П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А     З А П И С К А

 

до проекту рішення обласної ради

 

Про хід виконання та внесення змін до регіональної програми «Облаштування та реконструкція українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області» на період до 2015 року, затвердженої рішенням обласної ради від 24 жовтня 2013 року № 841-VI

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

 

У зв’язку зі змінами, що відбулись у суспільно – політичній обстановці та в цілому на українсько – російській ділянці державного кордону, а також необхідністю протидії терористичним проявам, які дестабілізують ситуацію в прикордонних районах України, питання розбудови місцевих пунктів пропуску для спрощеного перетину державного кордону мешканцями Харківської та Бєлгородської областей втратило свою актуальність. Державна цільова правоохоронна програма «Облаштування та реконструкція державного кордону на період» до 2015 року, а також відповідна їй регіональна програма «Облаштування та реконструкція українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області» на період до 2015 року, затвердженої рішенням обласної ради від 24 жовтня 2013 року № 841-VI (далі – Програма) потребують суттєвого перегляду і наповнення новим змістом, який відповідає ситуації, що склалась.

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

 

Загрози національній безпеці на державному кордоні зумовлюють необхідність переглянути заходи  регіональної програми по облаштуванню  українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області. З урахуванням пропонуємих змін необхідно надання допомоги Харківському прикордонному загону (в/ч 9951) у проведенні заходів щодо інженерно – технічного облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі у межах Харківської області.

 

3. Правові аспекти

 

Закон України «Про державний кордон України», постанова Верховної ради України від 17 червня 2014 року № 1329-VII «Про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону України», Закон України «Про Державну прикордонну службу України», Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації від 18 жовтня 2011 року, ратифікована Україною 22 лютого 2012 року, постанова Кабінету Міністрів України від 18 січня 1999 року № 48 «Про затвердження Порядку здійснення координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань додержання режимів на державному кордоні», постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року № 1142 «Про затвердження загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон», постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2007 року № 831 «Про затвердження Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року, постанова Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2010 року № 751 «Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Загальні обсяги фінансування на інженерно-технічне облаштування окремих ділянок місцевості в прикордонній смузі у межах Харківської області складає 6 млн. 090 тис. грн.

Фінансування заходів, передбачених Програмою буде здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету виходячи з його реальних можливостей. Обсяги фінансування Програми будуть уточнюватися під час складання проекту місцевого бюджету на відповідний рік.

 Програма буде реалізовуватись протягом двох етапів: I етап – 2014 рік, II етап – 2015 рік.

Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації виступає головним розпорядником коштів.

Контроль за ходом виконання Програми здійснює Харківська обласна рада.

 

5. Громадське обговорення

 

Реалізація даного проекту рішення не потребує громадського обговорення.

 

6. Прогноз результатів

 

Реалізація поставленої мети створить умови щодо протидії противоправній поведінці в прикордонних районах області, нелегальній міграції та іншим порушенням прикордонного законодавства.

 

 

Начальник Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

                                                               

                              А.Л. Шевцов