ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами)

 

Проект рішення розроблено з метою використання коштів із обласного бюджету для покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів та навчальних закладів обласного підпорядкування, створення умов для розвитку творчості та педагогічної ініціативи вихователів дошкільних навчальних закладів.

В обласній програмі розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки наголошується на необхідності підвищення якості дошкільної освіти в області, що вирішується, у тому числі, шляхом проведення професійних конкурсів, які сприяють зростанню рівня професійної майстерності педагогічних кадрів, здатних працювати на засадах інноваційних підходів до організації навчально-виховного процесу у навчальних закладах (розділ ІІ «ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА ВИРІШЕННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА»).

Галузь освіти Харківської області має власні традиції щодо проведення професійних конкурсів для вихователів дошкільних навчальних закладів (2011-2012 роки – обласний фестиваль професійної майстерності «Вихователь року»; 2013-2015 роки – другий (обласний) тур Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року» у Харківській області).

Водночас Міністерством освіти і науки України не планується проведення Всеукраїнського конкурсу «Вихователь року» у 2016 році та не надано чіткої інформації про його проведення в подальші роки. З 2016 року планується запровадження обласного конкурсу «Кращий вихователь Харківщини».

Для цього пропонується збільшити у 2016-2018 роках обсяг видатків з обласного бюджету на суму 100,00 тис. грн. щорічно на проведення обласного конкурсу «Кращий вихователь Харківщини» (підпункт 9 у пункті 1.1 «Модернізація змісту та підвищення якості дошкільної освіти» підрозділу 1 «Дошкільна освіта» розділу VII «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ») за рахунок зменшення на відповідну суму обсягу видатків з обласного бюджету на проведення другого (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року» у Харківській області» (підпункт 1 у пункті 1.1 «Модернізація змісту та підвищення якості дошкільної освіти» підрозділу 1 «Дошкільна освіта» розділу VII «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ»).

Відповідно до рішення, прийнятого на засіданні Уряду за участю голів обласних державних адміністрацій, щодо виділення додаткового фінансування на придбання шкільних автобусів за принципом «50х50» (50 відсотків їх вартості за рахунок коштів державного бюджету та 50 відсотків – за рахунок коштів місцевих бюджетів).

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1340-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік, та перерозподіл обсягу освітньої і медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2015 році» для Харківської області виділено 21 млн. грн. на придбання шкільних автобусів на засадах співфінансування: 50 відсотків - за рахунок залишків освітньої субвенції, 50 відсотків - за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Тому обласною програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки на захід програми «Придбання шкільних автобусів для поповнення та оновлення існуючого парку шкільних автобусів, у тому числі спеціальних, обладнання транспортних засобів пристроями супутникової навігації та відео реєстрації» (підпункт 4 пункту 2.6 «Матеріально-технічний розвиток загальноосвітніх навчальних закладів» підрозділу 2 «Загальна середня освіта») у 2016 році збільшується обсяг видатків із обласного бюджету на суму 9000,0 тис. грн.

Відповідно до змін, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 № 79, для упорядкування мережі навчальних закладів з утворенням освітніх округів у сільській місцевості для забезпечення опорних закладів навчальними кабінетами, комп’ютерною та мультимедійною технікою, обласною програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки на захід програми «Оснащення сучасним обладнанням (апаратура, прилади, пристрої, пристосування тощо) навчальних кабінетів хімії, біології, фізики, географії та математики в загальноосвітніх навчальних закладах області» (підпункт 5 пункту 2.6 «Матеріально-технічний розвиток загальноосвітніх навчальних закладів» підрозділу 2 «Загальна середня освіта») у 2016 році збільшується обсяг видатків із обласного бюджету на суму 146,4 тис. грн. На захід програми «Забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області комп’ютерною технікою, мультимедійним обладнанням для забезпечення навчально-виховного процесу» (підпункт 6 пункту 2.6 «Матеріально-технічний розвиток загальноосвітніх навчальних закладів» підрозділу 2 «Загальна середня освіта») у 2016 році збільшується обсяг видатків із обласного бюджету на суму 280,0 тис. грн.

Між Комунальним закладом "Обласна спеціалізована школа-інтернат II-III ступенів "Обдарованість" Харківської обласної ради" та вищими навчальними закладами міста Харкова укладені договори на участь учнів навчального закладу інтернатного типу обласного підпорядкування в заняттях, лабораторних роботах та семінарах на базі вищих навчальних закладів. Для централізованого перевезення учнів до вищих навчальних закладів необхідно придбати автобус. Тому обласною програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки на захід програми «Придбання автобусів для навчальних закладів обласного підпорядкування за переліком, що визначається щороку» (підпункт 4 пункту 5.2 «Матеріально-технічний розвиток навчальних закладів обласного підпорядкування» підрозділу 5 «Корекційна та інклюзивна освіта» розділу VII «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ») у 2016 році збільшується обсяг видатків із обласного бюджету на суму 800,0 тис. грн.

Оскільки на даний час будівництво нових фізкультурно-оздоровчих комплексів у навчальних закладах обласного підпорядкування не входить до переліку першочергових заходів, тому пропонується зменшити обсяги фінансування з обласного бюджету на загальну суму 10226,4,0 тис. грн. (підпункт 2 пункту 5.2 «Матеріально-технічний розвиток навчальних закладів обласного підпорядкування» підрозділу 5 «Корекційна та інклюзивна освіта» розділу VII «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ», 2016 рік) для збільшення обсягів видатків із обласного бюджету у вищезазначених заходах.

 

 

 

Директор Департаменту науки і освіти

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                       А.В. Бабічев