ІНФОРМАЦІЯ

 

до проекту рішення Харківської обласної ради  «Про внесення змін до рішення обласної ради від 17 червня 2010 року №1744-V із змінами «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі»

 

Обласна Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» розроблена на виконання Указу Президента України від 27 березня 1998 року №222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі»,  відповідно до Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року, та діє в регіоні з 1998 року.

Рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року №356-VI (XI сесія VI скликання) затверджена Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на період  з 2012 по 2015 роки.

Програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі „Власний дім“ на 2012-2015 роки була затверджена рішенням Харківської обласної ради від 01.03.2012 року № 356-VI.

У зв’язку із закінченням строку дії вищезазначеної програми, на виконання рішення Харківської обласної ради від 04 лютого 2016 року № 49-VII розроблено проект рішення Харківської обласної ради  „Про затвердження обласної програми індивідуального житлового будівництва на селі „Власний дім на 2016-2017 роки“ (далі – проект рішення).

Керуючись «Правилами надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05 жовтня 1998 року, та регіональними правилами надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затвердженими рішенням обласної ради 17 червня 2010 року №1744-V Фонд надає пільговий довгостроковий кредит під 3% річних на термін до 20 років мешканцям сільської місцевості, які працюють в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, соціальній сфері села, а також на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, розташованих у межах району, при підтвердженні своєї платоспроможності.

Позичальник, який має 3-х і більше дітей, звільняється від сплати відсотків.

Кредит надається для фінансування будівництва житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництва, готового житла та його реконструкції.

Першочергово кредит надається позичальникам для завершення раніше розпочатого будівництва та молодим спеціалістам, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, які зазначені вище.

Реалізація Програми «Власний дім» передбачає залучення коштів із різних джерел фінансування індивідуального житлового будівництва на селі, а саме: коштів державного бюджету; коштів обласного бюджету; коштів районних бюджетів, та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

Необхідність розробки нових Регіональних правил викликана тим, що в обласній програмі «Власний дім» на 2016-2017 роки передбачено нові напрями кредитування, такі як капітальний ремонт, утеплення житлових будинків з використанням енергоефективних технологій. Також спостерігається гостра необхідність вирішення проблеми покращення житлово-побутових умов проживання учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб.

Через зростання цін як на готове житло, так і на будівельні матеріали та послуги, необхідно збільшити на 100 тис грн. граничний розмір кредиту на придбання житла та його реконструкцію, на 200 тис. грн. для будівництва нового житла.

Згідно поданих заявок індивідуальних сільських забудовників області, для забезпечення потреб сільського населення в кредитуванні будівництва (реконструкції), купівлі, газифікації та водопостачання садиб на 2016-2017 роки, необхідно збудувати 81 будинок, реконструювати 209 будинків, придбати 88 будинків, газифікувати та провести водопостачання в 407 садибах. Також надходять заявки на отримання кредиту на утеплення житла, придбання нових економічних твердотопливних котлів опалення,

Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» надавати на зворотній основі пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі, що сприятиме поліпшенню демографічної ситуації у сільській місцевості; зменшенню плинності кадрів, зайнятих у сільському господарстві, особливо молоді; створенню умов для стабілізації розвитку сільськогосподарських товаровиробників та села в цілому.

 

 

Директор Фонду                                                  І.М. Віткович