Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 лютого 2011 року № 82-VI» (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Загострення оперативної обстановки на території Харківської області, а також трагічні події останніх місяців (авіакатастрофа Boeing-777) доводять нагальну потребу у створенні на території Харківської області сучасної лабораторії ДНК-аналізу.

Лабораторії такого класу вже давно існують в інших областях України (наприклад – Донецькій, Запорізькій, Львівській, Миколаївській тощо). Однак, враховуючи перебіг подій в Донецькій області, на теперішній час східна частина України не має належного експертного забезпечення за напрямком біологічних досліджень (ДНК-аналіз).

Створення такої ДНК-лабораторії заплановано на базі Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС України в Харківській області, працівниками якого виконується майже 97% всіх експертиз по кримінальних провадженнях на території Харківської області. Центр розташований за адресою м. Харків, вул. Ковтуна, 32. Слід зазначити, що на сучасному етапі розвитку криміналістичної техніки саме наявність лабораторії ДНК-аналізу на території Харківської області дозволить більш ефективно та у стислі терміни „супроводжувати” кримінальні провадження необхідними біологічними експертними дослідженнями та викривати злочинців в умовах неочевидності. Але реалізація такого завдання потребує значних розмірів фінансування.

Міністерством внутрішніх справ України за ініціативою Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС (далі – ДНДЕКЦ) виділено кошти для придбання комплекту обладнання для створення на базі НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області сучасної лабораторії молекулярно-генетичної експертизи.

            Для забезпечення належного рівня роботи ДНК-лабораторії придбано найсучасніше лабораторне обладнання та устаткування (низка приладів, систем, боксів і т. ін.). Однак приміщення, де планується розмістити ДНК-лабораторію, потребує значного капітального ремонту.

За умов належного фінансування  роботи з капітального ремонту ДНК-лабораторії можуть бути виконані у найкоротші терміни.

            Крім того, в умовах бойових дій на території країни, появи у громадян значної кількості нелегальної вогнепальної зброї населення області потребує посиленого захисту від злочинних проявів. Це, в свою чергу, вимагає від працівників правоохоронних органів особливих навичок та умінь, опанувати які за наявної матеріальної бази навчального процесу досить важко. 

Тому є необхідність у виділенні коштів Харківському національному університету внутрішніх справ з метою  створення на його базі навчального полігону для використання його у системі підвищення кваліфікації працівників органів внутрішніх справ

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

 

Метою рішення є виділення коштів Головному управлінню МВС України в Харківській області для проведення капітального ремонту приміщення Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Харківській області (м. Харків, вул. Ковтуна, 32) з метою належного функціонування лабораторії ДНК-аналізу та можливості подальшої акредитації за міжнародним стандартом ISO/IEC 17025 (єдиний стандарт для експертних установ Європи), а також Харківському національному університету внутрішніх справ з метою створення на його базі навчального полігону для використання його у системі підвищення кваліфікації працівників органів внутрішніх справ.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення.

 

Внесення змін до чинної комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

 

Цей проект рішення розроблений відповідно до комплексної Програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

 

Прийняття рішення буде сприяти проведенню капітального ремонту приміщення Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Харківській області (м. Харків, вул. Ковтуна, 32) з метою належного функціонування лабораторії ДНК-аналізу та можливості подальшої акредитації за міжнародним стандартом ISO/IEC 17025 (єдиний стандарт для експертних установ Європи), а також створенню на базі Харківського національного університету внутрішніх справ навчального полігону для використання його у системі підвищення кваліфікації працівників органів внутрішніх справ.

 

Начальник Управління забезпечення

законності і правопорядку,

додержання прав і свобод громадян                                                         Ю.В. Кутєпов