ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

«Про надання згоди на звернення  ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БЮРО МАЙНОВИХ  ВІДНОСИН»  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство»

 

До обласної ради надійшов лист Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління  Міндоходів у Харківській області        стосовно погашення податкового боргу, який  на теперішній час  рахується за ОКП «БЮРО МАЙНОВИХ ВІДНОСИН» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ у сумі 868435,20 грн. та  винесення  на розгляд найближчої сесії обласної ради відповідного рішення, а саме: виділення котів  з місцевого бюджету на сплату податкового  боргу даного підприємства; виділення  майна, що може  бути використане  органом державної податкової служби для погашення податкового боргу.

20 червня  2013 року  обласною радою прийнято рішення  № 778-VI «Про звільнення та призначення  керівників комунальних підприємств». Згідно із пунктом 2.2. якого  на посаду  директора ОКП «БЮРО МАЙНОВИХ ВІДНОСИН»  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ призначено Джваршеішвілі Роланда Нугзаровича  на умовах  контракту  строком  на 1 рік (контракт №121 від 20.06.2013). 

Згідно із балансом  підприємства станом на 31 грудня  2013 року   первісна вартість  основних  засобів складає  85,3  тис. грн.,  знос 85,3 тис. грн., залишкова  вартість 0,00 грн.  Чистий  збиток підприємства склав  - 143 680,3 тис. грн. Непокритий збиток минулих періодів 144 694,7 тис. грн. Кредиторська заборгованість підприємства  складає -  144 773,3  тис. грн., в тому числі: за розрахунками   з бюджетом 864,1 тис. грн., з оплати праці 51,8 тис.грн. Дебіторська заборгованість - 341,3 тис.грн. 

Виділення коштів з обласного бюджету на сплату податкового боргу ОКП «БЮРО МАЙНОВИХ ВІДНОСИН»  ХОР є неможливим, оскільки такі видатки не передбачені рішенням Харківської обласної ради від 30 січня 2014 року № 938-VI «Про обласний бюджет на 2014 рік» та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 01 березня 2014 року  № 65  «Про  економію державних  коштів та недопущення  втрат бюджету» таке рішення не може бути винесено на найближчу сесію обласної ради.

            Виділення майна, що може бути використане органом державної податкової служби для погашення податкового боргу, є незаконним, оскільки Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не передбачає повноважень обласної ради щодо виділення майна,  закріпленого за окремими обласними комунальними підприємствами та установами на праві повного господарського відання або оперативного управління, на користь податкового органу з метою погашення податкового боргу. Крім того, у статті 96 Податкового кодексу України, також не міститься норми, що дозволяла  б таку можливість.

Приймаючи до уваги, що ОКП «БЮРО МАЙНОВИХ ВІДНОСИН»  ХОР  є підприємством, заснованим на майні спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області, рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство повинно бути прийнято його власником або органом, уповноваженим управляти майном.

Крім того, враховуючи  що на підставі попереднього звернення Державної податкової інспекції у Дзержинському  районі м. Харкова Харківської  області Державної податкової  служби України та Головного управління  Пенсійного фонду України в Харківській області обласною радою 20 грудня 2012 року було прийнято рішення  № 617-VI «Про надання згоди на застосування положень Закону Україні «Про відновлення платоспроможності боржника  або визнання його банкрутом» до ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БЮРО МАЙНОВИХ ВІДНОСИН» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» пропонується визнати його таким, що  втратило  чинність.

Враховуючи звернення Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління  Міндоходів у Харківській області, керуючись частиною 3 статті 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення ««Про надання згоди на звернення  ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «БЮРО МАЙНОВИХ  ВІДНОСИН»  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ  до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство».

 

 

 

 

Начальник управління з питань

комунальної власності виконавчого

апарату обласної ради                                                                 А.П. Поливаний