Додаток

до рішення обласної ради

від 08 лютого 2007 р. № 175-V (175-5-рр)

                                                                                     (ХІ сесія V скликання)

 

Положення

про конкурсну комісію з продажу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

  1. Загальні положення

 

1.1.Це Положення розроблено на підставі  п. 19 ст. 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” (280/97-ВР), Закону України „Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)” (2171-12), Положення про порядок здійснення деяких операцій з майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 15 грудня 2006 року.

1.2.Положення про конкурсну комісію з продажу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (надалі - Положення) визначає порядок створення та діяльності конкурсної комісії з продажу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на конкурентних засадах.

1.3.Конкурсна комісія (далі - комісія) – це колегіальний орган, що створюється для проведення конкурсу з продажу об’єкту спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

1.4. Основні принципи діяльності комісії:

дотримання вимог законодавства;

колегіальність та обґрунтованість при прийнятті рішень;

рівність усіх учасників конкурсу;

        професіоналізм, неупередженість та незалежність членів комісії (недопущення втручання в діяльність комісії будь-яких органів влади, а також учасників конкурсу).

1.5. Основні функції та обов’язки комісії:

- розроблення умов та визначення терміну (строку) проведення конкурсу;

- розкриття конвертів з пропозиціями учасників конкурсу щодо приватизації об’єкта;

- розгляд пакета документів з пропозиціями учасників конкурсу;

- визначення попереднього та остаточного переможця конкурсу з продажу об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

1.6. Всі питання, не врегульовані цим Положенням, вирішуються відповідно до чинного законодавства України.

 

  1. Склад комісії та порядок її створення

 

2.1. Персональний склад комісії затверджується головою обласної ради, з урахуванням наданих пропозицій,  у місячний строк з моменту прийняття рішення про продаж об’єкта спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області за конкурсом. Кількість членів комісії — 9 – 11 чоловік.

2.2. До складу конкурсної комісії включаються: депутати обласної ради, а також  спеціалісти та посадові особи виконавчого апарату обласної ради.

До складу комісії також можуть входити представники державних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на території яких знаходиться об’єкт, спеціалісти, експерти, представники трудового колективу підприємства, що приватизується.

2.3. З метою залучення фахівців до роботи в конкурсній комісії за пропозицією відділу з питань управління майном комунальної власності виконавчого апарату обласної ради головою ради направляються у відповідні органи влади, організації та установи письмові запити про залучення їх представників до роботи у складі комісії. Делегування представників до складу комісії є обов’язковим для керівництва комунальних госпрозрахункових підприємств, установ, закладів. Протягом п’яти робочих днів з дня одержання повідомлення вони зобов’язані надати відомості по кандидатурах, рекомендованих до складу комісії (прізвище, ім’я та по батькові, посада, номер контактного телефону, факсу).

2.4. Голова комісії її заступник та персональний  склад затверджуються рішенням обласної ради. Зміни у складі комісії затверджуються відповідним рішенням обласної ради.

 

  1. Права та обов’язки комісії

 

3.1. Комісія:

- під час розроблення та визначення умов конкурсу може звертатися до органів влади, організацій та підприємств стосовно надання відомостей, документів та інших матеріалів, необхідних для ознайомлення з об’єктом продажу;

- має право звертатися за допомогою до спеціалістів, радників та експертів;

- за необхідності запрошує покупця або уповноважену ним особу на засідання комісії для надання роз’яснень з питань, які виникли у комісії під час розгляду отриманих від нього документів, пропозицій;

якщо конкурс не відбувся, розробляє зміни умов конкурсу при повторному продажу об’єкта, в тому числі щодо початкової вартості продажу.

3.2. Члени комісії:

- не можуть перебувати у майнових та немайнових відносинах з учасниками конкурсу, не мають права самостійно вести переговори щодо умов конкурсу з його учасниками;

 - не мають права розголошувати інформацію про склад комісії, учасників конкурсу, їх кількість та зміст їх пропозицій, крім випадків, передбачених чинним законодавством України;

- зобов’язані брати участь у діяльності комісії, виконувати розпорядження і доручення голови комісії.

 

  1. Організація діяльності та порядок роботи комісії

 

4.1. На першому засіданні комісії зі складу її членів обирається відповідальний секретар комісії, який організовує підготовку матеріалів для розгляду комісією, забезпечує виконання доручень голови комісії, ведення, оформлення та подання на затвердження голові обласної ради протоколів засідань комісії.

4.2.Здійснює керівництво і організовує  роботу комісії голова комісії, який в межах своїх повноважень:

-         скликає засідання та головує на них;

-         дає розпорядження та доручення, обов’язкові для всіх членів комісії;

-         представляє комісію у відносинах з установами та організаціями;

-            ознайомлює членів комісії з функціями, правами і порядком роботи комісії та обов’язками її членів відповідно до цього Положення;

-  забезпечує інформування всіх членів комісії про дату, час та місце проведення засідань комісії не пізніш ніж за три дні до дати їх проведення. Повідомлення можуть направлятися поштою, факсом, телефонограмою, електронною поштою.

На період довготривалої відсутності голови комісії (через хворобу, відпустку тощо) його повноваження здійснює заступник.

4.3. Засідання комісії правомочні, якщо на них присутні не менш ніж 2/3 складу комісії. Засідання комісії є закритими.

За необхідності комісія має право заслуховувати на своїх засіданнях пояснення спеціалістів, експертів, залучених до її роботи.

4.4. Під час кожного засідання комісії ведеться протокол. У протоколі засідання комісії зазначається дата засідання, дані щодо присутності членів комісії, порядок денний, суть обговорюваних питань порядку денного,      рішення комісії та результати голосувань, а також (залежно від порядку денного) умови конкурсу, відомості про учасників конкурсу, пропозиції учасників конкурсу, мотивації вибору переможця.

4.5. Рішення комісії про вибір попереднього та остаточного переможця конкурсу приймаються простою більшістю від загального складу комісії.  Усі рішення комісії приймаються шляхом відкритого голосування (тільки “за” або “проти"). Протоколи засідань комісії підписуються усіма присутніми членами конкурсної комісії і подаються на затвердження голові обласної ради у триденний строк з дня проведення конкурсу.

4.6. Діяльність комісії припиняється рішенням обласної ради після затвердження результатів конкурсу або у разі, якщо конкурс не відбувся.

 

5. Умови участі покупців в конкурсі та порядок проведення конкурсу комісією

 

5.1. На своєму засіданні конкурсна комісія визначає умови та термін проведення конкурсу.

До умов конкурсу відносяться зобов’язання покупця щодо:

-        здійснення програм технічного переоснащення виробництва, впровадження прогресивних технологій (за необхідності);

-        виконання вимог законодавства про захист економічної конкуренції;

-        збереження та створення протягом визначеного терміну нових робочих місць;

-        збереження початкової ціни продажу об’єкта та дотримання строків оплати;

-        збереження досягнутих на час укладання договору профілю діяльності, номенклатури або обсягу виробництва, зазначених у договорі, видів продукції (послуг);

-        виконання встановлених для підприємства мобілізаційних завдань;

-        створення безпечних або нешкідливих умов праці;

-        умов утримання об’єктів соціально-культурного призначення;

-        здійснення заходів стосовно захисту навколишнього природного середовища, дотримання екологічних норм чи досягнення найкращих екологічних наслідків експлуатації об’єкта.

Визначені комісією умови конкурсу затверджує голова обласної ради.

5.2. Інформація про проведення конкурсу публікується в газеті «Слобідський край» не пізніше як за 30 календарних днів до оголошеної дати проведення конкурсу. Інформацію може бути додатково опубліковано в інших засобах масової інформації.

5.3. Продаж об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області за конкурсом здійснюється за наявності не менш як двох покупців.

5.4. Для реєстрації покупців як учасників конкурсу вони подають заяву встановленого зразка та сплачують встановлений чинним законодавством реєстраційний внесок, а також вносять грошові кошти в розмірі 10 відсотків початкової ціни продажу об’єкта.

Зазначені грошові кошти вносяться шляхом безготівкового перерахування на відповідний поточний рахунок.

Якщо покупець висловлює бажання брати участь у придбанні кількох об’єктів, то розмір зазначених грошових коштів визначається на основі суми початкової ціни цих об’єктів.

5.5. Після закінчення конкурсу внесені покупцями грошові кошти у розмірі 10 відсотків початкової ціни продажу об’єкта у десятиденний строк повертаються усім учасникам конкурсу. Покупцеві, який придбав об’єкт, зазначені грошові кошти зараховуються у встановленому порядку при остаточному розрахунку за придбаний об’єкт.

5.6. Фізична або юридична особа, яка бажає зареєструватись як учасник конкурсу, повинна мати при собі:

- документ, що посвідчує фізичну особу або представника юридичної особи, їх повноваження;

- квитанцію про сплату реєстраційного внеску;

- документ про внесення грошових коштів у розмірі 10 відсотків початкової ціни продажу об’єкта;

- декларацію про доходи у разі придбання об’єкта за рахунок грошових коштів — для покупців — фізичних осіб;

- нотаріально посвідчені копії установчих документів — для покупців — юридичних осіб (копію рішення про участь конкурсі — для органів місцевого самоврядування).

5.7. Відомості про учасників конкурсу заносяться до книги реєстрації окремо щодо кожного об’єкта, який підлягає продажу, і повинні містити:

- порядковий номер (відповідно до реєстрації);

- прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи або представника юридичної особи (назву юридичної особи);

- номер рахунку, назву та адресу банківської установи, до якої зроблено внески.

Відомості про учасників конкурсу, їх кількість і пропозиції покупців щодо умов конкурсу не підлягають розголошенню до визначення остаточного переможця.

5.8. Кінцевий термін прийняття заяв на участь у конкурсі — сім днів до початку його проведення.

5.9. Для участі в конкурсі покупець подає в запечатаному конверті до  комісії конкурсну пропозицію, яка повинна включати:

- назву і місце знаходження об’єкта;

- відомості про покупця;

- запропоновану покупцем ціну придбання об’єкта;

- зобов’язання щодо виконання умов конкурсу;

- додаткові зобов’язання щодо подальшої експлуатації об’єкта.

5.10. Конкурс здійснюється у два етапи. На першому етапі оголошується попередній переможець конкурсу. Інформація про його пропозиції доводиться до всіх учасників конкурсу. Якщо протягом п’яти робочих днів від них не надійдуть додаткові пропозиції, то рішенням комісії попередній переможець оголошується остаточним переможцем. За наявності інших пропозицій, проводиться додаткове засідання конкурсної комісії, яка розглядає додаткові пропозиції учасників конкурсу та визначає остаточного переможця.

5.11.Протокол конкурсної комісії підписується всіма членами конкурсної комісії та в триденний строк з дня проведення конкурсу надається голові обласної ради, який затверджує результати конкурсу.

5.12. Інформація про остаточну ціну продажу об’єкта та переможця конкурсу публікується в газеті «Слобідський край» протягом 15 календарних днів після укладення договору купівлі-продажу. Інформацію може бути додатково опубліковано в інших засобах масової інформації.

 

 

 

Заступник голови

 обласної ради                                                                                            С.Чернов