Затверджено

рішенням обласної ради

від 26 грудня 2006 р. № 145-V (145-5-рр)

(Х сесія V скликання)

 

 

 

 

Регіональна програма розвитку експортного потенціалу
Харківської області на 2007 – 2008 роки

 


 

Вступ

Зростання експортного потенціалу регіону – основа його стійкого соціально-економічного розвитку. Харківська область – один із провідних регіонів України, тому від зростання його експортного потенціалу і стійкого соціально-економічного розвитку залежить в значній мірі й ситуація в Україні в цілому.

Програму розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007 – 2008 роки (далі – Програма) розроблено відповідно до Законів України «Про стимулювання розвитку регіонів України» (2850-15) та «Про місцеве самоврядування в Україні» (280/97-ВР).

 

 Загальні положення

1. Підстави для розроблення Програми:

Регіональна програма розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007 – 2008 роки (Програма) розроблена відповідно до:

– постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2006 р. № 1001 “Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015  року”.

 

2. Мета Програми:

Поліпшення соціально-економічного стану регіону шляхом збільшення обсягів та підвищення ефективності експорту продукції та послуг підприємствами Харківської області.

Стимулювання інвестиційної активності іноземних компаній в Харківському регіоні через залучення нових технологій та «ноу-хау» у перспективні експортоорієнтовані підприємства.

3. Завдання Програми:

Реалізація  заходів, спрямованих на розширення інтеграції Харківської області у світові ринки товарів, послуг і капіталів шляхом активізації інвестиційних процесів та виробничої діяльності підприємств різних форм власності,  підтримка конкурентоспроможних проектів підприємств визначальних для області промислових кластерів, запровадження механізмів щодо зростання експортоорієнтованого високотехнологічного виробництва, розширення всебічного співробітництва з іншими країнами  для нарощування обсягів і підвищення ефективності експорту вітчизняної продукції та послуг.

4. Механізм  реалізації Програми

На підставі досвіду стимулювання експорту розвинутих країн,  було розроблено Програму, де наявний комплексний підхід щодо  напрямів і шляхів її реалізації, тобто одночасне здійснення заходів, спрямованих на розвиток виробництва конкурентоспроможної продукції, розроблення і  налагодження виробництва нових видів товарів, здатних конкурувати на світових ринках, просування продукції підприємств визначальних для області промислових кластерів на зовнішні та внутрішні ринки.

Для реалізації Програми необхідно реалізувати відповідні заходи:

- визначити та сприяти реалізації перспективних конкурентоспроможних проектів з розвитку експортного потенціалу підприємств визначальних для області промислових кластерів;

- сформувати ефективну систему збуту товарів та послуг, яка б відповідала світовим стандартам і забезпечувала швидке освоєння харківськими товаровироб­никами нових зовнішніх ринків;

- сприяти розширенню асортименту та збільшенню обсягу товарів та послуг, що експортуються;

- розширювати межі міжнародної кооперації та співробітництва;

- створити дієву інфраструктуру, яка б відповідала міжнародним стандартам і задовольняла  потреби учасників зовнішньоекономічних відносин у забезпеченні необхідними інформаційними, консалтинговими, маркетинговими, іміджевими та іншими послугами  при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності;

- сприяти розвитку виставкової діяльності;

- підвищувати інвестиційний імідж регіону;

- залучати матеріальні і фінансові ресурси для освоєння нових технологій та реалізації перспективних інвестиційних проектів підприємств визначальних для області промислових кластерів;

- розширювати обсяги страхових послуг по зменшенню ризиків при проведенні зовнішньоекономічних операцій;

- сприяти активізації інвестиційної діяльності з метою підтримки конкуренто­спроможних проектів;

- забезпечити розширення обсягів кредитування банківськими установами області інноваційно-інвестиційних проектів та експортних операцій.

5. Фінансування  Програми:

Основними джерелами фінансового забезпечення Програми стосовно заходів, що здійснюються облдержадміністрацією з метою сприяння підвищенню експортного та інвестиційного потенціалу регіону в межах її повноважень відповідно до чинного законодавства України, є бюджетні кошти. До того ж, планується залучення власних коштів підприємств, технічної допомоги (у тому числі іноземної), іноземних інвестицій, кредитних ресурсів комерційних банків.

 Фінансування із обласного бюджету в межах визначеного кошторису буде здійснюватись на виставкову, презентаційну діяльність, залучення провідних наукових інституцій для аналітичної роботи, виготовлення інформаційних матеріалів, замовлення протокольно-сувенірної продукції, проведення представницьких заходів за участю вітчизняних експортерів та іноземних інвесторів, забезпечення участі представників обласної державної адміністрації, обласної ради та місцевих адміністрацій у зовнішньоекономічному сегменті діяльності Харківського регіону, тобто закордонні візити, зустрічі іноземних делегацій (додаток 2).

У 2007 році прогнозні витрати з обласного бюджету на виконання заходів Програми становлять 1209,0 тис. грн, у тому числі:

- проведення презентаційно-іміджевих виставкових заходів підприємств визначальних для області промислових кластерів за кордоном згідно з планами Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки та галузевих міністерств, облдержадміністрації та обласної ради, а також у регіонах, з якими укладені міжрегіональні угоди,  – 909,0 тис. грн.;

- подолання недостатньої інформованості іноземних партнерів про сучасний стан та можливості економіки регіону. Розроблення та систематичній випуск інформаційної, рекламної та презентаційної продукції у друкованому та електронному формах – 300,0 тис. грн.

У 2008 році прогнозні витрати з обласного бюджету на виконання заходів Програми становлять 1500 тис. грн., у тому числі:

- проведення презентаційно-іміджевих виставкових заходів підприємств визначальних для області промислових кластерів за кордоном згідно з планами Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки та галузевих міністерств, облдержадміністрації та обласної ради, а також у регіонах, з якими укладені міжрегіональні угоди,  – 1100,0 тис. грн.;

- подолання недостатньої інформованості іноземних партнерів про сучасний стан та можливості економіки регіону. Розроблення та систематичній випуск інформаційної, рекламної та презентаційної продукції у друкованій та електронній формах – 400,0 тис. грн.

Головним розпорядником коштів є Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції обласної державної адміністрації.

6. Очікувані результати від реалізації Програми

Реалізація Програми посилить ефективність та практичну дію Програми економічного та соціального розвитку Харківської області та сприятиме:

-               створенню додаткових робочих місць;

-               модернізації промислового виробництва та забезпеченню випуску конкурентоспроможної продукції;

-               впровадженню енерго та ресурсозберігаючих технологій;

-               підвищенню інвестиційної привабливості регіону та пожвавленню інвестиційних процесів;

-               залученню нових технологій та «ноу-хау»;

-               забезпеченню споживачів внутрішнього ринку якісною продукцією;

-               розширенню асортименту конкурентоспроможної продукції на внутрішніх ринках  з метою скорочення імпортних поставок;

-               захисту вітчизняного товаровиробника;

-               розвитку соціальної сфери.

 

7. Очікувана ефективність Програми  

При розробленні Програми було здійснено прогнозний аналіз, на якому базуються основні положення даної Програми і що має забезпечити реальні результати (додаток 1).

Виконання Програми забезпечить у середньому щорічний приріст експорту по основних галузях у 2007 році – на 25%, у 2008 році – на 30%.

Ці показники випливають з прогнозного аналізу експортного потенціалу Харківської області та тенденцій у зовнішній торгівлі регіону.

8. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію дій по виконанню Програми здійснює Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції обласної державної адміністрації.

Контроль за виконанням Програми покладається на постійну комісію обласної ради з питань соціально-економічного розвитку регіону.

 

 


                          Заходи Регіональної програми розвитку експортного потенціалу Харківської області на 2007 – 2008 роки


п/п

Зміст заходу

Очікуваний результат

Термін

вико-нання

Вартість

(тис. грн)

Джерело фінан­сування

Відповідальні за виконання

2007 р.

2008 р.

1.

Визначення пріоритетних напрямів експортної діяльності, наявності ринків збуту та конкурентоспро-можності продукції  потенційних експортерів у розрізі кластерів, що створюються в регіоні, а саме:

-    енергетичного машинобудування;

-    електротехнічного машинобудування;

-    авіаційної промисловості;

-    ракетно-космічного комплексу;

-    військової (бронетанкової) техніки;

-    сільськогосподарського машинобудування;

-    дизелебудування;

-    виробництва обладнання для гірничо-видобувної та нафтогазової промисловості;

-    виробництва обладнання для житлово-комунального господарства;

-    фармацевтичної промисловості та виробництва медичного обладнання та устаткування

Стимулювання розвитку експортної діяльності

Пос­тійно

-

-

-

Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції (ГУЗЕЗ та ЄІ), Головне управління економіки, галузеві управління облдержадміністрації

2.

Проведення відбору конкурентоспроможних регіональних проектів у визначених кластерах, відповідно до затвердженої Мінекономіки України методики відбору проектів, спрямованих на виробництво експортоорієнтованої продукції, зокрема:

-      включення регіональних проектів до Реєстру конкурентоспроможних експортних проектів Мінекономіки України;

-      організація системи інформування про існуючі регіональні проекти

Активізація експортної діяльності у тих секторах економіки та виробництва, де вже створено або можуть бути створені  конкурентні переваги на світовому ринку

Пос­тійно

-

-

-

ГУЗЕЗ та ЄІ, Головне управління економіки, галузеві управління облдержадміністрації

 

3.

Сприяння створенню промислової зони „Рогань” у рамках реалізації Державної Концепції створення індустріальних (промислових) парків в Україні як сучасного механізму реалізації конкурентоспроможних регіональних проектів

Збільшення інвестицій у виробництво конкуренто-спроможної продукції.

Пос­тійно

-

-

Спонсор-ські кошти

ГУЗЕЗ та ЄІ, Головне управління економіки, галузеві управління облдержадміністрації

4.

Сприяння активізації діяльності  технопарку “Інститут монокристалів” щодо виконання інноваційних проектів для налагодження виробництва високотехнологічної продукції

Підвищення конкурентоспроможності продукції на основі інноваційної моделі розвитку.

Пос­тійно

-

-

-

Галузеві управління облдержадміністрації,ГУЗЕЗ та ЄІ.

5.

Розвиток  міжнародної кооперації щодо проведення наукових досліджень та розробок. Сприяння створенню Регіонального інноваційного центру (РІЦ), Інформаційного консорціуму трансферту інноваційних технологій тощо, які будуть займатися: розміщенням замовлень на виконання високотехнологічних розробок, правовим захистом, підтримкою інтелектуальної власності та трансферу технологій; проведенням аналізу антидемпінгових заходів; організаційно-методичною допомогою експортерам наукоємної продукції

Сприяння міжнародній кооперації у сфері науково-дослідних робіт та комерціалі-зації технологій

Пос­тійно

-

-

-

ГУЗЕЗ та ЄІ, Головне управління освіти та науки, галузеві управління облдержадміністрації.

 

6.

Розвиток інформаційної інфраструктури області, створення нових інформаційних баз даних, впровадження електронної торгівлі з використанням мережі Internet з метою просування нових видів товарів та послуг, програмного забезпечення під замовлення, рішень у галузі зберігання даних та білінгвізму

Просування конкуренто-спроможних товарів, ІТ–послуг та продуктів на ринки інших країн

Пос­тійно

-

-

Спонсор-ські кошти

ГУЗЗЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації

 

7.

Сприяння  створенню галузевих асоціацій, консорціумів та інших об’єднань виробників-експортерів, міжнародних фінансово-промислових груп та інших угруповань

Просування продукції на зовнішні ринки з використанням переваг  прогресивних форм міжнародної економічної взаємодії та кооперації

Пос­тійно

-

-

-

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві управління облдержадміністрації, Головне управління економіки, Головне управління промисловості, транспорту та зв'язку облдержадміністрації

8.

Інформаційне забезпечення та сприяння підприємствам в участі у міжнародних тендерах, особливо у тих країнах, які зможуть стати у перспективі постійними споживачами товарів  харківських підприємств

Активізація виробничої діяльності підприємств різних  форм власності, поліпшення їх фінансового стану

Пос­тійно

-

-

-

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві управління.

9.

Активізація діяльності щодо встановлення зв’язків та укладання міжрегіональних договорів про співробітництво між Харківською областю та регіонами іноземних держав з урахуванням визначених кластерів та регіональних  пріоритетів.

Проведення постійного моніторингу їх виконання.

Проведення аналізу стану зовнішньоекономічної діяльності підприємств області

Географічна диверсифікація і підвищення ефективності зовнішньоеко-номічних зв’язків

 

 

 

 

 

Пос­тійно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Раз на півріччя

-

-

-

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві управління облдержадміністрації

10.

Створення за кордоном на громадсько-комерційних засадах мережі торговельно-агентських представництв Харківської області

Розширення зовнішніх ринків збуту продукції харківських підприємств

Пос­тійно

-

-

Самоокупність

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві управління облдержадміністрації

11.

Сприяння розвитку туризму в Харківській області, створення відповідної інфраструктури, розроблення нових туристичних маршрутів, залучення інвестицій у галузь, розвиток „зеленого” туризму, організація проведення міжнародних методичних семінарів, конференцій, інших заходів щодо обміну досвідом

Підвищення іміджу області,

залучення інвестицій, збільшення обсягів експорту продукції

Пос­тійно

-

-

-

Управління культури та туризму, ГУЗЕЗ та ЄІ облдержадміністрації

12.

Створення сприятливих умов для поглиблення співпраці з прикордонними з Харківською областю регіонами в рамках "Єврорегіон-Слобожанщина", а також шляхом створення спільних підприємств, фінансово-промислових груп, спілок, асоціацій, консорціумів та інших перспективних форм  фінансово-виробничої кооперації

Реалізація потенціалу торговельно-економічного співробітництва з Росією та іншими державами, що входили до СНД

Пос­тійно

-

-

Самоокупність

ГУЗЗЄІ, галузеві управління облдержадміністрації Виконком Ради  прикордонних областей

13.

Розширення інвестиційного співробітництва підприємств, шляхом створення спільних підприємств, надання консалтингової допомоги

Забезпечення ринку збуту продукції  спільних підприємств у країнах їх створення

Пос­тійно

-

-

Спонсор-ські кошти

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві управління облдержадміністрації

14.

Консалтингова підтримка учасників зовнішньоторговельних операцій

 

Створення  сприятливих умов для пошуку ринків збуту та залучення інвестицій у пріоритетні галузі

Пос­тійно

-

-

Спонсор-ські кошти

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації.

15.

Проведення аналізу наслідків вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ) для харківських підприємств визначених кластерів. Проведення громадських слухань з питань вступу України до СОТ

Створення умов для вико-ристання пере-ваг та зменшен-ня негативних наслідків вступу до СОТ для підприємств області

Травень 2007 рік

 

-

 

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації

16.

Проведення презентаційно-іміджевих виставкових заходів підприємств визначених кластерів регіону за кордоном згідно з планами Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки та галузевих міністерств, а також у регіонах, з якими укладені міжрегіональні угоди. У тому числі:

- у 2007 р. – 11 виставок (Російська Федерація (Курська Бєлгородська та Московська області); Білорусь; Франція, Туреччина, Німеччина, Італія, США, Вірменія, Литва);

- у 2008 р.  – 11 виставок (Російська Федерація (Курська та Новосибірська області); Молдова; Польща, Болгарія; Румунія; Угорщина, Китай, Німеччина, Туреччина)

Розвиток зовнішньоекономічних зв’язків підприємств регіону. Створення сприятливих умов для ефективного залучення іноземних інвестицій

 

 

Пос­тійно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

909,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1100,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обласний бюджет

 

 

 

 

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації.

17.

Розроблення та систематичний випуск інформаційної, рекламної та презентаційної продукції  (друкованої і в електронному форматі) для забезпечення інформованості іноземних партнерів про сучасний стан та можливості економіки регіону.

 

Підвищення інвестиційного іміджу та  привабливості області, інформованість щодо ділових партнерів у регіоні

 

Пос­тійно

300,0

400,0

Обласний бюджет

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації

18.

Налагодження ефективного співробітництва з міжнародними організаціями, членом яких є Україна, з метою використання їх потенційних можливостей для залучення кредитних та інвестиційних ресурсів для реалізації конкурентоспроможних регіональних проектів у визначених кластерах:

- Міжнародний банк реконструкції та розвитку;

- Європейський банк реконструкції та розвитку;

- Міжнародна фінансова корпорація;

- Міжнародна асоціація розвитку;

- Багатостороннє  агентство з питань гарантій інвестицій

Залученню кредитів та інвестицій міжнародних фінансових установ для реалізації  перспективних

проектів реконструкції та технічного переоснащення підприємств базових галузей промисловості  з випуску конкурентоспроможної продукції

Пос­тійно

-

-

 Спонсор-ські кошти

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

Управління облдержадміністрації.

19.

Розроблення проектів для отримання технічної допомоги та грантів з метою вдосконалення регіональної інфраструктури із забезпечення зовнішньоеконо-мічної діяльності, насамперед від таких міжнародних та іноземних фінансових організацій, як: USAID (США); TACIS (ЄС); BIZPRO (США); CIDA (Канада); SIDA (Швеція); LARGIS (Великобританія)

Створення розвинутої інфраструктури у сфері зовнішньої торгівлі для задоволення на належному рівні  потреб суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності

 

Постійно

-

-

Кошти претен-дентів на отриман-ня технічної допомо-ги, грантів

ГУЗЕЗ та ЄІ, галузеві

управління облдержадміністрації.

20.

Використання схем торгового фінансування, а також передескпортне пряме фінансування та постекспортне фінансування експортної продукції

 

Забезпечення своєчасності сплати за експортовану продукцію. Залучення - коштів безпосередньо на виробництво експортної продукції. Фінансова підтримка експортера

Пос­тійно

-

-

 

ГУЗЕЗ та ЄІ, Головне управління економіки облдержадміністрації.

21.

Сприяння підприємствам агропромислового комплексу області у питанні підвищення експортного потенціалу та залучення іноземних інвестицій

Підвищення конкурентоспроможності підприємств агропромисло-вого комплексу на зовнішньому ринку, залучення іноземних інвестицій до зазначених підприємств

Пос-тійно

 

 

 

ГУ ЗЕЗ та ЄІ, Головне управління економіки облдержадміністрації, Головне управління агропромислового комплексу облдержадміністрації

22.

Сприяння створенню кредитної спілки експортерів малого бізнесу

Розширення участі малого підприємництва  області у зовнішньоторговельних операціях

Пос­тійно

-

-

Спонсор-ські кошти

ГУЗЕЗ та ЄІ , Головне управління економіки облдержадміністрації.

 

23.

Поширення страхування та повторного страхування (із залученням іноземних страхових компаній) ризиків при здійсненні експорту та інших форм зовнішньоекономічних операцій (оренда, лізинг, консигнація тощо), іноземних кредитів та інвестицій

 

Підвищення інвестиційної привабливості регіону за рахунок зниження ризиків інвесторів.

Забезпечення  захисту інтересів підприємств та зовнішньо­економічних організацій на всіх етапах укладання та реалізації зовнішньоеконо-мічних угод

Пос­тійно

-

-

Кошти зацікавлених підпри-ємств

ГУЗЕЗ та ЄІ.  

24.

Впровадження механізму гарантій інтересів експортерів шляхом їх страхування від комерційних (несвоєчасна оплата або несплата та банкрутство іноземного покупця) та політичних ризиків

Стимулювання експорту через гарантії спе­ціалізованих харківських та іноземних стра­хових компаній від ризиків несплати зобов’язань по контрактах або банкрутства іноземних покупців

Пос­тійно

-

-

Кошти зацікав­лених під­приємств

ГУЗЕЗ та ЄІ.

 

 

                            Заступник голови обласної ради                                                                    С.Чернов