Пояснювальна записка до проекту рішення обласної ради

«Про погодження надання ДП «ЗАВОД ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА»

надр у користування»

 

До обласної ради з заявою-клопотанням звернулось ДП «ЗАВОД ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА» щодо погодження надання надр у користування з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення (питні підземні води) із родовища Харківське-2, розташованого в центральній частині міста Харкова, що складається з двох ділянок: ділянки надр «Основна», що знаходиться безпосередньо на території заводу, та ділянки надр «Забалкова», що знаходиться на території агрегатного заводу – філії заводу.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 9-1 Кодексу України про надра обласна рада погоджує надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Згідно з пунктом 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 615, надання надр у користування, за винятком надання надр на умовах угод про розподіл продукції, погоджується заявником з відповідними обласними радами - на користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Пунктом 2 вказаного Порядку закріплено, що спеціальні дозволи на користування надрами надаються Держгеонадрами України переможцям аукціонів з їх продажу та без проведення аукціонів у випадках, передбачених пунктом 8 цього Порядку, Держгеонадрами України, крім корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим, дозволи на видобування яких надаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим згідно із цим Порядком.

У якості підстави отримання спеціального  дозволу на користування надрами без проведення аукціону ДП «ЗАВОД ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА» зазначено частину 1 пункту 8 зазначеного Порядку, відповідно до якого  без проведення аукціону дозвіл надається у разі видобування корисних копалин, якщо заявник за результатами геологічного вивчення ділянки надр за власні кошти здійснив підрахунок запасів корисних копалин, який затверджено ДКЗ, а також видобування корисних копалин, якщо заявник за власні кошти здійснив апробацію в ДКЗ за умови затвердження підрахунку запасів корисних копалин у ДКЗ протягом п'яти років, а в межах континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України десяти років з моменту надання дозволу.

Направлені ДП «ЗАВОД ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА» матеріали в цілому відповідають вимогам статті 9-1 Кодексу України про надра, пункту 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 615.

Проте, наявне наступне зауваження.

Порядком погодження Харківською обласною радою клопотань про надання надр у користування, затвердженим рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 304-VI передбачено, що заявник зобов’язаний надати до обласної ради, серед іншого, копію довідки щодо відсутності рішення про порушення проти суб'єкта господарювання справи про банкрутство чи визнання його в установленому порядку банкрутом. Натомість, ДП «Завод імені В. О. Малишева» надано ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство від 27 грудня 2011 року у справі № 5023/10655/11 (за позовом ДП  "Львівський бронетанковий завод" до ДП "Завод ім. Малишева"  про визнання банкрутом, на сьогодні справа розглядається Господарським судом Харківської області).

Управлінням правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату підготовлено проект рішення, яким передбачено погодження  надання ДП «ЗАВОД ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА» надр у користування з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення (питні підземні води) із родовища Харківське-2, розташованого в центральній частині міста Харкова, що складається з двох ділянок:

- ділянка надр «Основна», що знаходиться безпосередньо на території заводу:

свердловина № 2019/2-6 із координатами 49˚57΄55˝ пн. ш., 36˚16΄46˝ сх. д.;

свердловина № 10-біс із координатами 49˚57΄41˝ пн. ш., 36˚16΄39˝ сх. д.;

свердловина № 5223-11 із координатами 49˚58΄20˝ пн. ш., 36˚17΄07˝ сх. д.

 - ділянка надр «Забалкова», що знаходиться на території агрегатного заводу – філії заводу:

свердловина № 2297/9 із координатами 49˚57΄11˝ пн. ш., 36˚17΄46˝ сх. д.;

свердловина № 4366-1 із координатами 49˚57΄12˝ пн. ш., 36˚17΄18˝ сх. д.

 

 

Заступник начальника

управління правового забезпечення,

природокористування та земельних

відносин, начальник відділу із загальних

юридичних питань                                                                                   Н. Осьмуха