УКРАЇНА

ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1 сесія 6 скликання


РІШЕННЯ


Від 24.11.2010 р. № 01/10

м. Харків


Про розгляд звернень Харківської міської ради

Враховуючи очевидну недостовірність оприлюдненої 15.11.2010 року Агентством телебачення новини (АТН) в сюжеті під назвою «Земли Харьковской громади продолжают распродавать» інформації щодо передачі Харківською міською радою у приватну власність громадян земельних ділянок, розташованих у березовому гаю поблизу селища П'ятихатки, для проведення органами державного контролю та правоохоронними органами відповідної перевірки, відповідно до ст. 19 Закону України «Про прокуратуру», ст. 28 Лісового кодексу України, ст. 6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів, Законів України «Про Службу безпеки України» та «Про архітектурну діяльність», керуючись ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Харківська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Для перевірки оприлюднених 15.11.2010 року Агентством телебачення новини (АТН) даних про нібито причетність Харківської міської ради та її посадових осіб до надання земель лісового фонду у приватну власність громадян та законності вилучення земель лісогосподарського призначення схвалити звернення:

1.1. До прокурора Харківської області щодо організації проведення в порядку ст. 19 Закону України «Про прокуратуру» перевірки дотримання вимог земельного законодавства при наданні громадянам земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, дотримання ТОВ «Телекомпанія «АТН» вимог Закону України «Про телебачення та радіомовлення» при розповсюдженні завідомо неправдивої інформації, та взяття на особистий контроль стану досудового слідства по кримінальній справі № 37100027, порушеній прокуратурою Дергачівського району Харківської області за ст. 364 ч.2 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (додаток 1).

1.2. До голови Державного комітету лісового господарства України щодо організації проведення в межах повноважень, визначених ст. 28 Лісового кодексу України, перевірки фактів незаконного вилучення земель лісового призначення, які знаходились у постійному користуванні Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, дотримання встановленого законодавством режиму їх використання та вжиття заходів щодо їх повернення у власність держави (додаток 2).

1.3. До голови Державного комітету України із земельних ресурсів щодо організації проведення в межах повноважень, визначених ст. 6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» та Положенням про Державний комітет України із земельних ресурсів, перевірки фактів незаконного вилучення земель лісового фонду та використання лісових ділянок, які знаходились у постійному користуванні Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, не за цільовим призначенням, законності видачі державних актів на право власності на зазначені земельні ділянки та вжиття заходів щодо їх повернення у власність держави (додаток 3).

1.4. До начальника Управління Служби безпеки України в Харківській області щодо взяття на особистий контроль стану слідства по кримінальній справі № 2018 та забезпечення всебічного, повного і об'єктивного дослідження всіх обставин справи (додаток 4).

1.5. До начальника інспекції ДАБК у Харківській області з проханням в межах повноважень, визначених Законом України «Про архітектурну діяльність», Положенням про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі та Положенням про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, провести перевірку законності проведення будівельних робіт на вказаних земельних ділянках лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу (додаток 5).

1.6. До голови Харківської обласної державної адміністрації - голови Харківського регіонального антикорупційного комітету щодо незаконного вилучення земель лісового фонду та дотримання вимог земельного законодавства при наданні громадянам у власність земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА для будівництва житлових будинків (додаток 6).

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії Харківської міської ради та секретаря Харківської міської ради.


Міський голова Г.А. Кернес


Додаток 1

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10


ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до прокурора Харківської області

Шановний Геннадію Євгеновичу!

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю, розташованого поряд з селищем П'ятихатки.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також від правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом № 430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА вказані земельні ділянки (квартал №162, площею 10,2 га та квартал № 163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи № 2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу № 37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

Вказані факти доводять, що в інформаційному випуску АТН, в сюжеті під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать», який було оприлюднено 15.11.2010 року, розповсюджено інформацію, яка не відповідає дійсності, що є грубим порушенням вимог Закону України «Про телебачення та радіомовлення».

Згідно частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення та радіомовлення» не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи.

Відповідальність за зміст програм несе керівник телерадіоорганізації або автор програми чи передачі.

Одним із засновників ТОВ «Телекомпанія «АТН» є Акціонерне товариство «Інвестор», а співзасновником останнього - колишній губернатор Харківської області Арсен Аваков.

Згідно довідки Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, за даними індексних кадастрових карт, земельна ділянка «Березовий гай» належить до земель Держлісфонду, розпорядником якої є Харківська обласна державна адміністрація.

Програвши на виборах, Арсен Аваков, використовуючи підконтрольні йому засоби масової інформації, намагається штучно викликати недовіру населення міста до новообраного міського голови, Харківської міської ради та її виконавчих органів.

Депутатський корпус Харківської міської ради 6-го скликання не буде стояти осторонь від усіх резонансних подій, що відбуваються в регіоні, а тим більше не буде пасивним спостерігачем за брутальними діями окремих політиканів, чиї дійсні наміри не мають нічого спільного з інтересами громади.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до Вас, шановний Геннадію Євгеновичу, з проханням організувати проведення в порядку ст.19 Закону України «Про прокуратуру» перевірки дотримання вимог земельного законодавства при наданні громадянам земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА та дотримання ТОВ «Телекомпанія «АТН» вимог Закону України «Про телебачення та радіомовлення» при розповсюдженні завідомо неправдивої інформації.

Просимо взяти на особистий контроль стан досудового слідства по кримінальній справі № 37100027, порушеній прокуратурою Дергачівського району Харківської області за ст. 364, ч.2 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області, а також по кримінальній справі №2018, порушеній УСБУ в Харківській області за ст.191, ч.5 КК України.

Харківській міській раді стало відомо, що 17.11.2010 року слідчим УСБУ, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа № 2018, винесена постанова про зняття арештів на земельні ділянки, а оригінали державних актів та інших документів з ознаками підроблення повертаються до установ, з яких вони були вилучені при проведенні виїмок.

Вказані дії слідчого можуть призвести до втрати основних доказів по кримінальній справі № 2018, оскільки підставами для її порушення були отримані під час досудової перевірки дані про незаконне заволодіння землями, що знаходяться у державній власності, розпоряджатися якими мають право місцеві державні адміністрації.

Землі лісового фонду, розташовані за межами населених пунктів, були вилучені з державної власності саме на підставі рішень 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради від 02.10.2010 року та оформлених у подальшому державних актів на землю.

Для забезпечення об'єктивного розслідування та проведення перевірки можливої причетності колишнього губернатора Харківської області Арсена Авакова та інших посадовців органів державної виконавчої влади до незаконної приватизації 190 земельних ділянок Данилівського держлісгоспу, розташованих на території Дергачівського району Харківської області, просимо долучити це звернення до матеріалів кримінальних справ №37100027 та № 2018.

Про результати розгляду звернення та прийняті рішення просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків №5318 від 16.11.2010 року.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №0 7/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України № 430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області № 05-06-3533 від 17.11.2010 року.



Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликанні від 24.11.2010 року


Додаток 2

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10


ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до голови Державного комітету

лісового господарства України

Шановний Миколо Харитоновичу!

Ліси України с її національним багатством та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Лісовим кодексом України визначено, що ліси за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують важливіші функції, а саме, водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю, розташованого поряд з селищем П'ятихатки у м. Харкові.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також зід правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом №430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА вказані земельні ділянки (квартал № 162, площею 10,2га та квартал №163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи №2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу №37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до Вас, шановний Миколо Харитоновичу, з проханням організувати проведення в межах повноважень, визначених ст. 28 Лісового кодексу України, перевірки фактів незаконного вилучення земель лісового фонду, які знаходились у постійному користуванні Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, дотримання встановленого законодавством режиму їх використання та вжити заходів щодо їх повернення у власність держави.

Про результати розгляду звернення та прийняті рішення просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків №5318 від 16.11.2010 року.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №07/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України № 430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області №05-06-3533 від 17.11.2010 року.


Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликання від 24.11.2010 року


Додаток 3

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10


ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до голови

Державного комітету України із земельних ресурсів

Шановний Ігоре Юрійовичу!

Ліси України є її національним багатством та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Лісовим кодексом України визначено, що ліси за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують важливіші функції, а саме, водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю, розташованого поряд з селищем П'ятихатки у м. Харкові.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також від правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом №430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА вказані земельні ділянки (квартал №162, площею 10,2га та квартал №163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи №2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу №37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспуУкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до Вас, шановний Ігоре Юрійовичу, з проханням організувати проведення в межах повноважень, визначених ст.6 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» та Положенням про Державний комітет України із земельних ресурсів, перевірку фактів незаконного вилучення земель лісового фонду та використання лісових ділянок, які знаходились у постійному користуванні Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, не за цільовим призначенням, законності видачі державних актів на право власності на зазначені земельні ділянки та вжити заходів щодо їх повернення у власність держави.

Про результати розгляду звернення та прийняті рішення просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків №5318 від 16.11.2010 року.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №07/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України № 430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області № 05-06-3533 від 17.11.2010 року.


Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликання від 24.11.2010 року



Додаток 4

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10


ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до

начальника Управління Служби безпеки України в Харківській області

Шановний Олександре Миколайовичу!

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю, розташованого поряд з селищем П'ятихатки у м. Харкові.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також від правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управлінні охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом № 430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА вказані земельні ділянки (квартал № 162, площею 10,2га та квартал №163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу № 37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи № 2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

Харківській міській раді стало відомо, що 17.11.201 Ороку слідчим УСБУ, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа №2018, винесена постанова про зняття арештів на земельні ділянки, а оригінали державних актів та інших документів з ознаками підроблення повертаються до установ, з яких вони були вилучені при проведенні виїмок.

Вказані дії слідчого можуть призвести до втрати основних доказів по кримінальній справі №2018, оскільки підставами для її порушення були отримані під час досудової перевірки дані про незаконне заволодіння землями, що знаходяться у державній власності, розпоряджатися якими мають право місцеві державні адміністрації.

Землі лісового фонду, розташовані за межами населених пунктів, були вилучені з державної власності саме на підставі рішень 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради від 02.10.2010 року та оформлених у подальшому державних актів на землю.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до Вас, шановний Олександре Миколайовичу, з проханням взяти на особистий контроль стан слідства по кримінальній справі № 2018 та забезпечити всебічне, повне і об'єктивне дослідження всіх обставин справи.

Про результати розгляду звернення та прийняті рішення просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків № 5318 від 16.11.201 Ороку.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №07/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України №430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області № 05-06-3533 від 17.11.2010 року.


Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликання від 24.11.2010 року



Додаток 5

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10


ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до начальника інспекції ДАБК у Харківській області

Шановний Олександре Тимофійовичу!

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю під будівництво житлових будинків, розташованого поряд з селищем П'ятихатки у м. Харкові.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також від правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом №430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІДГА вказані земельні ділянки (квартал №162, площею 10,2га та квартал №163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи №2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу № 37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до, Вас, шановний Олександре Тимофійовичу, з проханням в межах повноважень, визначених Законом України «Про архітектурну діяльність», Положенням про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі та Положенням про Державну архітектурно-будівельну інспекцію провести перевірку законності проведення будівельних робіт на вкачаних земельних ділянках лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Про результати розгляду звернення та прийняті рішення просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків №5318 від 16.11.2010 року.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №07/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України №430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області № 05-06-3533 від 17.11.2010 року.


Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликання від 24.11.2010 року


Додаток 6

до рішення 1 сесії Харківської міської ради 6 скликання «Про розгляд звернень Харківської міської ради»

від 24.11.2010 р. № 01/10



ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до голови Харківської обласної державної

адміністрації - голови Харківського регіонального

антикорупційного комітету

Шановний Михайле Марковичу!

15.11.2010 року в інформаційному випуску Агентства телебачення новини (АТН) під назвою «Земли Харьковской громады продолжают распродавать» було оприлюднено сюжет, в якому Харківська міська рада та її керівники відверто звинувачувалися у незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок березового гаю, розташованого поряд з селищем П'ятихатки.

Телевізійним агентством АТН громадськості умисно була доведена неправдива інформація, яка наносить шкоду інтересам Харківської міської ради як представницькому органу територіальної громади м. Харкова та її посадовим особам.

Ніякого відношення до розподілу земель, про які йшлося у сюжеті АТН-новин, Харківська міська рада та її виконавчі органи не мають, оскільки вказані землі розташовані у Дергачівському районі Харківської області.

Розпоряджатися цими земельними ділянками, згідно ст.12 Земельного кодексу України та п.12 його Перехідних положень, мають право сільські, селищні та міські ради Дергачівського району Харківської області у межах населених пунктів та Дергачівскька районна державна адміністрація, якщо земельні ділянки розташовані поза межами населених пунктів.

Цей беззаперечний висновок доводиться документами, отриманими на запити Харківської міської ради від органів державного контролю у сфері використання земельних ресурсів та земель лісового фонду, а також від правоохоронних органів.

Головне управління Держкомзему України у Харківській області листом № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року, Управління Держкомзему України у місті Харків листом №5318 від 16.11.2010 року, Харківська регіональна філія Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» листом № 07/9766 від 17.11.2010 року, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області листом №05-06-3533 від 17.11.2010 року, Данилівський дослідний держлісгосп Державного комітету лісового господарства України листом №430\03 від 17.11.2010 року повідомляють і документально доводять, що надання земельних ділянок у приватну власність, про які йшлося в сюжеті АТН 15.11.2010 року, здійснювалося на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5-го скликання Дергачівського району Харківської області.

Відповідно до інформації Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА вказані земельні ділянки (квартал №162, площею 10,2га та квартал №163, площею 23,0га) відносяться до земель лісогосподарського призначення Південного лісництва Данилівського дослідного держлісгоспу.

Рішенням 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання від 02.10.2009 року 77 земельних ділянок на вказаній території були передані у приватну власність громадян.

Раніше земельна ділянка на вказаній території знаходилася у постійному користуванні ДП «Данилівський лісгосп».

В подальшому, Управлінням Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області до Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» було надіслано листи № 3288/13 та № 3289/13 від 16.10.2009 року, на підставі яких обмінний файл було скасовано та відбулося оформлення земельних ділянок у приватну власність громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради 5 скликання.

На теперішній час за даними державного реєстру земель у вказаному на картографічному матеріалі кварталі за громадянами у власності або користуванні обліковується 190 земельних ділянок.

З вказаної кількості земельних ділянок на 87 ділянок накладено арешт на реєстрацію та перереєстрацію майнових прав, видачу документів про право власності або користування вказаними ділянками на підставі постанов слідчого УСБУ в Харківській області про визнання та долучення до матеріалів кримінальної справи речових доказів від 05.02.2010 року та 10.02.2010 року в рамках кримінальної справи №2018, порушеній за фактом злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

23.04.2010 року прокурором Дергачівського району Харківської області порушено кримінальну справу №37100027 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи стала незаконна передача посадовими особами Черкасько-Лозівської сільської ради у власність громадян земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА, чим спричинено суттєву шкоду інтересам держави з тяжкими наслідками.

Враховуючи важливість викладених питань, Харківська міська рада 6-го скликання на своєму першому пленарному засіданні звертається до Вас, шановний Михайле Маркевичу, з проханням розглянути на засіданні Харківського регіонального антикорупційного комітету питання щодо незаконного вилучення земель лісового фонду та дотримання вимог земельного законодавства при наданні громадянам у власність земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДІЛГА для будівництва житлових будинків.

Харківській міській раді стало відомо, що 17.11.2010 року слідчим УСБУ, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа № 2018, винесена постанова про зняття арештів на земельні ділянки, а оригінали державних актів та інших документів з ознаками підроблення повертаються до установ, з яких вони були вилучені при проведенні виїмок.

Вказані дії слідчого можуть призвести до втрати основних доказів по кримінальній справі № 2018, оскільки підставами для її порушення були отримані під час досудової перевірки дані про незаконне заволодіння землями, що знаходяться у державній власності, розпоряджатися якими мають право місцеві державні адміністрації.

Землі лісового фонду, розташовані за межами населених пунктів, були вилучені з державної власності саме на підставі рішень 50-тої сесії Черкасько-Лозівської сільської ради від 02.10.2010 року та оформлених у подальшому державних актів на землю.

Про результати розгляду звернення та прийняті Харківським регіональним антикорупційним комітетом заходи просимо повідомити Харківську міську раду у встановлений законом термін для подальшого інформування територіальної громади.

Додаток:

1. Завірена копія листа Головного управління Держкомзему України у Харківській області № 13-09-34/11599 від 16.11.2010 року.

2. Завірена копія листа Управління Держкомзему України у місті Харків №5318 від 16.11.2010року.

3. Завірена копія листа Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» №07/9766 від 17.11.2010 року.

4. Завірена копія листа Данилівського дослідного держлісгоспу Державного комітету лісового господарства України № 430\03 від 17.11.2010 року.

5. Завірена копія листа Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області №05-06-3533 від 17.11.2010 року.


Звернення схвалено рішенням 1-ої сесії Харківської міської ради 6-го скликання від 24.11.2010 року