ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради  «Про внесення змін до рішення обласної ради від 17 червня 2010 року №1744-V «Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проект рішення «Про внесення змін до регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі у Харківській області» (далі - проект) розроблено відповідно до Указу Президента України  від     27.03.1998 № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», постанов Кабінету Міністрів України від      03.08.1998 № 1211 «Про затвердження Положення про порядок формування і використання коштів фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі», з метою виконання заходів обласної програми індивідуального житлового будівництва у сільській місцевості «Власний дім» на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від _____        № ___.

Регіональні правила розроблені на основі Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597, з урахуванням місцевих умов.

Необхідність розробки нових Регіональних правил викликана тим, що в обласній програмі «Власний дім» на 2016-2017 роки передбачено нові напрями кредитування, такі як капітальний ремонт, утеплення житлових будинків з використанням енергоефективних технологій. Також спостерігається гостра необхідність вирішення проблеми покращення житлово-побутових умов проживання учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб.

Через зростання цін як на готове житло, так і на будівельні матеріали та послуги, необхідно збільшити на 100 тис грн. граничний розмір кредиту на придбання житла та його реконструкцію, на 200 тис. грн. для будівництва нового житла.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою  внесення змін до Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі у Харківській області є розширення кола позичальників, нарощення обсягів будівництва житла індивідуальними забудовників житла у сільській місцевості на виконання обласної програми індивідуального житлового будівництва у сільській місцевості «Власний дім» на 2016-2017 роки.

Досягнення мети передбачається шляхом затвердження зазначених змін до Регіональних правил.

Регіональними правилами визначено коло осіб, які можуть бути позичальниками коштів за рахунок кредитних ресурсів, умови надання кредиту, порядок його оформлення і видачі, умови погашення кредиту та внесення інших платежів, які мають передбачатися у кредитних угодах, контроль за цільовим використанням коштів кредиту, тощо.

На відміну від нині діючих Регіональних правил в проекті змін до Регіональних правил:

передбачено визначення термінів «капітальний ремонт», «утеплення житлових будинків» з метою уникнення непорозумінь при розгляді і вирішенні питань щодо кредитування;

визначено відповідно до обласної програми «Власний дім»  2016-2017 роки нові напрями кредитування, такі як капітальний ремонт та утеплення житлових будинків з використанням енергозберігаючих технологій та умови і порядок надання кредитів на ці напрямки;

розширено коло позичальників на отримання пільгового довгострокового кредиту;

збільшено граничний розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

3. Правові аспекти

         Нормативно-правові акти, що діють у цій сфері:

- Указ Президента України  від 27.03.1998 № 222/98 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі»;

- постанова Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1211 «Про затвердження Положення про порядок формування і використання коштів фондів індивідуального житлового будівництва на селі»;

- Регіональні правила надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі, затверджені рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року №1744-V (зі змінами);

- Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2016-2017 роки, затверджена рішенням обласної ради від ___ 2016 року №___;

- постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним сільським забудовникам житла на селі».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

         Виконання рішення не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

5. Позиція  заінтересованих  органів

        За ініціативою КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі», Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, підтримкою обласної державної адміністрації.

  6. Регіональний аспект

 Прийняття даного рішення дасть можливість КП «Харківському обласному фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» на виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі, особам на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого та шостого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», громадянам, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб, з урахуванням місцевих умов.

7. Громадське обговорення

Проект рішення потребує оприлюднення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

8. Прогноз результатів

        Прийняття рішення дасть можливість у рамках виконання програми «Власний дім» надавати пільгові довгострокові кредити індивідуальним забудовникам житла на селі з урахуванням місцевих умов з дотриманням норм постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі», створити правову основу для ефективного та раціонального використання коштів обласного бюджету, передбачених програмою «Власний дім» в області на період до 2017 року.

 

Директор КП «Харківський обласний фонд підтримки індивідуального житлового  будівництва на селі»                     

 

 

 

 

        

         І.М. Віткович