УКРАЇНА

ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА


РОЗПОРЯДЖЕННЯ


Від 24.05.2001 № 897


Щодо законодавства про мови.


XXI сесією міської ради XXIII скликання розглянуто питання щодо застосування мов у місті Харкові і прийнято рішення від 27.04.2001р. «Про виконання чинного законодавства про застосування мов у місті Харкові».

Конституцією України (ст.10) встановлено, що державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.

На виконання Конституції України, Закону Української РСР «Про мови в Українській РСР» міськвиконкомом було прийнято рішення від 23.10.96р. № 1018 «Про заходи щодо подальшого впровадження державної мови в усі сфери життєдіяльності міста, відповідно до вимог ст. 10 Конституції України», яким, зокрема, передбачено забезпечення в виконавчих органах міської ради ведення діловодства та документації на державній мові, вживання державної мови, як робочої, при проведенні засідань, нарад, зборів тощо.

Відповідно до викладеного, розглянувши припис прокуратури м. Харкова від 23.05.2001р. №24-161/01 «Про усунення порушень чинного законодавства про застосування мов у м. Харкові», на підставі п.1 ч. 3 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись ч.8 ст.59 цього Закону,

1. Секретарю міської ради, керуючому справами міськвиконкому, начальникам головних управлінь, управлінь та інших виконавчих органів міської ради, головам районних у місті рад:

1.1. Забезпечити у своїй діяльності неухильне виконання та дотримання вищезазначених норм законодавства про мови.

1.2. Довести до підвідомчих підприємств, установ та організацій положення законодавства про мови та забезпечити постійний контроль за їх дотриманням.

1.3. Вжити заходів щодо виконання рішення міськвиконкому від 23.10.96р. № 1018 «Про заходи щодо подальшого впровадження державної мови в усі сфери життєдіяльності міста, відповідно до вимог ст. 10 Конституції України».

2. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.


Міський голова М.Д. Пилипчук