Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради 

 

«Про внесення змін до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010–2014 роки,  затвердженої рішенням Харківської обласної ради

від 01 грудня 2010 року № 7-VІ» (із змінами)

 

 

Відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» громадяни, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках державної форми власності та на яких поширюється дія зазначеного Закону, можуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

Законом України від 21.06.2012 № 4995-VІ «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки» затверджено Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки та доручено обласним державним адміністраціям розробити відповідні регіональні програми.

Зміни, що пропонується внести до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010-2015 роки (далі – Програма), стосуються передачі гуртожитків у власність територіальних громад м. Харкова, що забезпечує реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках державної форми власності та які можуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

Заходи, якими пропонується доповнити Програму, відповідають завданням, що окреслені у Загальнодержавній цільовій програмі передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки.

Фінансування вказаних заходів Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та  інших джерел, передбачених законом.

Внесення змін щодо скорочення планових показників зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) пов’язані із наступним.

Планові показники Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010-2015 роки щодо створення ОСББ формувалися у розрахунку на отримання державної підтримки на реалізацію інвестиційних проектів на технічне переоснащення та капітальний ремонт будинків, в яких вже створені або планується створити ОСББ, передбаченої Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки.

Проте впродовж останніх трьох років кошти з державного бюджету на проведення капітальних ремонтів житлових будинків ОСББ не виділялися, що призвело до зниження темпів створення ОСББ.

У зв’язку із цим пропонується переглянути затверджені планові показники, виходячи із реальних умов, в яких створюються на даний час нові ОСББ.

 

 

 

Директор  Департаменту

житлово-комунального господарства

та розвитку інфраструктури

Харківської облдержадміністрації                                                                 Р.С. Грива

 

 

 

 

 

"____" ________________ 2014 року