ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 10 липня 2014 року № 1008-VІ

(ХХІХ сесія VІ скликання)

 

 

 

Положення

про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади  керівників  комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

Це Положення розроблено відповідно до Конституції України, Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю в Україні, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про театри та театральну справу», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про вищу освіту», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про соціальні послуги», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», «Про фізичну культуру і спорт», «Про захист персональних даних», постанов Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 170 «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору», від 19 травня 1999 року № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» (із змінами).

Дія цього Положення поширюється на керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – керівники комунальних підприємств, установ, закладів).

У цьому Положенні визначаються порядки:

           призначення на посаду на умовах контракту, подовження терміну дії контракту, звільнення  із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів (крім навчальних закладів) та внесення змін до умов контракту;

           призначення на посаду на умовах контракту та звільнення з посади керівників вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – керівники вищих навчальних закладів);

           погодження обласною радою призначення на посаду, подовження терміну дії контракту та звільнення з посади керівників навчальних закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

  1. Порядок призначення на посаду на умовах контракту, подовження

терміну дії контракту, звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів (крім навчальних закладів) і вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та внесення змін до умов контракту

 

            1.1. Загальні положення

 

 1.1.1. Відповідно до пункту 20 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сесій обласної ради вирішуються  питання призначення і звільнення керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 1.1.2. Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України керівники підприємств приймаються на посаду на умовах контракту.

 1.1.3. Відповідно до статті 21 Закону України «Про культуру» керівники закладів культури призначаються на посаду на умовах контракту. Згідно із статтею 19 Закону України «Про театри та театральну справу» керівники комунальних театрів призначаються на посаду на умовах контракту терміном до п’яти років.

 1.1.4. Відповідно до статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» керівники закладів охорони здоров’я призначаються на посаду на умовах контракту строком від трьох до п’яти років.

 1.1.5. Відповідно до статті 39 Закону України «Про вищу освіту» керівники вищих навчальних закладів призначаються на посаду на умовах контракту кожні п’ять років.

 1.1.6. Відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України контракт є особовою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору можуть встановлюватися за угодою сторін.

 

            1.2. Призначення на посаду на умовах контракту керівників комунальних підприємств, установ, закладів

            (крім навчальних закладів)

 

      1.2.1. Керівники комунальних підприємств, установ, закладів призначаються на посаду на умовах контракту за рішенням обласної ради.

      1.2.2. Ініціатива щодо призначення на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу на умовах контракту може виходити від громадян України, трудових колективів, громадських організацій, постійних комісій обласної ради, Харківської обласної державної адміністрації.

      1.2.3. Контракт з керівником комунального підприємства, установи, закладу укладається головою обласної ради, згідно із прийнятим рішенням, і набуває чинності з дати, визначеної сторонами у контракті, але не раніше дати прийняття обласною радою рішення.

1.2.4. При укладанні контракту з керівником комунального підприємства, установи, закладу угодою сторін може бути обумовлений строк випробування з метою перевірки відповідності займаній посаді, окрім випадків, коли випробування, відповідно до законодавства, не встановлюється. Строк випробування визначається  в рішенні обласної ради про призначення особи на посаду керівника на умовах контракту.

1.2.5. Для розгляду питання призначення на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу на ім’я голови обласної ради подається заява особи, яка претендує на дану посаду.

До заяви додаються:

      особова картка або особовий лист;

      автобіографія;

      ксерокопія диплома про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації, а також інші документи, які підтверджують відповідність претендента кваліфікаційним вимогам на дану посаду;

      ксерокопія трудової книжки;

      ксерокопія паспорта;

      ксерокопія ідентифікаційного коду;

      пропозиції щодо стратегічного розвитку підприємства.

1.2.6. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій обласної ради (далі по тексту - постійні комісії) та управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради (далі по тексту - Управління) для розгляду та внесення пропозицій.

1.2.7. Обласна рада інформує Харківську обласну державну адміністрацію стосовно заяв від кандидатів на посаду керівника обласного комунального підприємства, установи, закладу, які надійшли до обласної ради.

1.2.8. Управління  готує проект рішення обласної ради щодо призначення даної особи на посаду керівника  на умовах контракту.

1.2.9. Постійні комісії  розглядають зазначений проект та надають до Управління висновки стосовно погодження винесення на пленарне засідання сесії проекту рішення щодо призначення претендента на посаду на умовах контракту або відмови (із зазначенням обґрунтованих підстав).

         Профільна постійна комісія окремо може надати пропозиції щодо умов контракту (термін дії контракту, особливі умови, розмір оплати праці (оклад, премії, додаткові заохочення) та інші), а також може рекомендувати випробувальний строк, який не повинен перевищувати трьох місяців.

1.2.10. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків та пропозицій (пункт 1.2.9. цього Положення), Управління доопрацьовує проект рішення обласної ради або, у випадку відмови постійними комісіями у призначенні претендента на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу, на підставі наданих протоколів готує на ім’я особи, яка подала заяву на посаду керівника, відповідний проект листа із зазначенням обґрунтованої відмови.

1.2.11. У разі надходження до обласної ради кількох заяв щодо призначення на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу одного і того ж підприємства, установи, закладу постійні комісії розглядають кожну заяву з матеріалами, визначеними у пункті 1.2.5. цього Положення, і надають висновки щодо призначення одного з претендентів на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу на умовах контракту та обґрунтовані відмови по інших кандидатурах.

1.2.12. У випадку розбіжностей у висновках постійних комісій по кандидатурі на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу або строку дії контракту, дане питання направляється постійним комісіям для повторного спільного розгляду.

         У разі, якщо остаточного спільного рішення не прийнято, Управління на підставі наданих висновків постійних комісій готує проекти рішення обласної ради по кожній кандидатурі й виносить їх для розгляду на пленарному засіданні сесії обласної ради для прийняття остаточного рішення.

1.2.13. У разі відмови у призначенні особи на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу (неприйняття рішення про призначення на посаду) обласна рада інформує претендентів на посаду керівника або ініціаторів призначення (пункт 1.2.2. цього Положення) про відмову.

1.2.14. У разі прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу, Управління готує контракт відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додатки 1, 3 до Положення) з керівником комунального підприємства, установи, закладу.

1.2.15. Контракт підписується даною особою та візується у заступника голови обласної ради (за розподілом обов’язків), керуючого справами обласної ради, начальника управління з юридичних питань, природокористування та земельних відносин, начальника Управління.

1.2.16. Після узгодження контракту відповідно до пункту 1.2.15. цього Положення, він подається на підпис голові обласної ради.

1.2.17. У випадку відсутності заяв осіб, бажаючих зайняти посаду керівника обласного комунального підприємства, установи, закладу, на посаду може бути запропонований кандидат, зарахований до кадрового резерву на посаду керівника цього підприємства, установи, закладу. Обласна рада у письмовій формі надає даним особам пропозиції щодо зайняття вакантної посади та інформує про порядок подання документів.  

 

1.3. Призначення на посаду керівників вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

1.3.1. Відповідно до статті 39 Закону України «Про вищу освіту» контракт з керівником вищого навчального закладу укладається у письмовій формі строком до п’яти років.

Керівники вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, призначаються на посаду рішенням обласної ради на умовах контракту за поданням вищого колегіального органу громадського самоврядування вищого навчального закладу по результатах конкурсу.

1.3.2. Кандидат на посаду керівника вищого навчального закладу третього або четвертого рівня акредитації повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж десять років.

Кандидат на посаду керівника вищого навчального закладу першого або другого рівня акредитації повинен бути громадянином України, вільно володіти українською мовою, мати вищу освіту, відповідну підготовку та стаж педагогічної роботи у вищих навчальних закладах відповідного профілю не менше ніж п’ять років.

1.3.3. Для оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу Управління готує відповідний проект рішення обласної ради щодо оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу.

 Голова обласної ради направляє даний проект до постійних комісій  для розгляду та внесення пропозицій.

1.3.4. Після прийняття обласною радою рішення про оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу Управління у 5-денний термін подає оголошення у газету «Слобідський край» та додатково розміщує оголошення на сайті обласної ради.

1.3.5. Для участі в конкурсі на заміщення посади керівника вищого навчального закладу подаються наступні документи:

      заява на ім’я голови обласної ради;

      особова картка або особовий лист;

      автобіографія;

      ксерокопія диплома про вищу освіту та/або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

      ксерокопія документів, що підтверджують вчене звання та науковий ступінь;

      ксерокопія трудової книжки;

      ксерокопія паспорта;

      ксерокопія ідентифікаційного коду;

      звіт про виконання умов контракту (якщо даний кандидат працював на цій посаді).

1.3.6. Обласна рада, з дати опублікування в газеті «Слобідський край», протягом строку, обумовленого в рішенні обласної ради, приймає пропозиції від претендентів на посаду керівника вищого навчального закладу. Управління розглядає та перевіряє надані відповідно до пункту 1.3.5. цього Положення документи у встановлені строки.

1.3.7. Обласна рада інформує Харківську обласну державну адміністрацію щодо наданих пропозицій від претендентів на посаду керівника вищого навчального закладу, які відповідають вимогам пункту 1.3.2. цього Положення.

1.3.8. Протягом 5 робочих днів після закінчення строку прийняття документів (пункт 1.3.6. цього Положення) обласна рада вносить кандидатури претендентів, які відповідають вимогам пункту 1.3.2. цього Положення, до вищого колегіального органу громадського самоврядування вищого навчального закладу для голосування.

1.3.9. Вищий колегіальний орган громадського самоврядування у 3-денний  термін після проведення голосування направляє до обласної ради протокол голосування та рекомендації.

1.3.10. З урахуванням наданих вищим колегіальним органом громадського самоврядування рекомендацій Управління готує проект рішення обласної ради щодо призначення кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу строком до п’яти років на умовах контракту та проект контракту, відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додаток 2 до Положення).

1.3.11. У випадку відмови постійних комісій у погодженні призначення претендента на посаду керівника, на підставі наданих протоколів, Управління  готує проект листа вищому колегіальному органу громадського самоврядування вищого навчального закладу з умотивованими запереченнями.

1.3.12. Вищий колегіальний орган громадського самоврядування вищого навчального закладу розглядає заперечення обласної ради і повторно виносить своє рішення.

1.3.13. Якщо вищий колегіальний орган громадського самоврядування при повторному голосуванні підтверджує своє рішення щодо раніше рекомендованої обласній раді кандидатури керівника вищого навчального закладу, обласна рада зобов’язана призначити цю кандидатуру на посаду керівника вищого навчального закладу.

1.3.14. У разі прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника вищого навчального закладу, Управління готує контракт відповідно до затвердженої Типової форми контракту (додаток 2 до Положення).

Контракт підписується даною особою та візується у першого заступника голови обласної ради, керуючого справами обласної ради, начальника управління з юридичних питань, природокористування та земельних відносин, начальника Управління.

Після узгодження контракту він подається на підпис голові обласної ради.

1.3.15. У разі відсутності кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу або якщо в результаті проведених конкурсів вищим колегіальним органом вищого навчального закладу жоден з кандидатів не набрав відповідного відсотку голосів, обласна рада у порядку, встановленому у пунктах 1.3.17. - 1.3.19., шляхом видання відповідного розпорядження голови обласної ради до проведення нових виборів призначає на умовах контракту виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу на строк не більше ніж два роки.

1.3.16. Ініціатива щодо призначення виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу може виходити від громадян України, вищого колегіального органу вищого навчального закладу, постійних комісій обласної ради, Харківської обласної державної адміністрації.

1.3.17. Для розгляду питання призначення виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу, необхідно звернення претендента на ім’я голови обласної ради.

До звернення додаються:

      особова картка або особовий лист;

      автобіографія;

      ксерокопія диплома про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації;

      ксерокопія документів, підтверджуючих вчене звання та науковий ступінь;

      ксерокопія трудової книжки;

      ксерокопія паспорта.

1.3.18.          Голова обласної ради направляє надані матеріали до постійних комісій обласної ради для розгляду та надання відповідних пропозицій та до Управління.

Постійні комісії обласної ради розглядають надані матеріали та надають пропозиції щодо призначення кандидата на посаду виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу або відмову (із зазначенням обґрунтованих підстав), або пропонує свою кандидатуру на дану посаду.

1.3.19.     На підставі висновків постійних комісій Управління готує та відпрацьовує проект розпорядження голови обласної ради про призначення даного кандидата на посаду виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу.

 

            1.4. Зміст контракту

 

1.4.1. У контракті передбачаються строки його дії, вимоги до збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, права, обов'язки та відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці (виконання робіт), умови розірвання контракту, соціально-побутові та інші умови, необхідні для виконання прийнятих на себе керівником комунального підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу  зобов'язань, з урахуванням галузевих особливостей та фінансового стану.

1.4.2. У контракті з керівником комунального підприємства, окрім загальних вимог, визначених у п. 1.4.1. цього Положення, враховуються показники ефективності використання майна, розвитку підприємства і прибутку, а також показники майнового стану підприємства. Відповідно до особливостей виробництва, у контракті з керівником підприємства можуть бути передбачені й інші умови.

1.4.3.           Обов'язковими умовами, які закріплюються у контракті, є умови щодо:

      виконання комунальними підприємствами, установами, закладами та вищими навчальними закладами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, зобов'язань зі сплати податків, внесення інших обов'язкових платежів до бюджетів, своєчасності виплати заробітної плати працівникам чи дотримання погодженого графіка погашення відповідної заборгованості;

      обов'язкового складання в установленому порядку кадрового резерву на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу, із затвердженням у заступника голови обласної ради (за розподіленням обов’язків) та погодженням із  профільною постійною комісією;

      обов’язкового погодження головою обласної ради штатного розпису, облікової політики підприємства та Колективного договору;

      обов’язкового погодження головою обласної ради відряджень за межі України, графіку  та термінів відпустки керівника комунального підприємства, установи, закладу.

1.4.4. Також керівник комунального підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу зобов’язаний здійснити заходи щодо виготовлення технічної документації та оформлення права власності на нерухоме майно, яке відображається на балансі комунального підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу  і закріплено за ним на праві господарського відання або оперативного управління.

1.4.5. Умови оплати праці, розмір надбавок керівникам комунальних підприємств, установ, закладів та вищих навчальних закладів визначаються у контракті.

Окрім цього, керівникам комунальних підприємств може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

1.4.6. У контракті  можуть бути визначені додаткові умови  встановлення надбавок, премій, винагород за підсумками роботи.

1.4.7. Тривалість відпустки керівника не може бути меншою, ніж передбачено чинним законодавством України.

1.4.8. При укладанні контракту сторони можуть передбачати додаткові виплати, не встановлені чинним законодавством України, за рахунок власних коштів підприємства (виплата додаткової винагороди, надання матеріальної допомоги до щорічної відпустки тощо). При умові припинення контракту в зв'язку з виходом керівника на пенсію або одержання ним трудового каліцтва можуть передбачатися компенсаційні виплати, окрім встановлених пенсій та виплат, пов'язаних із відшкодуванням заподіяної йому шкоди.

1.4.9. Звіт про виконання умов, внесених до контрактів з керівниками комунальних підприємств, установ, закладів та вищого навчального закладу, розглядається раз на рік постійними комісіями із залученням спеціалістів Харківської обласної державної адміністрації у строк, визначений у контракті.

Висновки постійних комісій разом із звітом надаються заступнику голови обласної ради (за розподілом обов’язків) з пропозиціями щодо подальшої роботи керівника комунального підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу.

1.4.10. У контракті передбачається повідомлення керівника комунального підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу про включення інформації про нього до бази персональних даних «Керівники комунальних підприємств, установ, закладів та організацій» з метою ведення діловодства з кадрових питань, а також внутрішніх документів Харківської обласної ради з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері реалізації Харківською обласною радою повноважень щодо трудових відносин з керівниками обласних комунальних підприємств, установ, закладів та вищого навчального закладу  що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

1.5.      Строк дії контракту, порядок його переукладання та розірвання, звільнення керівника комунального підприємства, установи, закладу (крім навчальних закладів)

 

1.5.1. Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України, інших законодавчих актів, контракт з керівником підприємства, установи, закладу укладається у письмовій формі на термін  від одного до п'яти років.

1.5.2.          Контракт з керівником підприємства, установи, закладу укладається також у випадку, якщо він раніше був прийнятий на умовах безстрокового трудового договору.

1.5.3. Дія контракту для керівника комунального підприємства, установи, закладу починається з дати, визначеної у контракті сторонами, з урахуванням випробувального терміну, але не раніше дати прийняття обласною радою рішення про призначення особи на посаду керівника комунального підприємства, установи, закладу.

1.5.4. Випробувальний строк починається з дати укладання контракту і не може перевищувати трьох місяців.

Якщо керівник комунального підприємства, установи, закладу у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування продовжується на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

1.5.5. Якщо по закінченні місячного терміну випробування не надійшли зауваження щодо відповідності керівника комунального підприємства, установи, закладу займаній посаді, він вважається таким, що пройшов випробувальний термін.

У разі, встановлення протягом строку випробування невідповідності керівника комунального підприємства, установи, закладу роботі, на яку його прийнято, за висновком профільної постійної комісії  контракт розривається з дати закінчення випробувального строку і керівник комунального підприємства, установи, закладу звільняється з посади на підставі рішення обласної ради або, у міжсесійний період, відповідного розпорядження голови обласної ради в установленому порядку, про що він повідомляється письмово.

1.5.6. З керівниками комунальних підприємств, установ, закладів подовжуються трудові відносини на підставі рішення обласної ради шляхом укладання додаткової угоди до контракту, у порядку, визначеному у пунктах  1.5.12. - 1.5.17. цього Положення.

1.5.7.          Додаткова угода до контракту з керівником комунального підприємства, установи, закладу укладається у випадках:

      подовження терміну дії контракту;

      пропозицій керівника комунального підприємства, установи, закладу або обласної ради щодо додаткових умов до контракту, за угодою сторін;

      необхідності внесення відповідних змін до контракту. 

1.5.8. Контракт з керівником комунального підприємства, установи, закладу може бути розірваний за ініціативою однієї із сторін на підставах, встановлених чинним законодавством України, а також передбачених у контракті.

1.5.9. При розірванні контракту на підставах, визначених у контракті, але не передбачених чинним законодавством України, звільнення проводиться згідно з пунктом 8 статті 36 Кодексу законів про працю України.

1.5.10. Для розгляду питань щодо трудових відносин з керівниками комунальних підприємств, установ, закладів та вищих навчальних закладів, Управління на початку року надає голові обласної ради відповідну інформацію.

Голова обласної ради направляє дану інформацію до постійних комісій та до Харківської обласної державної адміністрації для розгляду та надання відповідних пропозицій.

1.5.11. Керівники комунальних підприємств, установ, закладів за два місяця до закінчення строку дії контракту інформуються про закінчення терміну дії контракту.

Керівники вищих навчальних закладів за чотири місяці до закінчення терміну  дії контракту інформуються  про підготовку проекту рішення обласної ради про оголошення конкурсу на заміщення посади керівника вищого навчального закладу, згідно з розділом 1.3. цього Положення.

1.5.12. Для розгляду питання щодо подовження терміну дії контракту керівник підприємства, установи, закладу надає заяву на ім’я голови обласної ради.

До заяви додаються:

      ксерокопія контракту;

      звіт про виконання умов контракту за період роботи на посаді керівника, ухвалений  на загальних зборах трудового колективу.

1.5.13. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.5.14. Постійні комісії  розглядають зазначені матеріали та надають висновки щодо подовження терміну дії контракту (із зазначенням строку) або припинення дії контракту та звільнення керівника із займаної посади (з обґрунтуванням причин).

1.5.15.  На підставі висновків постійних комісій Управління готує  проект рішення обласної ради про подовження терміну дії контракту або звільнення керівника комунального підприємства, установи, закладу із займаної посади про що Управління  повідомляє керівника підприємства, установи, закладу у письмовій формі.

1.5.16. Рішення обласної ради про подовження з керівником комунального підприємства, установи, закладу терміну дії контракту є підставою для укладання з ним додаткової угоди до контракту.

1.5.17. Додаткова угода до контракту підписується керівником комунального підприємства, установи, закладу і візується відповідно до порядку, визначеному в пунктах 1.2.12, 1.2.13. цього Положення.

1.5.18. При виникненні необхідності внесення змін до контракту ініціатором, визначеним у пункті 1.2.2. цього Положення, на ім’я голови обласної ради направляється звернення по суті питання з обґрунтуванням підстав.

1.5.19. Голова обласної ради направляє заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.5.20. Постійні комісії розглядають зазначені матеріали та надають відповідні висновки.

1.5.21. На підставі висновків постійних комісій Управління готує додаткову угоду до контракту, підписує її у керівника і візує відповідно до порядку, визначеному в пунктах 1.2.12, 1.2.13. цього Положення.

1.5.22. Звільнення керівника комунального підприємства, установи, закладу із займаної посади здійснюється відповідно до рішення обласної ради на підставах, визначених трудовим законодавством України та умовами контракту.

До заяви  щодо звільнення з займаної посади керівник додатково надає обласній раді інформацію стосовно особи, на яку буде тимчасово покладено виконання обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу та якій будуть передані документи, справи та матеріальні цінності.

1.5.23. Одночасно із заявою про звільнення із займаної посади керівника комунального підприємства, установи, закладу надається заява на ім’я голови обласної ради від особи, яка виявила бажання виконувати обов’язки керівника комунального підприємства, установи, закладу.

До заяви додаються:

      ксерокопія  наказу по підприємству, установі, закладу  стосовно займаної посади;

      ксерокопія диплома про вищу освіту та/або інші документи, що підтверджують освіту, а також документи, які підтверджують кваліфікаційні вимоги на  дану посаду;

      ксерокопія трудової книжки;

      ксерокопія паспорта.

1.5.24.           Голова обласної ради надає заяву з відповідними документами до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

1.5.25.           Постійні комісії розглядають зазначені матеріали та надають висновки щодо покладання виконання обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу на вищевказану особу або обґрунтовану відмову з пропозиціями щодо іншої особи, на яку пропонується покласти виконання обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу.

1.5.26.           На підставі висновків постійних комісій видається розпорядження голови обласної ради щодо покладання на вищевказану особу обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу.

У розпорядженні може бути визначений строк  виконання обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу або визначено інші умови щодо строку його повноважень.

1.5.27.      Зняття з особи повноважень щодо виконання обов’язків керівника підприємства, установи, закладу може здійснюватися на підставі поданої заяви згідно із розпорядженням голови обласної ради у порядку, визначеному в пунктах 1.5.19, 1.5.20. При цьому, якщо керівника не призначено на посаду, дана особа надає пропозиції обласній раді  щодо особи,  яка замість неї буде виконувати обов’язки керівника даного комунального підприємства, установи, закладу.

Якщо строк виконання обов’язків керівника комунального підприємства, установи, закладу згідно із виданим розпорядженням закінчився, а керівника не призначено, розпорядженням голови обласної ради строк може бути подовжено. Під час розгляду питання подовження повноважень виконуючого обов’язки керівника комунального підприємства, установи, закладу застосовується порядок,  визначений у пунктах 1.5.24.-1.5.26. цього Положення.

1.5.28. Під час розгляду питання щодо звільнення керівника комунального підприємства, установи, закладу  із займаної посади та підготовки відповідного рішення обласної ради застосовується порядок, визначений у пунктах 1.5.13.-1.5.15. цього Положення.

1.5.29. У випадку, якщо пропозиції щодо звільнення керівника комунального підприємства, установи, закладу  із займаної посади надходять від постійних комісій  чи  Харківської обласної державної адміністрації, на ім’я голови обласної ради від заявника надаються обґрунтовані підстави з відповідними матеріалами.

Порядок розгляду даних пропозицій визначено у пунктах 1.5.13.-1.5.15. цього Положення.

1.5.30. У випадку прийняття обласною радою рішення щодо звільнення із займаної посади, керівник комунального підприємства, установи, закладу протягом 5 робочих днів проводить інвентаризацію документів, справ та матеріальних цінностей підприємства та актом приймання-передачі, оформленим відповідно до чинного законодавства України, у день звільнення передає новопризначеному керівнику або особі, яка буде тимчасово виконувати обов’язки керівника, документи, справи та матеріальні цінності і направляє дані матеріали до обласної ради.

У випадку відсутності на підприємстві особи, на яку можна тимчасово покласти обов’язки керівника комунального підприємства, установи, закладу, керівник, який звільняється, за погодженням обласної ради, наказом по підприємству, установі, закладу самостійно визначає юридичну або фізичну особу, якій передає на зберігання, на підставі проведеної інвентаризації та складеного акта приймання-передачі (договору), матеріальні цінності підприємства, установи, закладу, наявні документи та справи, про що протягом 5 робочих днів повідомляє обласну раду. До передачі на зберігання матеріальних цінностей підприємства, установи, закладу, наявних документів та справ іншій особі, керівник залишається матеріально відповідальною особою по підприємству, установі, закладу.

1.5.31. У випадку незгоди приймаючої сторони з результатами інвентаризації, на підприємстві, установі, в закладі проводиться аудиторська перевірка, за результатами роботи якої складається відповідний акт приймання-передачі.

1.5.32. Звільнення керівника набуває чинності з дати, визначеної в рішенні обласної ради, або з дати підписання відповідного наказу по підприємству, установі, закладу (вищому навчальному закладу) щодо зняття з себе обов’язків керівника, але не раніше дати прийняття обласною радою відповідного рішення  і  не  пізніше місячного терміну після його прийняття.

У день видання наказів щодо звільнення керівника із займаної посади, призначення особи, яка буде тимчасово виконувати обов’язки керівника, ксерокопії  даних наказів направляються до обласної ради.

У разі, якщо звільнений керівник протягом місячного терміну не видав наказ щодо звільнення із займаної посади та не вніс відповідного запису в свою трудову книжку, наказ видає новопризначений керівник, який і вносить запис у його трудову книжку.

1.5.33. На керівника, який уклав контракт відповідно до цього Положення, у разі звільнення повністю поширюється право на отримання пільг та компенсацій, встановлених чинним законодавством України.

1.5.34. У випадку, якщо подане керівником звернення стосовно звільнення із займаної посади потребує негайного розгляду згідно із вимогами чинного законодавства України або строк терміну дії контракту закінчується у міжсесійний період, голова обласної ради видає розпорядження щодо звільнення із займаної посади керівника комунального підприємства, установи, закладу або подовження трудових відносин строком до трьох місяців.

Під час розгляду питання звільнення із займаної посади або подовження трудових відносин з керівником комунального підприємства, установи, закладу застосовується порядок,  визначений у пунктах 1.5.25.-1.5.27. цього Положення.

1.5.35. У разі систематичного порушення трудової дисципліни, неналежного виконання своїх обов’язків до керівника підприємства, установи, закладу та вищого навчального закладу застосовується  дисциплінарне стягнення, таке як догана або звільнення.

Для з’ясування ступеня тяжкості вчиненого проступку й заподіяної керівником шкоди, обставин, за яких вчинено проступок, а також визначення виду стягнення, яке буде застосовано до керівника, матеріали щодо порушеного питання разом із актом перевірки Управлінням направляються на розгляд профільних постійних комісій.

На підставі висновків постійних комісій  Управління готує проект розпорядження голови обласної ради щодо винесення догани керівнику комунального підприємства, установи, закладу або проект рішення обласної ради щодо звільнення його із займаної посади.

   У разі прийняття постійними комісіями рішення щодо припинення дії контракту, обласна рада до прийняття такого рішення повідомляє керівника комунального підприємства, установи, закладу у письмовій формі про винесення на розгляд обласної ради питання щодо звільнення його із займаної посади.

2. Порядок погодження обласною радою призначення на посаду,

подовження терміну дії контракту та звільнення керівників навчальних закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

2.1. Відповідно до пункту 4 статті 20 Закону України «Про освіту» керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються на посаду обласними органами управління освітою за попереднім погодженням з органами місцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 2 статті 26 Закону України «Про загальну середню освіту» призначення та звільнення з посади керівника комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснює відповідний орган управління освітою.

2.2.  Керівники  навчальних закладів (крім вищих навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – Керівники), призначаються на посаду, звільняються з посади та з ними подовжуються трудові відносини органом управління освітою, за попереднім погодженням з обласною радою.

2.3. Погодження з обласною радою призначення особи на посаду Керівника, подовження терміну дії контракту з Керівником або погодження його звільнення здійснюється за зверненням обласного органу управління освітою на ім’я голови Харківської обласної ради.

До звернення додаються:

2.3.1. У разі погодження призначення особи на посаду Керівника:

          ксерокопія заяви претендента на ім’я керівника обласного органу управління освітою;

       особова картка або особовий лист;

       автобіографія;

      ксерокопія диплома про вищу освіту або інші документи, що підтверджують освіту і підвищення кваліфікації, а також інші документи, які підтверджують відповідність претендента кваліфікаційним вимогам на дану посаду;

       ксерокопія трудової книжки;

       ксерокопія паспорта та ідентифікаційного коду.

2.3.2. У разі погодження подовження терміну дії контракту:

           ксерокопія заяви претендента на ім’я керівника обласного органу управління освітою;

        ксерокопія наказу (розпорядження) органу управління освітою щодо призначення Керівника на посаду;

        звіт про виконання умов контракту.

2.3.3. У разі погодження звільнення  Керівника із займаної посади:

             копія заяви Керівника на ім’я керівника обласного органу управління освітою  або у  разі ініціативи обласного органу управління освітою - обґрунтовані підстави щодо звільнення Керівника;

       ксерокопія наказу (розпорядження) обласного органу управління освітою щодо призначення Керівника на посаду;

       пропозиції стосовно виконуючого обов’язки Керівника навчального закладу.

У разі відсутності документів, визначених у підпунктах 2.3.1.-2.3.3. цього Положення, що мають долучатися до звернення, обласна рада може не розглядати порушене питання і повернути звернення без розгляду.

2.4. Голова обласної ради направляє наданий пакет документів до постійних комісій та Управління для розгляду та внесення пропозицій.

2.5. Постійні комісії  розглядають зазначені матеріали та надають до Управління висновки щодо:

- погодження призначення претендента на посаду на умовах контракту;

- погодження подовження терміну дії контракту з Керівником;

- погодження звільнення із займаної посади або відмову (із зазначенням обґрунтованих підстав відмови).

2.6. З урахуванням наданих постійними комісіями висновків Управління готує проект письмової відповіді обласної ради до обласного органу управління освітою та подає на підпис голові обласної ради.

2.7. Обласний орган управління освітою протягом 14 днів після отримання відповіді надає до обласної ради відповідний розпорядчий документ для внесення коригувань до бази персональних даних «Керівники комунальних підприємств, установ, закладів та організацій».

2.8. У разі відхилення  постійними комісіями обласної ради наданої кандидатури для призначення на посаду Керівника, вона знімається з розгляду, про що готується відповідний лист з обґрунтуванням підстав, на основі чого обласний орган управління освітою готує відповідь заявнику.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо подовження терміну дії контракту з Керівником, готується відповідний лист до обласного органу управління освітою (з обґрунтуванням підстав), який повідомляє про це Керівника і готує відповідний розпорядчий документ.

У разі непогодження постійними комісіями обласної ради питання щодо звільнення Керівника із займаної посади (у зв’язку із закінченням терміну дії контракту або дострокового розірвання контракту), готується відповідний лист до обласного органу  управління освітою (з обґрунтуванням підстав), який після його отримання готує відповідний розпорядчий документ щодо подовження терміну дії контракту.

2.9. У випадку ініціювання постійними комісіями обласної ради призначення претендента на посаду Керівника або звільнення його із займаної посади, до обласного органу управління освітою надається письмове звернення по суті питання з обґрунтуванням підстав та додаються визначені у п. 2.3.1. цього Положення документи.

У разі, якщо обласний орган управління освітою згоден з даною кандидатурою або з обґрунтованими підставами для звільнення, готується відповідний розпорядчий документ, який в установленому порядку надається до обласної ради.

У випадку незгоди обласного органу управління освітою з призначенням даної кандидатури на посаду Керівника або з підставами для звільнення, до обласної ради надається відповідний лист з обґрунтуванням причин заперечення та пропозиції по іншій кандидатурі.

 

Прикінцеві положення

 

Контракт та додаткові угоди до нього складаються у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін, які підписали контракт.

Один екземпляр залишається у керівника комунального підприємства, установи, закладу, інший, разом з особовою справою, зберігається в Управлінні.

Спори між сторонами по контракту розглядаються у порядку, встановленому чинним законодавством України.

При вирішенні питань, не визначених цим Положенням та умовами контракту, застосовуються норми чинного законодавства України.

При внесенні змін до трудового законодавства України та локальних нормативних актів, контракти з Керівниками узгоджуються із змінами у порядку, встановленому цим Положенням.

Керівники комунальних підприємств, установ, закладів не мають права працювати за сумісництвом або займатися у робочий час іншою діяльністю, крім основної роботи, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

 

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                            Л. Давидова   

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади 

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

Типова форма контракту

з керівником комунального підприємства, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                             «____»_______ 20___ р.

 

            Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення  обласної ради  від «___» __________20__року №___ з одного боку, та громадянин(ка)_________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за погодженням з постійними комісіями обласної ради______________________________________________________________, уклали цей контракт про те, що громадянин (ка)______________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

відповідно до рішення обласної ради від «___» ____________ 20___року приймається на роботу до___________________________________________

__________________________________________________________________

                                              (найменування  підприємства)

на посаду _______________________________________(надалі – Керівник)                                                      (повна назва посади)

зі строком випробування ______ місяців.           

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

            1.1. Керівник у своїй роботі у межах питань, встановлених чинним законодавством України, Статутом комунального підприємства (повна назва) (надалі – коротка назва) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (надалі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник зобов’язується здійснювати оперативне керівництво Підприємством, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати його прибуткову діяльність, ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за Підприємством на праві господарського відання, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника.

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник є повноважним представником Підприємства. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі виконує його функції та обов’язки, користується повноваженнями і правами Керівника, якщо останнім не установлено іншого.

1.5. При виконанні покладених на Керівника обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації, наказами  обласного галузевого органу управління, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими актами та Статутом підприємства.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

 

2.1. Керівник здійснює оперативне керівництво комунальним підприємством, організує його виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом   підприємства та цим контрактом.

 

Обов’язки Керівника:

2.2. Виконувати такі постійні функції і обов’язки з організації і забезпечення діяльності Підприємства:

-        організація виконання державних, виробничих програм, договірних та інших обов’язків, що взяті Підприємством;

-        впровадження у виробництво нових,  прогресивних технологій;

-        матеріально-технічне забезпечення діяльності Підприємства;

-        юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності Підприємства;

-        забезпечення Підприємства кваліфікованими кадрами;

-        забезпечення продуктивної зайнятості працівників;

-        впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних та економічних умов для високопродуктивної праці на Підприємстві;

-        створення безпечних і сприятливих умов для роботи колективу;

-        забезпечення цільового використання державних та обласних бюджетних коштів, наданих Підприємству згідно з затвердженими державними та місцевими програмами;

-        виконання  Підприємством зобов’язань зі сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів до бюджетів та  своєчасної  виплати  заробітної

плати працівникам;

-        виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності Підприємства згідно з чинним законодавством України;

-        ______________________________________________________;

-        ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання Колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі Підприємства і закріплене на праві господарського відання.

2.5. Забезпечувати виконання планових показників фінансово-господарської діяльності Підприємства.

2.6. Погоджувати з Радою придбання об’єктів нерухомості.

2.7.       Погоджувати з Радою отримання кредитів  (від 10 тис.грн.) з повідомленням щодо планування напрямків використання коштів та умов кредиту.

2.8.       Завчасно інформувати Раду щодо загроз накладання арешту або податкової застави на майно та рахунки Підприємства.

2.9. Щорічно до _________наступного року надавати до Ради звіт про виконання умов контракту та бізнес-плану.

2.10. Щоквартально надавати Раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду та звіт про виконання умов фінансового плану.

2.11. У кінці кожного року надати до Ради матеріали річної інвентаризації основних засобів.

2.12.        Щомісячно надавати Раді інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в господарському віданні Підприємства, за встановленою формою.

2.13.         Щоквартально надавати Раді інформацію щодо орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.14. У кінці кожного року складати, в установленому порядку, та погоджувати з головою обласної ради штатний розпис Підприємства, облікову політику підприємства та графік своєї відпустки.

2.15.  У кінці кожного року затверджувати у заступника голови обласної ради погоджений профільною постійною комісією обласної ради кадровий резерв на посаду Керівника Підприємства.

2.16. Складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради погоджений обласним галузевим  органом управління річний з поквартальною розбивкою фінансовий план Підприємства на кожний наступний рік.

2.17. Складати в установленому порядку та затверджувати у заступника голови обласної ради бізнес-план Підприємства на строк дії контракту.

2.18. Здійснити заходи щодо виготовлення технічної документації та оформлення права власності на нерухоме майно, яке відображається на балансі Підприємства і закріплено за ним на праві господарського відання, а також оформлення земельних ділянок  на яких розташоване дане нерухоме майно.

         2.19. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.20. Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

Забезпечувати підвищення кваліфікації працівників Підприємства.

2.21. Контролювати виконання Правил внутрішнього трудового розпорядку  та посадових інструкцій працівниками Підприємства.

2.22. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

2.23. Погоджувати використання прибутку та Статутного капіталу Підприємства.

 

            Права Керівника:

-        діяти від імені Підприємства, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-        укладати господарські та інші угоди;

-        надавати доручення;

-        відкривати рахунки в банках;

-        наймати на роботу і звільняти з роботи  працівників на умовах, передбачених чинним законодавством України, здійснювати ротацію кадрів;

-        накладати на працівників Підприємства дисциплінарні стягнення;

-        у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-        вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі Підприємства;

-        вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника чинним законодавством України, Радою, Статутом підприємства і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-        гарантувати додержання прав і законних інтересів Підприємства, захищати і відстоювати його інтереси в органах державного управління;

-        надавати інформацію на запит Керівника;

-        організовувати фінансовий контроль за діяльністю Підприємства та затверджувати в установленому порядку його річний фінансовий план на кожний наступний рік;

-        здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за Підприємством на праві господарського відання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-        укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  господарського відання;

-        укладати додаткові угоди до контракту.

 

 

Права Ради:

-        вимагати від Керівника необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-        звільнити Керівника у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-        за порушення трудової дисципліни застосувати до Керівника дисциплінарні стягнення;

-        контролювати    використання    прибутку  та  Статутного   капіталу Підприємства;

-        здійснювати контроль за складанням у встановлені законодавством строки фінансового плану Підприємства, виконання показників затвердженого фінансового плану Підприємства;

-        проводити планові і позапланові перевірки ефективності використання майна Підприємства та виконання Керівником умов контракту.

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС

 

3.1. Керівник виконує Правила внутрішнього трудового розпорядку, встановлені на Підприємстві.

3.2. Особливості режиму робочого часу Керівника та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору, погодженого з Радою.

3.3  Керівнику надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику нараховується заробітна плата за рахунок частки доходу, одержаного Підприємством у результаті його діяльності, виходячи з установлених  Керівнику розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом Підприємства, відповідно до чинного законодавства України;

б) нарахувань до посадового окладу за вислугу років у розмірах, передбачених чинним законодавством України та Колективним договором;

в) надбавки за інтенсивність праці та особливий характер роботи в розмірі до 50 % від  посадового окладу.

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

г) надбавка за почесне звання;

д) премії за підсумками роботи за квартал, рік, згідно чинного законодавства України та Колективного договору Підприємства, за погодженням з головою обласної ради.

У разі погіршення показників роботи Підприємства, невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам, допущення нещасного випадку на Підприємстві зі смертельним наслідком - премія не нараховується.

е) грошової допомоги у розмірі не більше як шість посадових окладів у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника може бути переглянутий у відповідності зі змінами умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання відрядження за межі України Керівник погоджує з головою обласної ради.

   У разі відрядження в межах України Керівник щоквартально повідомляє Раду щодо дати, строків, міста та мети відрядження.

4.4.       Керівнику виплачується матеріальна допомога для оздоровлення у розмірі середньомісячного заробітку одночасно з наданням щорічної відпустки.

4.5.       Керівнику виплачується разова матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячного заробітку.

4.6.      Інші умови:

-              Керівнику Підприємства може виплачуватися матеріальна винагорода за ефективне управління комунальним майном за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні Підприємства;

-              індексація заробітної плати проводиться згідно з чинним законодавством України;

-              при отриманні відповідної кваліфікаційної категорії доплата за категорію здійснюється згідно з чинним законодавством України.

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється (розривається):

-        при встановленні протягом строку випробування невідповідності Керівника роботі, на яку його прийнято, за висновком профільної постійної комісії обласної ради;

-        після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України);

-        за згодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України);

-        за ініціативою голови обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України;

-        з ініціативи Керівника до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України;

-        з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення (розірвання) контракту:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для Підприємства (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед обласною радою щодо відрахувань до бюджету, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання Підприємством зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна Підприємства;

            г) у разі несплати реструктурованої податкової заборгованості протягом трьох місяців;

            д) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

            е) у разі допущення зростання обсягів простроченої кредиторської заборгованості;

ж) у разі допущення зростання дебіторської заборгованості та невжиття заходів щодо її стягнення;

з) у разі зростання збитків Підприємства або збиткової діяльності Підприємства на протязі 6 місяців;

и) у разі неодноразового звернення до обласної ради трудового колективу або профспілкового комітету Підприємства стосовно порушень Керівником своїх обов’язків;

к) на підставі результатів здійснених перевірок контролюючих органів, Харківської обласної державної адміністрації, Ради та обґрунтованих висновків постійних комісій обласної ради;

л) у разі неподання в установленому порядку на затвердження до Ради  річного фінансового плану Підприємства;

м) у разі неподання до Ради квартальної та річної звітності з пояснювальною запискою щодо виконання фінансового плану;

н) з інших підстав.

            При припиненні (розірванні) контракту з підстав обумовлених пунктом 6.3 цього контракту, звільнення проводиться відповідно до пункту  8 статті 36 КЗпП України.

6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, незалежних від Керівника, йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два тижні.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту він може бути продовжений або укладений на новий строк.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ

 

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

-        сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

-        про умови контракту інформуються працівники Підприємства у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника);

-        конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Керівник повідомлений про включення інформації про нього до бази персональних даних «Керівники комунальних підприємств, установ, закладів та організацій» з метою ведення діловодства з кадрових питань, а також внутрішніх документів Харківської обласної ради з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері реалізації Харківською обласною радою повноважень щодо трудових відносин з керівниками обласних комунальних підприємств, установ, закладів, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

7.4. У випадку прийняття Радою рішення щодо звільнення із займаної посади, Керівник протягом 5 робочих днів проводить інвентаризацію документів, справ та матеріальних цінностей Підприємства та актом приймання-передачі, оформленим відповідно до чинного законодавства України, у день звільнення передає новопризначеному керівнику або особі, яка буде тимчасово виконувати обов’язки керівника, документи, справи та матеріальні цінності підприємства і направляє дані матеріали до Ради.

У випадку відсутності на підприємстві особи, на яку можна тимчасово покласти обов’язки керівника підприємства, Керівник, який звільняється,  самостійно, наказом по Підприємству, визначає юридичну або фізичну особу, якій передає на зберігання, на підставі проведеної інвентаризації та складеного акта приймання-передачі (договору), матеріальні цінності Підприємства, наявні документи та справи, про що протягом 5 робочих днів повідомляє Раду.

До передачі на зберігання матеріальних цінностей Підприємства, наявних документів та справ іншій особі, Керівник залишається матеріально відповідальною особою по Підприємству.

7.5. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.    

7.6. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

 

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН

 

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

Код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника:

Домашня адреса: __________________________________________________

Домашній телефон:_________________________________________________

Службовий телефон: _______________________________________________

Паспорт: серія ________________ №__________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для пільг по оподаткуванню та інших пільг__________________

 

 

 

 

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин(ка):

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис)

              

 

 

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                             Л. Давидова

 

Додаток 2

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади 

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

Типова форма контракту

з керівником вищого навчального закладу (виконуючим обов’язки керівника вищого навчального закладу), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                             «____»_______ 20___ р.

 

            Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про вищу освіту»,  рішення  обласної ради                                      від «___» __________20__року №___ з одного боку, та                                 громадянин(ка)____________________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за рішенням вищого колегіального органу громадського самоврядування ____________________________________________________

__________________________________________________________________

(повна назва вищого навчального закладу)

та погодженням з постійними комісіями обласної ради______________________________________________________________, відповідно до рішення обласної ради від «___» ____ 20___року № ____уклали цей контракт про те, що громадянин(ка)______________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

приймається на роботу до______________________________________________

____________________________________________________________________

                                              (найменування  підприємства)

на посаду __________________________________________(надалі – Керівник

                                             (повна назва посади)

 

або Виконуючий обов’язки керівника).  

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

            1.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) у своїй роботі у межах питань, встановлених чинним законодавством України, Статутом вищого навчального закладу (повна назва) (надалі – виший навчальний заклад) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (надалі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) зобов’язується здійснювати оперативне керівництво вищим навчальним закладом, що знаходиться у спільній  власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за вищим навчальним закладом на праві оперативного управління, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника (Виконуючого обов’язки керівника).

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) є повноважним представником вищого навчального закладу. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі виконує його функції та обов’язки, користується повноваженнями і правами Керівника (Виконуючого обов’язки керівника), якщо останнім не установлено іншого.

1.5. При виконанні покладених на Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації, наказами обласного галузевого органу управління, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими  актами та Статутом вищого навчального закладу.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

 

2.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) здійснює оперативне керівництво вищим навчальним закладом, організує його навчально-виховну, фінансово-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом та цим контрактом.

Обов’язки Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

2.2. Виконувати такі постійні функції і обов’язки з організації і забезпечення діяльності вищого навчального закладу:

-        організацію й контроль виконання Державних освітянських і навчальних програм та планів;

-        організацію навчального процесу на рівні державних стандартів освіти;

-        забезпечення вчасного, передбаченого чинним законодавством України строки, ліцензування вищого навчального закладу;

-        організацію виконання договірних та інших обов’язків, що взяті вищим  навчальним закладом;

-        організацію юридичного, бухгалтерського та інформаційного забезпечення діяльності вищого навчального закладу;

-        організацію впровадження у діяльність вищого навчального закладу нових освітніх технологій;

-        організацію заходів щодо створення бази для науково-методичної роботи в вищому навчальному закладі;

-       здійснення контролю за виконанням кошторису вищого навчального закладу, цільового використання бюджетних коштів;

-       забезпечення контролю за дотриманням штатно-фінансової дисципліни всіма підрозділами вищого навчального закладу;

-       забезпечення дотримання  службової та державної таємниці;

-       забезпечення контролю за якістю наукової, навчальної, методичної, культурно-масової та оздоровчої роботи в вищому навчальному закладі, станом здоров’я працівників;

-       організовувати побутове обслуговування учасників навчально-виховного процесу та інших працівників вищого навчального закладу;

-       забезпечення зміцнення матеріально-технічної бази вищого навчального закладу;

-        виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності вищого навчального закладу згідно з чинним законодавством України;

-        ______________________________________________________;

-        ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання Колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі вищого навчального закладу і закріплене на праві оперативного управління.

2.5. Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

2.6. Щорічно до _________ наступного року надавати до Ради звіт про виконання умов контракту.

2.7. Щоквартально надавати Раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду.

2.8. У кінці кожного року надати до Ради матеріали річної інвентаризації основних засобів.

2.9.        Щомісячно надавати Раді інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в оперативному управлінні вищого навчального закладу, за встановленою формою.

2.10.     Щоквартально надавати Раді інформацію щодо орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.11. У кінці кожного року погоджувати у голови обласної ради  графік своєї відпустки.

2.12. У кінці кожного року затверджувати у заступника голови обласної ради погоджений профільною постійною комісією обласної ради кадровий резерв на посаду керівника вищого навчального закладу.

2.13. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.14. Забезпечувати підвищення кваліфікації працівників вищого навчального закладу.

2.15. Контролювати виконання Правил внутрішнього трудового розпорядку та посадових інструкцій працівниками вищого навчального закладу.

2.16. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

 

            Права Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

-        діяти від імені вищого навчального закладу, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-        укладати господарські та інші угоди;

-        видавати доручення;

-        відкривати рахунки в установах банків та Державної казначейської служби України;

-        наймати на роботу педагогічних та науково-педагогічних працівників вищого навчального закладу на умовах контракту, а також інших працівників, та звільнення їх з посади; здійснювати ротацію кадрів;

-        накладати на працівників вищого навчального закладу дисциплінарні стягнення;

-        у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-        вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі вищого навчального закладу;

-        вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) чинним законодавством України, Радою, Статутом вищого навчального закладу  і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-        гарантувати додержання прав і законних інтересів вищого навчального закладу, захищати і відстоювати його інтереси в органах державного управління;

-        надавати інформацію на запит Керівника (Виконуючого обов’язки керівника);

-        організовувати контроль за діяльністю вищого навчального закладу;

-        здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за вищим навчальним закладом на праві оперативного управління майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-        укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  оперативного управління;

-        укладати додаткові угоди до контракту.

 

Права Ради:

-        вимагати від Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-        звільнити Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-        за порушення трудової дисципліни застосувати до Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) дисциплінарні стягнення;

-        проводити планові і позапланові перевірки ефективності використання майна вищого навчального закладу та виконання Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) умов контракту.

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС

 

3.1. Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) виконує Правила внутрішнього трудового розпорядку, встановлені у вищому навчальному закладі.

3.2. Особливості режиму робочого часу Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору, погодженого з обласною радою.

3.3  Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) нараховується заробітна плата за рахунок обласного бюджету, виходячи з установлених Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом вищого навчального закладу, відповідно до чинного законодавства України;

б) надбавки за складність, напруженість та високу якість у роботі в розмірі до 50 % від  посадового окладу за рахунок бюджетних коштів в межах фонду заробітної плати.

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

в) премія Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) сплачується разом з усім колективом вищого навчального закладу або окремо за наказом або розпорядженням головного розпорядника коштів на принципах, обумовлених Колективним договором вищого навчального закладу та Положенням про преміювання працівників вищого навчального закладу.

У разі невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам - премія не нараховується.

г) грошової допомоги у розмірі не більше як шість посадових окладів у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) може бути переглянутий у відповідності зі змінами умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання відрядження за межі України Керівник (Виконуючий обов’язки керівника) погоджує з головою обласної ради.

   У разі відрядження в межах України Керівник щоквартально повідомляє Раду щодо дати, строків, міста та мети відрядження.

4.4. Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) виплачується матеріальна допомога для оздоровлення у розмірі середньомісячного заробітку одночасно з наданням щорічної відпустки.

4.5. Керівнику (Виконуючому обов’язки керівника) може виплачуватися разова матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячного заробітку.

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється (розривається):

-        після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України);

-        за згодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України);

-        за ініціативою обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України;

-        з ініціативи Керівника (Виконуючого обов’язки керівника) до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України;

-        з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення (розірвання) контракту:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) без поважних причин обов’язків, покладених на нього цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником (Виконуючим обов’язки керівника) законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для вищого навчального закладу (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед Радою, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання вищим навчальним закладом зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна вищого навчального закладу;

            г) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

д) у випадку призначення на посаду ректора вищого навчального закладу відповідно до чинного законодавства України (для Виконуючого обов’язки керівника);

е)_______________________________________________________;

ж) _______________________________________________________.

            При розірванні контракту з вищевказаних підстав, звільнення проводиться відповідно до  пункту  8 статті 36 КЗпП України.

            6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, незалежних від Керівника (Виконуючого обов’язки керівника), йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два тижні.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту Керівник попереджається щодо закінчення строку його дії та оголошення конкурсу на посаду Керівника вищого навчального закладу.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ

 

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

-        сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

-        про умови контракту інформуються працівники вищого навчального закладу, у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника (Виконуючого обов’язки керівника));

-        конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Керівник повідомлений про включення інформації про нього до бази персональних даних «Керівники комунальних підприємств, установ, закладів та організацій» з метою ведення діловодства з кадрових питань, а також внутрішніх документів Харківської обласної ради з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері реалізації Харківською обласною радою повноважень щодо трудових відносин з керівниками обласних комунальних підприємств, установ, закладів, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

7.4. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.    

7.5. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

 

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН

 

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

Код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника (Виконуючого обов’язки керівника):

Домашня адреса: __________________________________________________

Домашній телефон:________________________________________________ Службовий телефон: _______________________________________________

Паспорт: серія ________________ №__________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для пільг по оподаткуванню та інших пільг__________________

 

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин(ка):

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис)

              

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                         Л. Давидова

Додаток 3

до Положення про порядок

призначення на посаду та

звільнення із займаної посади 

керівників  комунальних

підприємств, установ, закладів, що

є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

 

Типова форма контракту

з керівником комунальної установи, закладу (крім навчальних закладів), що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

місто Харків                                                             «____»_______ 20___ р.

 

Харківська обласна рада  в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення  обласної ради  від «___» __________20__року №___ з одного боку, та громадянин(ка)_________________________________________ __________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

з другого боку,  за погодженням з постійними комісіями обласної ради______________________________________________________________, уклали цей контракт про те, що громадянин (ка)______________________ __________________________________________________________________

                                                         (прізвище, ім’я, по батькові)

відповідно до рішення обласної ради від «___» ____________ 20___року приймається на роботу до___________________________________________

__________________________________________________________________

                                              (найменування  установи, закладу)

на посаду _________________________________________(надалі – Керівник)                                                  (повна назва посади)

зі строком випробування ______ місяців.           

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

            1.1. Керівник у своїй роботі у межах питань, встановлених чинним законодавством України, Статутом установи, закладу (повна назва) (надалі –Заклад) та цим контрактом, підзвітний Харківській обласній раді (надалі – Рада).

            1.2. За цим контрактом Керівник  зобов’язується здійснювати оперативне керівництво Закладом, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпечувати ефективне використання і зберігання майна, закріпленого за ним на праві оперативного управління, а Рада зобов’язується створювати необхідні умови для матеріального забезпечення та організації праці Керівника.

            1.3. Цей контракт є особливою формою строкового трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та Радою, які є сторонами по контракту.

            1.4. Керівник є повноважним представником Закладу. На період відпустки,  хвороби або відсутності з інших поважних причин, обов’язки Керівника виконує призначена ним особа, яка у повному обсязі виконує його функції та обов’язки, користується повноваженнями і правами Керівника, якщо останнім не установлено іншого.

1.5. При виконанні покладених на Керівника обов’язків він керується Конституцією України, законами України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами галузевого міністерства, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови обласної ради,  розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації, наказами обласного галузевого органу управління, прийнятими в межах встановлених повноважень, іншими нормативно-правовими  актами та Статутом Закладу.

 

2. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

 

2.1. Керівник здійснює оперативне керівництво Закладом, організує його фінансово-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом та цим контрактом.

 

Обов’язки Керівника:

2.2. Виконувати такі постійні функції і обов’язки з організації і забезпечення діяльності Закладу:

-        організація виконання державних, виробничих програм, договірних та інших обов’язків, що взяті Закладом;

-        впровадження у виробництво нових,  прогресивних технологій;

-        матеріально-технічне забезпечення діяльності Закладу;

-        юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності Закладу;

-        забезпечення Заклад кваліфікованими кадрами;

-        забезпечення продуктивної зайнятості працівників;

-        впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних та економічних умов для високопродуктивної праці в Закладі;

-        створення безпечних і сприятливих умов для роботи колективу;

-        забезпечення цільового використання державних та обласних бюджетних коштів, наданих Закладу згідно з затвердженими державними та місцевими програмами;

-        виконання  Закладом зобов’язань зі сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів до бюджетів та  своєчасної  виплати  заробітної плати працівникам;

-        виконання інших функцій з організації і забезпечення діяльності Закладу згідно з чинним законодавством України;

-        ______________________________________________________;

-        ______________________________________________________.

2.3. Ініціювати укладання Колективного договору та його виконання.

2.4. Забезпечувати ефективне використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться на балансі Закладу і закріплене на праві оперативного управління.

2.5. Створювати на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечення додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

2.6. Щорічно до _________ наступного року надавати до Ради звіт про виконання умов контракту.

2.7. Щоквартально надавати Раді бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів за квартал, наявність вільних площ, придатних для передачі в оренду.

2.8. У кінці кожного року надати до Ради матеріали річної інвентаризації основних засобів.

2.11.    Щомісячно надавати Раді інформацію про нарахування та перерахування плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що знаходиться в оперативному управлінні вищого навчального закладу, за встановленою формою.

2.12.     Щоквартально надавати Раді інформацію щодо орендарів, яким передано в оренду майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за встановленою формою.

2.11. У кінці кожного року погоджувати у голови обласної ради  графік своєї відпустки.

2.12. У кінці кожного року затверджувати у заступника голови обласної ради погоджений профільною постійною комісією обласної ради кадровий резерв на посаду Керівника Закладу.

         2.13. Здійснювати контроль  за  проходженням  попереднього  медичного обстеження працівниками, які влаштовуються на роботу, а надалі – за періодичним медичним оглядом усіх працівників згідно з діючими нормами.

2.14. Забезпечувати підвищення кваліфікації працівників Закладу.

2.15. Контролювати виконання Правил внутрішнього трудового розпорядку та посадових інструкцій працівниками Закладу.

2.16. Забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати.

 

            Права Керівника Закладу:

-        діяти від імені Закладу, представляти його у процесі будь-яких відносин з підприємствами, установами та організаціями;

-        укладати господарські та інші угоди;

-        видавати доручення;

-        відкривати рахунки в установах банків та Державної казначейської служби України;

-        наймати на роботу працівників та звільняти їх з посади; здійснювати ротацію кадрів;

-        накладати на працівників Закладу дисциплінарні стягнення;

-        у межах своєї компетенції давати вказівки та накази, обов’язкові для виконання усіма підпорядкованими йому працівниками;

-        вживати заходів щодо виявлення та виправлення недоліків у роботі Закладу;

-        вирішувати інші питання, віднесені до компетенції Керівника чинним законодавством України, Радою, Статутом Закладу і цим контрактом.

 

            Обов’язки Ради:

-        гарантувати додержання прав і законних інтересів Закладу, захищати і відстоювати його інтереси в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування;

-        надавати інформацію на запит Керівника;

-        організовувати контроль за діяльністю Закладу;

-        здійснювати контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за Закладом на праві оперативного управління майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-        укладати додаткові угоди до договору про закріплення майна на праві  оперативного управління;

-        укладати додаткові угоди до контракту.

 

Права Ради:

-        вимагати від Керівника необхідну інформацію та звіти про результати роботи;

-        звільнити Керівника у разі закінчення строку дії контракту або на підставах, передбачених чинним законодавством України та контрактом (дострокове звільнення Керівника відбувається у випадках порушення ним законодавства України та умов укладеного контракту);

-        за порушення трудової дисципліни застосувати до Керівника дисциплінарні стягнення;

-        проводити планові і позапланові перевірки ефективності використання майна Закладу та виконання Керівником умов контракту.

 

 

3. РОБОЧИЙ  ТА ПОЗАРОБОЧИЙ ЧАС

 

3.1. Керівник виконує Правила внутрішнього трудового розпорядку, встановлені у Закладі.

3.2. Особливості режиму робочого часу Керівника та часу відпочинку встановлюються відповідно до умов Колективного договору, погодженого з Радою.

3.3  Керівнику надається щорічна відпустка тривалістю ___ календарних днів та додаткова відпустка на строк, визначений Колективним договором.

 

 

 

 

4. УМОВИ  ОПЛАТИ ПРАЦІ  ТА МАТЕРІАЛЬНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

4.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику нараховується заробітна плата за рахунок обласного бюджету, виходячи з установлених Керівнику розмірів сум:

а) посадового окладу, у межах, затверджених штатним розписом Закладу, відповідно до чинного законодавства України;

б) надбавки за складність, напруженість та високу якість у роботі в розмірі до 50 % від  посадового окладу за рахунок бюджетних коштів в межах фонду заробітної плати.

У разі несвоєчасного виконання завдань, визначених контрактом, погіршення якості роботи, надбавка скасовується або зменшується;

в) премія Керівнику сплачується разом з усім колективом Закладу або окремо за наказом або розпорядженням головного розпорядника коштів на принципах, обумовлених  Колективним  договором  Закладу та Положенням про преміювання працівників Закладу.

У разі невиконання умов контракту, погіршення трудової дисципліни,  затримки більше ніж на місяць заробітної плати працівникам - премія не нараховується.

г) грошової допомоги у розмірі не більше як шість посадових окладів у разі виходу на пенсію.

4.2. Посадовий оклад Керівника  може бути переглянутий у відповідності зі змінами умов оплати праці  відповідно до постанов Кабінету Міністрів України, наказів галузевих міністерств та чинного законодавства України.

4.3. Питання відрядження за межі України Керівник погоджує з головою обласної ради.

   У разі відрядження в межах України Керівник щоквартально повідомляє Раду щодо дати, строків, міста та мети відрядження.

4.4. Керівнику виплачується матеріальна допомога для оздоровлення у розмірі середньомісячного заробітку одночасно з наданням щорічної відпустки.

4.5. Керівнику може виплачуватися разова матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячного заробітку.

 

 

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

 

5.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених контрактом, сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

            5.2. Спори між сторонами вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.

            5.3. Інші умови ______________________________________________.

 

 

 

6. ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО КОНТРАКТУ

ТА ЙОГО ПРИПИНЕННЯ

 

            6.1. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться шляхом підписання додаткових угод.

            6.2. Цей контракт припиняється (розривається):

-        при встановленні протягом строку випробування невідповідності Керівника роботі, на яку його прийнято, за висновком профільної постійної комісії обласної ради;

-        після закінчення строку дії контракту (п.2 ст. 36 КЗпП України);

-        за згодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП України);

-        за ініціативою обласної ради, постійних комісій, обласної державної адміністрації у випадках, передбачених статтями 40, 41 КЗпП України;

-        з ініціативи Керівника до закінчення терміну дії контракту у випадках, передбачених статтею 39 КЗпП України;

-        з інших підстав, передбачених  чинним законодавством України.

            6.3. Додаткові  підстави для припинення (розірвання) контракту:

            а) у випадку систематичного невиконання Керівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього цим контрактом;

            б) у випадку одноразового грубого порушення Керівником законодавства і обов’язків, передбачених контрактом, у результаті чого виникли значні негативні наслідки для Закладу (понесені значні збитки, сплачені фінансові санкції);

            в)  у разі невиконання обов’язків перед Радою, а також порушення термінів здійснення обов’язкових платежів, у тому числі зборів, податків до Пенсійного фонду та інших установ, невиконання Закладом зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати, що призвело до здійснення виконавчих проваджень або арешту майна Закладу;

            г) за поданням посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці у разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці;

д) у разі неодноразового звернення до обласної ради трудового колективу або профспілкового комітету Закладу стосовно порушень Керівником своїх обов’язків;

е) на підставі результатів здійснених перевірок контролюючих органів, галузевого органу управління Харківської обласної державної адміністрації, Ради та обґрунтованих висновків постійних комісій обласної ради;

ж) у разі систематичного неподання до Ради квартальної та річної звітності з пояснювальною запискою;

з) з інших підстав.

            При розірванні контракту з вищевказаних підстав, звільнення проводиться відповідно до  пункту  8 статті 36 КЗпП України.

            6.4. У разі дострокового припинення контракту з причин, незалежних від Керівника, йому виплачується вихідна допомога згідно з чинним законодавством України.

6.5. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених цим контрактом, він може бути достроково розірваний з попередженням відповідної сторони за два місяці.

            6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту Керівник попереджається щодо закінчення строку його дії.

 

7. СТРОК ДІЇ ТА ІНШІ УМОВИ КОНТРАКТУ

 

            7.1. Цей контракт діє протягом __ років з «__»_________ 20__ року до  «__» ________  20__ року.

            7.2. Особливі умови:

-        сторони зобов’язуються дотримуватись конфіденційності умов цього контракту, окрім випадків, коли сторони посилаються на умови контракту при захисті своїх інтересів у суді;

-        про умови контракту інформуються працівники Закладу, у зв’язку з необхідністю виконання контракту (ознайомлення бухгалтера, що займається визначенням розміру винагороди Керівника;

-        конфіденційність договору не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством України, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства України.

7.3. Керівник повідомлений про включення інформації про нього до бази персональних даних «Керівники комунальних підприємств, установ, закладів та організацій» з метою ведення діловодства з кадрових питань, а також внутрішніх документів Харківської обласної ради з питань реалізації визначених законодавством прав та обов’язків у сфері реалізації Харківською обласною радою повноважень щодо трудових відносин з керівниками обласних комунальних підприємств, установ, закладів, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

7.4. У випадку прийняття Радою рішення щодо звільнення із займаної посади, Керівник протягом 5 робочих днів проводить інвентаризацію документів, справ та матеріальних цінностей Закладу та актом приймання-передачі, оформленим відповідно до чинного законодавства України, у день звільнення передає новопризначеному керівнику або особі, яка буде тимчасово виконувати обов’язки керівника, документи, справи та матеріальні цінності Закладу і направляє дані матеріали до Ради.

У випадку відсутності в Закладі особи, на яку можна тимчасово покласти обов’язки керівника Закладу, Керівник, який звільняється,  самостійно, наказом по Закладу, визначає юридичну або фізичну особу, якій передає на зберігання, на підставі проведеної інвентаризації та складеного акта приймання-передачі (договору), матеріальні цінності Закладу, наявні документи та справи, про що протягом 5 робочих днів повідомляє Раду.

До передачі на зберігання матеріальних цінностей Закладу, наявних документів та справ іншій особі, Керівник залишається матеріально відповідальною особою по Закладу.

7.5. Цей контракт укладений українською мовою, на __ сторінках у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.    

7.6. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі, про що складається відповідний документ у двох примірниках, які стають невід’ємною частиною контракту та мають однакову юридичну силу.

 

8. РЕКВІЗИТИ СТОРІН

 

            8.1. Харківська обласна рада в особі голови обласної ради Чернова Сергія Івановича.

Юридична адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська, 64.

Код ОКПО 24283333.

8.2. Відомості про Керівника:

Домашня адреса: __________________________________________________

Домашній телефон:________________________________________________ Службовий телефон: _______________________________________________

Паспорт: серія ________________ №__________________________________

__________________________________________________________________

(вказати орган, що видав паспорт)

 

Підстава для пільг по оподаткуванню та інших пільг__________________

 

 

 

Голова обласної ради:

 

Чернов Сергій Іванович

 

___________________________

(підпис)

Громадянин(ка):

 

_______________________________

(прізвище, ім'я, по батькові)

_______________________________

(підпис)

              

 

 

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                                             Л. Давидова