Інформація про «Хід виконання Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів по Харківській області на 2010- 2014 роки, затвердженої рішенням обласної ради 17 червня 2010 року №1707-V (із змінами)»
 

І І. Коротка характеристика найбільш ефективних енергозберігаючих заходів

ДП «Чугуївський авіаційний ремонтний завод» впроваджено наступні енергозберігаючі заходи: проведено промивку та гідровипробування внутрішніх та зовнішніх систем опалювання; ремонт труб водопостачання та опалювання на території заводу; ремонт системи опалення цеху № 1 на другому поверсі переходу; профілактичний ремонт ТП  6 та зовнішній ремонт ТП – 10;  ремонт та утеплення дверей, вікон; заміна котельних агрегатів, в яких використовувався природний газ на твердопаливні котли і т.д. Завдяки реалізації вказаних енергозберігаючих заходів на кінець року підприємство очікує річну економію ПЕР, а саме: 200 тис. кВт∙ч електричної енергії, 4000 м3 природного газу та 8000 м3 води.

ПАТ «Завод «Південкабель» продовжує спрямовувати зусилля на забезпечення роботи з енергозбереження. Впровадження енергозберігаючих ламп замість ламп розжарювання дозволило знизити витрати електроенергії на освітлення виробничих приміщень і території заводу приблизно на 60 – 70 %. Використання частотних перетворювачів у електроприводах різного устаткування разом з поліпшенням експлуатаційних характеристик дає змогу знизити також і витрати електроенергії. Особливо це помітно при використанні таких приводів на насосному обладнанні заводської водонасосної станції, де витрати електроенергії скоротились більш ніж на 30 % порівняно з роботою без використання таких перетворювачів.

Крім цього, заводом проведена робота з реконструкції обладнання компенсації реактивної потужності, що сприяло зниженню втрат у мережі, поліпшенню роботи устаткування, а також зменшенню платежів за компенсацію реактивної складової.

            Завдяки  виконання робіт з монтажу лінії малої і середньої витрати газу загальною вартістю 2,2 млн.грн.  Зміївською ТЕС зєкономлено 2,16 млн. м3 природного газу. 

Виконання робіт з оптимізації  роботи системи холодопостачання  і установки високоефективного чилера загальною вартістю 3,4 млн. грн. надало можливість ПрАТ «Філіп Морріс Україна» зекономити 314 тис. кВт·год електричної енергії.

ТОВ «МК Ріал» завершене будівництво підстанції, завдяки чому підприємству вдалося заощадити 768 тис. кВт·год електричної енергії.

Ізюмським комунальним підприємством теплових мереж завдяки встановленню на димососах перетворювачів частоти зекономлено близько 100 тис. кВт·год. Вартість впровадженого заходу становила 156 тис. грн.

 

2. Стан нормування споживання ПЕР

Однією з основних вимог законодавства у сфері енергозбереження є скорочення витрат паливно-енергетичних ресурсів, що проявляється у зниженні їх питомих витрат на виробництво продукції, виконання робіт і надання послуг.

З метою раціонального використання та економії паливно-енергетичних ресурсів управлінням паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації ведеться робота з нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів підприємств та організацій усіх форм власності області незалежно від річного споживання ПЕР.

За 2013 рік облдержадміністрацією узгоджені норми питомих витрат палива, теплової та електричної енергії 516 підприємствам і установам області.

 

3. Просвітницька діяльність.

Область є активним учасником і організатором виставкових та презентаційних заходів у сфері энергосбереження.

З 19 по 22 лютого 2013 року в Харківському презентаційно-виставковому центрі «Радмір Експохол» відбулася спеціалізована виставка «Енергофорум –Харків і Машинобудування Харківщини». Протягом чотирьох днів були представлені машинобудівні досягнення та інноваційні енергозберігаючі технології останніх років. У виставці брали участь підприємства з усієї України.

Харківська виставка «Енергетика. Електротехніка. Енергозбереження» – одна з найбільших виставок в Україні, яка щорічно представляє новинки вітчизняних підприємств і представників зарубіжних компаній, зайнятих у сфері КВП, енергетики, вимірювання тощо. Виставку відвідують тисячі фахівців з України та СНД.

З 5 по 8 листопада 2013 року Харківська обласна державна адміністрація брала участь у VI міжнародній спеціалізованій виставці «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА – 2013». Це ексклюзивна виставка, присвячена одній з найбільш важливих тем сучасності, а саме використанню відновлюваної енергетики. За минулі роки вона стала традиційним центром зосередження інноваційних технологій та проектів, найсучасніших зразків обладнання. Павільйон облдержадміністрації був оснащений інформативними стендами про стан та перспективи споживання паливно-енергетичних ресурсів, використання альтернативних джерел енергії на території Харківської області.

Для популяризації ідей енергозбереження в області видається друкований загальнодержавний науково-виробничий і інформаційний журнал «Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит».

Облдержадміністрація сприяє проведенню і є активним учасником науково-практичних конференцій, круглих столів на тематику енергозбереження.

У 1998 році Харківським державним політехнічним інститутом, тепер це Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» створено Науково-практичний журнал «Інтегровані технології та енергозбереження». У публікаціях журналу протягом більше десяти років проводиться аналіз розвитку енергетики та сучасних методів енергозбереження.

За підтримки Харківської обласної державної адміністрації та міської ради проводиться Всеукраїнський Конкурс інноваційних проектів «IT- Kharkiv», який націлений на виявлення та заохочення молодих і креативних підприємців, молодих вчених, студентів старших курсів, які мають реальні проекти в сферах інформаційних технологій, робототехніки, автоматиці тощо, у тому числі і енергозберігаючих технологій.

Для виховання ощадливого ставлення до енергоресурсів серед молоді в м. Харкові діє Харківська міська громадська організація «Енергія миру».

 Щорічно організацією за підтримки облдержадміністрації проводяться творчі фестивалі збереження природи, енергоресурсів та впровадження енергоефективних технологій, а також інші заходи, що популяризують ідеї енергозбереження.

 

4. Показники обсягів та джерел фінансування

впроваджених енергозберігаючих заходів за 2013 рік

      У господарському комплексі та бюджетній сфері області впроваджено 2056  енергозберігаючих заходів, на виконання яких витрачено 192515,7 тис. грн., в тому числі власних коштів підприємств – 136542,93 тис. грн.;  коштів  місцевого бюджету – 37746,18 тис. грн.; державного бюджету – 845,7  тис. грн.;  інших джерел –   17380,86 тис. грн.

 

5. Підсумковий практичний результат проведення комплексу

організаційно-технічних заходів з енергозбереження.

          Внаслідок впровадження організаційно-технічних  заходів відповідно до  програм з енергозбереження по Харківській області за 2013 рік всього зекономлено 299,014 тис. т.у.п., в тому числі:

                    -  природного газу –  69,69 млн. м3;

                    -  електроенергії – 426,38 млн. кВт·год;

                    -  теплової  енергії –  629,46 тис. Гкал;

                    -  вугілля – 0,39 тис. т.;

                    -  нафтопродукти –   2,11 тис. т.;

         При цьому підприємствами та установами області заощаджено 118753,5 тис. грн.

 

Перший заступник начальника управління                                                             

паливно-енергетичного комплексу

облдержадміністрації                                                                            В. М. Губа