Затверджено рішенням
виконкому     Харківської
міської ради від 04.06.2003

№ 572

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок переведення жилих приміщень та жилих будинків

в нежилі

 

 

1. Це Положення регулює порядок підготовки документів для прийняття рішення виконкому Харківської міської ради про переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі.

2. В нежилі можуть бути переведені, як виняток, жилі приміщення, розташовані на цокольних, перших, та, у виключних випадках, на других поверхах жилих багатоповерхових будинків, відокремлено збудовані жилі будинки (або їх частини), які є у приватній або колективній власності, для розміщення в них об'єктів невиробничої сфери. Переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі здійснюється за рішенням міськвиконкому.

3. Переведення жилих будинків (їх частин), які є у приватній або колективній власності в нежилі здійснюється у відповідності до цього Положення. При цьому питання щодо зміни призначення земельної ділянки вирішується в установленому порядку.

4. Для переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі власник житла надає такі документи:

4.1. Заяву власника житла на ім'я міського голови із зазначенням цільового призначення приміщення.

4.2. Нотаріально завірену копію документу, яка підтверджує право власності на житло.

4.3. Копію технічного паспорту на житло, оформленого в МіськБТІ.

4.4. Технічний висновок про можливість переведення жилих приміщень з метою використання їх під нежилі з обґрунтуванням можливості реконструкції приміщення, обов'язковим улаштуванням окремого входу, не пов'язаного з під'їздом жилого будинку та ескізний проект входу, погоджений у встановленому порядку.

4.5. Довідку житлово-експлуатаційних органів про те, що жилий будинок, квартира (або їх частини) є вільними фактично та юридично, а також копію договору на збір та вивіз будівельного сміття.

4.6. Для власників жилих будинків з присадибними ділянками та відокремлених жилих будинків — документ, що підтверджує право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташований жилий будинок з господарськими будівлями, та згоду співвласників домоволодіння на розміщення об'єкту невиробничої сфери.

4.7. Для юридичних осіб - нотаріально завірені копії установчих документів.

4.8. Узгодження об'єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі розміщення квартири в будинку, де створено таке об'єднання.

5. Документи, передбачені п. 4 цього Положення, передаються в Управління житлового господарства Головного управління житлово-комунального господарства Харківської міської ради (далі - УЖГ).

5.1. УЖГ в 10-денний термін направляє запити щодо можливості переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі та проведення їх реконструкції для розміщення в них об'єктів невиробничої сфери:

- державним пожежним та санітарно-епідеміологічним органам, які надають свої висновки у встановлений законодавством строк;

- управлінню соціально-економічного розвитку, планування та обліку, райвиконкому, які надають свої пропозиції у 10 денний строк з моменту отримання запиту, а також інформаційний лист до депутата міської ради за місцем знаходження житлового приміщення чи будинку.

Отримання висновків державних пожежних та санітарно-епідеміологічних органів є обов'язковим.

5.2. Після отримання висновків державних пожежних, санітарно-епідеміологічних органів, пропозицій та матеріалів, передбачених п. п. 4.1. -4.8. цього Положення, УЖГ направляє зазначені матеріали до управління містобудування та архітектури ГУ містобудування, архітектури та земельних відносин, яке:

- надає висновок щодо можливості переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі;

- готує і подає на розгляд чергового засідання міськвиконкому проект рішення про переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі з наданням у встановленому законодавством порядку дозволу на їх реконструкцію. Отримання зауважень райвиконкому, депутата чи управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку не є перепоною для подання матеріалів на розгляд міськвиконкому.

У разі відмови надати згоду на переведення житла до нежилого фонду власнику житла повертаються всі документи з письмовим обґрунтуванням причин відмови та порядку оскарження.

При отриманні рішення міськвиконкому забудовник знайомиться під розпис із правилами ведення будівельних робіт та експлуатації об'єкту містобудування.

 

 

 

 

Заступник міського голови з питань

діяльності виконавчих органів ради -

начальник Головного управління

житлово-комунального господарства                                                        Є. Гриневич