ЗВІТ

про виконання Програми забезпечення судово-правової реформи

та діяльності суддів Харківської області на 2011-2013 роки,

затвердженої рішенням Харківської обласної ради

від 21 квітня 2011 року № 122-VІ (із змінами)

 

 

      Програма забезпечення судово-правової реформ та діяльності суддів Харківської області на 2011-2013 роки, затверджена рішенням Харківської області затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 21 квітня 2011 року № 122-VІ (із змінами) (далі – Програма), була прийнята з метою створення дієвої системи правосуддя, яка гарантує захист прав та свобод людини, утвердження принципів верховенства права, підвищення рівня правосвідомості в українському суспільстві, що є одним із пріоритетів держави.

      З метою виконання мети і завдань передбачених Програмою, фінансування заходів Програми було передбачено здійснити за рахунок коштів, виділених з обласного бюджету та інших джерел фінансування, що не заборонені чинним законодавством України.

      За попередніми підрахунками для виконання заходів, передбачених Програмою необхідно 77197,10 тис. грн.,  у тому числі по роках:

                 2011 рік – 33785, 00 тис. грн.;

                 2012 рік – 22675, 00 тис. грн.;

                 2013 рік – 20737, 10 тис грн.

Однак, за інформацією Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації бюджетні асигнування на фінансування видатків, передбачених Програмою видатки на фінансування заходів Програми у 2011- 2012 роках не були передбачені.

Рішенням сесії Харківської бальної ради від 20.06.213 № 777-VІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589-VІ «Про обласний бюджет на 2013 рік» з урахуванням реальних можливостей обласного бюджету Харківському окружному адміністративному суду було виділено субвенцію на виконання заходів, передбачених Програмою в сумі 500, 00 тис. грн.

Профінансовано у листопаді 2013 року – 300, 00 тис. грн., у грудні 2013 року – 200, 00 тис грн., у зв’язку із закінченням бюджетного періоду, відповідно до статті 57 Бюджетного кодексу України повернута невикористана субвенція державному бюджету у сумі 500, 00 тис. грн.

Крім того, рішенням сесії Харківської обради від 29.08.2013 року № 799-VІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589 –VІ «Про обласний бюджет на 2013 рік» з урахуванням реальних можливостей обласного бюджету Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України у Харківській області була виділена субвенція на виконання заходів Програми та профінансовано у листопаді 2013 року – 100,00 тис. грн., у грудні – 2013 року – 200, 00 тис. грн.

Разом з тим, зважаючи на відсутність належного фінансування заходів, передбачених Програмою щодо її виконання учасниками Програми було організовано та проведено ряд наступних заходів.

Харківським національним університетом внутрішніх справ були проведені наступні конференції:

- міжнародну науково-практичну конференцію «Теорія та практика кримінального судочинства», яка стосувалась проблемних питань здійснення судово-правової реформи в Україні, застосування Закону України «Про судоустрій і статус суддів», виконання судових рішень, запровадження відновного правосуддя, забезпечення безпеки працівників суду, учасників кримінального судочинства, членів їх сімей, а також незалежності суддів.

- «круглий стіл» за темою «Проблеми реформування кримінально-процесуального та кримінального законодавства України», де розглянуті питання реформування кримінального судочинства, діяльності органів внутрішніх справ (далі – ОВС) з удосконалення досудового слідства, взаємодії ОВС з судами та іншими правоохоронними органами, удосконалення адміністративного, цивільного та господарського судочинства в Україні. За результатами «круглого столу» розроблені пропозиції про внесення змін і доповнень до чинного законодавства щодо вдосконалення процедури вирішення окремих категорій спорів. До територіального управління Державної судової адміністрації (далі – ДСА) України в Харківській області університетом надані рекомендації щодо систематизації законодавства, зокрема у частині, що регулює діяльність судів загальної юрисдикції. Підготовлені план та графіки участі у вивченні територіальним управлінням ДСА України в Харківській області питання щодо організації здійснення судочинства судом присяжних та участі у відправленні правосуддя народних засідателів.

Спільно з керівництвом територіального управління ДСА України в Харківській області була проведена нарада щодо можливості організації та проведення на базі Харківського національного університету внутрішніх справ фахових семінарів для суддів та працівників апарату судів.

У університеті внутрішніх справ тривають наукові дослідження стану розгляду справ місцевими судами з метою виявлення причин порушень процесуального законодавства в частині строків та процедури розгляду справ, готуються відповідні рекомендації. 

Спільно з Апеляційним судом Харківської області проведений аналіз навантаження на суддів районних та міських судів Харківської області, надані практичні рекомендації щодо покращення ефективності роботи суддів, зокрема, удосконалення їх інформаційного та комп’ютерного забезпечення.

До Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності разом із іншими пропозиціями та зауваженнями до проекту нового Кримінально-процесуального кодексу України направлено пропозиції щодо організації здійснення судочинства судом присяжних.

Протягом терміну реалізації Програми здійснювалися організаційні заходи щодо підготовки до проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі».

            Науково-педагогічним складом університету спільно з Апеляційним судом Харківської області проведений аналіз навантаження на суддів районних та міських судів Харківської області, надані практичні рекомендації щодо покращення ефективності роботи суддів, зокрема, удосконалення їх інформаційного та комп’ютерного забезпечення.

Проведено ХІХ науково-практичну конференцію курсантів та студентів за темою «Актуальні проблеми сучасної науки і правоохоронної діяльності» і науково-практичну конференцію «Актуальні сучасні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції».

Також, відбулась Всеукраїнська науково – практична конференція «Актуальні проблеми застосування нового кримінального процесуального законодавства України та тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі».

На конференціях розглянуті питання реформування кримінального судочинства в умовах прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України та реформування системи судово-експертних установ.

Проведено науково-практичний семінар «Актуальні проблеми криміналістики, кримінального процесу, судової експертизи, оперативно-розшукової діяльності», присвячений 95-річчю з дня народження професора М.В. Салтевського, під час якого розглядалися питання судового контролю за дотриманням прав і свобод людини на стадії кримінального провадження за новим КПК України, особливостей прокурорського нагляду, використання новітніх технологій у досудовому розслідуванні та інші.

Сучасна матеріальна база та висококваліфікований науково-педагогічний склад університету дозволяв організувати навчальний процес на курсах підвищення кваліфікації працівників судової міліції.

                        5 квітня 2013 року відбулась науково-практична конференція «Впровадження нового Кримінального процесуального кодексу України в правоохоронну діяльність та навчальний процес: досвід та шляхи удосконалення».

                        На зазначеній конференції обговорювалися правові засади реформування правоохоронної системи України, особливості утворення судів загальної юрисдикції, юридичні гарантії забезпечення діяльності судів, тенденції впровадження відновного правосуддя в Україні, проблеми запровадження діяльності присяжних в судочинстві Україні, проблеми взаємодії слідчого з прокурором та суддею під час досудового розслідування та інші.

                        12 квітня 2013 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Трудове законодавство: шляхи реформування». На конференції обговорювалася проблематика реформування судової системи України, розглядалися особливості диференціації правового регулювання соціального забезпечення суддів України, питання реформування трудового законодавства в аспекті вдосконалення судового захисту працівників, деякі аспекти діяльності Верховного, Конституційного та господарського судів України.

      19 квітня 2013 року відбулася науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції в Україні».                             Під час конференції розглядалися актуальні питання щодо протидії корупції у державних органах влади, проведення в Україні судово - правової реформи, змісту компетенції судів загальної юрисдикції, взаємодії суддів із державними органами, класифікації адміністративно-правових відносин в судах, діяльності судів та інші.

      17 травня 2013 року проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції». Матеріали науково-практичної конференції висвітлюють широке коло актуальних проблем наук кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції». Матеріали науково-практичної конференції висвітлюють широке коло актуальних проблем наук кримінального права та кримінології у світлі трансформації національного правової системи та кримінальної юстиції в цілому. У збірнику матеріалів представлені наукові повідомлення, присвячені проблемам проти дії та боротьби зі злочинністю, забезпечення громадського порядку, удосконалення національного законодавства, його наближення до кращих Європейських стандартів.

25 травня 2013 року в університеті відбулася науково-практична конференція, присвячена пам’яті проф. О.А. Пушкіна «Проблеми цивільного права та процесу». Серед питань, які розглядалися на конференції, були ті, що присвячені цивільному судочинству та деяким засадам кримінального судочинства, діяльності Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України та інші.

                  За інформацією Харківського апеляційного адміністративного суду, орієнтовний обсяг фінансування щодо здійснення ремонтних робіт в суді, на 2012 рік становив 4400,00 тис. грн.

Харківським апеляційним адміністративним судом було закінчено матеріально-технічне обладнання місць слухання та зберігання адміністративних справ, які містять державну таємницю; частково проведено ремонт електромережі приміщень суду; закінчено монтаж локальної комп’ютерної мережі суду.

Для покращення належних умов щодо здійснення судочинства та створення більш сприятливих умов для доступу до інформації про роботу суду, Харківським апеляційним адміністративним судом були вжиті наступні заходи:

- запроваджено власний сайт Харківського апеляційного адміністративного суду;

- в приміщенні суду розміщено інформаційний стенд, що систематично наповнюється необхідними для відвідувачів роздатковими матеріалами.

За інформацією Апеляційного суду Харківської області на виконання Програми Апеляційним судом Харківської області були вжиті заходи для створення належних умов для прийому громадян, а саме: в приміщенні суду обладнані необхідні інформаційні стенди: для зручності відвідувачів канцелярії перенесені на перший поверх; відведена кімната для особистого прийому громадян.

            За інформацією Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації орієнтовний обсяг фінансування на виконання заходів даної програми на 2013 рік – 20737,10 тис. грн.

            Рішенням сесії Харківської обласної ради від 20.06.2013 № 777-VІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589-VІ «П     ро обласний бюджет на 2013 рік», враховуючи реальні можливості обласного бюджету Харківському окружному адміністративному суду виділена субвенція на виконання заходів по п. 23 розділу ІV Програми забезпечення судово-правової реформи та діяльності суддів Харківської області на 2011-2013 роки в сумі 500,0 тис. грн.. Фінансування передбачено на жовтень – грудень 2013 року.

            Крім того, рішенням сесії обласної ради від 29.08.2013 № 799-VІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589-VІ «Про обласний бюджет на 2013 рік», враховуючи реальні можливості обласного бюджету, Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України у Харківській області виділена субвенція на виконання заходів п. 25 розділу ІV Програми забезпечення судово-правової діяльності суддів Харківської області на 2011-2013 роки в сумі 300,0 тис. грн. Фінансування передбачено на листопад – грудень 2013 року.

            За інформацією Харківського апеляційного адміністративного суду було закінчено матеріально-технічне обладнання місць слухання та зберігання адміністративних справ, які містять державну таємницю, частково проведено ремонт електромережі приміщень суду, закінчено монтаж локальної комп’ютерної мережі суду.

            Для покращення належних умов щодо здійснення судочинства та створення більш сприятливих умов для доступу до інформації про роботу суду Харківським апеляційним адміністративним судом були вжиті наступні заходи:

            - запроваджено власний сайт Харківського апеляційного адміністративного суду;

            - у приміщенні суду розміщений інформаційний стенд, який систематично поповнюється роздатковими матеріалами, що необхідні відвідувачам.

            Кошти з обласного бюджету для реалізації заходів з проведення капітального ремонту та придбання необхідного обладнання та технічних засобів в запланованому обсязі 3999,1 тис. грн. Харківському апеляційному адміністративному суду не виділялись.

            За інформацією Харківського окружного адміністративного суду 29.11.2013 та 13.12.2013 на рахунок суду надійшли кошти субвенції державного бюджету від Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації в сумі 300 тис. грн. та 200 тис. грн. відповідно.

            09.12.2013 із ТОВ «Стальконструкція» було укладено додатковий договір № 3 до Договору б/н від 07.12.2012 на суму 299844,02 грн.

            19.12.2013 із ТОВ «Стальконструкція» було укладено додатковий договір № 4 б/н від 07.12.2012 на суму 199991,68 грн.

            20.12.2013 до Управління державної казначейської служби України у Червнозаводському районі міста Харкова було надано пакет документів для проведення попередньої оплати на придбання будівельних матеріалів по вищевказаних договорах на суми 80000,00 та 59900,00 грн. відповідно.

            У зв’язку з не проведенням оплати платежів Управління державної казначейської служби України у Червнозаводському районі міста Харкова та закінченням бюджетного року, дія додаткових договорів № № 3,4 до Договору б/н від 07.12.2012 була припинена, а кошти в сумі 500 тис. грн. 27.12.2013 було повернуто до державного бюджету.

            За інформацією Департаменту фінансів обласної державної адміністрації орієнтовний обсяг фінансування на виконання заходів зазначеної Програми на 2013 рік склав 20737,10 тис. грн.

            Рішенням сесії обласної ради від 20.06.2013 № 777-VІ «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589-VІ «Про обласний бюджет на 2013 рік» з урахуванням реальних можливостей обласного бюджету Харківському окружному адміністративному суду було виділено субвенцію на виконання заходів, передбачених пунктом 23 розділу ІV Програми в сумі 500,0 тис. грн.

            Профінансовано у листопаді 2013 року – 300, 00 тис. грн., у грудні 2013 року – 200, 00 тис грн., у зв’язку із закінченням бюджетного періоду, відповідно до статті 57 Бюджетного кодексу України повернута невикористана субвенція державному бюджету у сумі 500,0 тис. грн.

            Крім того, рішенням сесії Харківської обласної ради від 29.08.2013 № 799-ІV «Про внесення змін до рішення обласної ради від 20 грудня 2012 року № 589- ІV «Про обласний бюджет на 2013 рік», з урахуванням реальних можливостей обласного бюджету Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України у Харківській області була виділена субвенція на виконання заходів пункту 25 розділу ІV Програми та профінансовано у листопаді 2013 року - 100,00 тис. грн., у грудні – 2013 року - 200,00 тис. грн.

            Проте, у зв’язку із закінченням бюджетного періоду, відповідно до статті 57 Бюджетного кодексу України повернута невикористана субвенція державному бюджету в сумі 300,00 тис. грн.

            За інформацією Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області станом на 18 грудня 2013 року кошти у сумі 300000,00 грн. (триста тисяч грн. 00 коп.) виділені на виконання заходів, передбачених цією Програмою, знаходились на розрахунковому рахунку територіального управління. Довідки про зміни до річного розпису бюджету на 2013 рік були надіслані до Державної судової адміністрації України.

            Проте, 27.12.2013 кошти у сумі 300000,00 грн. (триста тисяч грн. 00 коп.) внаслідок несвоєчасного проведення оплат органами казначейської служби за придбані товари згідно з договорами: № 1152/278 від 19.12.2013 на суму 64490,30 грн. (металеві меблі та інші металовироби); № 280 від 23.12.2013 на суму 81377,59 грн. (комп’ютерне обладнання); № 272 від 20.12.2013 на суму 14600,00 грн. (тепловий занавіс); № 273 від 20.12.2013 на суму 5200,00 грн. (фасадна вивіска); № 263 від 18.12.2013 на суму 34667,00 грн. (меблі); № 264 від 18.12.2013 на суму 99665,10 грн. (кондиціонери) разом на загальну суму 299999,99 грн., на виконання статті 57 Бюджетного кодексу України платіжним дорученням № 22 були повернуті до державного бюджету.

 

 

 

 

Директор Юридичного

департаменту                                                                                             А.М. Мартін