ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

Від 28.12.07 № 831
Про ситуацію на продовольчому ринку області і заходи, які вживаються по стабілізації цін на основні споживчі товари

У серпні-жовтні 2007 року на продовольчому ринку України, у тому числі Харківської області, спостерігалося підвищення цін на основні продукти харчування.

Ціни зросли за відмічений період на олію - на 35,8%, яйця курячі - на 13,4%, молоко жирністю 2,5% (у поліетиленових пакетах) - на 19,3%, сметану 20% жирністю - на 12,2%, масло вершкове - на 21,1%, сир - на 22,8%, м'ясо птиці - на 11,6%, м'ясо свинини - на 9,5%.

Основною причиною підвищення середніх рівнів роздрібних цін є зростання закупівельних цін на сировину та підвищення витрат на заробітну плату.

Робота, яка проводилась обласною державною адміністрацією, була спрямована на продовольче забезпечення населення області, стабільний баланс попиту та пропозиції, постійний аналіз цінової ситуації та впровадження відповідного комплексу заходів щодо недопущення необгрунтованого зростання цін на основні продукти харчування.

Підсумки роботи агропромислового комплексу Харківської області за 11 місяців 2007 року свідчать про те, що область забезпечена достатніми обсягами зерна, борошна, продукції тваринництва, олії, цукру-піску для забезпечення пропозиції на продовольчому ринку області.

Товарному наповненню продовольчих ринків продукцією тваринництва, олії та хліба сприяють також позитивні тенденції в переробці і виробництві продуктів харчування в області.

Темпи зростання в харчовій промисловості за останні два роки складають 112%.

Обсяг реалізації за 11 місяців 2007 року в харчовій промисловості склав 7,8 млрд. грн., за аналогічний період 2006 року - 6,4 млрд. грн.

Рівень пропозицій на продовольчому ринку Харківської області відповідає попиту населення, а по окремих видах товарів перевищує його.

Облдержадміністрацією максимально використані повноваження, які надані постановами Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548, від 19 вересня 2007 року №1161, від 20 червня 2007року №845, від 17 жовтня 2007 року №1222 щодо регулювання цін на основні продукти харчування, введення граничних рівнів торговельних надбавок, декларування зміни цін.

Торговельні надбавки на всі продукти харчування, у тому числі на хліб і хлібобулочні вироби, за результатами моніторингу Держінспекції з контролю за цінами в Харківській області за січень-грудень 2007 року, знаходяться в межах установлених граничних рівнів.

У 2007 році на виконанні в облдержадміністрації знаходилися 26 доручень і окремих доручень Кабінету Міністрів України, спрямованих на забезпечення стабілізації ситуації на продовольчих ринках, зокрема ринках продукції тваринництва, олії, хліба. З них 17 - виконані і зняті з контролю, 9 - знаходяться на виконанні (з тривалими термінами виконання), інформація по них надається в терміни, визначені в дорученнях.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року №1247 "Про заходи щодо забезпечення стабільного розвитку ринку зерна і продуктів його переробки у 2007/2008 маркетинговому році", наказу Мінагрополітики України від 29 жовтня 2007 року №765/325/77 "Про затвердження графіка реалізації борошна підприємствами Держкомрезерву та ДАК "Хліб України", виробленого Із зерна державних ресурсів" Харківській області виділяється щомісяця до кінця 2007 року 2,8 тис. тонн борошна з Держкомрезерву України. На сьогодні хлібозаводами області борошно, яке було виділено Держкомрезервом України, в обсязі 2800 тонн, повністю отримане.

З метою недопущення підвищення цін на хлібобулочні вироби в області було підписано меморандум щодо узгодження дій між обласною державною адміністрацією та хлібопекарськими підприємствами, організовано закупівлю борошна з Держкомрезерву та Держпродрезерву України за пільговими цінами.

Облдержадміністрацією також було запроваджено комплекс організаційних заходів для нормалізації цінової ситуації на продовольчому ринку.

В області створена обласна робоча група з контролю за ситуацією на продовольчому ринку (розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13 серпня 2003 року № 273, зі змінами).

5 вересня, 10 жовтня, 1 листопада 2007 року були проведені спільні наради за участю головних управлінь економіки, агропромислового розвитку, промисловості, транспорту І зв'язку облдержадміністрації, Держінспекції з контролю за цінами в Харківській області, Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України,
заступників голів райдержадміністрацій, міськвиконкомів із питань цінової ситуації на продовольчому ринку області.

На виконання окремого доручення Кабінету Міністрів України від 7 серпня 2007 року № 34638/0/1-07, починаючи із серпня поточного року, кожні вихідні дні в усіх районах і містах області проводяться продовольчі ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції за цінами товаровиробників.

З метою консолідації зусиль на регіональному рівні ЗО жовтня 2007 року в облдержадміністрації проведено засідання тристоронньої соціально-економічної ради за участю керівництва облдержадміністрації, голів об'єднання профспілок, об'єднань роботодавців області і керівників підприємств, з питання спільних дій щодо стабілізації цін на основні продукти харчування.

21 листопада 2007 року відбулася зустріч голови облдержадміністрації А.Б.Авакова з активом профспілок області. За результатами зустрічі підписано окреме доручення.

В області активізована робота контролюючих органів щодо додержання вимог діючого законодавства при ціноутворенні.

Завдяки заходам, які запроваджені в області, у листопаді - грудні 2007 року цінова ситуація на продовольчому ринку Харківської області в цілому була нормалізована.

З метою збереження позитивних тенденцій в процесах продовольчого забезпечення, стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області, ураховуючи рішення колегії облдержадміністрації від 17 грудня 2007:

1. Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації разом з райдержадміністраціями:

1.1. Забезпечити виконання завдань з виробництва та насичення ринку області сільськогосподарською продукцією.

1.2. У межах повноважень забезпечити контроль за процесами ціноутворення на продовольчу продукцію.

2. Головам райдержадміністрацій:

2.1. Розглянути зазначені питання на засіданнях колегій райдержадміністрацій.

2.2. Продовжити практику проведення продовольчих ярмарок у вихідні і передсвяткові дні.

Рекомендувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

3. Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку облдержадміністрації:

3.1. Забезпечити проведення постійного аналізу оптово-відпускних цін і процесів ціноутворення на хлібопекарських підприємствах області.

3.2. У межах повноважень вжити заходів щодо запобігання необгрунтованого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби хлібопекарськими підприємствами.

4. Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації:

4.1. Сприяти у межах своїх повноважень виділенню борошна з Держкомрезерву України для потреб хлібопекарських підприємств області.

4.2. Забезпечити декларування змін оптово-відпускних цін на продовольчі товари згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 6 листопада 2007 року №700.

4.3. Забезпечити регулярну роботу обласної робочої групи з контролю за ситуацією на продовольчому ринку, яка була затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 13 серпня 2003 року №273.

5. Головному управлінню економіки облдержадміністрації постійно проводити аналіз цінової ситуації на споживчому ринку області та своєчасно інформувати керівництво облдержадміністрації про ціни на основні споживчі товари.

6. Рекомендувати Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області та Харківському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України, у межах повноважень, посилити контроль за виконанням вимог чинного законодавства з питань цін та ціноутворення.

7. Головним управлінням облдержадміністрації: економіки, промисловості, транспорт)' і зв'язку, агропромислового розвитку разом із Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області:

7.1. Забезпечити розробку механізму комплексного моніторингу цін на всіх етапах ціноутворення продовольчої продукції.

7.2. Сприяти запровадженню цього механізму для експериментальної апробації на базових підприємствах торгівлі, переробної та харчової галузей області в першому кварталі 2008 року.

Запропонувати виконкомам місцевих рад здійснити аналогічні заходи.

8. Управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям, міськвиконкомам міст обласного значення до 1 квітня 2008 року надати Головному управлінню економіки облдержадміністрації інформацію про виконання розпорядження.

9. Головному управлінню економіки облдержадміністрації узагальнену інформацію надати облдержадміністрації до 20 квітня 2008 року.

10. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Я.П.Ющенка.

Голова обласної державі
адміністрації

А.Аваков