ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від                  року  №

( сесія           скликання)

 

Порядок

використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради
від 17 грудня 2015 року №14-VII

            1. Цей Порядок визначає механізм використання передбачених в обласному бюджеті коштів на реалізацію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року №14-VII (далі – Програма).

            2. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації.

            3. Бюджетні кошти використовуються на підтримку впровадження енергозберігаючих заходів населенням Харківської області 15 % від відсоткової ставки за отриманим банківським кредитом на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

- радіатори водяної системи опалення, регулятори температури повітря (у тому числі автоматичні) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- рекуператори теплоти вентиляційного повітря та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- теплонасосні системи для водяної системи опалення та/або гарячого водопостачання та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби вимірювальної техніки (прилади обліку, лічильники), та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- багатозонні (багатотарифні) прилади обліку електричної енергії (лічильники активної електричної енергії) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;

- обладнання і матеріали для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

- світлопрозорі конструкції з енергозберігаючим склом, крім однокамерних, у тому числі вікна та балконні двері, та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них.

            4. Використання бюджетних коштів здійснюється за такою процедурою.

Розпорядник коштів щомісяця до 25 числа наступного періоду на підставі укладених генеральних договорів про співробітництво (за формою згідно з додатком до цього Порядку) з філією – Харківським обласним управлінням АТ «Ощадбанк», Харківською обласною дирекцією АБ «Укргазбанк», філією АТ «Укрексімбанк» у м. Харкові (далі – уповноважені установи) та зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування, передбаченого пунктом 3 цього Порядку, перераховує бюджетні кошти, що підлягають відшкодуванню позичальникам, на рахунки відповідних уповноважених установ. Уповноважені установи протягом трьох робочих днів перераховують бюджетні кошти на розрахункові рахунки відповідних позичальників, що відкриті в уповноважених установах на відшкодування 15% річної банківської ставки за кредитами.

Кредит надається позичальникам в національній валюті уповноваженими установами на здійснення енергоефективних заходів, передбачених пунктом 3 цього Порядку.

Для отримання позичальниками відшкодування частини відсотків за кредитами уповноважені установи подають розпоряднику коштів щомісяця до 10 числа наступного періоду два примірники зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування, передбаченого розділом 3 Програми.

Позичальники, які отримали у звітному місяці кредит, але не подали до уповноваженої установи визначені умовами кредитного договору документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів (акти виконаних робіт та/або інші документи, що підтверджують факт впровадження енергоефективних заходів), включаються уповноваженою установою до зведеного реєстру позичальників у наступних періодах після отримання уповноваженою установою таких документів.

Відшкодування відсотків за кредитами здійснюється у межах коштів, передбачених в обласному бюджеті на відповідний рік, та відповідно до помісячного плану асигнувань у порядку черговості надходження до розпорядника коштів зведених реєстрів позичальників.

Відшкодування позичальнику відсотків за кредитами проводиться щомісяця протягом одного року у розмірі 15% на впровадження енергоефективних технологій, передбачених пунктом 3 цього Порядку, але не більш як 14000 гривень в розрахунку за одним кредитним договором.

Позичальник може отримати таке відшкодування лише один раз на місяць протягом 12 місяців з моменту укладання договору з банком на отримання кредиту.

Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та/або пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.

У кредитному договорі у графі «цілі кредитування» зазначається «у межах Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016  2020 роки» з подальшим переліком енергоефективних заходів, на які надається кредит.

Уповноважені установи формують зведений реєстр позичальників, який повинен містити такі відомості:

- повне найменування позичальника;

- ідентифікаційний код позичальника (код згідно з ЄДРПОУ);

- адреса будинку, в якому впроваджуються енергоефективні заходи;

- ціль кредитування (відомості щодо енергоефективних заходів із зазначенням повної назви енергоефективного обладнання та/або матеріалів, придбаних відповідно до пункту 3 цього Порядку);

- номер, дата укладення та строк дії кредитного договору;

- загальна вартість придбаного енергоефективного обладнання та/або матеріалів та відповідних робіт з їх впровадження (у гривнях);

- розмір суми кредиту, використаного на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів;

- розмір суми кредиту, що підлягає відшкодуванню, розрахований відповідно до Порядку (у гривнях).

Обов’язковою умовою для включення уповноваженою установою відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким позичальником до уповноваженої установи копій документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів відповідно до умов кредитного договору (акти виконаних робіт та/або інші документи, що підтверджують факт впровадження енергоефективних заходів).

Документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, зберігаються в уповноважених установах протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання документів за кредитною операцією. Копії цих документів надаються уповноваженою установою розпоряднику коштів разом із зведеним реєстром.

Головний розпорядник бюджетних коштів відкриває в установленому порядку спеціальний реєстраційний рахунок у Головному управлінні Державної казначейської служби України у Харківській області для здійснення видатків за рахунок бюджетних коштів.

Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються головним розпорядником бюджетних коштів в установленому законодавством порядку.

 

 

 

Перший заступник голови обласної ради                                                В. Коваленко