Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про Стратегію розвитку Харківської області на період до 2020 року та визнання деяких рішень обласної ради такими, що втратили чинність»

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект Стратегії розроблено з метою забезпечення соціально-економічного розвитку Харківської області та визначення пріоритетних напрямів, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 4 Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року №1186 «Про затвердження Порядку розроблення, проведення моніторингу та оцінки реалізації регіональних стратегій розвитку».

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

Діюча в області Стратегія сталого розвитку Харківської області до 2020 року, яка затверджена рішенням Харківської обласної ради від 23.12.2010 № 27-VІ (зі змінами від 20.06.2013 № 750-VІ), була розроблена на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2006 № 1001 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року».

У зв’язку зі зміною внутрішніх та зовнішніх умов розвитку України, а також доцільністю розробки нового стратегічного документу, що відповідає європейським стандартам, постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385 затверджена Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року, у зв’язку з чим постанова Кабінету Міністрів України від 21.07.2006 № 1001 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року» втратила чинність.

Одним із завдань постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385 визначено, що у шестимісячний термін необхідно розробити відповідні стратегії розвитку регіонів.

Також, існує необхідність докорінного перегляду ідеології формування регіональної Стратегії. Це зумовлено наступним: в умовах складної економічної ситуації виникає необхідність у визначенні пріоритетів розподілу ресурсів і концентрації їх у тих галузях, що зможуть забезпечити найкращий результат у найкоротші терміни, а також довгостроковий і комплексний вплив на розвиток економіки регіону.

 

3. Загальна характеристика та основні положення акту

Стратегія схвалюється рішенням сесії Харківської обласної ради.

Стратегія розвитку Харківської області на період до 2020 року є проекцією державних та загальноєвропейських підходів до конкретного регіону – Харківщини. Вона визначає стартові позиції області, а також систему пріоритетів, які мають вирішальну роль у забезпеченні цільового сценарію розвитку області.

У розділах Стратегії здійснено оцінку потенціалу соціально-економічного розвитку області; проведено SWOT-аналіз Харківської області: з'ясовано порівняльні переваги, виклики і ризики розвитку області; визначено стратегічні пріоритети розвитку області:  стратегічні, операційні цілі та завдання, а також сценарії розвитку Харківської області.

Конкретні заходи, спрямовані на досягнення поставлених цілей, будуть відібрані на конкурсній основі та згруповані у програми в рамках планів реалізації Стратегії розвитку Харківської області, які формуватимуться на  2015-2017 та 2018-2020 роки після схвалення Стратегії сесією Харківської обласної ради. 

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У відповідній сфері діє:

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

Закон України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України»;

постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 №385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року»;

постанова Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1186 «Про затвердження Порядку розроблення, проведення моніторингу та оцінки реалізації регіональних стратегій розвитку».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття рішення не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

 

 

 

 

Заступник директора Департаменту

економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної державної адміністрації

начальник управління аналітики,

прогнозування та зведення інформації                                   І.В. Коновалова