З в і т

постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області про роботу

за період з листопада 2013 року по листопад 2014 року

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2010 року № 5-VI на I сесії VI скликання. До її складу входять 10 депутатів обласної ради.

 

Робота постійної комісії ведеться відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради. Основними принципами, якими керуються члени постійної комісії у своїй діяльності, є законність, гласність, толерантність, колективне обговорення питань та колегіальне ухвалення висновків та рекомендацій.

 

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області відноситься розгляд питань стосовно:

-     продажу, передачі в оренду об'єктів комунальної власності, які забезпечують спільні потреби територіальних громад і перебувають в управлінні обласної ради;

-     передачі з балансу на баланс та списання майна, закріпленого за організаціями, підприємствами установами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     укладання (розірвання) контрактів з керівниками комунальних підприємств, установ організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, контролю за їх виконанням;

-     заходів щодо усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутству комунальних підприємств, установ, організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     передачі майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у державну або комунальну власність відповідних територіальних громад і прийняття майна інших форм власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     контролю за станом виконання договорів оренди цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів і нерухомого майна, концесійних договорів, договорів передачі майна під заставу;

-     надання дозволів на списання майна з балансів комунальних підприємств та бюджетних установ, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-     інші питання, які відносяться до повноважень постійної комісії.

 

За звітний період постійною комісією проведено 16 засідань, на яких розглянуто 266 питань, погоджено 129 рішень обласної ради, з них:

37 проектів рішень з питань управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

9 проектів рішень з питань, що стосуються звільнення та призначення керівників комунальних підприємств, установ і закладів;

2 регуляторних акти.

 

Контроль за виконанням рішень обласної ради, а також власних висновків і рекомендацій постійної комісії є одним із найважливіших і обов'язкових напрямів її роботи.

 

В порядку контролю за виконанням рішень обласної ради на засіданнях постійної комісії протягом звітного періоду розглянуто понад 30 питань про хід виконання обласних програм, близько 80 питань, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області.

Крім цього, постійною комісією заслуховується інша інформація відповідно до  прийнятих обласною радою рішень, ведеться робота консультативного та методичного характеру.

 

Постійною комісією приділяється велика увага контролю за ефективністю використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також виконанню керівниками комунальних підприємств, установ і закладів умов контрактів.

 

Також важливою ділянкою роботи постійної комісії є контроль за укладанням договорів оренди майна спільної власності, у тому числі погодження укладання договорів обласними комунальними підприємствами, установами та закладами.

 

Надходження до обласного бюджету від оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області склали 2 700,7 тис. грн.

 

Значна увага постійної комісії зосереджується на питаннях приватизації об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

За звітний період від приватизації об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області надходження до обласного бюджету склали 2 171,1 тис. грн.

 

Депутати – члени постійної комісії – активно працюють у складі конкурсних комісій з продажу та передачі в оренду об'єктів спільної власності.

 

Щоквартально на засіданнях постійної комісії розглядаються аналітичні довідки стосовно стану майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та показників фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств, депутатами вносяться необхідні пропозиції та надаються рекомендації.

 

Депутати – члени постійної комісії – плідно співпрацюють з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями; беруть активну участь у роботі колегій облдержадміністрації.

 

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених районах. Члени постійної комісії проводять прийоми громадян в районах області, часто навідуються в школи, лікарні, ветеранські організації, надають благодійну допомогу.

 

Постійною комісією ведеться систематична робота із зверненнями громадян. Найактуальнішими є питання соціальної сфери, комунального та дорожнього господарства, газифікації населених пунктів області.

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області тісно співпрацює з іншими постійними комісіями обласної ради. Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги і націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку області

 

 

Голова постійної комісії                                                 М. Чехунов