ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

Від 1 жовтня 2002 року № 427

Про співзасновництво обласної газети "Слобідський край"

З метою більш широкого, повного й оперативного інформування населення про діяльність Харківської обласної державної адміністрації, відповідно до Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації"", на підставі рішення Харківської обласної ради від 24 вересня 2002 року "Про співзасновництво обласної газети "Слобідський край" та припинення видання газети "Панорама":

1. Увійти до складу співзасновників обласної газети "Слобідський край".

2. Погодитися на співзасновництво газети "Слобідський край" трудового колективу редакції цього видання.

3. Укласти із співзасновниками газети "Слобідський край" установчий договір.

4. Затвердити статут редакції газети "Слобідський край" (додається).

5. Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації (Є.Ю.Кузькін) шадати пропозиції щодо фінансового й матеріального забезпечення нового видання.

6. Управлінню у справах преси та інформації облдержадміністрації (В.М.Погожих) та управлінню з питань правової роботи облдержадміністрації (Т.П.Шахматова) взяти участь у підготовці необхідних документів для перереєстрації газети "Слобідський край" і організації функціонування її редакції.

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації
В. Г.Дулуба.

Голова обласної державної адміністрації
Є. Кушнарьов

Затверджено
розпорядженням голови облдержадміністрації
від 1 жовтня 2002 р. № 427

Статут редакції газети "Слобідський край"

1. Загальні положення

1.1. Цей статут визначає організаційні, економічні, правові та соціальні основи діяльності редакції газети «Слобідський край» (надалі - Редакція).

1.2. Співзасновниками газети «Слобідський край» є:

Харківська обласна рада; Харківська обласна державна адміністрація; трудовий колектив редакції газети «Слобідський край». Взаємовідносини співзасновників регулюються укладеним між ними договором.

1.3. Редакція у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про підприємства в Україні», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», іншими законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Держкомінформу, міжнародними договорами України у сфері інформації, цим статутом та реалізує програму друкованого засобу масової інформації, затверджену Співзасновниками.

1.4. Редакція є юридичною особою з дня її державної реєстрації, має самостійний баланс і рахунки в банківських установах, круглу гербову печатку, круглу печатку зі своєю назвою, кутовий штамп, логотип, емблему, видавничий і товарний знаки, може від свого імені укладати угоди, набувати майнові та немайнові особисті права і нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у суді загальної юрисдикції, господарському, третейському судах.

1.5. Статут затверджується рішенням співзасновників.

1.6. Зміни та доповнення до даного статуту та установчого договору вносяться за рішенням співзасновників з відповідною їх реєстрацією згідно з діючим законодавством.

1.7. Офіційне найменування Редакції - редакція газети «Слобідський край».

1.8. Місцезнаходження Редакції:

Україна, 61037, Харків, МСП. Московський проспект, 247.

2. Предмет і завдання діяльності Редакції

2.1. Предметом діяльності Редакції є реалізація таких основних напрямів, як:

- об'єктивне висвітлення державної політики у соціальній, економічній, правовій, екологічній та інших найважливіших сферах життя суспільства;

- докладне інформування про діяльність облдержадміністрації, обласної ради, інших органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, сприяння їм у реалізації завдань державного будівництва, розвитку економіки і культури, життєзабезпечення області;

- захист політичних, соціально-економічних, юридичних та інших прав і свобод людини;

- забезпечення громадянам України, юридичним особам і державним органам доступу до інформації про події та явища в галузі політики, економіки, культури, а також у соціальній, екологічній, міжнародній та інших сферах, задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і державних органів для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення інших завдань і функцій.

2.2. Основною метою діяльності Редакції є:

- у відповідності з напрямом видання у встановленому порядку випускати газету «Слобідський край»;

- забезпечувати високий професійний рівень публікацій;

- об'єктивно висвітлювати факти і події, надавати сторінки газети для висловлювання різних думок;

- сприяти підвищенню рентабельності і популярності газети;

- здійснювати свою діяльність у відповідності з чинним законодавством про інформацію, пресу, видавничу і підприємницьку діяльність, підприємство, рекламу тощо.

2.3. Для досягнення своєї мети Редакція виконує такі завдання:

- створює сприятливу атмосферу в колективі, яка дає можливість найповніше реалізувати творчий потенціал кожного співробітника;

- морально і матеріально заохочує творчі здобутки співробітників, піклується про підвищення їхньої професійної майстерності;

- піклується про поліпшення побутових умов співробітників;

- підтримує зв'язки з іншими періодичними виданнями, творчими спілками та організаціями, як в Україні, так і за її межами;

- одноосібне або разом із співзасновниками організовує і проводить заходи (в т. ч. комерційного характеру) на забезпечення накладу газети, що не суперечать чинному законодавству.

3. Органи управління Редакції! порядок їх формування

3.1. Керівництво Редакцією здійснює головний редактор, який призначається на посаду і звільняється з посади рішенням співзасновників. Його призначення відбувається на умовах контракту.

3.2. Головний редактор:

- забезпечує регулярний випуск газети;

- забезпечує виконання поточних і перспективних планів, а також рішень і розпоряджень співзасновників;

- визначає організаційну структуру редакції та її штатний розпис;

- визначає службові обов'язки співробітників Редакції, умови оплати їхньої праці, кореспондентських пунктів, відділень, представництв;

- розпоряджається майном Редакції, включаючи її грошові кошти;

- укладає від імені Редакції договори, угоди, забезпечує їх виконання;

- призначає і звільняє в установленому законом порядку працівників редакції, здійснює заходи соціального захисту членів трудового колективу;

- представляє Редакцію у відносинах з підприємствами, організаціями, закладами, установами, фірмами, а також державними органами як у нашій країні, так і за кордоном у межах компетенції, передбаченої цим статутом;

- відповідає за достовірність відомостей, які публікуються в газеті.

3.3. Головний редактор приймає рішення з інших питань діяльності Редакції газети.

3.4. У разі відсутності головного редактора його обов'язки виконує перший заступник або один із заступників.

3.5. При Редакції може бути створена редакційна колегія, яка є дорадчим органом управління Редакцією, до складу якої, крім головного редактора у визначених ним працівників редакції, мають право запрошуватися представники від співзасновників, провідні спеціалісти різних галузей тощо. Порядок діяльності редакційної колегії у таких випадках визначається окремим наказом головного редактора, який він погоджує зі співзасновниками.

3.6. Розв'язання ключових питань напряму діяльності газети та функціонування Редакції здійснюється за участю керівників - співзасновників «Слобідського краю».

4. Компетенція та повноваження трудового колективу Редакції

4.1. Колектив Редакції складається з творчих і технічних працівників, які беруть участь у створенні видання.

4.2. Працівники Редакції керуються у своїй діяльності цим статутом, нормами чинного законодавства про пресу, іншими законами України, а також Правилами внутрішнього розпорядку, які затверджуються наказом головного редактора.

4.3. До компетенції трудового колективу також входить:

- вирішення разом із співзасновниками газети питання про створення і припинення діяльності Редакції, а також погодження кандидатури її головного редактора;

- розгляд питань, пов'язаних з укладенням установчого договору, затвердженням статуту;

- визначення і затвердження переліку та порядку надання працівникам Редакції соціальних пільг;

- участь у матеріальному та моральному стимулюванні продуктивності праці, заохочення винахідницької і раціоналізаторської діяльності, клопотання про представлення працівників до державних нагород.

4.4. Повноваження трудового колективу Редакції реалізуються загальними зборами.

5. Статутний фонд та майно Редакції

5.1. Статутний фонд Редакції розподіляється у рівних пропорціях і становить 150 тис. грн.

5.2. Внесок обласної державної адміністрації і обласної ради у статутний фонд становить 100 тис. грн.

5.3. Внесок трудового колективу редакції становить 20 тис. грн. і основних фондів на суму 30 тис. грн.

5.4. Майно Редакції складається з основних засобів та обігових коштів. А також цінностей, вартість яких відображена в балансі Редакції.

5.5. Редакція є власником:

- майна, переданого їй засновниками на праві повного господарського відання;

- майна, одержаного в результаті її фінансово-господарської діяльності;

- іншого майна, набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством.

Редакція володіє, користується і розпоряджається належним їй майном відповідно до мети своєї діяльності.

5.6. Редакція відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке, згідно з чинним законодавством, може бути звернене стягнення.

5.7. Редакція може продавати, обмінювати, здавати в оренду юридичним особам та громадянам майно, яке їм належить, та інші матеріальні цінності, відчужувати їх іншими способами, а також здійснювати їх придбання в установленому законодавством порядку. Відчуження нерухомості Редакція здійснює за погодженням із співзасновниками газети.

5.8. Джерелами формування майна Редакції є:

- грошові та матеріальні внески співзасновників;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів діяльності;

- доходи від цінних паперів;

- кредити банків та інших кредиторів;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

6. Єкономічна діяльність

6.1. Редакція діє на принципах господарського розрахунку, самоокупності і самофінансування.

6.2. Джерелами фінансування роботи Редакції є: доходи від реалізації газети, реклами, дотаційні кошти співзасновників, кредити, спонсорські та благодійні надходження, будь-яка комерційна діяльність, що не суперечить чинному законодавству.

6.3. Редакція у відповідності з чинним законодавством укладає як в Україні, так і за кордоном з юридичними і фізичними особами громадсько-правові угоди, отримує кредити в гривнях і вільно конвертованій валюті, придбаває майнові та особисті немайнові права і несе за ними відповідні зобов'язання. З питань, які порушують її інтереси, Редакція виступає позивачем у судах, в тому числі господарському і третейському.

6.4. Редакція самостійно розробляє і затверджує плани випуску газети, укладає договори, вирішує питання науково-технічного, виробничого характеру.

6.5. Прибуток, який має Редакція, використовується нею самостійно й вилученню не підлягає.

6.6. Редакція самостійно створює цільові та спеціальні фонди й використовує їх на свій розсуд.

6.7. Редакція в установленому порядку користується банківськими кредитами на соціальні та інші цілі.

6.8. У разі бездотаційної діяльності Редакція самостійно визначає систему і розміри оплати праці, включаючи всі види премій, надбавок, доплат, відповідно до чинного законодавства. Під час роботи Редакції за рахунок державних коштів всі види доплат технічним працівникам погоджуються із співзасновниками.

6.9. Зовнішньоекономічна діяльність Редакції здійснюється згідно з чинним законодавством.

6.10. Редакція має Право:

- випускати цінні папери;

- засновувати та вступати в об'єднання з іншими суб'єктами господарської діяльності та виходити з них;

- створювати на території України та за її межами філії та представництва, а також дочірні підприємства.

Редакція за взятими на себе зобов'язаннями несе матеріальну відповідальність тими коштами й майном, що їй належать, на які згідно з діючим законодавством може бути накладене стягнення.

6.11. Трудовий колектив Редакції відповідно до ст. 8 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», має право на заснування друкованого засобу масової інформації.

7. Припинення діяльності Редакції

7.1. Ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) Редакції провадяться за рішенням співзасновників чи рішенням суду.

7.2. Ліквідація Редакції здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється співзасновниками, а в випадках банкрутства Редакції - через суд.

7.3. Майно, що залишилося після розрахунків з державним бюджетом, задоволення претензій кредиторів використовується відповідно до рішення співзасновників на основі Установчого договору.

7.4. При ліквідації та реорганізації Редакції зберігаються усі передбачені чинним законодавством гарантії трудових прав співробітників, які підлягають звільненню.

Заступник голови облдержадміністрації,

керівник апарату І. Ріяка