З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

рішення обласної ради

від 24 жовтня 2013 року  № 841-VI

(ХХV сесія VI скликання)

(у редакції рішення обласної ради

від ___________2014 року №_____

(___ сесія ___ скликання)

 

                              

 

 

                       

                          Р Е Г І О Н А Л Ь Н А     П Р О Г Р А М А

 

                       «Облаштування  та  реконструкція  українсько-                                  

                       російської ділянки державного кордону в межах                     

                       Харківської  області»   на  період   до  2015 року

 

 

                                          м. Харків

                                                2014

 

 

I. Зміст проблеми, на вирішення якої спрямована

Програма

 

Довжина українсько-російського державного кордону в межах території Харківської області складає 315,5 км. Зовнішня лінія державного кордону торкається шести районів Харківської області, а саме: Золочівського, Дергачівського, Харківського, Вовчанського, Великобурлуцького, Дворічанського.

У межах Харківської області на українсько-російському державному кордоні діють:

6 міжнародних пунктів пропуску: «Гоптівка», «Плетенівка», «Козача Лопань», «Тополі», «Харків-аеропорт», «Сокольники»;

4 міжнародних пункти контролю: «Харків-пасажирський», «Харків-сортувальний», «Куп’янськ-вузловий», «Куп’янськ-сортувальний»;

4 міждержавних пункти пропуску: «Одноробівка», «Вовчанськ», «Піски», «Чугунівка»;

4 місцевих пункти пропуску: «Журавлівка», «Стрілече», «Олександрівка», «Бударки».

Охорона державного кордону України є  невід'ємною складовою загальнодержавної системи захисту державного кордону і полягає у здійсненні Державною прикордонною службою України, відповідно до наданих  їй повноважень, заходів з метою забезпечення недоторканності державного кордону України. 

На українсько-російській ділянці в межах Харківської області охорону державного кордону та забезпечення в установленому законом порядку пропуску через державний кордон громадян, транспортних засобів та вантажів здійснюють Харківський прикордонний загін Державної прикордонної служби України та Харківська митниця Державної фіскальної служби України.

Сучасні виклики та загрози національній безпеці на державному кордоні зумовлюють необхідність вжиття комплексу організаційних та практичних державно-управлінських заходів з метою їх мінімізації.

Для подальшої реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону і національних інтересів України та  забезпечення дотримання режиму державного кордону і прикордонного режиму необхідно провести значний обсяг робіт з інженерно-технічного облаштування місцевості в прикордонній смузі. 
 

II. Мета Програми

 

Програма спрямована на забезпечення правопорядку на державному кордоні та в прикордонні, а також на виконання чинного законодавства з питань охорони державного кордону України та його облаштування.

 

 

Метою  Програми є:

- реалізація державної політики з питань удосконалення системи захисту національних інтересів на державному кордоні України;

- надання допомоги Харківському прикордонному загону Державної прикордонної служби України (в/ч 9951) у проведенні інженерно-технічного облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі у межах Харківської області.

 

III. Шляхи і засоби розв’язання проблеми

 

Вирішення проблеми можливе шляхом поетапної реалізації запланованих завдань протягом 2014 та 2015 років включно та проведення заходів щодо інженерно-технічного облаштування окремих ділянок місцевості  в прикордонній смузі у межах Харківської області.

 

IV. Завдання Програми

 

Основними завданнями Програми є:

- інженерно-технічне облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі у межах Харківської області;

- усунення передумов до перетинання державного кордону мешканцями прикордонних населених пунктів в місцях, що не передбачені чинним законодавством України.

Для виконання зазначених завдань необхідно:

- здійснити комісійне обстеження ділянок місцевості вздовж українсько-російської лінії державного кордону, що потребують інженерно-технічного облаштування;

- провести заходи щодо інженерно-технічного облаштування місцевості у прикордонній смузі.

Виконання Програми буде здійснюватися у два етапи: I етап – 2014 рік, II  етап – 2015 рік.

 

V. Заходи Програми

 

з/п

Зміст заходу

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування по роках (тис.грн)

Загальні обсяги фінансу-вання (тис.грн)

2014

2015

1.

Надання допомоги Харківському прикордонному загону  Державної прикордонної служби України (в/ч 9951) у проведенні заходів щодо інженерно-технічного облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі в межах Харківської області

 

Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації,

 

Харківський прикордонний загін  Державної прикордонної служби України
(в/ч 9951)

 

3500,0

2590,0

6 090,0

 

VІ. Очікувані результати виконання Програми

 

У результаті виконання Програми очікується:

- укріплення державного кордону в межах Харківської області, забезпечення стабільної обстановки та контрольованої ситуації в прикордонні;

- зменшення кількісних показників правопорушень з прикордонних питань;

- забезпечення належних умов для роботи контрольних служб в інтересах досягнення високого рівня протидії протиправній діяльності у пунктах пропуску на державному кордоні.

 

VIІ. Обсяги і джерела фінансування

 

Обсяги фінансування Програми складають: 6 млн 090 тис. грн. (2014 рік – 3 млн 500 тис. грн, 2015 рік – 2 млн 590 тис. грн).

Обсяги фінансування на інженерно-технічне облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі у межах Харківської області передбачаються щороку за рахунок коштів місцевого бюджету, виходячи з його реальних можливостей.

 

VIIІ. Координація та контроль за ходом

виконання Програми

 

Координація діяльності, спрямованої на виконання Програми, покладається на Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації (далі – Управління).

Управління виступає головним розпорядником коштів, несе відповідальність за виконання  Програми та щороку до 15 грудня інформує Харківську обласну раду про результати її виконання.

Контроль за ходом виконання Програми здійснює Харківська обласна рада.                                                                              

 

 

 

Перший заступник голови

обласної ради                                                                                       О. Олешко

П А С П О Р Т

регіональної програми

«Облаштування та реконструкція українсько-російської

ділянки державного кордону в межах Харківської області»

на період до 2015 року

 

1. Ініціатор розроблення  Програми: Харківська обласна державна адміністрація.

 

2. Нормативно-правові акти, що стали підставою для розроблення Програми: Закон України «Про державний кордон України», постанова Верховної Ради України від 17 червня 2014 року № 1329-VII «Про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону України», Закон України «Про Державну прикордонну службу України», Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації від 18 жовтня  2011 року, ратифікована Україною 22 лютого 2012 року, постанова Кабінету Міністрів України від 18 січня 1999 року № 48 «Про затвердження Порядку здійснення координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань додержання режимів на державному кордоні», постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року № 1142 «Про затвердження загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон», постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2007 року № 831 «Про затвердження Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року, постанова Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2010 року № 751 «Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю».

 

3. Розробник Програми: Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації.

 

4. Відповідальний виконавець Програми: Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації.

5. Учасники Програми: Харківський прикордонний загін Державної прикордонної служби України (в/ч 9951).

6. Термін реалізації  Програми: 2014 – 2015 роки.

 

7. Прогнозовані обсяги та джерела фінансування  Програми:

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування

У тому числі по роках (тис. грн)

2014

2015

Місцевий бюджет

      6 090,0  

3500,0

2590,0

Усього

      6 090,0 

3500,0

2590,0