П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А     З А П И С К А

 

до проекту рішення обласної ради

 

«Про затвердження Програми заходів територіальної оборони Харківської області на період 2014-2015 років»

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

 

               Неоголошена війна на південному сході України в Донецькій і Луганській областях створює суттєві ризики для дестабілізації суспільно-політичної обстановки в Харківській області.
               Виникла реальна загроза вторгнення на територію області озброєних військових груп та бандформувань з метою проведення локальних військових операцій по знищенню життєво важливих об’єктів, захвату і утриманню вигідних в тактичному відношенні ділянок місцевості, створення паніки, моральної пригніченості і формування поразкових настроїв населення.
               Серія терористичних актів у місті Харкові та Харківській області свідчить, що на території регіону діють підготовлені диверсійно-розвідувальні групи, які відрізняються відвертою зухвалістю і в своїй злочинній діяльності покладаються на посібницьку базу антиукраїнські, антидержавно налаштованих громадян.
               Органи державної влади і місцевого самоврядування у взаємодії з територіальними правоохоронними органами, органами військового управління працюють на упередження негативного розвитку подій, вживають вичерпних заходів для підтримки миру і стабільності на Слобожанській землі.
               За таких умов виникла гостра потреба у створенні із числа населення на добровільній основі підрозділів оборони для проведення системних охоронних заходів міст, сіл та селищ Харківської області.
               Вищевикладені обставини вимагають створення Програми заходів територіальної оборони Харківської області на період 2014-2015 років (далі - Програма).

 

2. Ціль і завдання прийняття акта

 

Ціль прийняття акта – забезпечення конституційного права громадян на захист власного життя та особистого майна, формування та належне забезпечення підрозділів територіальної оборони для захисту населених пунктів у Харківській області.

 

Завдання  Програми:

- формування та в межах діючого законодавства України всебічне матеріально-технічне забезпечення підрозділів територіальної оборони, а саме: батальйонів територіальної оборони, підрозділів оборони та підрозділів охорони;

- охорона і захист важливих об’єктів життєдіяльності області, органів управління та населених пунктів регіону.

3. Правові аспекти

 

Конституція України, Закон України від 06 грудня 1991 року  № 1932-XII «Про оборону України», Закон України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України від 09 квітня 1999 року № 586-XIV «Про місцеві державні адміністрації».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Загальні обсяги фінансування заходів територіальної оборони Харківської області складає 8 млн. 59 тис. 800 грн.

Фінансування заходів, передбачених Програмою буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету виходячи з його реальних можливостей. Обсяги фінансування Програми будуть уточнюватися під час складання проекту місцевого бюджету на відповідний рік.

 Програма буде реалізовуватись протягом двох етапів: I етап – 2014 рік, II етап – 2015 рік.

Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації виступає головним розпорядником коштів.

Розпорядником коштів нижчого рівня виступає Харківський обласний військовий комісаріат.

Контроль за ходом виконання Програми здійснює Харківська обласна рада.

 

5. Громадське обговорення

 

Реалізація даного проекту рішення не потребує громадського обговорення.

 

6. Прогноз результатів

 

У результаті виконання Програми очікується:

- створення належних умов для захисту особливо важливих об’єктів в населених пунктах Харківської області, забезпечення безпеки і стабільності в регіоні;

- формування та забезпечення необхідними матеріально-технічними засобами підрозділів територіальної оборони;

- отримання облаштованих місць для розміщення особового складу підрозділів територіальної оборони, зберігання зброї та боєприпасів.

 

Начальник Управління з питань взаємодії з митними органами, прикордонною службою, оборонної та мобілізаційної роботи Харківської обласної державної адміністрації

 

 

 

                                                               

                              А.Л. Шевцов