Інформація

про хід виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008-2017 роки, затвердженої рішенням ХХVІ сесії V скликання Харківської обласної ради від 17 квітня 2008 року № 685-V

(із змінами)

 

Обласна соціальна Програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008-2017 роки, затверджена рішенням ХХVІ сесії V скликання Харківської обласної ради від 17 квітня 2008 року № 685-V (із змінами) на виконання відповідної державної програми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № 1242.

Учасниками Програми є наступні структурні підрозділи обласної державної адміністрації: Департамент науки і освіти, Департамент охорони здоров’я, Департамент соціального захисту населення, Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації,  а також районні державні адміністрації, міські ради.

На виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (далі – Програма) місцевими органами влади розроблені і затверджені відповідні місцеві Програми. Заходи Програми передбачається реалізувати протягом 10 років, у межах ІV етапів.

У межах виконання заходів Програми, визначеними вище структурним підрозділами обласної державної адміністрації, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведена певна робота з її реалізації, що здійснювалося при тісній співпраці та координації зусиль.

Основною ідеологією виконання Програми залишається питання підвищення рівня відповідальності місцевих органів влади за долю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо дотримання вимог ст. 6 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»: дитина може бути влаштована до державних закладів лише за умов, коли вичерпані усі можливості щодо влаштування її до сімейних форм виховання та суто реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З цією метою, з метою підвищення рівня інформованості населення територіальних громад області щодо різних форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проводилася постійна широка інформаційна кампанія за допомогою засобів масової інформації та відповідні практичні заходи.

Протягом минулого та цього, 2014 року, проведені прес-конференції на радіо, телебаченні з поширення інформації про усиновлення, опіку (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу; розповсюджується соціальна реклама про дітей, які підлягають влаштуванню до сімейних форм виховання.

18 березня 2014 року, проведена міжрегіональна конференція за участю Донецької та Дніпропетровської областей з питань реформування системи будинків дитини, в яких виховуються діти у віці від 0 до 4 років.

Одним із головних завдань органів влади усіх рівнів залишається питання попередження соціального сирітства, яке є основним джерелом поповнення кількості дітей, що залишилися без батьківського піклування. Для виконання цього завдання розпочато співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією та Благодійним фондом Р.Ахметова «Розвиток України» у межах спільного проекту «Збережемо для дитини родину».

У полі особливої уваги обласної державної адміністрації та Благодійного фонду знаходяться ті діти, які виховуються в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах.

За станом на кінець травня 2014 року на обліку служб у справах дітей місцевих органів влади перебуває 1541 дитина, які виховуються у 855 дімях, які перебувають у складних життєвих обставинах, із них 1337 дітей – це ті діти, де батьки не виконують своїх обовязків по вихованню та утриманню дітей.

Продовжується робота із засобами масової інформації щодо розповсюдження соціальної реклами про дітей, які підлягають влаштуванню до сімейних форм виховання. За підтримки Департаменту з усиновлення та захисту прав дитини серед мешканців області розповсюджені буклети, які містять інформаційні матеріали про механізм усиновлення дитини, оформлення документів на усиновлення. 

У 2014 році за сприяння фонду «Розвиток України» проведено два методичних семінари для працівників служб у справах дітей, до компетенції яких відноситься ведення питань з усиновлення, опіки та піклування. У травні 2014 року підписано соціальну угоду з Благодійним фондом «Розвиток України» з метою поширення інформації про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за сприяння сайту sirotstvy.net.

Такі форми інформаційної підтримки заходів, що проводяться у межах виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  змінюють думку суспільства про дитяче сирітство, сприяють підвищенню рівня інформованості населення і, як результат, сприяють збільшенню кількості дітей, які передаються на усиновлення, під опіку, піклування громадян, влаштовуються до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Обласною державною  адміністрацією та місцевими органами влади проводиться системна робота щодо поширення таких сімейних форм виховання, як дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї. Протягом 2013 року до цих сімейних форм виховання було передано на виховання та спільне проживання 167 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2014 році – 47.

У цьому році створено 5 дитячих будинків сімейного типу, 12 прийомних сімей.

На кінець травня 2014 року в області у різних формах виховання – державних закладах інтернатного типу, сімейних формах виховання – під опікою, піклуванням фізичних осіб, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується  4623 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким приділяється особлива увага з боку держави, представників місцевих органів влади. Протягом останніх років в області зберігається постійна позитивна динаміка щодо зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у зв’язку із зменшенням кількості фактів позбавлення батьків батьківських прав, активізації усиновлення громадянами України. Кількість дітей, що залишилися без батьківського піклування, зменшилася протягом 2014 року на 54 особи у порівнянні з початком року, з урахуванням того, що протягом 2014 року статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, отримали 219 осіб.

В області забезпечені умови для соціального захисту кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Для цього існує розгалужена система державних закладів, які задовольняють потреби дітей не лише в залежності від віку, але і від стану здоров’я, дітей, які мають особливі потребі.

Із 4623 дітей,  які в області мають правовий статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, 474 дитини (10,3%) перебувають у закладах інтернатного типу, що у порівнянні з початком 2014 року менше на 69 осіб, а у порівнянні з минулим роком менше на 581 особу. Решта, 4149 (89,7%) – у сімейних формах виховання. Протягом цього року жодної дитини не було влаштовано до закладів інтернатного типу системи освіти.

Переважна більшість дітей, відповідно до діючого законодавства України, влаштовані під опіку, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, усиновлені.

Усталеною формою сімейного виховання дітей, у тому числі пріоритетним напрямком у процесі реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка, піклування, коли дитину, що залишилася без піклування батьків, виховують родичі. На даний час під опікою, піклуванням фізичних осіб перебуває 3064 дітей, тобто 66,3% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом  2014 року під опіку, піклування було передано в області 148 дітей.

За станом на 23 травня 2014 року 1085 дітей виховуються у 78 дитячих будинках сімейного типу та 323 прийомних сім’ях.

Найбільша кількість дітей, що влаштовані до дитячих будинків та прийомних сімей, виховуються в сім’ях на території Балаклійського, Барвінківського, Близнюківського, Богодухівського,  Дворічанського, Валківського, Великобурлуцького, Кегичівського, Вовчанського, Зміївського, Коломацького, Краснокутського, Лозівського, Сахновщинського, Харківського, Чугуївського районів, м. Ізюм.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу створені оптимальні умови для інтелектуального та фізичного розвитку дітей. Стан утримання та виховання дітей перебуває під постійним контролем місцевих органів влади та обласної державної адміністрації. Протягом 2014 року 3 дітей із прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу були усиновлені у переважній кількості самими прийомними батьками та батьками-вихователями.

У п’яти районах області, таких як Барвінківському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Лозівському кількість дітей, які влаштовані до сімейних форм виховання, перевищує кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку.

Середній рівень влаштування дітей до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей станом на 23 травня 2014 року складає 23,5%.

У цілому питома вага дітей, що залишилися без батьківського піклування, що виховуються у сімейних формах виховання, збільшилася на 1,1% у порівнянні з початком року.

Таким чином, у сімейних формах виховання – під опікою, піклуванням фізичних осіб, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу в області виховується 89,7% дітей від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Для утримання дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу області була виділена державна цільова субвенція загальною сумою 47460,1 тис. грн.

Таким чином, за рахунок коштів державного бюджету на виплату соціальної допомоги у прийомних сімях та дитячих будинках сімейного типу зменшується навантаження на обласний бюджет практично на 47,5 млн. грн., за умов, якщо б діти продовжували виховуватися у державних інтернатних закладах області. Крім того, ці кошти використовуються саме на дитину, а не на утримання закладів, у яких вона могла перебувати, оскільки більше 80% коштів, які виділяються на утримання державних закладів, використовуються на заробітну плату, проплату комунальних послуг та енергоносіїв, інше.

Протягом 2014 року 67 дітей в області були усиновлені з дотриманням пріоритету усиновлення дітей громадянами України: 53 дітей (79,1%) – громадянами України та 14 дітей (19,9%) – громадянами інших держав.

Кількість дітей, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу – порівняно нових формах сімейного виховання,  де матеріальне утримання дитини та соціальна допомога батькам підтримується державою, за вісім років збільшилася у 19 разів.

Такі результати дозволили скоротити кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах і забезпечити в них більш оптимальні умови виховання дітей, забезпечити умови для виховання дітей зі збереженням родинних зв’язків та врахуванням місця походження дитини, що залишилися без батьківського піклування.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються поряд із здоровими дітьми діти з особливими потребами: з наслідками церебрального паралічу, хворобою Дауна; гепатитом В,С; ВІЛ-інфікована дитина. Таких дітей виховують прийомні батьки у Харківському, Зміївському та Краснокутському  районах.

Збільшення кількості дітей, що влаштовуються до сімейних форм виховання, дозволило обмежити кількість дітей, що направляються на виховання до державних інтернатних закладів. На даний час у закладах системи МОЗ на території області перебуває 63 дітей, що залишилися без батьківського піклування (середня завантаженість складає 16 дітей), у закладах системи МОН 357 осіб, у закладах системи соціального захисту – 54 особи.

Такий стан справ дозволив вжити заходів протягом 2008-2014 років, за часи здійснення обласної соціальної програми реформування закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо внесення змін до типу закладу – школи-інтернату № 4 – у заклад для обдарованих дітей із сільської місцевості, Нововодолазької школи-інтернату - у загальноосвітню санаторну школу-інтернат для дітей із захворюваннями органів травлення; Зеленогайську спеціальну школу-інтернат для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - у Зеленогайський спеціальний загальноосвітній навчально-виховний комплекс (дошкільний навчальний заклад – школа-інтернат І-ІІ ступенів).

Протягом позаминулого року обласною радою були прийняті рішення про реорганізацію комунального закладу «Краснокутський дитячий будинок» у загальноосвітню санаторну школу-інтернат, Сахновщинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату – у Сахновщинський навчально-реабілітаційний центр.

За рахунок скорочення кількості дітей у будинках дитини, що підпорядковані Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації, у цих закладах створені групи медико-соціальної реабілітації для дітей, що народилися з особливими потребами, які виховуються у сім’ях. Такі підходи теж дозволили обмежити кількість дітей, які влаштовуються до державних інтернатних закладів.

Для проведення реабілітаційних заходів дітям, які мають важку неврологічну патологію, вроджені вади розвитку та інші захворювання в усіх будинках дитини відкрито 13 груп медико - соціальної реабілітації для дітей віком до 7 років життя. Запроваджені різні форми перебування дітей, зокрема групи для цілодобового перебування дітей разом з батьками, дітей без батьків, групи денного перебування.

З 2010 року у будинках дитини медико - соціальну допомогу та реабілітацію отримало більше 2600 дітей з особливими потребами, які проживають у сім’ях. Переважна більшість цих  дітей є дітьми – інвалідами (майже 60%).

Таким чином,  в області успішно продовжено практичну роботу по реформуванню системи інтернатних закладів для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Законодавчими підставами для проведення цієї роботи є постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2 007 року № 1242 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Протягом останніх років кількість дітей, які передаються до сімейних форм виховання, перевищує кількість дітей, які залишаються без батьківського піклування: до сімейних форм виховання передаються у переважній кількості не лише ті діти, які отримали правовий статус дитини сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування протягом року, але і ті, які були влаштовані до державних закладів у минулі роки. Органи опіки і піклування районних державних адміністрацій відносяться до цього питання більш виважено, відповідально. Якщо протягом 2014 року правовий статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали 219 дітей, то до  сімейних форм виховання було передано 262 дитини.

Завдяки цілеспрямованій роботі з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, рівень соціального сирітства в області зменшився на 1%, що теж створює умови для зменшення кількості дітей, які виховуються у системі інтернатних закладів області.

 

 

Начальник служби                                                                                   Т.П. Печерських

 

 

705 50 17