Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

про  виконання   програми

«Ліси Харківської області» на  2013-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 05 березня 2013 року № 645-VI .

 

 Рішення обласної ради  приймається  у  зв’язку з закінченням терміну дії програми  «Ліси Харківської області» на 2013-2015 роки , затвердженої рішенням XX сесії VI скликання Харківської обласної ради від 05 березня 2013 року № 645- VI .

 Проектом рішення передбачається розгляд інформації про виконання програми «Ліси Харківської області” на  2013-2015 роки на черговій сесії Харківської обласної ради.  

 Програма „Ліси Харківської області” на 2013-2015 роки (далі Програма) розроблена відповідно до Державної цільової програми „Ліси України” на 2010-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 997. Розробником і відповідальним за виконання Програми є Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства. Виконавці Програми:

- Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства;

-Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації (УкрНДІЛГА);

-Данилівський державний дослідний лісгосп УкрНДІЛГА;

- Харківський державний проектно-вишукувальний інститут агролісомеліорації і лісового господарства” Харківдіпроагроліс”;

- Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство „Харківлісозахист”;

-Харківська державна зональна лісонасіннева інспекція (Харківська ДЗЛІ);

-Чугуїво-Бабчанський лісовий коледж.

Головною метою Програми було забезпечення сталого (невиснажливого) розвитку лісів та лісового господарства, спрямованого на посилення екологічних ,соціальних та економічних функцій лісів області.

Завданнями Програми були визначення головних напрямків розвитку лісового господарства Харківської області на найблищий час; розроблення системи заходів для забезпечення сталого розвитку лісового господарства, створення механізмів їх реалізації та визначення обсягів необхідного матеріального і фінансового забезпечення лісогосподарської діяльності в нових соціальних та економічних умовах.

Обсяги фінансових ресурсів, необхідних для реалізації зазначеної Програми, становили 665,24 млн.грн.

Фінансування Програми планувалось здійснити за рахунок таких джерел фінансування :

Державний бюджет- 295,82 млн грн.,у тому числі :

-          загальний фонд- 286,48 млн грн.,

-          спеціальний фонд- 9,34 млн грн.

Обласний бюджет- 6,72 млн., у тому числі:

-   обласний фонд охорони навколишнього природного середовища- 4,5 млн.грн.,

- надходження  в порядку від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва- 2,22 млн.грн.

           Інші надходження (власні кошти лісогосподарських підприємств області)- 362,70 млн грн.

          Основні заходи Програми ,такі як лісовідновлення, охорона лісу від пожеж, рубки, пов’язані з веденням лісового господарства,  захисне лісорозведення, рекреаційне використання лісів, мисливство, природно- заповідний фонд були виконані переважно за рахунок державного бюджету та власних коштів лісогосподарських підприємств області. З обласного бюджету фінансування в 2013-2015 роках не виділялось.

 

Начальник управління                                                                        Б. Г. Білоус