З В І Т

про роботу постійної комісії обласної ради з питань охорони

здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення

за період з листопада 2013 року по листопад 2014 року

 

Постійна комісія з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення відповідно до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 23 грудня 2010 року №57-VІ, попередньо розглядає і за дорученням ради, її голови та за власною ініціативою готує на розгляд ради питання, віднесені до її компетенції, а також здійснює контроль за виконанням рішень ради.

За період з листопада 2013 року по листопад 2014 року  постійною комісією проведено 10 засідань, на яких розглянуто  більш,  ніж 130 питань, з них 98 питань, що були винесені на розгляд сесій обласної ради.

Основну увагу депутати приділяли питанням, пов’язаним з фінансуванням та реалізацією заходів, спрямованих на підвищення доступності, ефективності та якості медичної допомоги, забезпечення соціального захисту населення, підтримку інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також захисту працездатного населення від безробіття, створення нових робочих місць та регулювання ринку праці.

Протягом року комісією ініційовано низку звернень до керівництва держави стосовно врегулювання болючих питань соціально незахищених верств населення, зокрема, стосовно вирішення соціальних проблем громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та вирішення житлових проблем громадян пільгових категорій.

Крім того, у зв’язку із значним збільшенням кількості громадян, що переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення  антитерористичної операції, виникла необхідність звернень до органів влади вищого рівня щодо виділення додаткових коштів Харківській області з метою надання переселенцям на належному рівні гарантованих державою соціальних послуг, а також термінового вирішення питання фінансового забезпечення надання медичної допомоги цим громадянам, в закладах охорони здоров’я Харківської області.

Постійною комісією  підтримано внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення харківської області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 лютого 2011 року № 78- VI,  стосовно надання допомоги дітям військовослужбовців, загиблих під час масових акцій громадського протесту у місті Києві, та  внесення змін до Порядку виконання заходів щодо соціального захисту населення Харківської області на 2011-2015 роки, яким розширено перелік категорій громадян для надання одноразової адресної грошової допомоги.

Крім того, комісією постійно здійснюється контроль за виконанням раніше прийнятих обласних програм та спільно з профільними департаментами обласної державної адміністрації проводиться робота щодо їх корегування в частині фінансування першочергових заходів та підготовки проектів відповідних змін та доповнень до програм для розгляду на сесіях ради.

 Наприклад, з метою ефективного використання коштів обласного бюджету та підвищення якості соціального захисту громадян протягом звітного періоду вносилися зміни та доповнення до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2011–2015 роки та  до Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року.

Також розглядалися питання про внесення змін до  комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2012-2014 роки у зв’язку з корегуванням заходів програми та їх фінансування, виходячи з потреб районів області, медичних закладів та з урахуванням показників обласного бюджету.

Щоквартально на своїх засіданнях комісія розглядає питання про хід виконання рішень, контроль за якими покладено на постійну комісію. Так, з 14  рішень, контроль за якими покладено на постійну комісію, виконано 9 та залишено на контролі 5.  

Протягом року постійною комісією в межах її повноважень розглянуто понад 70  питань щодо впорядкування майна спільної власності, з них: 5 проектів рішень щодо списання майна спільної власності територіальних громад області; 3 проекти рішень щодо передачі майна в оренду; 3 проекти щодо відчуження майна; 16 проектів про надання згоди на застосування положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та внесення змін до них; 2 проекти про спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст області та 3 проекти стосовно відчуження майна.  На засіданнях також було розглянуто та погоджено понад 10 проектів розпоряджень про передачу матеріальних цінностей комунальних установ з балансу на баланс.

У зв’язку з прийняттям рішення «Про затвердження Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, та визнання деяких рішень обласної ради такими, що втратили чинність» на засіданнях постійних комісій розглядалася велика кількість питань стосовно звільнення з посади, призначення на посаду керівників комунальних підприємств, продовження трудових відносин з керівниками комунальних підприємств і закладів, що відносяться до галузі охорони здоров’я, фармації  та соціального захисту.

Крім того, члени комісії регулярно брали участь у перевірках стану використання майна, виконання статутних завдань та умов контракту керівниками комунальних підприємств.

Депутати члени постійної комісії приймали активну участь в обласних заходах,  засіданнях  робочих груп, перевірках та моніторингах спільно з фахівцями профільних департаментів обласної державної адміністрації.

Депутати є членами Наглядової ради за діяльністю інтернатних установ системи соціального захисту населення області, Організаційного комітету з підготовки і відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї  річниці Перемоги у Великій вітчизняній війні  1941-1945 років, обласної Координаційної ради з питань сім’ї, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

            За звітний період в постійній комісії розглянуто 19 звернень громадян, у тому числі головою постійної комісії на особистому прийомі - 4 звернення, що  стосуються надання матеріальної допомоги, проведення лікування, забезпечення інвалідів візками та засобами реабілітації. Усім громадянам, які зверталися, була надана допомога у вирішенні питань, що їх турбують. Членами комісії також постійно проводилися прийоми громадян та надавалася допомога з питань, віднесених до повноважень комісії.

 

 

Голова постійної комісії                                                               А.Стронов