Звернення Харківської обласної ради

до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України

 

            Головною проблемою системи охорони здоров’я області на сьогоднішній день є недостатнє фінансування, яке становить лише 3 відсотки від валового внутрішнього продукту.

            Недостатність коштів, відсутність медичного обладнання, медикаментів та кваліфікованих лікарів – явище особливо характерне для закладів охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості.

            Звертаємо Вашу увагу, що при такому низькому рівні фінансування подальший розвиток медичної галузі неможливий. Близько 80 відсотків коштів використовується на виплату заробітної плати медичним працівникам, 1-0,5 відсотка – на оплату комунальних послуг закладами охорони здоров’я.

            Наслідки цього особливо помітні на селі: злиденний вигляд фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарняних амбулаторій, що утримуються за рахунок місцевих рад, які самі постійно відчувають брак коштів, застаріле обладнання, придбане 20-30 років тому.

            Протягом останніх років міністерство охорони здоров’я України централізовано провело закупівлю обладнання для сільських закладів охорони здоров’я, розподіливши його по областях, але стовідсотково використовувати обладнання неможливо у зв’язку з нестачею кваліфікованих кадрів на селі через їх соціальну незахищеність – відсутність житла, низька заробітна плата.

            Показники рівня захворюваності сільського населення нижчі порівняно з міським. Так, наприклад, захворюваність дітей із сільської місцевості на 30 відсотків нижча, ніж міських дітей. У той же час смертність сільських дітей на 30 відсотків перевищує смертність дітей, які мешкають у містах.

            Це призводить до зменшення кількості населення України, що становить близько 400-450 тис. чоловік на рік, та скорочення тривалості життя.

            За прогнозними даними вчених-соціологів, до середини ХХІ століття кількість населення України зменшиться на 25-30 млн чоловік і приблизно 10-12 відсотків -  у зв’язку з медичними проблеми.

            Тому звертаємося до Вас з проханням розглянути питання щодо можливості збільшення у 2007 році фінансування галузі “Охорона здоров’я” до 5-6 відсотків від валового внутрішнього продукту і сподіваємось на його позитивне вирішення.

 

 

Схвалено рішенням

обласної ради V скликання

від 30 листопада 2006 року № 110-V (р110-5)

 

 

 

   Голова обласної ради                                                                            В.Салигін