Порядок видачі дозволу на розміщення об'єктів
торгівлі та громадського харчування

1. Цей Порядок розроблений згідно із Декретом Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" від 20.05.1993р. №56-93, Законами України "Про систему оподаткування" від 25.06.1991р. № 1251, "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991р. № 1023, "Порядком заняття торговельною діяльністю і Правилами торговельного обслуговування населення", затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 108, "Правилами роботи підприємств громадського харчування", затвердженими наказом МЗЕЗ України від 03.07.1998 р. №129.

2. Порядок встановлює правила приймання та розгляду заяв, оформлення, видачі, продовження та анулювання дозволів на розміщення об'єктів торгівлі та громадського харчування ( далі дозвіл ) в стаціонарних приміщеннях.

3. Дія цього Порядку поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності. Діяльність підприємств торгівлі, громадського харчування без дозволу на розміщення цих об'єктів, не допускається. Дозвіл видається на кожний об'єкт торгівлі, громадського харчування, це не стосується тих об'єктів, які були створені до набрання чинності Декрету Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори".

4. Для одержання дозволу, суб'єкт підприємницької діяльності подає в управління споживчого ринку (далі управління) заяву.

5. До заяви, залежно від типу об'єкту, додаються документи згідно додатку до Порядку.
Усі подані документи засвідчуються в установленому порядку суб'єктом підприємницької діяльності.
Працівник управління, в присутності заявника, перевіряє наявність всіх необхідних документів, передбачених цим Порядком.
Подані документи формуються в окрему справу.

6. За достовірність поданої інформації відповідальність покладається на заявника.

7. Фахівцями управління споживчого ринку у разі необхідності проводиться перевірка підприємства з питання підготовки його до початку діяльності в сфері торгівлі та громадського харчування згідно вимог нормативних документів.

8. Рішення про видачу, або про відмову в наданні дозволу приймається протягом 14 робочих днів з дати отримання всіх необхідних документів, при необхідності проведення додаткової перевірки, строк розгляду може бути продовжено до 30 діб.
При відмові у видачі дозволу, суб'єкту підприємницької діяльності надається обґрунтована письмова відповідь.

9. Після прийняття рішення про надання дозволу, оформлюється два примірника дозволу, перший підписується начальником управління, скріплюється печаткою, реєструється в журналі. Перший примірник дозволу видається заявникові після одержання від нього документа, що підтверджує оплату збору на розміщення об'єкту торгівлі або громадського харчування в розмірі встановленим міською радою.
Другий - залишається в управлінні для обліку та контролю.
Дозвіл є документом суворої звітності та має номер.

10. У разі закінчення строку дії дозволу, або продовження строку дії договору на користування приміщенням дозвіл підлягає продовженню у місячний строк.
Для продовження строку дії дозволу, суб'єкт підприємницької діяльності подає заяву в управління споживчого ринку, з наданням копії договору на користування приміщенням, з подовженим строком дії.
У випадках, якщо суб'єкт підприємницької діяльності не продовжив у місячний строк дію дозволу, останній видається в порядку, встановленому для його видання на загальних підставах.
У разі втрати дозволу видається дублікат.

Дозвіл підлягає переоформленню у місячний термін, без справляння сплати, у разі:
- зміни найменування, реорганізації юридичної особи, зміни юридичної адреси;
- зміни прописки суб'єкта підприємницької діяльності без створення юридичної особи.
У разі не внесення змін у зазначений термін, дозвіл вважається анульованим, новий може бути отриманий на загальних підставах.

11. Виданий дозвіл повинен знаходитися по місцю розміщення об'єкту торгівлі і громадського харчування в оригіналі. Ксерокопія дозволу повинна знаходитись на видному місці в об'єкті торгівлі чи громадського харчування.

12. Передача дозволу іншій особі забороняється.

13. Власники дозволу здійснюють свою діяльність з дотриманням порядку зайняття торговельною діяльністю, правил торговельного обслуговування населення та правил роботи підприємств громадського харчування, які передбачені діючим законодавством України.

14. Контроль за дотриманням вимог, зазначених у п.13 цього Порядку здійснює управління, а також інші органи в межах своєї компетенції. визначеної законодавством України.

15. Управління має право тимчасово призупинити дію дозволу па строк не більше 6 місяців, коли інші міри впливу не дали або це дадуть належних результатів, а саме:
а) повторного виявлення протягом 90 календарних днів одного і того ж порушення, зокрема:
- порушення порядку зайняття торговельною діяльністю, правил торговельного обслуговування населення;
- порушення правил роботи підприємств громадського харчування.
б) виявлення недоліків, причини яких не можуть бути усуненні негайно, а подальша діяльність суб'єкта підприємницької діяльності може спричинити шкоду життю, здоров'ю споживачів. Поновлення дії дозволу проводиться у разі своєчасного усунення порушень, що призвели до призупинення дії дозволу.

16. У разі повторного, протягом року тимчасового припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності дозвіл може бути анульовано управлінням.
За відновлення дозволу оплата проводиться на загальних підставах.

17. Рішення про призупинення, анулювання, поновлення дії дозволу приймається начальником управління з урахуванням рішення комісії по розгляду матеріалів перевірок об'єктів торгівлі, громадського харчування, яка створюється при управлінні, на підставі акта перевірки суб'єкта підприємницької діяльності.

18. Спори, пов'язані з видачею, призупиненням дії, або анулюванням дозволу, вирішуються у встановленому законом порядку.