Про заходи щодо недопущення необгрунтованого підвищення споживчих цін

Розпорядження Харківської обласної державної адміністрації
від 9 вересня 1998 року N 742

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
9 вересня 1998 р. за N 39/187

Із змінами і доповненнями, внесеними
 розпорядженням Харківської обласної державної адміністрації
 від 16 вересня 1998 року N 781

Розпорядження втратило чинність
(згідно з розпорядженням Харківської обласної державної адміністрації
 від 25 червня 2003 року N 200)

Проведені перевірки цін на продовольчі та непродовольчі товари першої необхідності, нафтопродукти показали, що в області за останній тиждень мають місце випадки їх значного зростання.

Аналіз засвідчує, що здебільшого зростання цін економічно не обгрунтовано і, в основному, пов'язано з підвищенням торговельних надбавок до оптово-відпускних цін підприємств-виробників або митної вартості. Особливо підвищення цін спостерігається у організацій, що займаються посередницькими операціями.

Все це загострює соціальну напругу в області, в місцеві органи влади надходять справедливі нарікання щодо порушення чинного законодавства з питань ціноутворення.

З метою посилення контролю за формуванням і застосуванням економічно обгрунтованих цін, недопущення надмірного їх зростання на товари, перш за все першої необхідності, та нафтопродукти, стабілізації споживчого ринку та соціального захисту населення, згідно з Законом України "Про ціни і ціноутворення":

1. Затвердити на період до 1 жовтнялистопада 1998 р. для підприємств і організацій всіх форм власності, що займаються торговельною діяльністю, граничні рівні торговельних надбавок до оптово-відпускних цін підприємств-виробників або митної вартості на продовольчі і непродовольчі товари (додається).

(пункт 1 із змінами, внесеними згідно з розпорядженням
 Харківської обласної державної адміністрації від 16.09.98 р. N 781)

2. Управлінням облдержадміністрації: з питань економіки і власності, зовнішніх економічних зв'язків, торгівлі та побутового обслуговування населення, Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області, райдержадміністраціям, міськрайвиконкомам установити контроль за станом споживчого ринку, правильністю формування цін на товари, нафтопродукти, вживати заходів до недопущення порушень чинного законодавства з питань формування цін.  

Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області про ситуацію з цінами на споживчому ринку інформувати мене щоденно.

Управлінню з питань економіки і власності узагальнену інформацію з цього питання надавати обласній державній адміністрації щопонеділка.

3. Управлінням облдержадміністрації: агропромислового комплексу, зовнішніх економічних зв'язків, торгівлі та побутового обслуговування населення, з питань економіки і власності, райдержадміністраціям, міськрайвиконкомам, облспоживспілці, підприємствам, організаціям харчової та переробної промисловості і торгівлі всіх форм власності забезпечити максимальне наповнення споживчого ринку товарами місцевого виробництва.

4. Просити Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України посилити контроль щодо захисту законних інтересів споживачів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень антимонопольного законодавства у вигляді встановлення монопольно високих цін, обмеження або припинення виробництва продукції (послуг) з метою створення дефіциту на споживчому ринку.

5. Просити Державну податкову адміністрацію в Харківській області перевірити повноту сплати усіх податків і зборів тими підприємствами, які значною мірою підвищили ціни на товари споживчого ринку та нафтопродукти.

6. Відділу по зв'язках із засобами масової інформації секретаріату облдержадміністрації разом з Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області постійно висвітлювати в засобах масової інформації стан справ з ціноутворення на споживчому ринку області.

7. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

 

Голова
обласної державної адміністрації 

 
О. Дьомін 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Харківської обласної державної адміністрації
від 9 вересня 1998 р. N 742

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
9 вересня 1998 р. за N 40/188 


Граничні рівні
торговельних надбавок на продовольчі, непродовольчі товари першої необхідності та нафтопродукти

N
п/п 

Найменування товарів 

Граничні рівні торговельних надбавок до оптово-відпускних цін підприємств-виробників або митної вартості (у відсотках) 

Борошно пшеничне та житнє 

20 

Макаронні вироби 

20 

Рис 

20 

М'ясо потушне (яловичина, свинина) та м'ясо птиці 

20 

Ковбаси напівкопчені і копчені, копченості та м'ясні напівфабрикати 

20 

Молоко фляжне (2,5 % і 3 % жирності) 

Молоко фляжне

20 

Масло тваринне 

20 

Яйця курячі 

25 

Жири тваринні харчові 

20 

10 

Субпродукти вітчизняного та імпортного виробництва 

25 

11 

Цукор-пісок 

20 

12 

Сіль 

50 

13 

Майонез 

25 

14 

Картопля 

25 

15 

Морква 

25 

16 

Цибуля ріпчаста 

25 

17 

Холодильники 

15 

18 

Телевізори 

15 

19 

Пральні машини 

15 

20 

Риба свіжоморожена 

20 

21 

Консерви рибні 

15 

22 

Зубна паста 

25 

23 

Дитяче взуття та одяг 

25 

24 

Бензин марок А-72, А-76, А-80 (всіх марок) 

20 

25 

Дизельне паливо 

15 


Примітки:

1. У торговельних надбавках врахована оптова надбавка та податок на додану вартість. Понад рівень торговельних надбавок можуть включатися транспортні витрати від станції (порту, пристані) виробника продукції до станції (порту, пристані) першого покупця, а також транспортні витрати у випадках вивезення покупцями товару автомобільним транспортом безпосередньо із складу виробника, за винятком внутрішньоміських перевезень.
1. У торговельних надбавках врахований податок на додану вартість. Понад рівень торговельних надбавок можуть включатися транспортні витрати від станції (порту, пристані) виробника продукції до станції (порту, пристані) першого покупця, а також транспортні витрати у випадку вивезення покупцями товару автомобільним транспортом безпосередньо зі складу виробника, за винятком внутрішньоміських перевезень, а для торговельних підприємств, що знаходяться в сільській місцевості, дозволити включати понад рівень торговельних надбавок ще транспортні витрати від районних оптових баз до підприємств роздрібної торгівлі.

2. Перерозподіл торговельних надбавок між оптовими і роздрібними підприємствами торгівлі здійснюється за домовленістю сторін.
2. Понад рівень вказаних торговельних надбавок підприємства роздрібної торгівлі можуть включати оптові надбавки підприємств та організацій усіх форм власності, що реалізують ці товари оптом і займаються посередницькою діяльністю, граничний рівень яких не повинен перевищувати 10 % до ціни виробника або митної вартості товару.

3. Залишки товарів на підприємствах та в організаціях, які вказані в додатку, привести у відповідність з цим розпорядженням з дня його введення в дію і реалізувати їх за цінами, сформованими з торговельними надбавками, передбаченими цим розпорядженням.
3. Залишки товарів на підприємствах і в організаціях роздрібної та оптової торгівлі усіх форм власності, які вказані в додатку, привести у відповідність з цим розпорядженням з дня його введення в дію та реалізувати їх за цінами, сформованими з урахуванням торговельних надбавок, які передбачені цим розпорядженням.

(додаток із змінами, внесеними згідно з розпорядженням
 Харківської обласної державної адміністрації від 16.09.98 р. N 781)

____________