Додаток 1

до рішення обласної ради

від 03 липня 2003 року

(Х сесія XXIV скликання)

 

(із змінами згідно рішеннями обласної ради

від 25.05.2004 р. (15-15/4);

                                                                                                                                         від 26.10.2006 р. № 79-V (р79-5)

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про обласний конкурс

“Краща сільська, селищна, міська (міста районного значення) рада”

 

1.      Загальні положення

 

1.1. Конкурс “Краща сільська, селищна, міська (міста районного значення) рада” проводиться з метою підтримки діяльності органів місцевого самоврядування у  реалізації ними власних та делегованих повноважень, визначених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, популяризації здобутків при реалізації місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку села, селища, міста районного значення.

1.2.   Завданнями конкурсу є:

- піднесення ролі місцевого самоврядування як вагомої складової громадянського суспільства і публічної влади;

- привернення уваги громадськості, органів державної влади та місцевого самоврядування до проблем розвитку села, селища, міста районного значення;

- забезпечення незалежної експертної оцінки діяльності  органів місцевого самоврядування;

- поширення передового досвіду роботи кращих органів місцевого самоврядування.

1.3. Конкурс “Краща сільська, селищна, міська (міста районного значення) рада” проводиться  щорічно за трьома категоріями, в залежності від категорії населеного пункту:

І категорія –  сільська рада;

ІІ категорія –  селищна, міська (міста районного значення) рада;

ІІІ категорія – селищна, міська (міста районного значення) рада, що є центром району.

 

1.4. Положення про проведення обласного конкурсу  “Краща сільська, селищна, міська (міста районного значення) рада” затверджується обласною радою.

 

2. Організаційне забезпечення проведення конкурсу

2.1. Проведення конкурсу здійснюється районними, обласною конкурсними комісіями.

Склади районних конкурсних комісій затверджуються районними радами.

Склад обласної конкурсної комісії затверджується обласною радою.

 

 

3. Умови конкурсу

 

      Переможцями конкурсу вважаються сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради, що досягли найкращих результатів у реалізації програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування, зокрема у:

3.1. Здійсненні ефективних заходів щодо будівництва та утримання в належному стані закладів соціальної сфери:

-         дільничних лікарень, ФАПів (наявність медикаментів, койко-ліжок, харчування, лікарняної каси, амбулаторій сімейного лікаря);

-         дошкільних закладів освіти (рівень забезпеченості  харчуванням, іграшками, наочним інвентарем, соціальний захист вихователів);

-         сприянні підтримці шкіл (рівень забезпеченості школярів харчуванням, організації під’їзду школярів та вчителів, соціальний захист вчителів);

-  будинків культури та бібліотек (їх наявність, технічна оснащеність, розвиток художньої самодіяльності, проведення культурних заходів та участь у них територіальної громади);

-  спортивних споруд для населення за місцем проживання та дитячих ігрових майданчиків (фінансове та матеріальне забезпечення спортсменів, фінансування заходів за участю територіальної громади, розвиток фізкультури і спорту загалом на території села, селища, міста).

3.2. Успішному виконанні місцевих бюджетів та надходженні додаткових коштів та внесків на розвиток територій.

3.3. Організації дієвого соціального захисту населення (оформлення субсидій, забезпеченість паливом та скрапленим газом пільгового контингенту, надання матеріальної допомоги інвалідам та учасникам війни, вдовам та одиноким престарілим  громадянам).

3.4. Своєчасному виконанні заходів щодо підготовки житлового фонду, обєктів соціально-культурної сфери до роботи в зимовий період.

3.5. Виконанні капітального та поточного ремонтів житлового фонду.

3.6. Своєчасному ремонті, реконструкції та утриманні в належному стані місцевих вулиць, доріг та шляхів, присадибних територій, парканів.

3.7.  Забезпеченні розвитку та сталої роботи технічних засобів зовнішнього освітлення, водопостачання та водовідведення, прокладенні газопроводу високого та низького тиску (у кілометрах).

3.8. Здійсненні роботи, пов’язаної з охороною довкілля, в тому числі із запобігання забрудненню ставків, річок, озер та повітряного басейну, з регулярною санітарною очисткою територій, ліквідацією стихійних звалищ.

3.9.  Систематичності проведення заходів на території ради з наведення санітарного порядку та благоустрою.

3.10. Збереженні зелених насаджень, посадці нових дерев, закладенні парків, скверів та лісосмуг.

3.11. Збереженні історико-культурної та природно-заповідної спадщини, утриманні пам’ятників загиблим під час війни воїнам та кладовищ.

3.12. Наявності обєктів служби побуту: ремонтних майстерень, перукарень, лазень тощо.

3.13. Ефективному використанні сільськогосподарських угідь у межах населених пунктів, земель резерву та запасу.

            Крім того, під час визначення переможців конкурсу враховується стан криміногенної ситуації на території відповідної ради.

 

 

4. Підведення підсумків

 

4.1. Підсумки обласного конкурсу на кращу сільську, селищну, міську (міст районного значення) раду підводяться у два етапи:

перший етап – до 15 жовтня поточного року

Районною радою на підставі цього Положення утворюється     конкурсна комісія, що проводить конкурс у районі та визначає переможця у І, ІІ категоріях, про що складається протокол. На його підставі видається спільне розпорядження голів районної ради та районної державної адміністрації. Матеріали згідно з умовами конкурсу по даних радах та по селищній або міській (міста районного значення) раді, що є центром району, надаються до обласної конкурсної комісії до 20 жовтня поточного року;

другий етап – з 01 листопада по 25 листопада поточного року

Обласна конкурсна комісія визначає переможців серед рад у кожній з категорій, про що складається протокол, на підставі якого голови обласної ради та обласної державної адміністрації видають  спільне розпорядження про нагородження дипломами та цінними подарунками. (Абзац змінено згідно із рішенням обласної ради від 26.10.2006 р. № 79-V (р79-5)

4.2. Переможцем другого етапу не може бути визнана сільська, селищна, міська  (міста районного значення) рада, яка не виконала дохідну частину місцевого бюджету по власних і закріплених доходах.

4.3. Сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради, що визнані переможцями обласного конкурсу, в кожній з категорій, нагороджуються автомобілями “Нива”  або іншими автомобілями аналогічного класу. (Пункт 4.3. змінено згідно із рішенням обласної ради від 26.10.2006 р. № 79-V (р79-5)

4.4. Сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради, що посіли другі місця в кожній з категорій, нагороджуються персональним комп’ютером з принтером і сканером.

4.5. Сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради, що посіли треті місця в кожній з категорій, нагороджуються копіювальним апаратом  формату А-4.

4.6. Посадові особи та службовці сільських, селищних, міських рад, які посіли призові місця, нагороджуються грошовими винагородами в розмірі посадових окладів.

4.7. Дипломами нагороджуються сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради – переможці, а також голови цих рад. (Розділ 4 доповнено пунктом 4.7.  згідно із рішенням обласної ради від 26.10.2006 р. № 79-V (р79-5)

 (редакція розділу 4 змінена згідно рішення обласної ради від 25.05.2004 р. (15-15/4)

 

5. Висвітлення проведення конкурсу

 

5.1. Хід і підсумки проведення конкурсу висвітлюються обласною конкурсною комісією в засобах масової інформації.

 

 

6. Перехідні положення

 

6.1. Підведення підсумків конкурсу у 2003 році проводиться у два етапи:

6.1.1. перший етап – до 1 жовтня поточного року

Районною радою на підставі цього Положення утворюється конкурсна комісія, що проводить конкурс у районі та визначає переможця у І, ІІ категоріях, про що складається протокол. На підставі нього видається спільне розпорядження голів районної ради та райдержадміністрації. Матеріали згідно з умовами конкурсу по даних радах та по селищній або міській (міста районного значення)  раді, що є центром району, надаються до обласної конкурсної комісії до 15 жовтня поточного року;

другий етап – з 1 листопада по 25 листопада поточного року

Обласна конкурсна комісія визначає переможців серед рад в кожній з категорій, про що складається протокол, на підставі якого голови обласної ради та облдержадміністрації видають спільне  розпорядження про нагородження.

6.2. Обласна конкурсна комісія у вересні 2003 року подає головному фінансовому управлінню обласної державної адміністрації пропозиції щодо внесення змін та доповнень до обласного бюджету на 2003 рік та визначає і затверджує перелік призів для переможців у поточному році.

 

 

 

 

Заступник голови обласної ради                                                                                                                      В.Зорченко