фінансової стабілізації в усіх галузях господарства області та підвищення на цій основі життєвого рівня населення робота обласної державної адміністрації була спрямована на вирішення проблем в економіці, соціальній сфері, удосконалення процесу формування бюджету, створення необхідних умов для розвитку підприємництва та ряду інших.

Обсяги промислового виробництва за січень-червень 2007 року зросли на 8,7% порівняно з відповідним періодом минулого року.

В агропромисловому комплексі виробництво м’яса по сільгосппідприємствах збільшилося на 9,6%, поголів’я свиней на 5,3%, птиці – на 2%. Триває збирання ранніх зернових культур.

Проти січня-червня минулого року обсяги вантажних перевезень залізничним, автомобільним, авіаційним транспортом збільшилися на 12,1%, пасажирських – на 4,8%.

Оборот роздрібної торгівлі за січень–червень 2007 року становив 10,3 млрд. грн. і збільшився в порівняних цінах проти відповідного періоду минулого року на 23%.

Фінансовий результат суб’єктів господарювання за січень-травень цього року склав 631,4 млн.грн. прибутку.

У цілому до зведеного бюджету області за січень-червень 2007 року надійшло всіх доходів 2363,0 млн. грн. при затвердженому плані місцевих рад 2252,6 млн. грн. або 104,9%. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 47,3% (на 758,5 млн. грн.).

Надходження власних і закріплених доходів складають 1174,9 млн. грн., що становить 111,3% до затверджених місцевими радами показників (1055,3 млн. грн.).

Зростають грошові доходи населення.

За січень - червень 2007 року середньомісячна заробітна плата склала 1130 грн. і до січня – червня 2006 року зросла на 25,4%. У червні 2007 року середньомісячна заробітна плата склала 1254 грн. і до червня 2006 року зросла на 26,2%. Це в 2,2 раза більше прожиткового мінімуму для працездатної особи і майже в 3 рази більше мінімальної заробітної плати.

Надходження власних коштів до бюджету Пенсійного фонду в січні-червні 2007 року зросли порівняно з відповідним періодом 2006 року на 33,2% і склали 1986,5 млн. грн. Виконання плану власних надходжень забезпечено в січні-червні цього року на рівні 108%. Середній розмір пенсії складає 549,39 грн.

За станом на 01.07.07 в області за рахунок усіх джерел фінансування створено 35,9 тис. робочих місць. Виконання відповідного завдання Програми зайнятості населення Харківської області на 2007 рік становить 53,2%.

Разом з тим в економіці області та соціальній сфері існує ряд невирішених питань.

Допущено падіння обсягів виробництва по 4 із 13 основних видів промислової діяльності, у тому числі в таких галузях, як добування паливно-енергетичних корисних копалин, виробництво та розподілення електроенергії.

По сільгосппідприємствах за січень-червень 2007 року чисельність поголів’я великої рогатої худоби в порівнянні з аналогічним періодом 2006 року знизилася на 29,1 тис. гол. (-17,9%), у тому числі корів – на 8,7 тис. гол. (-15,4%).

За станом на 1.07.07 сума невиплаченої заробітної плати всього по області склала 76,76 млн. грн., у тому числі заборгованість економічно активних підприємств – 51,77 млн.грн., що становить 67,4% від загального боргу. Заборгованість підприємств державної форми власності складає майже 44 млн.грн. або 85% боргу економічно активних підприємств.

Із 34 місцевих бюджетів області розрахункові плани місцевих рад на січень-червень 2007 року по власних і закріплених доходах не виконані в 4 районах області.

З метою концентрації всіх наявних сил і ресурсів на виконанні головної мети економічного і соціального розвитку області на 2007 рік – підвищення якості життя населення на основі забезпечення стійкого економічного зростання та більш ефективного використання природно-ресурсного потенціалу, ураховуючи рішення колегії облдержадміністрації від 30 липня 2007 року:

1. Керівникам управлінь, відділів та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій:

1.1 Ретельно проаналізувати підсумки економічного і соціального розвитку області за І півріччя 2007 року, розглянути їх на засіданнях колегій.

1.2. Забезпечити безумовне виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2007 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 3 квітня 2007 року.

1.3. Вживати рішучих заходів у межах чинного законодавства до керівників державних і комунальних підприємств і організацій, які не виконують умови контрактів, фінансових планів, зобов’язань колективних договорів і допустили зростання заборгованості з виплати заробітної плати та до Пенсійного фонду.

1.4. Приділити особливу увагу підвищенню рівня середньомісячної заробітної плати в області та реалізації соціальних ініціатив Президента України В.А.Ющенка.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

2. Головним управлінням облдержадміністрації: промисловості, транспорту і зв’язку, економіки, агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури, управлінням облдержадміністрації: паливно-енергетичного комплексу, фармації і фармацевтичної промисловості, райдержадміністраціям забезпечити приріст обсягів промислового виробництва за всіма видами промислової діяльності і в усіх районах, а в цілому по області – не менше ніж на 3,0 % за рік.

Запропонувати виконкомам міських рад міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

3. Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку облдержадміністрації, керівникам промислових підприємств забезпечити виконання спільного рішення Колегії Міністерства промислової політики України і Харківської облдержадміністрації від 22.05.07 № 5/1 "Про стан промислового комплексу Харківської області та основні напрямки його розвитку", головну увагу сконцентрувати на:

- реалізації підприємствами заходів щодо забезпечення погашення боргів із заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду;

- вирішенні разом з Мінпромполітики, іншими міністерствами та відомствами проблемних питань роботи промислових підприємств, перш за все ДП "Завод ім. Малишева", ДП "Хімпром", ХДАВП, ДП "ХЕМЗ", ДП "Протон", ДП "Харківський завод електроапаратури".

4. Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку облдержадміністрації, керівникам підприємств транспорту, зв'язку і дорожнього господарства забезпечити в другому півріччі 2007 року виконання основних техніко - економічних показників по перевезенню пасажирів і вантажів, забезпечивши при цьому всі вимоги безпеки руху, наданню послуг зв'язку. У дорожньому господарстві забезпечити освоєння в повному обсязі коштів, виділених на будівництво, капітальний ремонт і утримання в належному стані доріг в області.

Запропонувати виконкомам міських рад міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

5. Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій:

5.1. Забезпечити організоване проведення збирання врожаю всіх сільськогосподарських культур і отримання валового збору зернових у поточному році в обсягах не менш ніж 1,9 млн. тонн.

5.2. Сприяти виконанню встановлених області завдань щодо закупівлі зерна врожаю 2007 року до державного матеріального резерву (45 тис. тонн) та державного продовольчого резерву через Аграрний фонд (43,5 тис. тонн).

5.3. Забезпечити в повному обсязі виконання плану заготівлі грубих і соковитих кормів з урожаю 2007 року, створити за рахунок цього надійну основу для стабілізації і покращення стану справ у тваринництві.

5.4. Провести на належному агротехнічному рівні підготовку до вирощування врожаю 2008 року в усіх категоріях господарств, посів озимих на зерно і зелений корм в обсязі не менше 422,5 тис. га.

5.5. Вжити необхідних заходів щодо подальшого підвищення рівня доходів сільського населення, повного проведення розрахунків за оренду земельних і майнових паїв, підвищення рівня заробітної плати сільгосптоваровиробників, безумовного погашення боргів із виплати заробітної плати з одночасним погашенням боргів перед Пенсійним фондом України.

6. Управлінню паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

6.1. Забезпечити ефективне використання енергетичного потенціалу підприємствами електроенергетики і паливної галузі та стабільне енергозабезпечення споживачів області.

6.2. Взяти під контроль реалізацію Програми газифікації населених пунктів області і забезпечити її виконання.

Запропонувати виконкомам міських рад міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

7. Галузевим управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям разом з керівниками підвідомчих підприємств, установ та організацій забезпечити безумовну реалізацію у визначені строки заходів щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 років.

Запропонувати виконкомам міських рад міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

8. Головному управлінню житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації разом з райдержадміністраціями і керівниками підвідомчих підприємств, установ та організацій:

8.1. Вжити рішучих заходів щодо забезпечення надання житлово-комунальних послуг належної якості, повних розрахунків споживачів за отримані послуги і підприємств галузі за енергоносії, посилення претензійно-позовної роботи з неплатниками та з реструктуризації заборгованості населення за послуги, безумовного погашення боргів із виплати заробітної плати працівникам галузі з одночасним погашенням боргів перед Пенсійним фондом України.

8.2. Забезпечити розробку і затвердження не пізніше вересня 2007 року в установленому порядку схем теплопостачання міст та інших населених пунктів області з урахуванням оптимального поєднання централізованих і децентралізованих систем, впровадження енергозберігаючих технологій в теплопостачанні з використанням альтернативних видів палива.

8.3. Забезпечити вчасну підготовку підприємствами розрахунків тарифів на житлово-комунальні послуги, які відшкодовують економічно обґрунтовані витрати виробництва цих послуг, та надання їх до Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області для отримання економічних висновків з метою подальшого їх затвердження в порядку, передбаченому чинним законодавством, у разі необхідності, вжити заходів щодо відшкодування з місцевих бюджетів різниці в тарифах.

8.4. Рекомендувати ввести до початку опалювального сезону 2007-2008 років двоставкових тарифів на послуги з теплопостачання для населення в містах обласного значення.

8.5. Прискорити реалізацію заходів щодо подальшого поглиблення реформування житлово-комунального господарства, у першу чергу сфери утримання житлового фонду.

Забезпечити ефективне використання коштів цільових державних субвенцій, спрямованих на технічне переоснащення житлово-комунального господарства, своєчасне і повне співфінансування з місцевих бюджетів.

Внести на розгляд обласної ради протягом ІІІ кварталу 2007 року проект рішення щодо внесення змін до Програми розвитку та реформування житлово-комунального господарства Харківської області на 2003-2010 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 28.10.03.

8.6. Вжити додаткових заходів для забезпечення введення в експлуатацію за підсумками 2007 року не менше 460 тис.кв.м житла за рахунок усіх джерел фінансування.

При перегляді місцевих бюджетів за підсумками 1 півріччя 2007 року передбачити достатні обсяги кредитних ресурсів для надання кредитів молодим сім’ям на будівництво або придбання житла.

Сприяти розвитку іпотечного кредитування, створенню економічних передумов і стимулів залучення в житлову сферу коштів громадян як потенційних інвесторів, довготермінових кредитів комерційних банків та інших позабюджетних джерел.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

9. Головному управлінню економіки облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

9.1. Забезпечити проведення організаційної роботи для розгляду та прийняття на сесії обласної ради Програми сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області на 2007-2008 роки.

9.2. Забезпечити подальший розвиток галузей торгівлі та побутового обслуговування населення з темпами зростання обороту роздрібної торгівлі та обсягу побутових послуг не нижче 120% і 115% відповідно.

9.3. Вжити заходів щодо активізації процесів розвитку сільського споживчого ринку, забезпечення регулярного торговельного та побутового обслуговування з необхідним асортиментом товарів і послуг у населених пунктах області, де немає стаціонарної мережі підприємств торгівлі та побуту.

10. Головному управлінню економіки, галузевим управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

10.1. Забезпечити проведення підготовчої роботи для презентації області на загальнодержавній виставковій акції "Барвиста Україна", участь підприємств області у Всеукраїнському конкурсі "Кращий товар року".

10.2. Провести необхідну організаційну роботу для забезпечення участі підприємств і підприємців області в Національному Сорочинському ярмарку в серпні 2007 року та в міжнародному Великому Слобожанському ярмарку у вересні 2007 року.

11. Головному управлінню економіки облдержадміністрації, Богодухівській, Борівській, Дворічанській, Дергачівській, Ізюмській, Первомайській, Чугуївській, Шевченківській райдержадміністраціям спільно з відповідними галузевими управліннями облдержадміністрації забезпечити своєчасне і в повному обсязі використання субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток регіонів.

Запропонувати виконкомам Ізюмської та Куп’янської міських рад здійснити аналогічні заходи.

12. Головним управлінням: освіти і науки, праці та соціального захисту населення, економіки, Вовчанській райдержадміністрації спільно із селищною радою селища Вільча опрацювати питання щодо створення технопарку в селищі Вільча.

13. Головному управлінню зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції облдержадміністрації, Головному управлінню економіки облдержадміністрації, галузевим управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

13.1. Забезпечити реалізацію Регіональної програми розвитку інвестиційної діяльності "Харківщина інвестиційна – 2010", затвердженої рішенням обласної ради від 27.07.04.

13.2. Забезпечити реалізацію Регіональної програми розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007-2008 роки, щокварталу інформувати облдержадміністрацію про стан її виконання.

13.3. Активізувати роботу щодо підвищення інвестиційного іміджу регіону шляхом участі підприємств у міжнародних форумах, виставках, а також видання сучасних презентаційних інформаційних матеріалів щодо потенціальних можливостей області.

13.4. Продовжити роботу, спрямовану на розширення ринків збуту продукції харківських підприємств з метою зменшення від’ємного сальдо зовнішньої торгівлі.

14. Головному управлінню зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції облдержадміністрації:

14.1. Проводити постійну роботу з питань залучення міжнародної технічної допомоги (МТД), а також коштів міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних проектів і щокварталу інформувати обласну державну адміністрацію.

14.2. Розробити протягом ІІІ кварталу поточного року заходи щодо вдосконалення структури іноземних інвестицій та щокварталу інформувати обласну державну адміністрацію.

15. Райдержадміністраціям, Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації спільно з органами Державної податкової адміністрації в Харківській області:

15.1. Вжити всі можливі заходи для безумовного виконання планів надходжень доходів до місцевих бюджетів, затверджених органами місцевого самоврядування на 2007 рік.

15.2. Створити умови для збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, зменшення податкового боргу, підвищення економічної активності населення, залучення до сплати податків платників, які задіяні в схемах мінімізації податкових зобов’язань.

16. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації при розподілі автобусів, придбаних за рахунок коштів обласного бюджету та коштів цільової субвенції з державного бюджету, урахувати необхідність скорочення мережі малокомплектних шкіл області.

З метою обговорення та реалізації соціальних ініціатив, проголошених Президентом України В.А.Ющенком 22 червня 2007 року під час наради з керівниками місцевих органів виконавчої влади в м. Острог Рівненської області, а також підвищення ефективності соціальної політики в області:

17. Головам райдержадміністрацій організувати роз’яснення соціальних ініціатив Президента України під час проведення зборів активу, засідань колегій, зборів трудових колективів, сходів громадян та інших заходів.

Рекомендувати виконавчим органам місцевих рад провести аналогічні заходи.

18. Головним управлінням облдержадміністрації: праці та соціального захисту населення, освіти і науки, охорони здоров’я, управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації забезпечити обговорення соціальних ініціатив з населенням, громадськими організаціями, молоддю на конференціях, "круглих столах", прямих ефірах, громадських слуханнях, днях інформування та інших заходах.

Рекомендувати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області здійснити аналогічні заходи.

19. Управлінню з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, відділу зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації апарату облдержадміністрації, управлінню у справах інформації облдержадміністрації, галузевим управлінням облдержадміністрації забезпечити щоденне та щотижневе подання інформації щодо обговорення соціальних ініціатив та проведення відповідних заходів для Секретаріату Президента України для розміщення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації та щотижневих презентацій заступників голови облдержадміністрації, начальників управлінь і відділів облдержадміністрації.

20. Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, галузевим управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

20.1. Мобілізувати всі можливі резерви щодо підвищення середньомісячної заробітної плати працівників в області, зменшення частки працівників, які отримують зарплату нижче прожиткового мінімуму.

20.2. Сприяти максимальному погашенню заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях області. З цією метою ретельно аналізувати причини її виникнення на підприємствах усіх форм власності. Забезпечити належну взаємодію з правоохоронними органами, іншими контролюючими та центральними органами виконавчої влади, до сфери яких належать підприємства, розташовані на відповідній території.

20.3. Активізувати роботу щодо ініціювання процедури банкрутства до підприємств, які тривалий час не ведуть господарської діяльності та мають борги з виплати заробітної плати.

20.4. Продовжити роботу щодо виконання завдання обласної Програми зайнятості населення області в частині створення в області робочих місць у кількості не менше 67 тис. грн. за рахунок усіх джерел фінансування. Щокварталу проводити детальний аналіз стану справ зі створення робочих місць в області та надавати обґрунтований звіт з цього питання голові облдержадміністрації.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

21. Головним управлінням облдержадміністрації: праці та соціального захисту населення, промисловості, транспорту і зв’язку, житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури, агропромислового розвитку, головам райдержадміністрацій спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області активізувати роботу по підпорядкованих платниках щодо недопущення зростання заборгованості з поточних платежів до Пенсійного фонду та скорочення існуючих боргів, зокрема, по економічно активних підприємствах.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

22. Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області забезпечити стовідсоткову сплату сільгосптоваровиробниками поточних платежів до кінця року та погашення боргів за рахунок реалізації зерна та іншої сільгосппродукції врожаю 2007 року. Про хід погашення боргів сільгосппідприємств інформувати облдержадміністрацію через Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області до 10 серпня та 10 жовтня 2007 року.

23. Управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, службі у справах неповнолітніх облдержадміністрації, Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністраціям вжити всіх необхідних заходів щодо безкоштовного оздоровлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з багатодітних сімей.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

24. Головним управлінням облдержадміністрації: освіти і науки, фінансовому з метою матеріальної підтримки та соціальної адаптації сиріт-першокурсників забезпечити своєчасну виплату з 1 вересня 2007 року збільшеної додаткової стипендії студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

25. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації, галузевим управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям продовжити практику надання шефської допомоги школам-інтернатам і дитячим будинкам області.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

26. Управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації, головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, райдержадміністраціям опрацювати питання щодо ініціювання розробки та прийняття державної програми підтримки багатодітних сімей.

27. Райдержадміністраціям, галузевим управлінням облдержадміністрації, з метою підтримки сільської інтелігенції, сприяти вирішенню питання щодо забезпечення житлом працівників соціальної сфери області шляхом нового будівництва, придбання або реконструкції вторинного житла та індивідуальних житлових будинків.

28. Богодухівській райдержадміністрації, головним управлінням облдержадміністрації: економіки та фінансовому забезпечити своєчасне освоєння субвенції з державного бюджету на будівництво 20-квартирного будинку для працівників соціальної сфери в м. Богодухові.

29. Головним управлінням облдержадміністрації: праці та соціального захисту населення, житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури, промисловості, транспорту і зв’язку, управлінню паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації разом із райдержадміністраціями завершити до 1 вересня 2007 року роботу щодо організації електронного обміну даними по розрахунках пільг і субсидій між організаціями – постачальниками комунальних послуг і послуг зв’язку та органами праці та соціального захисту населення.

30. Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з Харківським обласним центром зайнятості, головам райдержадміністрацій вжити заходів щодо проведення активного діалогу з роботодавцями з питань забезпечення законності використання праці найманих працівників.

Рекомендувати виконавчим комітетам місцевих рад взяти участь у зазначеній роботі.

31. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

31.1. Вжити дієвих заходів щодо забезпечення необхідних обсягів фінансування, у т.ч. за рахунок позабюджетних коштів, на проведення капітальних ремонтів будівель закладів освіти та ремонтів опалювальних систем, на подальшу комп’ютеризацію та інформатизацію закладів освіти області, придбання транспорту для забезпечення підвозу учнів і вчителів до шкіл у сільській місцевості.

31.2. Продовжити роботу щодо впорядкування мережі дошкільних навчальних закладів відповідно до потреб населення, особливо в сільській місцевості, з метою збільшення показника охоплення дітей дошкільною освітою.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

32. Головним управлінням облдержадміністрації: освіти і науки, промисловості, транспорту і зв’язку опрацювати механізм реалізації пілотного проекту з підготовки робітничих кадрів для підприємств машинобудування та металообробки регіону.

33. Головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації разом з райдержадміністраціями та відповідними управліннями облдержадміністрації:

33.1.Вжити заходів щодо покращення матеріально-технічного стану закладів охорони здоров’я, насамперед тих, що розташовані в сільській місцевості (будівлі, медичне обладнання, холодильники, автотранспорт, телефонний зв’язок).

33.2. Тримати на особливому контролі освоєння коштів субвенції з державного бюджету на будівництві корпусів центральних районних лікарень у містах Богодухові, Чугуєві, Ізюмі, смт Дворічна, поліклініки в м.Дергачі.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

34. Головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації разом з райдержадміністраціями, з метою наближення висококваліфікованої медичної допомоги мешканцям сільської місцевості, продовжити виїзні форми роботи із залученням обласних фахівців і науковців.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

35. З метою належної підготовки та проведення в м.Харкові матчів фінальної частини чемпіонату Європи УЄФА 2012 року з футболу:

35.1. Управлінню з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації разом з галузевими управліннями облдержадміністрації розгорнути організаційну роботу з виконання заходів щодо підготовки області до "Євро-2012".

35.2. Управлінню з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації взяти під контроль освоєння коштів на виконанні робіт з реконструкції стадіону ОСК "Металіст".

35.3. Управлінню з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації, райдержадміністраціям сприяти подальшій реалізації програми розвитку футболу в області.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

36. Управлінню з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації продовжити роботу щодо створення належних умов для забезпечення підготовки та успішного виступу харківських спортсменів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях усіх рівнів, в Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

37. Управлінню культури і туризму облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

37.1.Сприяти поповненню фондів бібліотек області книгами та періодичними виданнями вітчизняного виробництва, комп’ютеризації центральних районних бібліотек.

37.2. Сприяти створенню двох заповідників: державного історико-археологічного заповідника "Верхній Салтів" ім. В.О. Бабенка та державного історико-культурного заповідника "Чугуїв".

37.3. Сприяти розвитку внутрішнього та в’їзного туризму, відновленню та розвитку нових туристичних маршрутів до пам’ятних місць, пов’язаних із життям і діяльністю видатних діячів історії, культури і мистецтва.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

38. Управлінням облдержадміністрації: культури і туризму, містобудування та архітектури сприяти своєчасному освоєнню коштів на виконанні ремонтно-реставраційних робіт приміщень обласної філармонії, Успенського собору, Шарівського палацово-паркового комплексу (Богодухівський район), літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди (Золочівський район).

39. Управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації спільно з Чугуївським міськвиконкомом:

39.1. Опрацювати питання передачі до комунальної власності будівлі Штабів військових поселень (школи військових топографів).

39.2. Тримати на постійному контролі використання коштів субвенції з державного бюджету на збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених міст України.

40. Управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, службі у справах неповнолітніх облдержадміністрації, райдержадміністраціям:

40.1.Продовжити роботу з поширення мережі дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей; перепрофілювати обласні притулки для неповнолітніх у центри соціально-психологічної реабілітації дітей; сприяти роботі центру соціально-психологічної реабілітації дітей в м.Ізюмі.

40.2. Вишукати можливість для створення та постійного оновлення персоніфікованої бази даних дітей пільгових категорій.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

41. Управлінню взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи облдержадміністрації забезпечити виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2006-2010 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 грудня 2005 року.

42. Головам райдержадміністрацій:

42.1. Розробити та вжити дієві заходи щодо забезпечення виконання завдань з формування незнижуваних запасів регіональних ресурсів продовольчого зерна врожаю 2007 року в обсягах, визначених розпорядженням голови облдержадміністрації від 26 червня 2007 року №394.

42.2. З метою забезпечення виконання вимог ст.53 Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" за результатами виконання місцевих бюджетів за 1 півріччя цього року збільшити фінансовий ресурс, який спрямовується на заробітну плату працівників установ бюджетної сфери, з урахуванням підвищення її мінімального розміру та запровадження ІІ етапу Єдиної тарифної сітки та на енергоносії.

Запропонувати головам міських рад міст обласного значення та районних у місті Харкові рад здійснити аналогічні заходи.

42.3. З метою раціонального та ефективного витрачання коштів місцевих бюджетів по галузі "Освіта" переглянути мережу малокомплектних загальноосвітніх шкіл та сприяти вирішенню питання щодо їх реорганізації (закриття), забезпечити підвіз учнів цих шкіл до інших загальноосвітніх навчальних закладів.

42.4. Вжити необхідних заходів щодо впровадження на місцевому рівні механізму часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого та середнього підприємництва під інвестиційні проекти.

42.5. Здійснити заходи щодо організації видачі суб’єктам господарювання документів дозвільного характеру відповідно до вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

Запропонувати виконкомам міських рад міст обласного значення здійснити аналогічні заходи.

42.6. Забезпечити прийняття районних програм розвитку фізичної культури та спорту на 2007-2011 роки.

43. Головам Балаклійської, Богодухівської, Борівської, Валківської, Вовчанської, Зміївської, Золочівської, Красноградської, Харківської, Чугуївської, Шевченківської райдержадміністрацій взяти під особистий контроль освоєння коштів субвенції на будівництво та придбання житла військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, звільненим у запас або відставку за станом здоров’я, віком, вислугою років та у зв’язку із скороченням штатів, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, членам сімей з числа цих осіб, які загинули під час виконання ними службових обов’язків, а також учасникам бойових дій в Афганістані та воєнних конфліктів у зарубіжних кранах.

Рекомендувати міським головам міст Чугуєва і Харкова здійснити аналогічні заходи.

44.Управлінням, відділам та іншим структурним підрозділам облдержадміністрації, райдержадміністраціям до 25 жовтня 2007 року надати Головному управлінню економіки облдержадміністрації інформацію про виконання розпорядження.

45. Головному управлінню економіки облдержадміністрації узагальнену інформацію надати облдержадміністрації до 1 листопада 2007 року.

46. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Я.П.Ющенка.

Голова обласної державної
адміністрації

А.АВАКОВ