ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

 

        

І. Пропонується  для розгляду питання щодо  надання згоди на прийняття  майна у спільну  власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області згідно із додатком 1.

До  обласної  ради надійшов лист Лозівської міської ради  від 10.04.2015 року № 02-13-6/437, в якому запропоновано розглянути питання стосовно прийняття у власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області із комунальної власності територіальної громади міста Лозова нежитлової будівлі Лозівського колегіуму № 2 із допоміжними спорудами для розташування обласного комунального закладу «Лозівське училище культури і мистецтв»  та  передачі у комунальну  власність територіальної громади міста Лозова нерухомого майна за  адресами: м. Лозова, вул. Урицького, 2 та вул. К. Лібкнехта, 3, - яке на теперішній час  використовується та обліковується на балансі цього закладу.

Зазначені  у даному зверненні питання були розглянуті Харківською обласною радою разом із Харківською обласною державною  адміністрацією, якою у листі від 19.05.2015 № 01-73/3696 підтримано  пропозиції Лозівської міської ради.

Передача вказаних у зверненні  об’єктів із комунальної власності територіальної громади міста Лозова у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області  (нежитлова будівля Лозівського колегіуму № 2 із допоміжними спорудами) та навпаки - нежитлові будівлі, що обліковуються балансі ОКЗ «Лозівське училище культури і мистецтв», повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, на підставі рішень Лозівської  міської  ради та Харківської обласної ради,  за наявності попередньої згоди кожної  зі сторін на   прийняття  відповідних об’єктів.

            Лозівською міською  радою разом із ОКЗ «Лозівське училище культури і мистецтв»  відпрацьовані  переліки нерухомого та рухомого майна, що є комунальною власністю  територіальної громади міста Лозова,  необхідних у подальшому закладу  для проведення статутної діяльності, а також  майна, що пропонується  передати із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Лозівська міська  рада і ОКЗ «Лозівське училище культури і мистецтв» у листах від 03.07.2015 № 02-13-11/768,  від 06 липня 2015 № 271 та від 29 липня 2015 № 294   надали  до обласної ради  інформацію  із зазначенням  назви об’єктів (адреса), технічних параметрів, первісної вартості, суми зносу, залишкової вартості та вказали, що проведення  вищевказаних заходів повинно сприяти вдосконаленню матеріально-технічної бази, поліпшенню умов для  реалізації цільових програм та розвитку закладу.   

 

Пропонується розглянути питання про надання  згоди на прийняття із комунальної власності міста Лозова у спільну  власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області майна згідно із додатком 1.

 

ІІ. Пропонується  для розгляду питання щодо  передачі  об’єктів із спільної  власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області згідно із додатком 2:

1.           Петрівською сільською радою Красноградського району Харківської області порушено перед обласною радою клопотання щодо передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність територіальної громади Петрівської сільської ради будівлі колишньої аптеки № 235 та сараю, що не використовуються за призначенням та розташовані за адресою:  Харківська область, Красноградський район, селище Балки, вул. Леніна, 17«а».

  Дані об’єкти  є спільною  власністю  територіальних громад сіл, селищ, міст області та були передані в оренду ТОВ «Едельвейс-Фарм» у складі  цілісного  майнового комплексу КПОЗ «ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА АПТЕКА № 99» (договір оренди ЦМК № 82 від 23 березня 2009 року по 22 січня 2015 року включно).

Петрівською сільською радою 10 грудня 2014 року прийнято рішення № 453 “Про надання згоди на прийняття  у комунальну  власність територіальної громади  Петрівської сільської ради із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області будівлі та сараю, розташованих за  адресою: Харківська область, Красноградський район, селище Балки, вул. Леніна, б. 17 «а»”.

Петрівським сільським головою у листі  від 22.01.2015 № 17/02-20 повідомлено, що медикаментозне забезпечення мешканців села здійснюється через Балківський фельдшерсько-акушерський пункт та аптеку, яка знаходиться у приміщенні Петрівської  сімейної амбулаторії.

Також у листі поінформовано, що в частині вищезазначеної будівлі з 1985 року проживає колишній працівник аптеки № 235 Дьяченко Л.Г. Дана передача надасть їй можливість у подальшому реалізувати свої житлові права.

Передача цих об’єктів  повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови КМУ “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” від 21 вересня 1998 року № 1482, на підставі рішення Харківської обласної ради, за наявності попередньої згоди на прийняття  об’єктів відповідної сільської  ради. З цього приводу Харківську  обласну  державну адміністрацію поінформовано у листі від 19.05.2015 № 01-37/964.

Відповідно до довідки ТОВ «Едельвейс-Фарм» станом на 01.01.2015 року балансова вартість будівлі у с. Балки (1966 року побудови, інв. № 103100001, загальною площею 71,64 кв.м.) складає 15300,00 грн., а вартість сараю у
с. Балки (1966 року побудови, інв. № 103100002, загальною площею 22,4 кв.м.) складає 1400,00 грн.

У листі від 13.08.2015 № 01-37/5961 Харківською обласною державною адміністрацією погоджено передачу наведених об’єктів у комунальну власність територіальної громади  Петрівської сільської ради.

Пропонується розглянути питання про передачу будівлі та сараю, розташованих за  адресою: Харківська область, Красноградський район, селище Балки, вул. Леніна, б. 17 «а», - зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальної громади Петрівської сільської ради, згідно із п. 1 додатку 2.

 

2.                      До обласної ради надійшли листи КЗОЗ ОБЛАСНОЇ ТУБЕРКУЛЬОЗНОЇ ЛІКАРНІ № 2 від 15.05.2015 № 168 та Липецької сільської ради від 14.05.2015 № 420  з проханням розгляду питання передачі на баланс Липецької сільської ради гаражу, який обліковується на балансі КЗОЗ ОБЛАСНОЇ ТУБЕРКУЛЬОЗНОЇ ЛІКАРНІ № 2.

Згідно із рішенням  обласної ради № 219-V від 3 квітня 2007 року «Про затвердження Переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад    сіл, селищ, міст області та Переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних   підрозділів,   майно   яких  знаходиться  у спільній    власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (зі змінами) КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ОБЛАСНА ТУБЕРКУЛЬОЗНА ЛІКАРНЯ № 2 разом з майном, яке обліковується  у нього на балансі, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, в тому числі гараж, розташований  за  адресою: с. Липці,  вул. Леніна, 5, 1971 року побудови, інв. № 10310008.

     Передача зазначеного об’єкта повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови КМУ “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” від 21 вересня 1998 року № 1482 на підставі рішення Харківської обласної ради, за наявності попередньої згоди Липецької сільської  ради на прийняття у комунальну власність територіальної громади села Липці даного гаражу.

Липецькою  сільською радою 25 червня 2015 року прийнято рішення «Про надання згоди на прийняття до комунальної власності територіальної громади с. Липці гаражу, який розташований в с. Липці по вул. Леніна, 5 Харківського району Харківської області».

У листі Харківської обласної державної адміністрації від 18.06.2015 № 01-73/4508 погоджено зазначену передачу.

Пропонується розглянути питання про передачу гаражу, розташованого  за  адресою: с. Липці, вул. Леніна, 5,  із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність територіальної громади села Липці, згідно із п. 2 додатку 2.

 

3.  До обласної ради надійшло звернення Харківської обласної державної адміністрації від 05.08.2015 № 01-73/5731 з проханням винести  на розгляд обласної  ради питання  передачі  медичного обладнання  із спільної  власності територіальних громад сіл,  селищ, міст Харківської  області  у спільну власність  територіальних громад сіл, селищ Кегичівського району.

У даному листі повідомлено, що відповідно до додатку 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» Харківській області було передбачено субвенції з державного бюджету на придбання медичного обладнання (мамографічного, рентгенологічного та апаратів ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва, а також на придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я.

КОМУНАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я  «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ – ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ», який визначено замовником та розпорядником коштів субвенцій, придбано медичне обладнання, яке було зараховано на баланс КЗОЗ «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ – ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ»

Обласною державною адміністрацією спрямовано до обласної ради копію рішення Кегичівської районної ради про надання згоди на прийняття відповідного обладнання, згідно  із розподілом (21 одиниця на загальну суму 198 980,00 грн.).

Пропонується розглянути питання про передачу медичного обладнання із спільної власності територіальних громад сіл,  селищ, міст Харківської  області у спільну власність  територіальних громад сіл, селищ Кегичівського району, згідно із  п. 3 додатку 2.

 

            Керуючись статтями 43 та 59, пунктом 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

 

Начальник управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                                           М.П. Бур’янова