Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про хід виконання у
І півріччі 2014 року комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 лютого 2011 року
№ 82-
VI» (зі змінами)

 

Як відомо, у правоохоронній діяльності реалізується охоронна функція держави як публічної інституції, що є вагомим фактором формування ідеології українського державотворення й суспільної моралі, соціальних уявлень про справедливість і ефективність конституційного порядку в державі.

З метою забезпечення активної наступальної протидії злочинності та досягнення її зниження на основі чітко визначених пріоритетів, об'єднання зусиль органів державної влади, правоохоронних і контролюючих органів, громадськості у напрямку протидії злочинності, корупції, порушенням громадського порядку, та іншим антисоціальним проявам, які негативно впливають на рівень захисту конституційних прав і свобод громадян, рішенням IV сесії VI скликання Харківської обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VI (зі змінами) було затверджено комплексну Програму профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки.

Пріоритетними напрямами діяльності правоохоронних, контролюючих органів та органів державної виконавчої влади в процесі виконання комплексної Програми було визначено заходи щодо захисту життя, здоров'я, честі та гідності особи, її майна від злочинних посягань; протидії організованій злочинності і корупції; зменшення кримінального тиску на економічні відносини; мінімізації злочинного впливу на неповнолітніх та молодіжне середовище; запобігання поширенню наркоманії, пияцтва та алкоголізму; протидії рецидивній злочинності; незаконній міграції, торгівлі людьми; забезпечення охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху; формування позитивного іміджу правоохоронних органів та органів юстиції, сприяння їх матеріально-технічному забезпеченню.

Орієнтовний обсяг фінансування на виконання заходів комплексної Програми на 2014 рік затверджений у сумі 92315,5 тис. грн., кошти на реалізацію заходів передбачаються з урахуванням можливостей бюджету.

Рішенням сесії обласної ради від 10 липня 2014 року № 995-VI «Про внесення змін до комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VI (зі змінами) розділ 1 «Заходи щодо захисту життя, здоров’я, честі та гідності особи та її майна від злочинних посягань» позиції «Заходи комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011  2015 роки» Програми  доповнено підпунктами 1.33., 1.34.: виділення коштів Головному управлінню МВС України в Харківській області для забезпечення речовим майном новостворених спеціальних підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення для забезпечення громадської безпеки у зв’язку із складною соціально-політичною та криміногенною ситуацією в області у сумі 1600,0 тис. грн., а також виділення коштів Харківському національному університету  внутрішніх справ на обладнання стрілецького комплексу зі стометровим підземним тиром, придбання зразків сучасних засобів індивідуального захисту і спеціальних приладів військового призначення, підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення з метою підвищення кваліфікації працівників органів внутрішніх справ, насамперед, з питань протидії тероризму, у сумі 300 тис. грн.

Рішенням сесії обласної ради від 10.07.2014 року № 997-VI «Про внесення змін до рішення обласної ради від 30 січня 2014 року № 938-VI «Про обласний бюджет на 2014 рік», враховуючи реальні можливості обласного бюджету, Головному управлінню МВС України в Харківській області для проведення заходів, передбачених пунктом 1.33 розділу 1 комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, виділена субвенція в сумі 1600,0 тис. грн., а також Харківському національному університету  внутрішніх справ для проведення заходів, передбачених пунктом 1.34розділу 1 комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, виділена субвенція в сумі 300,0 тис. грн.

Реалізація передбачених комплексною Програмою заходів триває та знаходиться під постійним контролем обласної державної адміністрації.                                                                   

 

 

Начальник Управління                                                                                Ю.В. Кутєпов