УКРАЇНА

ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА


РОЗПОРЯДЖЕННЯ


Від 13.04.2012 № 1665

Про організацію та проведення конкурсу «Місто для всіх»

З метою привернення уваги громади міста Харкова до проблеми забезпечення права на доступність міської інфраструктури для людей з фізичними обмеженнями, створення комфортних умов життєдіяльності для мешканців міста з інвалідністю, заохочення керівників організацій, власників закладів та установ громадського користування до забезпечення доступності об'єктів міської інфраструктури, збільшення якості й кількості доступних послуг для людей з інвалідністю, зібрання інформації та створення путівника доступних закладів/установ громадського користування для людей з інвалідністю, керуючись ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

1. Провести конкурс «Місто для всіх» на добровільних засадах серед закладів та установ громадського користування, згідно Положення про порядок організації та проведення конкурсу «Місто для всіх» (додаток 1).

2. Затвердити склад експертної групи по відбору номінантів конкурсу «Місто для всіх» (додаток 2).

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Горбунову-Рубан С.О.


Міський голова Г.А. Кернес


Додаток 1

до розпорядження Харківського

міського голови

від 13.04.2012 № 1665


ПОЛОЖЕННЯ

про порядок організації та проведення конкурсу «Місто для всіх»


1. Загальна частина

1.1. Положення встановлює порядок організації та проведення конкурсу «Місто для всіх» (далі Конкурс).

1.2. Конкурс проводиться під патронатом Харківського міського голови. Організатором є Комітет забезпечення доступності маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, Харківська міська громадська організація інвалідів «КРЕАВИТА», Департамент праці та соціальної політики Харківської міської ради.

1.3. Конкурс проходить в рамках проекту «Захист права на доступність» при підтримці Міжнародного Фонду захисту прав інвалідів.


2. Мета Конкурсу

2.1 Привернення уваги громади міста Харкова до проблеми забезпечення права на доступність міської інфраструктури для людей з фізичними обмеженнями.

2.2. Створення комфортних умов життєдіяльності для мешканців міста Харкова з інвалідністю.

2.3. Заохочення керівників організацій, власників закладів та установ громадського користування (далі Закладів) до забезпечення доступності об'єктів міської інфраструктури.

2.4 Збільшення якості та кількості доступних послуг для людей з інвалідністю.

2.5 Зібрання інформації та створення путівника доступних Закладів для людей з інвалідністю.


3. Порядок організації та проведення Конкурсу

3.1. Конкурс триває з березня 2012 року по червень 2012 року в місті Харкові. Визначення переможців відбудеться у серпні 2012 року.

3.2. Кількість учасників Конкурсу не обмежена. У Конкурсі мають право брати участь Заклади різних форм власності.

3.3. Конкурс супроводжується медійною підтримкою. Вся інформація про Конкурс розміщується на сайті www.visit.kharkov.ua (далі Сайт).

3.4 Конкурс проводиться на добровільних засадах серед Закладів, які повинні подати письмову заяву на участь у Конкурсі на поштову адресу creavita@yandex.ru Харківської міської громадської організації інвалідів «КРЕАВИТА» до 1 червня 2012 року. Бланк заяви розташований на Сайті.

3.5 Система конкурсного відбору передбачає комплексну оцінку доступності Закладів стосовно:

- відповідності об'єкту щодо можливості його відвідування особами з різними функціональними обмеженнями (порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху тощо);

- відповідності Державним будівельним нормам України (далі ДБН);

- естетичного та дизайнерського рішення виконаних робіт з доступності.

3.6 Керівники закладів/адміністрацій подають заяву на участь у Конкурсі на поштову адресу creavita@yandex.ru Харківської міської громадської організації інвалідів «КРЕАВИТА».

3.7 Експертна група по відбору номінантів конкурсу «Місто для всіх» (далі Експертна група) проводить моніторинг доступності об'єкту та заповнює анкету. Ця анкета є документом, що підтверджує відповідність/невідповідність закладу нормам ДБН та іншим критеріям оцінки.

3.8 Експертна група надає письмовий висновок щодо статусу доступності Закладів, а при необхідності рекомендації щодо приведення стану об'єктів до ДБН. В цьому випадку, за бажанням адміністрації Закладу, організатори конкурсу можуть призначити термін повторного оцінювання для врахування змін, але не пізніше 20 травня 2012 року. Експертна група на підставі анкет відбирає Заклади, які є максимально доступними для використання людьми з фізичними обмеженнями. Ці Заклади стають номінантами Конкурсу.


4. Номінації Конкурсу

5.1 Адміністративні заклади.

5.2 Медичні заклади (лікарня, поліклініка, аптека).

5.3 Заклади готельного типу.

5.4 Заклади громадського харчування.

5.5 Заклади культури (театр, кінотеатр, музей, бібліотеки тощо).

5.6 Організації/заклади споживчого ринку та послуг (банк, відділення зв'язку, магазин, торговельний центр).

5.7 Пункт пасажирських перевезень (аеропорт, вокзали).

5.8 Маршрут громадського транспорту.

5.9 Пішохідно-тротуарна зона (вулиця, проспект).

5.10 Рекреаційна зона (парки, сквери).


5. Порядок номінування Конкурсу

4.1 Інформація про номінації та номінантів Конкурсу розміщується на Сайті до 01 липня 2012 року. Переможці Конкурсу визначаються Експертною групою.

4.2 Переможцям Конкурсу в кожній номінації надаватимуться сертифікати, які підтверджують статус доступності даного Закладу.

4.3 Урочиста церемонія нагородження переможців Конкурсу серед Закладів відбудеться в м. Харкові у серпні 2012 року, буде викладена в інтернет-виданнях та друкованих ЗМІ. Інформацію про переможців та номінантів Конкурсу буде внесено до путівнику з доступності «Доступний Харків».


Заступник міського голови

з питань охорони здоров’я та

соціального захисту населення С.О. Горбунова-Рубан


Заступник міського голови -

керуючий справами виконавчого

комітету міської ради А.Л. Тимчук


Додаток 2

до розпорядження Харківського

міського голови

від 13.04.2012 № 1665


Склад експертної групи по відбору номінантів конкурсу «Місто для всіх»

Горбунова-Рубан Світлана Олександрівна - заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення, голова Експертної групи

Чечельницький Сергій Георгійович - заступник директора Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин - начальник управління містобудування та архітектури, головний архітектор міста, заступник голови Експертної групи

Шингарьова Олена Валеріївна - віце-президент Харківської міської громадської організації інвалідів «Креавіта», заступник голови Експертної групи

Наумова Катерина Михайлівна - головний спеціаліст відділу розвитку соціальних послуг управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики, секретар Експертної групи

Бобейко А.Є. - депутат Харківської міської ради, заступник голови постійної комісії з соціального захисту та охорони здоров'я

Болтова Лариса Віталіївна - директор Департаменту праці та соціальної політики

Гузь Вячеслав Валерійович - депутат Харківської міської ради, член постійної комісії з соціального захисту та охорони здоров'я

Дульфан Сергій Борисович - директор Департаменту транспорту і зв'язку

Кітанін Віктор Олександрович - директор Департаменту коммунального господарства

Левченко Ірина Володимирівна - заступник директора Департаменту праці та соціальної політики - начальник управління праці та соціальних питань

Лепетюк Олег Леонідович - голова Харківської громадської організації незрячих юристів

Москалець Сергій Дмитрович - голова Харківської міської громадської організації інвалідів «Соціально- реабілітаційний центр незрячих»

Нехорошков Роман Борисович - директор Департаменту житлового господарства

Сороколат Юрій Володимирович - директор Департаменту охорони здоров'я

Чумаков Володимир Миколайович - директор Департаменту будівництва та шляхового господарства

Щеголькова Тетяна Миколаївна - начальник відділу координування й узгодження проектів управління містобудування та архітектури Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин

Яковлєва Олена Вікторівна - президент Харківської обласної організації УТОГ


Заступник міського голови

з питань охорони здоров’я та

соціального захисту населення С.О. Горбунова-Рубан


Заступник міського голови -

керуючий справами виконавчого

комітету міської ради А.Л. Тимчук