ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

від 2 березня 2003 року № 60

Про Обласну програму розвитку
трансплантації на 2003-2005 роки

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2002 року №1339 "Про затвердження Державної програми розвитку трансплантації на 2002-2005 роки", з метою створення єдиної державної системи трансплантології, її розвитку, удосконалення нормативної бази, забезпечення взаємодії між лікувальними закладами та науково-дослідними інститутами і розширення можливостей рятування життя людей:

1.Затвердити Обласну програму розвитку трансплантації на 2003-2005 роки (далі-Програма), що додається.

2.Управлінню охорони здоров'я обласної державної адміністрації (Федченко Ю.Г.), головному фінансовому управлінню обласної державної адміністрації (Кузькін Є.Ю.) при формуванні обласного бюджету передбачати кошти на фінансове забезпечення зазначеної Програми в межах наявних коштів по галузі "охорона здоров'я".

3.Управлінню охорони здоров'я обласної державної адміністрації про хід виконання розпорядження інформувати обласну державну адміністрацію та Міністерство охорони здоров'я України щорічно до 1 січня та 1 липня.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації О.М. Титаренко.

Голова обласної державної адміністрації
Є. КУШНАРЬОВ

Затверджено
розпорядженням голови обласної
державної администрації
від 11 березня 2003 р. № 60

Обласна програма розвитку трансплантації на 2003- 2005 роки

І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Програма спрямована на впровадження та ефективний розвиток трансплантації в Харківській області, формування позитивної громадської думки, поліпшення фінансування та вдосконалення кадрової політики в цій сфері діяльності.

Харків - один із провідних науково-медичних центрів України. Клінічні та наукові заклади - обласний клінічний центр урології і нефрології (ХОКЦУН), Харківський обласний центр термічних пошкоджень та пластичної хірургії (ХОЦТППХ), міська клінічна лікарня № 14 ( МКЛ №14), обласна станція переливання крові (ХОСПК), Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи (ХОБСМЕ), Харківська філія Центральної науково-практичної лабораторії консервування та переробки біологічних тканин Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України (ХФ ЦНПЛ), Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України (ІПК і К НАН України), Міжвідомчий науковий центр кріобіології і кріомедицини НАН, АМН, МОЗ України (МНЦ КБ і КМ), Харківська медична академія післядипломної освіти (ХМАПО), Харківський державний медичний університет (ХДМУ), Харківський інститут загальної та невідкладної хірургії АМНУ (ХНДІЗІНХ), Інститут патології суглобів і хребта ім. проф. М.І.Сітенка АМН (ІПСІХ АМН), Інститут проблем ендокринної патології АМН (ІПЕП АМН), Харківський НДІ експериментальної ветеринарії АСНУ (ХНДІ ЕВ АСНУ) мають передові наукові розробки, багаторічний досвід клінічної, педагогічної, організаційно-правової діяльності, пов'язаної з трансплантацією, плідні стосунки із закордонними науковими центрами, що займаються цією проблемою. Результатом власних фундаментальних досліджень харківських вчених-медиків стало створення біотехнологій одержання кріоконсервованих ембріональних, плодових, плацентарних тканин та клітин; ауто- та алотрансплантатів щитовидної та паращитовидної залоз, яєчників, рогівки, склери, кістково-хрящової тканини та інш.; культури ксенотканин (шкіри, наднирників, щитовидної залози, яєчок), алофібробластів, біопокрить, біоімплантатів кісткового, сполучнотканинного, хрящового та м'якотканинного походження. Створено низькотемпературний банк біологічних об'єктів, який Кабінетом Міністрів України визнано національним надбанням України.

Результати експериментальних та доклінічних досліджень свідчать про високу клінічну ефективність застосування означених вище біооб'єктів.

У всіх галузях хірургії: трансплантація органів, хірургічна ортопедія, нейрохірургія, оториноларингологія, офтальмологія щелепно-лицьова, реконструктивно-відновна і пластична хірургія, проводяться оперативні втручання з використанням відповідних ауто- або алотрансплантатів.

Особливої уваги заслуговує трансплантація нирки при хронічній нирковій недостатності та пересадка ендокринних органів, тканин та клітин при таких ендокринних захворюваннях, як цукровий діабет, гіпотиреоз, гіпокортицизм, гіпопаратиреоз і різних видах порушень статевої функції у чоловіків і жінок. Стабільно зростає захворюваність і смертність від хронічної ниркової недостатності, цукрового діабету і незворотних захворювань серця, легень, печінки, крові, зростає вихід на первинну інвалідність осіб працездатного віку внаслідок травм, опіків, дистрофічних захворювань рогівки, високої ускладненої короткозорості.

ІІ.МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

Мета Програми - здійснення заходів щодо забезпечення розвитку трансплантології в Харківській області, удосконалення відповідної нормативно-правової бази, забезпечення взаємодії між закладами охорони здоров'я та науковими установами на Україні та за її межами в питаннях пересаджування органів, тканин і клітин та біоімплантатів на основі сучасних біотехнологій та інформаційного забезпечення.

Основними завданнями Програми є розширення можливостей рятування життя людям, які мають невиліковні захворювання серцево-судинної, ендокринної, репродуктивної, нервової систем, патологію нирок, печінки, легенів; при травмах, пухлинах та опіках, при гематологічних захворюваннях, для відновлення зору, при порушеннях опорно-рухового апарату для ревіталізації функції та структури органів.

III. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Фінансове забезпечення Програми буде здійснюватися за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, а також зацікавлених суб'єктів підприємницької діяльності усіх форм власності, благодійних фондів, громадських організацій, міжнародних фінансових організацій та інших джерел відповідно до чинного законодавства. Вкладення коштів для реалізації заходів мають надійні перспективи для розвитку вітчизняної трансплантології і в тому числі в Харківській області.

ПРОГНОЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Виконання програми дасть змогу об'єднати мережу лікувальних закладів, які займаються трансплантацією клітин, тканин та органів, створити відповідні банки анатомічних матеріалів з урахуванням вимог програми JMP та Європейської асоціації тканинних банків; сформувати єдиний реєстр донорів і реципієнтів, увійти до Європейської інформаційної системи "Євротрансплант", що розширить можливості надання спеціалізованої допомоги хворим, які її потребують.

ІV.ЗАХОДИ ЩОДО ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

1 .Сприяти утворенню на базі Харківського обласного клінічного центру урології та нефрології центру трансплантації нирки та на базі обласної клінічної травматологічної лікарні лабораторії заготівлі трупних тканин.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації
2003р.

2. Забезпечити необхідним медичним обладнанням та реактивами лікувально-профілактичні заклади, в яких проводиться вилучення анатомічних матеріалів у живих донорів та донорів-трупів.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації
2003 рік

3.Утворити робочу групу з питань трансплантації анатомічного матеріалу при управлінні охорони здоров'я обласної державної адміністрації.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації
2003 рік

4. Утворити єдину обласну інформаційну систему трансплантації та регіональну систему зв'язку із спеціалізованими регіональними центрами трансплантації (Донецький, Запорізький, Львівський, Одеський, Інститут хірургії та трансплантології Академії медичних наук України).

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації
2003 рік

5. Розробити інструкції з ведення медичної документації та методичні рекомендації щодо клініко-діагностичного забезпечення трансплантації органів, ауто-, алло-, ксено- тканинних і клітинних трансплантатів, біоімплантантів, клінічного моніторингу стану реципієнтів.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації

2003-2004 роки

6.Брати активну участь у розробці стандартів акредитації державних і комунальних закладів охорони здоров'я та державних наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Інститутом кріобіології та кріомедицини НАН України
Постійно

7. Проводити комплексні фундаментальні дослідження для розробки нових біотехнологій одержання та ідентифікації складу кріоконсервованих клітинних та тканинних аллотрансплантатів ембріофетоплацентарного походження, ауто-, алло- та ксенотрансплантатів ендокринних залоз, рогівки, склери та інш.; культури тканин та клітин, біопокрить, трансплантатів та біоімплантатів кісткового, сполучнотканинного, хрящового та м'якотканинного походження і зареєструвати їх у встановленому законодавством України порядку.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Інститутом кріобіології та кріомедицини НАН України, Харківською медичною академією післядипломної освіти, Харківським державним медичним університетом

Постійно

8.Продовжити проведення науково-практичних конференцій та шкіл-семінарів на базі Інституту кріобіології та кріомедицини НАН України і міжрегіонального наукового центру кріобіології та кріомедицини з питань сучасних біотехнологій та клітинно-тканинної трансплантації.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Інститутом кріобіології та кріомедицини НАН України

Постійно

9.Створити систему санітарної освіти населення з усіх аспектів трансплантації.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Харківською медичною академією післядипломної освіти, Харківським державним медичним університетом

2003-2005 роки

10.Інформувати населення у засобах масової інформації про необхідність і ефективність трансплантології.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Харківською медичною академією післядипломної освіти, Харківським державним медичним університетом

2003-2005 роки

11 .Проводити роботу щодо вдосконалення матеріально - технічної бази лікувальних закладів та науково - практичних лабораторій, діяльність яких пов'язана з трансплантацією, а також сприяти укомплектуванню їх спеціалістами, медперсоналом, приміщеннями, медичним обладнанням та відповідним фінансуванням.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації

2003-2005 роки

12.Оганізовувати інтенсивну дотрансплантаційну підготовку (лікування) реципієнтів до проведення операційних втручань, пов'язаних з пересаджуванням органів, тканин і клітин, у тому числі медикаментозне, за місцем проживання хворих.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації

Постійно

13.Забезпечити проведення післятрансплантаційної імуносупресивної терапії та реабілітації хворих.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації
2003 рік

14.Брати активну участь у роботі конгресів, виконанні міжнародних наукових програм та грантів, в обміні досвідом, фахівцями з питань трансплантології.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Харківською медичною академією післядипломної освіти, Харківським державним медичним університетом

Постійно

Заступник голови обласної державної адміністрації,
керівник апарату
І.Ріяка