ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про надання згоди на застосування положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я  «АПТЕКА № 255»»

 

Обласною радою 30.08.2012 прийнято рішення № 501-VІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255» (код ЄДРПОУ 24659324), розташованого за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, 7 - шляхом ліквідації» (зі змінами).

До обласної ради надійшов лист голови ліквідаційної комісії КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255» Ярошенко Н.І. від 13.01.2014 № б/н з проханням винести на розгляд сесії обласної ради питання щодо банкрутства КДПОЗ «Аптека № 255».  У листі надана інформація про проведену роботу, а саме:

1.                      Запис про припинення юридичної особи - КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255» внесено державним реєстратором 29.12.2012, реєстраційний номер справи 1_480_022001_69.

2.                      Проведені перевірки Управлінням Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Харкова, Харківським міським центром зайнятості, відповідними територіальними відділенням Фонду соціального страхування від втрати тимчасової працездатності та Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.

3.                      Згідно із протоколом № 3 від 29.03.2013р. ліквідаційної комісії по припиненню КДПОЗ «АПТЕКА № 255» були визнані кредиторські вимоги до підприємства на загальну суму 29782,35 грн., з яких: 5810,54 грн. - заборгованість ДКПОЗ «АПТЕКА № 255» по сплаті податкового боргу; 13134,11 грн. – заборгованість підприємства перед КП «Харківські міські теплові мережі»; 4398,99 грн. – заборгованість підприємства перед Управлінням комунального майна та приватизації Харківської міської ради; 6438,71 грн. - заборгованість підприємства перед державою по сплаті виконавчого збору, судового збору та інше.

 Заборгованості по виплаті заробітної плати колишнім працівникам підприємство не має.

4.                      Ліквідаційною комісією також вживались заходи щодо стягнення дебіторської заборгованості КДПОЗ «АПТЕКА № 255». Так, 30.04.2013 р. Управлінням Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Харкова на розрахунковий рахунок підприємства були повернуті зайво перераховані кошти по сплаті єдиного соціального внеску в сумі 3562,57 грн. Крім цього на рахунок підприємства була перерахована зайво сплачена частина заробітної плати колишньому бухгалтеру в сумі 135,20 грн. 

5.                      Згідно із результатами інвентаризації КДПОЗ «АПТЕКА № 255», проведеної станом на 30.01.2013, на балансі підприємства обліковувалось 25 одиниць майна на загальну суму 9760,98 грн. В наслідок залиття приміщення аптеки стічними водами обладнання прийшло в непридатний для користування стан. Так, згідно технічному висновку ПАТ «Побуттех» подальша експлуатація холодильників (рік випуску яких - 1977р, 1985р., 1991 р.) стала неможливою, меблеве обладнання аптеки (шафи, столи та вітрини виготовлені у 1980 році) також є непридатним  для подальшого використання, касові апарати є морально застарілими. У зв’язку з цим, враховуючи значний ступінь зносу майна, його пошкодження, а також приймаючи до уваги, що реалізувати таке майно неможливо, ліквідаційною комісією на своєму засіданні від 06.12.2013р. було прийнято рішення про списання  усього майна шляхом ліквідації.

Меблеве обладнання було знищено, холодильники здані  як металобрухт на підприємство ТОВ «Альт-Метал». Отримані за металобрухт кошти у сумі 97,0 грн. перераховані на розрахунковий рахунок підприємства.

6.                      Відповідно  до проміжного ліквідаційного балансу підприємства станом на 31 грудня 2013 року кредиторська заборгованість КДПОЗ «АПТЕКА № 255» становить 146,6 тис. грн. Дебіторської заборгованості, за рахунок якої можна сплати кредиторську заборгованість,  підприємство не має. На розрахункових рахунках підприємства в ПАТ «Мегабанк», які арештовані постановами Ленінського ВДВС ХМУЮ, рахуються кошти у розмірі 3571,54 грн. Майна, за рахунок якого можна задовольнити вимоги по сплаті кредиторської заборгованості, підприємство не має. 

Згідно з п. 3. ст. 110 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі, «якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом».

В свою чергу, Закон України «Про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом» містить положення (ч. 3 ст. 11), відповідно до яких рішення щодо визнання банкрутом комунального підприємства, яке є об’єктом права комунальної власності, приймається виключно на пленарному засіданні відповідного органу місцевого самоврядування.

Обласною радою поінформовано Харківську обласну державну адміністрацію стосовно розгляду питання щодо застосування до КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255» ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ БОРЖНИКА АБО ВИЗНАННЯ ЙОГО БАНКРУТОМ».

Враховуючи рішення  обласної  ради  від  30 серпня 2012 року № 501-VІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255» (код ЄДРПОУ 24659324), розташованого за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, 7 - шляхом ліквідації» (зі змінами) та  звернення голови ліквідаційної  комісії КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255», відповідно до рішення обласної ради від 21 травня 2002 року «Про питання щодо застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до комунальних підприємств, які є об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статті 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» до КОМУНАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «АПТЕКА № 255»».

 

Начальник управління з  питань

комунальної власності виконавчого

апарату обласної ради                                                                       А.П. Поливаний