ЗВІТ

постійної комісії з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю про роботу за період з листопада 2013 року по листопад 2014 року

 

         До складу постійної комісії обласної ради з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю  (далі – постійна комісія) входить 10 депутатів обласної ради.

         Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради,  поточних і перспективних планів роботи постійної комісії на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

         За звітний період постійною комісією було проведено 19 засідань, на яких було розглянуто 114 питань,  підготовлено та рекомендовано для розгляду на сесії 21 проект рішень обласної ради. Два рази на рік, у відповідності з планом роботи та згідно зі ст. 51-1 Закону України "Про прокуратуру" та  Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення", на засіданні постійної комісії заслуховується інформація прокурора області про стан законності, заходи щодо її зміцнення й результати діяльності органів прокуратури та інформація начальника ГУМВС України в Харківській області  про стан правопорядку в Харківській області.

     Також комісією постійно здійснюється робота консультативного та методичного спрямування.

     Одним із напрямів діяльності роботи постійної комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю є робота щодо внесення пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

     Протягом 2014 року постійною комісією з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю підготовлені зауваження та пропозиції:

-                            до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку фінансового забезпечення потреб національної оборони держави (Збройних Сил України) за рахунок благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності і функціонування Збройних Сил»;

-                            до проекту угоди про співробітництво між Міністерством оборони України та Харківською обласною державною адміністрацією і Харківською обласною радою;

-                            до проекту Концепції першочергових заходів реформування системи Міністерства внутрішніх справ;

-                            до проекту Закону України «Про прокуратуру».

      Постійна комісія здійснює попередній аналіз та підготовку пропозицій щодо проектів законів України, які надходять до обласної ради для ознайомлення і внесення пропозицій.

            За ініціативи постійної комісії були розроблені, розглянуті та прийняті  обласною радою такі рішення:

         «Про затвердження Програми територіальної оборони Харківської області на період 2014-2015 років»;

            «Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України стосовно першочергових заходів із децентралізації влади, підвищення ролі органів місцевого самоврядування, конституційної реформи та стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні».

         У роботі постійної комісії брали участь голова обласної ради, його заступники, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, представники засобів масової інформації.

          Практично на кожному засіданні члени комісії заслуховували інформацію в порядку контролю відповідно до  прийнятих обласною радою рішень.

           Постійна комісія з правових питань, регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю бере активну участь у роз’ясненні положень законів України "Про запобігання та протидію корупції", "Про доступ до публічної інформації", «Про очищення влади».

             Протягом звітного періоду постійною комісією були розглянуті питання реалізації державної регуляторної політики відповідно до розділу VI Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", а саме:

       - були підготовлені та надані висновки щодо відповідності проектів регуляторних актів вимогам законодавства на підставі аналізу регуляторного впливу і експертного висновку;

        - вивчені зауваження і пропозиції щодо оприлюднених проектів  регуляторних актів та відповідного аналізу регуляторного впливу, надані фізичними та юридичними особами, їх об'єднаннями;

        - всі проекти регуляторних актів були  оприлюднені у газеті "Слобідський край" та на сайтах обласної ради та обласної державної адміністрації.

           Постійна комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю:  здійснює підготовку до заслуховування обласною радою доповіді (інформації) прокурора Харківської області про стан законності і заходи щодо її зміцнення, доповіді (інформації) начальника  ГУМВС України в Харківській області про стан правопорядку в Харківській області, аналізує таку інформацію та здійснює моніторинг стану дотримання законності та громадського порядку, боротьби з організованою злочинністю та корупцією на території Харківської області; готує висновки щодо громадської думки стосовно діяльності правоохоронних та інших органів Харківської області; готує доповіді (інформацію) про стан профілактики і боротьби зі злочинністю та корупцією, зміцнення громадського порядку, дотримання законності в Харківській області,  напрямки та заходи щодо удосконалення роботи у цій сфері (за необхідністю); сприяє діяльності відповідних органів щодо дотримання законності та забезпечення правопорядку в Харківській області; вносить пропозиції та сприяє проведенню науково-практичних конференцій, круглих столів, фокус-груп з питань, що віднесені до відання постійної комісії, із залученням представників наукових установ, працівників правоохоронних та судових органів, органів прокуратури, адвокатури, правозахисних організацій та представників громадськості.

       Постійна комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю на своїх засіданнях двічі на рік розглядає питання "Про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств". Також були розглянуті проекти договорів оренди і надані критичні зауваження управлінню з питань комунальної власності обласної ради.

       Значна увага депутатами приділяється  ветеранам та інвалідам війни, надається благодійна допомога.

       Постійна комісія також приділяє значну увагу:

- зверненням громадян, які були безпідставно  звільнені  з роботи;

- питанням освіти та виховання молоді, поліпшення матеріально-побутового забезпечення навчальних закладів (придбання обладнання,  побутової техніки для навчальних закладів, кураторство над Харківською спеціалізованою школою-інтернат «Ліцей міліції»);

- питанням сприяння продовженню навчання талановитої молоді.

         Голова постійної комісії Бандурка Олександр Маркович, заступник голови постійної комісії Сліпченко Анатолій Євгенович та Дмитрієв Анатолій Анатолійович, члени постійної комісії Гусаров Олександр Сергійович, Дідик Петро Андрійович постійно беруть участь у нарадах, теле- та радіопрограмах, прес-конференціях та круглих столах на засадах взаєморозуміння, відкритості та прозорості.

         Більшість питань, пов’язаних із депутатською діяльністю, висвітлюються у засобах масової інформації: в інформаційних програмах, у друкованих та відомчих виданнях і на сайтах у мережі Інтернет.

Пріоритетними напрямами в роботі постійної комісії в звітному періоді були захист прав громадян та супроводження регуляторної діяльності обласної ради, які успішно реалізовано.

         Постійною комісією з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю протягом звітного періоду розглядалися звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань.

       У зв’язку із цим постійна комісія:

-     аналізує звернення громадян, вивчає громадську думку, готує узагальнені висновки за результатами аналізу;

-      вживає заходів щодо забезпечення оперативного вирішення питань, які ставлять громадяни у своїх  зверненнях;

-      інформує громадськість, у тому числі через засоби масової інформації, про свою діяльність та стан дотримання законності, забезпечення громадського порядку, боротьби з корупцією та організованою злочинністю;

-      здійснює іншу діяльність у різних напрямах;

-     за дорученням голови обласної ради надає правові консультації та роз’яснення положень  законодавства в засобах масової інформації.

         Голова постійної комісії Бандурка Олександр Маркович веде особистий  прийом виборців як у Харківській обласній раді, так і в громадських приймальнях, що розташовані у м. Харкові, у м. Дергачі, смт Солоницівка. За звітний період було прийнято понад 809 громадян, надано більше  двохсот безкоштовних консультацій,  розглянуто та перевірено майже 179 письмових звернень громадян, у тому числі з інших виборчих округів.

            Депутати – члени постійної комісії проводять виїзні прийоми громадян у районах області. Ними було прийнято 1879 громадянин  на особистому прийомі, розглянуто 1239 письмових звернень.

      По кожному зверненню приймались відповідні рішення, надсилались депутатські запити до місцевих органів виконавчої влади, органів міліції, суду та прокуратури, надавалися необхідні роз’яснення чинного законодавства як особисто, так і через засоби масової інформації. Крім того,  помічники депутатів здійснюють юридичне супроводження цивільних справ у судах, зокрема знесення самочинного будівництва, незаконних прибудов та торгових точок тощо.

        За ініціативою Бандурки О.М. було створено Юридичну клініку на базі факультету права та масових комунікацій ХНУВС, в якій надається безкоштовна правова допомога громадянам, які опинилися у складних життєвих умовах.

      На наступний рік постійна комісія визначила пріоритетні завдання і одним із них, що на сьогоднішній день є найбільш актуальними, є сприяння постійної комісії обласної ради у реалізації Програми територіальної оборони Харківської області на період 2014-2015 років. Не менш важливою є робота консультативного та методичного спрямування, а саме: роз’яснення поточного законодавства, зокрема у сфері протидії злочинності, охорони громадського порядку, попередження насильства у сім`ї та боротьби із корупцією. Ще одним із напрямів роботи постійної комісії є організація та контроль за виконанням комплексної програми профілактики правопорушень у Харківській області на 2011-2015 роки.

На сьогоднішній день також актуальними залишаються питання попередження насильства в сім`ї. Для попередження насильства в сім`ї необхідно приділяти більше уваги  заходам із попередження таких дій. Для цього пріоритетним завданням комісії повинна стати взаємодія з міжнародними правозахисними організаціями, однією із таких організацій є Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна». 

            Також одним із напрямів подальшої діяльності постійної комісії з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю стане й робота щодо внесення пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються  правових питань. 

 

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради  з

правових питань, регуляторної політики,

законності, громадського порядку,

боротьби з корупцією та злочинністю                                   О. Бандурка